Hai..kali ni nak share skit pasal instagrammable place dekat Western Aus(Perth). So boleh la korang-korang yang plan nak pi sana atoq siap-siap iti tempat mana yang nak pi kan. Hahhaha.
Jangan kang ada yang balik Malaysia menyesal tak sudah tak pi tempat-tempat lawa ni untuk tangkap gambaq kan.
So jom kita tengok one by one ok!

King's Park , Perth.



View Perth CBD boleh nampak dari sini.

Caversham Wildlife Park (click SINI for details)



Tak lengkap kan kalau mai Ausie tak tangkap gambaq dengan kangaroo n koala kan?

Fremantle
Terkenal sebagai pelabuhan terbesar di WA. Fremantle pun menjadi tumpuan tourist ke sini sebab banyak port2 menarik untuk bergambar.

Di Fremantle Market.


Di Fremantle, berdekatan Kaili's and Cicirello..both have great Fish n chip!

Rainbow Container ni terletak di Frematle jugak uolls. Gambar ni friendship goal sangat😘



Bajet2 jangan benci cintaku ke ni?

Blue Boat House



Rahsia Hati Perempuan sangat kan..tak Perth kalau tak tangkap gambar dekat sini kan!


Kalau xnak kena beratur lama kat sini silakan mai awai ke sini. Kalau tak jenuh kena que nak bergambar.

Lancelin ,


Terletak 127km(1hr+) dari Utara Perth, Lancelin ni satu small town(fishing town) yang menjadi tumpuan tourist untuk aktiviti sand boarding dek kerana pasir dia yang super halus mulus tu.

Kasik chance la mak nak poyo sat



Dengan si kakak.


The Pinnacles, Nambung National Park (Carventes)


Juga terletak di Utara Perth kira-kira 191km(2.h15m), sehala dengan Lancelin. Kalau dah ke Lancelin tu jangan lupa lajak la ke The Pinnacles ni.






Busselton Jetty


Terletak kira-kira 221.6km ke Selatan Perth. Sebuah town yang aman damai (my favourite) dan terletak dalam Margaret River Region. Busselton Jetty ni dibina masa zaman penjajahan British ke Australia. Dibina menganjur ke tengah laut sejauh 1.81km. Korang boleh jalan kaki hingga ke hujung or boleh naik tram kalau malas.




Managed to walk here! Haaa aplosss👏👏👏



At the end of the jetty😘


Margaret River Chocolate Factory
Located in Margaret River Region, this is among must go list to tourist. What else we have here...of course lots of choc dat can be so attractive for a food blogger / foodies to feed their followers' eyes!

My favourie..macademia cluster!



Lots of choc!



Dekat luar MR Choc Factory ni ada somekind of wild life spot tau. Kat area sini boleh tengok wild kangaroo jumping here and there.



Terjumpa daun maple ni dekat luar MR Choc Factory tu then terus minta Aien tangkapkan gambar. Naik juling mata i tau! Time springgg je ada daun maple cantik macam gini kenn. Perak buih skit dekat Malaysia takdak daun maple!

Augusta, Margaret River
Salah satu pekan kecil di Margaret River Region. Lovely and peaceful sangat. Kat sini la ada Cape Leeuwin Lighthouse, pertembungan two oceans,Indian and South Ocean.





Ni dekat Augusta. Kami berhenti picnic for lunch here

At Cape Leeuwin (click SINI untuk details)



During my 1st time here.



Siap dengan Jamu Tun Teja lagi😘


Canal Rock, Yallingup


Jugak terletak di Margaret River Region. Antara satu spot untuk kaki instagram tegar.


Jaga-jaga kalau ombak besar bertembung, boleh basah jugak baju korang tau!




Breathtaking view! Subhanallah😍



 Albany (click SINI to read the details)


Terletak 414.7km(4hr 30min+) dari Selatan Perth, Albany antara list tempat hampa perlu pi kalau pi lama ke sana. Kat sini more to natural side attraction.




Ni la The Gap and Natural Bridge. This side Natural Bridge yang dekat The Gap tu memang horror untuk orang yang takut ketinggian macam aku.

Wind Farm, should i say more?


Pemberton, Western Australia (click SINI to read the details)


Pekan cowboy yang peaceful. For those travelling to Albany from Margaret River you will meet this small town. Macam town kat dalam cerita Twilight tu. Rumah pun ada yang macam cottage😍😍😍

Adriana with the landmark here.





Greens Pool, Denmark
Beautiful beach located at South Coast. Kalau on the way ke Albany dari Margaret River korang boleh la singgah untuk tengok keindahan alam Allah ni.





Actually banyak gila kot tempat2 yang instagrammable kat Western Australia tu macam Esperance la Pink Lake la. Ni antara tempat yang kami tak sempat nak cover due to limited time almaklumlah negeri yang satu ni besar sangat kan. So kepada yang nak pi bercuti ke Perth boleh la bajet2 untuk amik masa lama sikit bercuti ke sini. Rugi kalau dah pi sana tapi terhad sangat masanya kan. 

Ok lah...daaa




Althea's Angel

in , , by Alia Farhan, 11:32 PM


Althea's Angels come on..come on..singin with the Charlie's Angel rhytm. Hahaha
I'm officially an Althea's Angel.i'm so proud to be part of this community as you know I saw and join their review from their beginning and how they developed and becoming now. Wewits.



Omgee. Look how generous Althea is! I love u from the beginning Althea! Thanks for this.


Congratulations Althea! You're now THREE!
As part of the angels, izinkan aku menyeru hampa-hampa yang sedang membaca post ini untuk segera terjah ke Althea kerana:
  • Barang-barang kecantikkan dari Korea seperti skin care, make up dsb hampa boleh dapatkan di sini.
  • Dijamin authentic!
  • SUPER FAST Delivery direct from Korea!
  • Diskaun-diskaun yang berpatutan
  • Kalau hampa nak cantik macam orang Korea, hampa pi la beli kat Althea ni sebab macam-macam hadooo. 
  • Comes with cute box!
  • Super nice promo! 
  • Boleh menang trip percutian ke Korea! Nak ke tak nak????

So sempena dengan Althea dah 3 tahun, Althea ada buat contest and prize dia pun boleh tahan best jugak tau. Apa yang hampa perlu buat cumalah share "Birthday Book" dengan caption tersebut berserta hashtag #Altheaturns3. Dengan syarat semudah ni hampa berpeluang untuk memenangi:





Grand Prize: 


Hadiah Utama


AirAsia Round Trip Flight to Korea for Winner + a friend
Oh My Oppa Tour for 2 pax
STARPASS’s The Show x 2 invites
Althea Korean Dinner for 2 pax

Hadiah Kedua:
Samsung S9 x  1 Winner

Hadiah Ketiga
USD300 Althea Shopping Credits x 1 Winner

Hadiah Saguhati 
Althea Birthday Gift (worth USD80) x 10 Winners

*Tertakluk kepada terma dan syarat.

Oklah, hadiah dah tau kan. So mesti hampa nak tay macam mana nak join kan?
 Jom tengok super duper easy step untuk join contest ni:
  • Shopping- shopping di Althea. Nanti akn dapat limited edition birthday book box + Birthday Book miniatures.
  • Be creative! - buat miniature box according to instructions.
  • Photo time - tangkap gambaq cantik-cantik dengan Birthday Book miniatures!
  • Submit- upload dekat Instagram and tag @AltheaKorea dan #Altheaturn3 #AltheaKorea. Jangan lupa bagitau kenapa hampa nak menang pi Korea jugak tau!
Senang ja kan syarat-syarat dia? So cepat-cepat join tau. Contest bermula 2nd July-31st August 2018, 11.59pm masa Malaysia ok!. Jangan tunggu lama-lama ok!

Assalamualaikum,

Lama tak update blog. Haihhhh bz apa tak tau aihhhhhh. Untuk kali ni nak cerita pasal trip ke dua kami ke Perth. Kali ni trip bersama Bikui Sisters dengan mak aku, adik-adik roomates aku masa zaman kat UniKL-MICET dulu. Actually dari last year lagi kami plan nak bercuti ke Perth sekali. Kebetulan AA tengah wat promo last year, so kami pakat-pakat la grab tiket pada hari dan waktu yang sama.

So tanggal, 5th May kami bergerak ke Perth dengan pesawat AAX. My first ever experience with AAX. Trip Perth sebelum ni naik Malindo, this time grab promo AA pun jadiklah. Tapi baru-baru ni nampak tikt Malaysia Airlines pi ke Perth RM953 ja return all in. Adudu. Menangis wei murah sangat untuk Malaysia Airlines kot. Untuk AAX ni pun aku kena beli hot seat sebab taknak terpisah anak-beranak sebab kami kan kena check in dekat counter sebab ada infant and laki aku awal-awal pun da warning beli seat yang selesa sebab kaki dia panjang. So mau takmau memang kena beli hot seat. So tup tap tup tap sekali seat, makanan, and luggage semua takdak la murah mna. kahkah
Flight kami dari KLIA2 berlepas kul 12.05am and sampai dekat Perth International Airport pukul 5.30am macam tu la. Alhamdulillah cuaca ok.Risau jugak sebab sebelum tu ada baca news dekat Perth suhu capai 11C. Orang lain risau tapi aku suka. Dasar suka tempat sejuk. Kahkah

Tak sampai 30minit pun dia lena dalam bassinet ni. Adoi lah. Dia ni terlebih panjang. Kesian tengok dia lena dalam tu. Last2 mama dia ni la kena pangku dia. Bila penat pass over dekat papa.
Part bila da touchdown tu alahai penat ka jugak nk menunggunya.
Masa dekat immigration tu lama gila nak kena tunggu turn. Ya lah 1 pesawat AAX tu guna airbus..penuh kot dengan penumpang. Nah amik kau. Keras kejung. Aku dah la dengan nak terberaknya. Aduhhhhh. Bayangkan gelisah dia tu macam mana. Gelisah kena que satu hal. Gelisah toilet takdak bidet and nak kena cari ayaq buh dalam botoi pulak satu hai. Adudu. Tension bah. Orang lain sejuk, aku berpeluh. Bahahahah

Setelah selesai apa yang patut maka kami pun turun la dekat arrival tu. Masa untuk beli simcard dan apa yang patut. Selesai tu aku memang dah janji dengan Kak Nora Oliver untuk ambil makanan. Aku amik pakej breakfast dengan lunch kat Kak Nora ni. Senang orang Melayu kita. Apa-apa senang nak kawtim. So tunggu Kak Nora mai hantaq makanan kat kami. Maka kami pun tunggu pulak pihak Aries Car Rental mai pick up kami dekat airport untuk ambil kereta sewa kami. Yes sepanjang kat sana memang kami sewa kereta sebab kami ada kiddos and banyak travel keluar dari Perth jugak.



Yak yak yeayyyy..da sampai kat Perth lagiii


Breakfast ni dulu tau! Must have when in Ozie.




Dah selesai urusan kereta sewa maka kami terus gerak ke hotel untuk letak luggage. Kami pilih Indian Ocean Hotel yang terletak dekat Scarborough Beach(my fav beach kat Perth). Next destination Caversham Wildlife Park, kat sini hotspot. Takut kereta kena pecah. So better kosongkan la bonet korang. Jangan la tinggai-tinggai even beg bodo-bodo tu pun ye. Kat sana pun banyak jugak pendatang-pendatang macam kita ye.



Lepas ja letak bag semua, kami ke Scarborough Beach untuk makan breakfast kami. Fuhhhh best gila makan nasi lemak kat depan mata terbentang keindahan Indian Ocean wei. Angin sejuk walaupun matahari panas terik.


Makan duluuuu



Lepas makan baru boleh tangkap ganbar hepy2 kan. Kat belakang tu Indian Ocean okehhh. Lawo nak mati ahhh


Lepas ja makan kami terus gerak ke Caversham Wildlife Park. Kalau korang nak tau Caversham ni terletak dekat Whiteman Park. So dekat sini actually ada macam-macam lagi macam Motor Museum, Tractor Museum la, tram ride la. Macam-macam jugak actually tarikan dekat Whiteman Park ni. Kami tak explore habis pun. Just pi Caversham Wildlife Park ja.Kat sini macam biasa la ada kangaroo, koala semua tu ya. Budak-budak la paling seronok kan. Tapi masa kami pi ni rang terlampau rmai maklumlah weekend kan. So pasrah ja lah. Last time pi time weekdays takda la ramai sangat orang dalam tu.


Caversham Wildlife Park entrance. Ala Jangan Benci Cintaku sangat kan...




Tunggu que nak beli tiket.



Aishah meet the koalas for the first time.


Mak anak dua macam gini la. Tu muka tak mandi hokey. Pedulik aaa baru bajet korea skit.

Both girls become bff la. Sat gaduh sat baik. Drama queen sangat esp Adriana tu.


Llama ni comel ja. Bulu mata panjang. Pinjam baru tau



Budak ni masa first time mai sini duk dalam perut lagi. This time dia dah ada kat luaq ni dah.

Selesai ja semua urusan dekat Caversham, peluk cium kangaroo, koala and wallaby bagai. Dalam pukul 2 macam tu kami gerak balik ke hotel untuk berehat.

Salah satu landmark dekat Whiteman Park tu.

Time ni masing-masing bateri da flat habis dah. So kami decide nak pi Coles dalam pukul 6.30pm macam tu sekali tengok Coles da tutup da. Oh my lupa hari tu hari Sabtu. Biasa weekend kat sana memang tutup awal ya kedai-kedai.

Check punya check dekat group, cari untuk late night shopping mall dekat Perth ni sekali nasib baik ada. Bagi yang nak late shopping macam kami ni, boleh la ke Spudshed Innaloo. Dekat ja dekat hotel yang kami stay tu. Dalam 20 minutes macam tu ja.


 Spudshed Innaloo ni beroperai 24hrs. Tapi kedai-kedai kat dalam mall Spudsheed tu tutup awal tau. Yang bukaknya cuma kedai Spudsheed tu aja. Tapi ok la sebab kami nak beli bahan-baham untuk masak kan. Harga kat Spudsheed ni pun murah-murah jugak.

Korang tengok harga nak gigit jari kan. Bayangkan kami yang kat sana ni. Oiii murah oiiiii.





Murah gila kan. Sasau tengok harga susu. Sasau tengok harga rolled oats yang murah gila tu. Rugi tak beli bawak balik hari tu. Tengok cheddar cheese tu. Demmm.

Lepas ja selesai shopping dekat sini, kami pun kiranya nak pi dinner terus. Sekali dah 8.30pm, rasa macam dah kul 11pm ya. Yes kat Perth ni, malam awal ye. Kalau kat Malaysia ceruk-ceruk kampung pun kul 10-11 malam pun kadang-kadang still havoc kan tapi kat sini tak ya. Memang betul-betul laid back la gaya hidup depa ni.
Check-check Daniella Charcoal Chicken still open weh. Lega kami. Terus la kami gerak ke Daniella Charcoal Chicken tu. Perjalanan amik masa dalam 20 minutes macam tu dari Spudshed. Sampai-sampai dekat Daniella Charcoal Chicken ni ramai la pulak que nya. Belum lagi yng tunggu nak seat untuk duduk.Banyak pun muka-muka orang Malaysia jugak yang pi makan. Tak Malaysian or Indian or Pakistan.

As usual la, dekat sini depa punya must eat nya lamb ribs dia. Allah rasa menangis bila ingat kesedapan lamb ribs dia. huwaaaa sedapnya.

Ayam dia. Ok la not bad tapi sebab lamb ribs dia lagi extravaganza punya sedap...so ayam ni rasa so so ja la..hahahha.


My Gosh. Sakit pulak hati ni tengok lamb ribs malam-malam macam ni. Alahai apa la nasib.


The makan clan.

Waduhhh sedap gila weiii. Oh My God duk teringat lagi how lahhh.
Lepas ja melahap and licinkan semuanya maka kami pun gerak balik hotel. Masing-masing pun dah kepenatan. Esoknya ada lagi aktiviti menanti.

Bersambung nanti😘

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS