Prangin Canal / Sia Boey Tempat Wajib Visit di Penang

Ada sapa2 yang plan nak mai bercuti ke Penang bulan 3 nanti? Kalau ada.. Meh kita nak suggest kan satu tempat ni...

Prangin Canal atau Sia Boey atau nama penuh dia Sia Boey Urban Archaeological Park yang terletak di tengah-tengah Georgetown ni.

Baru-baru ni kami sempat singgah lepas dinner di luaq. Selama ni selalu passed by ja sebab naik kereta agak susah nak parking. Masa kami pi malam kan.. So lagi cantik sebab ada lantern warna warni dekat situ.

Ajommmm la tengok dulu gambaq2 yang kami captured malam tu ya. 


Time ni baru lepas hujan. Kalau mai siang-siang dekat kawasan ni agak banyak kereta and susah gila nak parking. And kalau mai time siang.. Memang hangittt laaa. 


Shantikkkk kannnn... 


Ada juga taman permainan untuk budak2 main. 


Cantik tempat ni. Kat depan tu ada satu pokok besaq gila. Tapi aku tak berani la nak lalu pi ke situ sebab malam kan. Tapi serious kalau siang mesti lawa dekat pokok tu sebab dja besaq2 and macam redup-redup gitu ha. 


Credit to travel2penang.org

Cantik kan pokok tu... Tapi bila mlam takut la jugak. Hahhahaha


Cantik kan. Dengan banggunan ala2 herritage kat depan tu.



Kalau malam minggu ni mesti penuh kan. 


Ecah spotted there. 



Port melepak. 



Ni la canal  yang ada ikan kap tu. 



Cantik sangat. 



 (credit to Foursquare) 

Ni la antara tapak peninggalan yang tua di Penang ni. Hence the name is Sia Boey Urban Archaeological Park. 

Serious hampa kena mai tang sini...sebab lawa gila. Yang suka tangkap2 gambaq ni.. Aku suggest hampa mai dekat2 senja. Rasa shoot time tu lawa gak. Boleh capture time siang nak ke malam. Kalau mai tengah2 hari tu ketibas bhaiii. 

Kepada yang nak mai ke sini.. Sila la waze ke:


Sia Boey Urban Archaeological Park

50, Jalan Dr Lim Chwee Leong,
 George Town,
 10100 George Town, 
Pulau Pinang






2 Comments

  1. the place looks amazing. i hope i'll get the chance to go to penang nnt.
    it's very far sobs

    ReplyDelete

Post a Comment