Recipe : Vegan Scallop Lime Butter

Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...

This is my vegan scallop... 
So let see...the main ingredients n how to do it... 
Bahan-bahan:
King oyster mushroom  Butter 1/2 tbsp Lime juice Sugar Mushroom …

Recipe : Fusion Squid Ink Pasta

Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🤣🤣🤣
 Bahan-bahan :Dried squick ink pasta


Shrimp head n skin3 cloves of garlicChilies flakesShrimpLime juiceOilSaltMaggi cukup rasaThai basilsCherry tomato... 
Cara - cara :1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss…

Resipi : Ikan Seludu/ Pelotan Masak Asam

Ehhhh dah macam blog chef pulak.. Asyik update resipi ja kan... Alang2 mood da mari kannnn....belasah ja lahhhh... Kelmarin balik Juru as usual la singgah kedai Aceh nak beli skit ikan topup stock dalam freeser.. Walaupun freeser 500L ku dah penuh macam apa ja.. Tapi xpa lah... Musim2 covid 19 ni s…

Resipi Pajeri Rebung Sedap

Ada yang suka makan rebung tak dekat sini? Aku memang suka gila makan rebung especially rebung madu. Ya Allah sedapnya rebung madu tu. Husband aku tak makan rebung, dia kata rebung bau busuk. Tapi yang dia makan bau busuk tu rebung beting yang besar-besar tu. Aku ok ja rebung mana-mana pun janji na…

Resipi : Sardines Homemade Version Pedas

Sebelum ni aku pernah share resipi sardin homemade aku yg gone viral.. Kahkahhh... Ada la page yang tak bagi credit pun hado.. Tu la nama dia manusia kan.

So macam biasa la sebab puasa pun tak lama lagi kan. So kita buat la stock. Kebetulan ikan selayang/sardin tengah murah kan lani.. Dapat la sekil…

Resipi : Kari Ikan Nyoknyok sedap dan mudah dengan rempah kari Adni

Dah official duduk kat rumah baru ni seminggu lebih dah. Dah rasmi dah dapoq baru.. Dah rasmi dah peti ice baru...

Benda paling best bila nak penuhkan peti ais dengan segala haiwan2 untuk dijadikan stock makan.

Masih lagi duk angkut stock ikan di kedai Aceh bila balik Juru sebab mana nak dapat ikan…

Resipi : Pasta Masak Lemak Daging Salai Mudah dan Sedap

Assalamualaikum

Sejak dua mejak ni busy skit jadi reporter utk Channel Awatnii. Penat nak kejaq cerita pasai politik negara. Kahkah. Penat dah sampai rasa takmau amik tau langsung. Aduhaiiii.

Tapi tu la sebelum mereput dan blog bersawang elok lah kita lepak2 sini sepatah dua kata...

Nak cerita hari…

Sedap Rupanya Peria Goreng Belacan

Bila cakap pasal peria. Mestu ada yang suka.. Mesti ada yang tak suka sebab dek kepahitan dia ni. Bagi aku yang suka peria ni.. Kalau tak pahit.. Tak peria la nama dia kan. 
Before u hate this beautiful food plant... Jom kita tengok benefit bitter melon ni. 

Ada jugak kata bitter melon/peria ni bo…

Resipi Bayam brazil goreng belacan

Disebabkan baru ja tuai bayam brazil dekat depan rumah (koridor) ni. Kebetulan lani menumpang sat rumah arwah fil aku.. Koridor dia memang mnghadap matahari... So memang meriah gila la kalau letam pokok depan tu.. Direct sunlight.


Meriah tak bayam brazil dalam pasu kecil2 tu. Ada 4 pasu semuanya. S…

Resipi Masak Lemak Cili Padi ikan Jenahak Bersama Peria

Bila dah duk kuarantin duduk dekat rumah ni.. Mula lah kan duk pikiaq nak masak apa kan. Dah la sejenis jemu and cemuih skit masakan jenis2 Penang ni yang kadang2 terlampau ni sangat untuk tekak kampung people macam aku ni kan.

Kenapa kena kuarantin? Tak reda lagi dengan Influenza.. Ni haa 2019 - n…

Resipi : Petai Berlado Sedap dan Mudah

Assalamualaikum

Baru2 ni balik Jitra sebab mak aku kakak n adik aku semua ada dekat sana.. So macam2 la makan kan... Mak aku punya masakan paham2 la kan... Dia punya sedap tak boleh bawak berbincang. Lepas tu anak2 gemuk bising... Erghhh

Tapi bising2 gemuk pun.. Tetap belikan aku petai kegemaran ak…

Resipi : Gulai Ayam Rebung

Assalamualaikum

Wahhh hari ni dah 3ist dec.. Esok dah masuk 2020..yeayyyy..i'm looking forward for a brand new year.. Some more its 2020.. I bet those 80's kids will looking forward for 2020 kannnnn...

And sedar tak sedar... My 1st child, Adriana will be going to primary school. Mama yang n…