Resipi Maggi Goreng Seafood

Assalamualaikum... It's a good day today. Senyummm ja sebab ya lah... Anak2 kan cuti pdpr... Dapat la mak nya ni relax sikit. Sebab kan cuti sekolah kita bagi la free pass untuk diorang bangun lewat skit. Sambil tu mak nya me time dekat dapur masak maggi goreng seafood,and makan sorang-sorang.…

Resipi Siakap Tiga Rasa Mudah

Dek sebab rindu nak makan Siakap Tiga Rasa ni.. Maka kena la buat sendiri ja kat rumah.. Nak dine in tak boleh lagi.. Almaklumlah x fully vaccinated lagi...biasa ka geng2 #oxfordclan ni memang lain dari yang lain kanπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Nak buat Siakap Tiga Rasa ni bukannya susah pun.. Balance kan rasa masam man…

Resipi Bubur Rolled Oats Ayam

Assalamualaikum...Tengah tunggu makanan ni kat kedai.. boring pulak.. So sekali harung kita up satu entry dekat blog. Harap2 sempat la update satu entry sebelum makanan siap.

Rasa sebijik macam bubur ayam mekdi hampa oiii... 
Untuk bubur oat ni.. Aku guna yg rolled oats sebab kat rumah ada rolled oa…

Resipi Kerabu Mangga Sedap dan Mudah

Ada peminat kerabu mangga tak dekat sini? Kalau ada gimme 5....aku memang suka sangat dengan any kerabu... Boleh buat meratah gitu ja... Sebab sedap kan.. Masam2 pedas2.. Manis2 skit... Fuhhh balance rasa dia....Nak buat pun bukan susah mana pun actually... Simple ja... Cuma selalu terjadinya malas…

Korean Ginger Beef Recipe

Assalamualaikum
Hai hampa semua....dah lama tak tepek resipi dekat blog aku ni kan... Kali ni aku nak share resipi senang gila... Seperti yang hampa sedia maklum... Aku ni seorang yang tak suka masak benda-benda yang complicated sangat... Pendek kata memang jenis tak suka duduk dapur lama-lama.So o…

Beef Ginger Kueytiaw Mudah dan Sedap

Rindu betul nak makan dekat Papa Rich. And sedih gila Papa Rich da tutup sebab dah tak mampu survived di musim pandemic ni. Suka sangat makan dekat Papa Rich... Mostly makanan-makanan dia pun sedap! Cuma xla makan selalu kan sebab harga dia quite pricey jugak kan. Kalau dekat sana aku suka nasi le…

Resipi : Keli Berlado Sedap Dan Mudah

Cakap pasal ikan keli ni... Ikan keli antara favourite aku la jugak. Suka sebab ikan keli ni murah.. Lepas tu sedap pulak tu. Goreng saja sedap.. Bakar pun sedap.. Haaa semua pun sedapppp.... Buat keli berlado lagi sedap. Ada peminat ikan keli dekat sini tak? Hampa suka makan keli ni masak apa? Ak…

Resipi : Salad Timun Pedas Korea (Oi Muchim)

Ada peminat Kdrama dekat sini? Kalau korang peminat Kdrama dekat sini mesti hampa akan selalu tengok yang orang korea ni kalau depa makan.. Depa ada banyak gila side dish... Kimchi la.. White radish kimchi la.. Taugeh celur sesame la.. Salad timun pedas la and macam-macam lagi. Kiranya side dish s…

Resipi : Mee Goreng Udang Mudah

Hai semua... Rasa mcm lama gila ja tak update blog ni.. Dah bersawang dah pulak... Hahahhaha... Tapi takpa... I'm trying my best to update it frequently.Baru-baru ni ada buat Mee Goreng Udang.. Kes tengok Ig Rita Rudaini buat mee goreng basah-basah sikit. To be frank... Aku ni ada fobia sikit …

Resipi : Nasi Goreng Sardin Petai

Dah musim-musim lock down ni... Mak2 sampai buntu la kan nak masak apa... Jadi jemmmm gila nak masak... Aduhhhh....padahal barang mentah banyak ja dalam peti sejuk tu.. Tapi idea nak masak tu tak kunjung tiba... Kejung la kat situ sampai lebam...Tu la masalah negara bagi mak-mak ni.. Sebab tu kami…

Mee Suah Goreng

Ada sapa-sapa dekat sini pernah makan mee suah? To be honest... Aku baru first time makan masa dekat Uni dulu sebab main masak-masak dekat bilik guna rice cooker.. Ada roomate aku tak silap Cik Moon budak2 ni yang buat mee suah ni...So hari tu dah lama jugak aku pi ke Tesco.. Nak beli meggi noodle…

Buat Chicken Stock Sendiri, Mudah jer!

Selalu untuk masak makanan apa-apa biasanya sesetengah orang akan pakai chicken stock sebagai penambah rasa semula jadi kan. Ada juga yang buat minum/hirup as soup untuk dijadikan makanan tambahan. Tapi yang paling best bila buat sendiri ni kita dapat buat dengan cara dan bahan yang kita nak kan.S…