Showing posts with label parenting

 Assalamualaikum...

Hai hampa semua... Tengah busy pdpr anak2 ke? Boleh terlondeh kain-kain bila pikiaq nak kena hadap benda ni lama lagi kan...but what to do... Kita terpaksa hadap jugak kan benda ni...

Stress memang stress.. Bukan kata mak2 ja stress.. Anak2 pun stres ya.. Dalam keadaan sekarang yang diorang takleh pi sekolah.. Belajar berdepan dengan cikgu-cikgu... Takleh jumpa kawan2 seperjuangan untuk bercoleteh dan bercerita.. Kesian sebenarnya dekat diorang ni.. Fasa energy tengah full kan..kesian terpuruk dekat rumah ja...

But it's okay.. As mother.. Kita kena la creative kan... Tambah duduk rumah kayangan atas langit ni xboleh la nak biar bagi main dekat bawah kan. Lock down kanπŸ™„... Sebab tu baru-baru ni ternampak ada membe aku order DIY cupcakes kit kat anak dia.. Terus aku pun order 1 set.

Actually anak2 aku dah lama ajak aku buat cupcakes n deco2 cupcakes ni.. Tapi aku bab2 ni failed la skit kan... Nak buat cream2 semua ni bukan kepakaran aku πŸ˜…... So bila nampak ja ada orang jual DIY Cupcake Kit ni terus la order kan...



Jom start deco! 








Kemain tau masing-masing kusyuk deco


Malam tu aku bake cupcakes guna tepung kek butter yg beli kt kedai eco.. Cukup-cukup 6 biji ja. 


Ok la utk beginner kan... Messy tapi cute gituuu haaa


Ni aku buat.. Asal boleh ja... 


Susun banyak-banyak macam ni comel jugak kan... 


Heppy face! 


Kemain lagi si adik

Kepada orang Penang yang nak buat aktivit DIY dengan anak2.. Boleh la beli DIY Cupcake Kit ni..hampa boleh pilih theme utk boy ka utk girl... 

Hampa boleh contact :

Wanda 

0175676358









Me Familia

in , , by Alia Farhan, 10:30 AM

 Tak tau la apa masalah aku lately ni.. Asyik susah ja nak lelap malam2.. Padahal badan dan penat gila ni.. Tapi i just can shut off for a while. Penat lah macam niπŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”

Since i can't sleep... I need to do something useful... Yeah i know its not good to spend my late nite using phone to update the blog... But here i am... Erghhhh

So here we goes.... I just want to upload some of me familia members photos here. My blog literally part of my life... N i would love to keep some wonderful moments here. At least when my girls grown up in future.. They will look at my blog and know how much their mama n papa love them. 


My two mini-on me


Kakak, showing off her playdoh auntie anne


While Aishah on the other hand making some Famos Amos i guess πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Miss having nasi daun pisang with them. Cepatlah hbis PKPB ni


Hate - love relationship with this guy ❤️


Kakak with her braided hair. 


Ecah with her telakung. She looks like a Pakistani πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Kakak asked me to curl her hair... 


Sory hubsie... Nampak tangan ja.. 


The girls collapsed... Mama n papa boleh borak2 without distractions. 🀣🀣🀣

That's all for today.. N now lapaq nak mampus... How on earth aku nak tdoq ni.... 

Psss... Can u guy share apa nak buat eh... Untuk bagi cepat lelap... Penat lah macam ni... Kadang2 tak boleh nak lena... But my body is damn tired... I need my sleep! 


 Weekn lepas kami repeat stay dekat Chalet Latip D'Ayee Hitam Batu Kurau lagi. Hari tu pi kan husband aku tak ikut. Kali ni sajia la nak retreat dekat situ balik.

Kalau hari tu kami stay dekat cottage.. Kali ni kami amik bilik deluxe sajia la yang bertentangan dengan cottage hari tu.


Aku pernah cerita pasal aku stay dekat cottage tu dekat SINI

Bilik deluxe ni xla besar mana ya. Ada katil queen.. Meja makan yang tak besar sangat. Kami prefer makan dekat beranda dia lagi best. Jom la kita tengok dulu gambar dalam bilik ya.



Ok la.. Selesa la jugak. 

Tak besar mana.. Just nice. 


Ni toilet dia. Pun ok. Tak la sempit macam dekat cottage. Dekat cottage tu sempit... Aku dah la claustrophobia πŸ˜‚


Ni dekat beranda dia. Luas.. Seronok lepak makan-makan dekat sini. He2hew


Bekal bawak dari rumah... Of course la masak sendiri kan. Terpaksa rajin sebab anak2 jenis suka makan mama depa masak. Sekali sekala ok la makan dekat luaq depa ni. Bawak bekal dari rumah ayam berlado, kueytiaw goreng, nugget and nasi putih. Sampai-sampai letak barang terus la serbu nak makan dulu. 


Papa n anak2 turun rasmikan dulu. Mama amik mood sat. Hahaha.. Sebenaqnya mama nk kemas yang lepas2 makan sebelum tu.


Ni mencekik kali kedua lepas mandi. Lepas tu budak2 ajak mandi lagi. Waktu 2nd round mandi tu naik pun dah nak dekat 6.40 rasanya. Memang nak gelap dah. Masing2 muka lapaq ja. Suruh makan nasi taknak.. Nak makan meggi la bagai. 


Nasib la dekat luaq beranda ni ada plug point.. So boleh la mama masak2 n feeling2 dekat holiday park dekat oversea sambil tengok2 jeram n dengar air mengalir. Aku n suami syak tokey tempat ni mesti kaki travel ni... Sebab ideas2 dia kt tempat ni memang walahhh sangat. Ok la masak kat sini dari masak dalam bilik berbau pulak kan. 


View malam dekat sini. 


Meriah tak? Ayam bbq n jagung bakaq tu.. Makcik chalet sebelah bagi... Depa buat bbq... Seronok juga tgk orang pakat2 buat bbq kt sini. 


Meanwhile selepas makan... Aku da pump queen air bed ni... Nasib muat letak kat ruang tepi katil ni. Seronok pulak tengok Ecah lena dekat atas tu. 


I wake up to this ♥️♥️♥️


Lepas mandi pagi tu... Masing2 dah lapaq ok.. Aku xmasak heavy2 pun.. Sebab ada lagi balance ayam berlado.. Pastu ada lagi ayam bbq.. Just masak nasi skit tambah.. And then buat teloq dadar kosong untuk budak2.. N teloq dadar meriah untuk kami laki bini. Dah licin semua wei. 

Dan tibalah masa untuk kami balik.... 



See u again  next time. This will be our fav spot after this. 


Sapa2 nak stay sini.. Boleh la contact untuk booking dekat number2 di atas ni. 

Personally kalau tanya aku prefer bilik yang deluxe ni ka cottage tu? Aku prefer deluxe lagi. Sebab ada beranda with plug point.. Sennag aku nak masak nasi/meggi dekat situ.. Hihi.... Ni personal preference la kan. Tapi best jugak cottage dia tu... Pengalaman baru. Hampa kalau nak try stay cottage pun okja. Kalau bajet tak berapa nak ada n umat ramai boleh ja amik deluxe tu dua bilik.. Still affordable lagi aku rasa. Lepas tu kalau ramai2 tu buat la bbq.. Bestnya.. Kalau nak buat bbq depa ada bbq pit depa. Boleh tnya kena sewa ka apa ka aku xsure. 

Ok lah... Chowwww























Back to the nature

in , , by Alia Farhan, 2:35 AM

 As part of my kids learning process is to be back to the nature.... Taknak la jadi anak2 yang cenggeng sampai nature pun tak expose kan. So me and my husband decided to reduce our visit to the mall and start exposing them to the nature.


So lets check out our back to nature.... 


Penang Botanical Garden

Last 2 weeks... We went to Penang Botanical Garden... Boleh tahan jugak pukui 3 petang yang agak panas tu ajak jalan2 dalam tu. Not all the part are shaded... So memang ada part yang panas la kan...but we made it... At least keluar la peluh2 jantan skit kan.... Dari jalan dekat Mall musim2 pandemic ni... 








Trong Waterfall 

Yang ni dekat kampung my husband dekat Trong Perak. Memang lawa gila ayaq terjun dia. Huaaaaa... Rugi tak bawak baju😭😭😭😭
Kalau tak boleh la mandi sekali with the kids. Kids mandi dengan baju kurung okeh... 








Next nak bawak anak2 pi camping kat campsite2 yang menarik pulak.... 





© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS