Showing posts with label parenting
Kali ni random post nak cerita pasal2 perihal2 mak2 ni....sebagai seorang mak... Tugas mnyediakan makanan yang baik2 adalah salah satu job scope hang. Kadang2 memang jadi buntu nak masak apa. Lepas tu mula la baloq malas nak masak. Macam minggu ni baloq la haihh. Dengan semua orang macam xmau makan nasi sangat. Depa semua duk bajet westerners pungkoq koko kaπŸ™„ x kata kt orang lain aku pun sama. Mai hari2 hang masak2.. Hang akan jadi cemuih nya lahai... Apoo

Tapi tu la kadang2 cemuih2 masak gak yang simple2.


Contohnya lauk ni. Simple.. Teringin punya pasal. Buat jugak la kan. Tak sangka suami aku makan lauk ni ja.. Lauk lain tak pandang pun bila aku buat lauk ni sama. Kadang2 simple dish mcm ni buat lagi kita berselerakan. Betuu dak? 


Ni pulak kes nak perabih udang dengan cendawan dekat dalam freeser. 


Peria goreng belacan ni pun kes tak tau peria ni nak buat masak apa. Hentam saja lah labu. Kita yang buat dia kan. Nasib sedap😬


Cendawan celup tepung guna air fryer. Aku ni takdak istilah gila beli gadget tapi peram gadget dalam almari ya. Apa2 gadget dekat dapoq yang aku beli.. Memang In Sha Allah aku lenjan pakai betul2 sampai Philip Pressure Cooker aku tu dia punya kaler pun dah turun habis dari warna bronze jadi warna silver.. Kahkahhhh

So ibu2 kalau beli apa2 gadget memadak.. Guna la.. Try n error. Rugi kalau beli buat pameran ja.. Sayang duit sebab beli tapi xguna punnnn.. Rugi tauuu. 


Lagi satu nak cerita pasal beli barang rumah. Laki aku memang totally serahkan dekat aku. Unless kadang2 kalau emergency benda tu habis and nak pakai urgent ka. Yang tu dia akan pi beli urgent. Biasa untuk stock masak, aku yang incharge untuk pi beli. Laki aku bagi duit ja lah kan. Macam ikan2 ka sotong ka udang  ka biasa aku akan beli dekat kedai aceh dekat rumah lama aku dulu. Walaupun jauh.. Aku still rasa berbaloi kot sebab harga dia jauh lebih murah dari dekat sini.


Ni stock aku beli dekar kedai aceh dekat juru tu. Dalam rm32+. Aku dapat ikan tongkol isi putih 4 ekor rm8+.. Kepala ikan jenahak belah 2..ada 2 ketul rm11+.. Isi ikan jenahak tu 5 ketul rm12+... Kiranya dekat kedai aceh tu ikan tongkol isi putih tu rm11/kg... Kepala jenahak rm20/kg.. Isi jenahak rm24/kg time hari aku pi tu. 
Murahkan?! Aku tnya dekat market dekat sini.. Ikan jenahak siap potong rm25 setengah kilo ya. Setengah... Mau nak pengsan aku dengaq ok! 

Macam isi jenahak tu sebelum simpan dalam freeser. Aku potong dua. Senang nak makan. Bila buat lauk pun. Orang ceduk sekali seketul kecik yang dah potong tu. Xdak la duk amik skit2 isi ikan kat dalam lauk tu... Rimas tengok macam tu. Habis hancoq isi2 ikan dalam lauk tu. Tak suka. Sebab mak aku dah ajaq jangan buat macam tu. Better potong nampak lagi elok and manis orang nak amik. Ni cara aku la. Sebab dah biass tengok mak aku buat mcm tu kan.

So kalau sayoq2 ka ayam ka.. Aku akan beki dekat LS MART... Pun dekat  rumah lama aku.. Dekat situ.. Ayam n sayur2 dia nurah la. Biasa sekali angkut buat stock 2 weeks terus. Takyah nak serabut2 dah nak pikiaq kan. 

Selalu kalau aku balik Juru.. Memang aku angkut ja kotak ice kecik aku tu.. Untuk beli stock2 makan kat umah. Lantak lah ornag nak cakap apa pun. Janji aku boleh beli n dapat supply best2 yang murah2 ok. 



Ni buah hati pengarang jantung yang kuat makan. Tak memilih makan sangat


Kakak pulak makan memilih skit. Tak kena selera dia.. Memang xmakan la. Kadang2 makan ikut mood dia gak. Kalau kari.. Masak lemak dengan sambal.. Memang dia onz la. Tapi xpa. Layan ja.. Dari dia xmakan. 

Ni baru dua orang anak kadang2 lintang pukang nak handle depa.. Nak uruskan makan minum.. Pakai depa. Macam mana la ibu2 yang anak ramai tu.. Respek betul lahhh... 








Dah lama sebenarnya nak buat pizza sendiri ni. Tapi idok ler buat doh pizza utk buat crust dia tu. Yang ni just guna wraps ja as pizza crust. So nanti akan jado ala2 thin crust gitu haa... Sapa pernah makan pizza dekat Coffee Bean and Tea Leaf mesti tau depa guna wrap ja as base dia.

So bahan2 pun dah ada. Aishah pulak duk berzikir lapaq petang2 ni. Maka jom la Aishah kita buat pizza. Senang2 sudeh la.. Guna bahan yang ada dekat rumah ja lah.


Letak ja bahan apa ada. Aku guna sos cili and cheesey mayo dr kewpie tu.. Letak la sosej skit.. Tomato skit.. 


Lupa dekat luar rumah ada thai basil.. Kita taruk jugak.. 


Lepas tu letak la cheese ni


Masuk dalan microwave set 2 mins. Kalau ikut guna oven lagi best sebab crust tu akan jadi mcm keras skit. Kalau guna microwave ni crust dia mcm lembik2 skit. But stil sefap la. Aku xda ovem dekat sini.. So korang ada over guna la oven ok. 


After 2 mins dalam microwave... Ok la ada rupa kan. 



Dah siapppp. 

Sekali tak cukup.. Ecah mintak lagi.. Maka terhegeh2 la pi buat lain dengan dia. 


Ni ala2 cheesy.. Aku guna prego yang ni. 


Tabur cheese lagi... 


Nahhhhh... Siap dahhhh. 

Lepas tu aku hntaq gambaq dekat laki aku... Dia sruh buat... And sekali dia tunjuk gambaq ni dekat si kakak masa ambil si kakak balik dari sekolah. Merajuk la kakak tak tunggu dia buat pizza. 

So kena la buat dengan dia pulak. Lagipun nak buat kunyah2 sebelum dinner kan. 



Nah lepas mandi rambut basah2 xdan sikat terus rushing nak mai buat. 



Da siap 3 jenis pizza. Hahhaha. Mari lah kita masukkan dalam microwave selama 2 minit each. 


Ajommmm la kita makan pizza. Boleh buat πŸ• party mcm ni. πŸŽ‰πŸŽ‰πŸŽ‰


Next time boleh buat lagi dekat rumah baru guna oven. Guna oven lagi best sebab dia ada effect garing2 dekat crust dia tu. Next time kita buat lagi ya anak2

Ni kalau buat lepak2 makan dengan kawan2 yang mai rumah pun senang pun senang. Yang penting dapat jimat sebab kos nak buat pun rendah ja. 










Disebabkan sekarang ni musim panas dan kering... Dah keluar da warning paras air dekat water reservoirs ada yang dekat paras genting. Penang salah satunya lah kan.

So as parents.. Tanggungjawab kita jugak untuk ajaq anak2 kita supaya jimat air. Ya aku mengaku selama ni aku biaq ja anak2 aku mandi lama2 sampai kecutw jari tu tanpa rasa bersalah pun.. Now rasa bersalah sangat. Bayangkan berapa L ayaq yang dibazirkan macam tu ja masa depa mandi....bayangkan kalau dari 30minit...hampa limitkan kepada 5 minit ja.. It can make a huge difference kan?


Tu belum lagi kena ubah habit.. Tutup air masa cuci muka.. Berus gigi.. Shaving ka kan.. Nampak mcm eleh.. Berapa lah sangat air yang keluaq tu kan😒 tapi percayalah... When we try to change our habit... We can make a huge difference.

Now i cut down my daughters shower time. No more nak main2 dalam bilik ayaq lama2 na.. Start dari mandi.. Aku mandikan.. Aku sabunkan... And then da rinse habis badan cepat2 tutup air shower semua. Ok done. I also told them... U have to cut down ur shower time as we need to save the water. Lega dah paham bahasa ni lain la skit kan.

Dah musim panas and kering ni..paham2 la... Pokok pun cepat ja layu... So kadang3 sehari siram 2x jugak la...

Padahal pokoknya taklah banyak mana pun pun.. Ada la xsampai 15 pokok pun. Tapi kadang2 1 timba kecik tu pun xckup.. Sebab apa... Bukan main lagi tuang dia tu kannnnn... Padahal pokok dalam pasu ja pun .Lagi2 kalau Ecah yang nak tolong siram. 2 baldi silap2 pun xckup sebab nak main2 siram pokoknya tu.


Cara dia.. Aku guna botol 1.5L la kan sebab senang and ringan. Budak2 nak pegang pun boleh lagi. Dekat penutup dia tu.. Aku cucuk2 dengan pisau yang dipanaskan dekat hujung dia tu. 



So another way i save the water is by using air basuhan beras. Whenever i want to cook nasi.. Sure kena basuh kan.. So aku akan tadah and simpan. Nanti bila nak siram pokok aku akan masukkan ke dalam botol ni. 


So ni la botol khas aku untuk siram pokok2. Lebih dari cukup 1.5L air ni ok u tuk siram pokok2 dalam pasu ni


Dah segar. Dah la dapat baja/nutrient khas dari air basuhan beras tu... Dah seppo xyah tadah tap water semata2 untuk siram pokok2 ni kan... 


Save the water.. Save life... 






Masa kecik2 dulu kan... Memang mama n abah aku selalu bawak kami adik beradik pi picnic.. Sama ada dekat air terjun atau pantai. Tapi kalau pantai biasanya akan duk dekat Rumah Rehat Jaksa dekat Tanjung Bungah tu. Dia punya excited gila kalau tau cuti sem tu mama n abah nak bawak pi bercuti dekat Penang. Aku kan orang Kedah. Masa tu masih duk kat Alor Setar.

Dulu-dulu mama n abah punya berjimat sebab nak jugak kami rasa enjoy brjalan, dari Guna duit untuk tol sanggup Guna Jalan dalam untuk ke Penang dari Alor Setar. Kalau dengan hiway boleh sampai dalam satu jam setengah.. Kalau Guna Jalan biasa maybe sampai dekat Jetti Butterworth tu dalam dua jam lebih. Tu belum kira kdang2 berjam-jam kena que dekat Jetty untuk naik ferry. Tapi selalu kami akan gerak ke Penang lepas makan malam. So bila malam ni takda la panas sangat kan. Tapi bila dah sampai tengah malam tu.. Ferry pun paham2 la tak la banyak and kena tunggu lama jugak ya.

So bila sampai malam tu biasanya akan pi stay rumah makcik aku dulu dekat kuaters dekat Masjid Negeri tu. Esok tengah hari baru kami ramai2 akan pi check in dekat Rumah Rehat Jaksa tu. Seronok sebab mama aku n makcik aku jenis suka masak macam-macam. Kami semua bila dah sampai tu... Terus la terjun mandi laut wei. Geng bapak sebuk nak bersiap nak pi mancing.

So kalau check in duk 4 hari 3 malam ka 3 hari 2 malam ka memang dari pagi sampai tengah hari mandi laut ja keja. Lepas tu lapaq balik ke rumah rehat tu.. Mandi Elok2.. Makan semua... Satgi pukui 3 turun pulak mandi sampai la dekat senja baru naik. Muka burn takyah cakap la... Kalau balik sekolaj tu mesti orang tau aku ni pi bercuti kt Penang la tu.

Punya kuat mandi laut masa kecik2 dulu. Bila balik ke kedah pun rasa macam terngiang2 bunyi ombak kat telinga.. Lepas tu rasa masa tdoq tu.. Macam tengah apungkan badan dalam air laut and terapung2 n kena pukul ombak.. Susah gila nak describe.. Tpi masa aku kecik2 dulu aku mcm pernah cakap kat kakak aku tak silap... Masa balik ke rumah.. Wei aku dengaq macam bunyi ombak.. Lepas tu tdoq badan rasa macam duk dalam ayaq laut.. Macam ada wave2 gitu.. Hahhahahha.

Best gila time2 tu. Something priceless that money can't buy. Memories and Experience tu sangat mahal. And sebab experience tu jugak aku boleh berenang. Sebab tu Penang ni leave footprint dekat hati aku. Dari kecik2 lagi aku duk mai bercuti kat sini. Dari Jalan nak pi ke Tanjung Bungah tu halus tettt sampai la reclaimed tanah macam gila bebi tu semua jadi saksi la depan mata aku.... Mungkin petanda jodoh orang pulau ni kot. Kahkahkha....

That is why aku pulak nak create  memories, something priceless with my kids. Sebab tu aku travel bawak depa. Pi mana2 bawak depa dua. Sebab aku nak depa ingat...walaupun kdang2 time papa n mama depa takdak duit pun masih gak Cuba nak mnggembirakan anak2 depa dua ni...anak2 ni biasa akan ingat segala jenis kenangan yang parents depa create untuk depa. Macam yang cerita aku Dulu2 tu.

But aku tak judge la orang yang travel tak bawak anak2. Ada orang.. Dia selalu travel... Means setahun tu 5 6 kali overseas trip. Lepas tu ada sekali dia decide nak pi dengan laki dia. Kira OK la tu kan. Lagi pun dia bukan tinggalkan anak2 dia terbiar. Biasa yang macam ni ada pakej bibik dekat rumah. So let them be. Macam aku ni.. Bibik xdak.. Mak pun jauh... Ehh kalau mak aku dekat pun xpernah lagi la tinggai budak berdua ni pi bercuti ka apa kan... Baru naik moto sat berdua tinggai depa sat pun dah cemas takut anak2 cari. Hahahhaha. Ingat boleh nk merendek dua2 jauh2 berhari2 tanpa pikiaq ke anak... Nehi2... Ni aku dengan laki aku laπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Hee panjang betul mukadimah aku nak cerita psai nak pi picnic ja pun kannnn.... Hahahaha. So minngu lepas, lepas ja dari Impromptu Picnic dekat Bagan Ajam dengan anak2 aku. Masa duk feeling2 tepi pantai tu kan. Aku video kol la laki aku tunjuk ada kt mana. Dia pun terkejut la ehhh picnic pulak depa ni dia xdak pi reja. Kahkah. Itu yang ajak dia pi picnic esk nya tu.

Plan nak pi pagi. Tapi sebab aku terbangun lambat. So lambat la skit siap masak. Time tu kui 9.30 pagi da start panaih lit2 dah. Ehhh xkoser aku. Setelah ditimbang Tara dengan laki kau.. So kami decide la nak pi lepas kui 3.30 ptg mcm tu. Mula2 ingat nak pi Bagan Ajam jugak tpi aku cakap kat laki aku why not pi kat Miami Beach ka. Dalam hati ada akai nak ajak pi lepak mana2 lepas tu. Hahhahha.


Siap masak bekal.. Dah panas lit2 pulak kat luaqqq. 


So sampai la kami dekat pukul 4 ptg plus mcam tu. Cuaca pun just nice tak panas... Risau gak sebab forecast cakap hujan. Tapi Alhamdulillah time mandi tu tak. Legaaa.


Dia ni tak habis orang kol pasai reja


Dua ni macam bukan orang Penang ja.. Duk wat macam tak pernah jumpa pasiaq ja



Depa pi sua2 kaki kat ayaq sat. 


Biaq la papa melayan sat. 


Tengok apa tuu.. 




Mandi sat dengan anak2. Bila mandi laut tu rasa recharge sangat2. 


Her smile brightened up my day. 


Love to see they enjoy it


Mama kecik2 dulu kalau mandi laut taknak keluaq2 dah kecuali time lapaq ja. Hahhah


Makan dulu sattt



Jemput makan dulu naaa.. Lepas tu terjun mandi lagi sekali.. Dah naik.. Makan lagi sekali. 


Bila dah nampak makin koi gelap.. Maka dengan ini.. Kena la siap2 untuk balik. 




Yang Bestnya dekat area Miami Beach ni ada toilet tempat untuk mandi, surau etc. So kiranya tak perlu risau la lepas mandi laut nak mandi kt mana kan. 

Aku pernah buat gila mandi dekat sini malam2 dengan kwan2 aku. Biasa lah time muda2 orang kata young wild and free... Kahkah.. Tapi tak wild Tara mana pun.. Kahkahhhhh... 


Masa nak balik dari picnic ni ada la borak2 dengan Adriana

Me : macam mana kakak.. Best tak picnic hari ni.. 
Adriana : thanks mama.. Best day ever. We should do this often kan Ma... 
Me :  In Sha Allah nanti kita mai lagi na.. 
Adriana : OK Ma.. Thank you mama.. Thank you papa. 

Her words brightened up my days. Walaupun kdang2 rasa malas nak buat Menda2 macam ni.. Tapi sekali sekala kena put an effort jugak for family so that they will remember the value of "family bonding". We might not have much money to travel the world all year... But we still can create memories dat soon will leave foot prints in our hearts. 

Love, 

Take only memories, 
Leave only foot prints

Selalu orang cakap yang tak plan ni selalunya best kan. Haa yang ni lah yang jadi masa husband aku pi reja Sabtu hari tu. Actually kaki 3 beranak keluaq pi makan ja pun.

Lepas tu, ntah macam mana time tu aku rasa sangat2 serabut. Ya Allah susah nak cakap feeling aku time tu. Dengan duk declutter baju2 kat rumah tak abih2. So aku macam nak take a break la pi tengok laut dekat Bagan Ajam tu. Dapat tengok sat pun jadi la kan. Aku memang macam ni.. Kalau rasa serabut.. Dapat tengok laut skit pun dah ok.Tak plan pun nak lepak pantai Lama2 sebenaqnya.

But here we were....


Mula2 duk dalam kereta ja kt tepi hiway ni tengok laut jap. 


Ntah macam ni tiberrr ada dekat sini pulak. 


Parking keta kat area RNR Bagan Ajam tu. Dapat port baik punyaa


Melenggak dengan Ecah sat. 


Impromptu sangat2.. Apa pun xdak. Nasib tikaq ni memang spare dalam keta siap2 kan.. 


Kemain syiok la sbb dia la duk mama.. Plissss.. Plissss


Enjoying the view




Ni kan berani lain mciam tau. Eii geram betui dengan mek sprang ni. 


Tengok tu. Tak puas hati selagi x jejak pantai. 

Dekat sejam jugak la kami lepak dekat tepi pantai tu. Bila dah lepak tu.. Untuk esok ya tu terus ajak laki den pi picnic mandi laut pulak. Bila lagi kannnn... 


Naik2 keta.. Pengsannnnn... 
Baru tau erti penat kannnn. 

Apa pun.. Kami 3 beranak sangat2 enjoy walaupun secara slumber.. Apa makanan pun xdak.. Lepas ni boleh buat lagi. Agak2 malas.. Tapau ja apa2 untuk makan dekat tepi pantai kan... 
Seronok bila buat outdoor activities dengan anak2 dekat luaq ni. Nampak la depa pun enjoy sangat. 




Sekarang ni tengah outbreak HFMD kan. Start raya hari tu makin menjadi-jadi kejadian HFMD ni kan. Tengok stats hari tu kat Penang champion sekarang ni Selangor dah mendahului carta. Tipu la cakap tak kesah kan. Mesti la kesah lagi-lagi aku ada dua orang anak. 

From : Kementerian Kesihatan Malaysia fb page.

Mengikut pengalaman aku yang lepas masa Adriana kena HFMD tu(2 tahun lepas), nasib baik la dia xdak sampai kena ulser dalam mulut. She start with fever then tetiba naik merah-merah kat kaki and tangan. Time jadi tu masa kat KL masa amik kakak aku balik bertugas haji. 

Masa naik ja merah-merah tu aku terus curious eh takkan HFMD kot sebab naik nya dekat tangan and kaki. Bila kakak aku sampai and minta dia check kan kompem memang HFMD. So time tu kami bagi letak ubat tahan gatal dekat tempat yang merah-merah tu. Alhamdulillah dalam mulut dia takda ulser, kalau tak memang risau la sebab nanti dia taknak minum semua kan. 


Credit to  kpkesihatan.com

Plan asal nak stay kl beberapa hari tapi bila kompem ja Adriana kena HFMD terus laki aku dari Penang mai amik kami balik ke Penang. Esok nya terus pi jumpa paeds Adriana, Dr Cheah. Bila Dr Cheah check Adriana punya blister kira duk ada lagi and lucky her she just got a mild one..tak teruk la kiranya. Kalau teruk memang kena drip and warded la kan due to dehyration sebab tak ak minum ka apa ka. So dia bagi kami ubat tahan gatal and matikan virus tu. 

Yang paling aku ingat dia bagi Pottasium Permanganate (KMnO4) untuk bagi Adriana berendam dengan air tu for 10 minutes. Hahah. Memang KMnO4 tu berkesah gila wei. Sekejap ja blister dia kering and dia tak gatal-gatal. KMnO4 ni mak dia dulu buat main ja kat dalam lab tu. Hahahha.

Menda paling critical time anak-anak kena HFMD ni silalah kuarantin kan anak-anak kita di rumah. Plis ya jangan nak selfish sangat. Kalau yang hantar ke rumah babysitter ka taska ka tadika please make sure dia betul-betul recover baru hantar ya. Ni tak ada ja yang selfish gila anak tak recover lagi terus pi hantar sebab alasan takda cuti bagai. Please lah!

Untuk korang-korang yang nak ambil pendekatan pencegahan, korang bolehlah:

1. Kurangkan aktiviti di tempat-tempat awam especially supermarket, terutamanya kat trolley tu. Banyak virus dijumpai dekat situ.


Credit to Mr Google


2. Sentiasa cuci tangan kita dan anak-anak.

Credit to Kementerian Kesihatan Malaysia.


3. Sentiasa bawa hand sanitizer, paling senang kan.

Husband aku baru beli Antabax Hand sanitizer spray ni. Senang guna ni. Spray ja kat tangan, spray ja kt trolley, kt stroller, meja etc. Dah hilang sikit paranoid tu kan.


4. Jangan berkongsi makanan, pakaian, perkakasan dan juga minuman.

5. Pastikan lampin pakai buang diurus / dilupus dengan sebaiknya.

6. Tutup mulut bila batuk dan bersin.

Lastly, kita semua berperanan dalam mengelakkan anak kita dijangkiti dan menjangkiti orang lain. To those yang anak dia terkena HFMD ni, semoga dipermudahkan urusan kalian. Jangan lupa kuarantin anak-anak sebaik mungkin. 



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS