Hai hampa....
Tengah watpa tu? Tengah planning nak jalan-jalan hujung tahun ni ke? Or plan nak bawak anak-anak ke mana-mana masa cuti hujung tahun nanti? Apa kata korang terjah ke Singapore. Sebenarnya dalam banyak-banyak neighbourhood country, Singapore adalah antara negara yang aku tak pernah sampai lagi. Hukhuk.
Teringin jugak tapi harus lah plan betul-betul kan nak ke mana kalau di Singapore. Kalau hampa nak tau banyak gila attraction dekat Singapore sekarang ni....sebab tu la orang kata SEEING is BELIEVING...SEEngapore,for a roaring good time gitu haaa.
Jom tengok tempat-tempat menarik yang hampa harus terjah kalau ke Singapore...
1. Universal Studio Singapore


Pretty sure this is among the top list must visit in Singapore kan....aku pun kalau ke Singapore nanti memang 1st spot is here. Well biasa lah, tak Singapore la kalau tak ke Universal Studio nya kan.
2. Marina Bay Sands


Fuh..pernah tengok dekat Discovery Channel untuk pembinaan Marina Bay Sands ni betul-betul kagum dengan cara kerja dan technology yang diorang pakai untuk dirikan Mega Building macam ni. Macam-macam cabaran antaranya kawasan pembinaan yang berselut dan sebagainya. And of course kalau aku pi, ni antara dalam bucket list di sana. Marina Bays Sands ni terdiri daripada resort dan pusat membeli-belah dengan terusan mengalir melaluinya. Selain daripada itu, terdapat jugak Artscience Museum dan Marina Bay Sands Skypark dan terdapat infinity pool di Marina Bay Sands Skypark di mana hanya tetamu hotel sahaja dibenarkan untuk mandi dan menikmati pemandangan seluruh Singapore dari atas ini.
3. Gardens By The Bay


Kalau sekali tengok mesti akan teringat pada cerita Avatar! This is what this gardens remind me to. Selain daripada tumbuhan yang menarik dan menyegarkan, terdapat juga air terjun yang tersembunyi di dalam ni yang berada di dalam Cloud Forest Dome. Menarik kan? Ada unsur-unsur futuritik dan nature under one roof. The architects and engineers of this mega project should received a major credit for this amazing building concept! 
4. Singapore Flyers


Dikenali juga as Singapore Ferris Wheel, korang yang tak menginap di Marina Bay Sands boleh la tengok pemandangan keseluruhan Singapore dari sini. This giant ferris wheel  stands 165m and mempunyai diameter sebesar 150m menjadikannya the world tallest Giant Observation Wheel. Wowwww.....
5. Merlion Park.


Kalau dah ke Singapore tak lengkap kan kalau yak bergambar dengan Merlion Park ni. Located at the heart of Singapore, One Fullerton near Singapore Central Bussiness District (CBD). Must say this is the most favourite spot for the tourist in Singapore kannnn. 
6. Orchard Road.



Well known spot for the shopaholics. I must say this is the best spot for the shopaholics. Lucky me, I'm not that shopaholic. Hahhahaha....
7. Chinatown, Little India and Arab Road


Ni antara tarikan di Singapore. Kalau sempat jangan lupa singgah ke sini. And of course dekat sini boleh cari more street food kan.
Dan yang paling penting kalau nak ke SEEngapore for the roaring good time ni hampa mesti la nak kena beli tiket flight ke sana kan. But don't worry, now dengan Traveloka hampa boleh book ticket ke Singapore dengan RM50 flat rate discount untuk penerbangan pergi-balik dari mana-mana lapangan terbang di Malaysia ke Singapore. Cara dia mudah saja, hampa kena buat tempahan menggunakan Traveloka melalui laman web atau applikasi dengan kupon GOSG. 
Dan untuk pengetahuan hampa, hampa boleh book hotel dengan 20% off di Singapore. Untuk membuat tempahan dan discount untuk ke Singapore ni korang jangan lupa check out Traveloka Promotion ke SEEngapore di laman web atau app Traveloka. Gila lah kalau tak grab promo macam ni kan. Dapat jimat banyak kot.

Untuk membuat tempahan melalui Traveloka, antara syarat-syarat yang hampa kena alert adalah:
  1.  Promosi RM50 hanya sah untuk penerbangan pergi-balik dari mana-mana lapangan terbang di Malaysia dalam satu booking ID sahaja
  2. Pilih penerbangan dan gunakan kupon kod    " GOSG" sewaktu pembayaran.
  3. Pilih hotel yang mempunyai diskaun 20% dari harga asal dalam senarai hotel yang terlibat.
  4. Tempoh tempahan adalah dari 1 September hingga 30 September 2018
  5. Tempoh perjalanan: ANYTIME korang! ANYTIME!
Antara sebab kenapa aku suka tempah melalui Traveloka adalah disebabkan:
  • Traveloka adalah pakar dalam perjalanan dan percutian. Means that, hampa bukan kata boleh rancang itinerary hampa dengan booking ticket flight(melalui lost penerbangan yang Traveloka sediakan) saja tapi boleh jugak book hotel sepanjang percutian hampa nanti. So kalau nak pi bercuti ke Singapore jangan lupa tempah dengan Traveloka tau.
  • Traveloka ni dikira sebagai one stop travel app yang menawarkan kemudahan perjalanan dan percutian hampa ke Singapore. 
  • Tak payah nak pening-pening booking flight kat app lain..booking hotel kat app lain. Kan dah senang keja hampaaaa....
So tunggu apa lagi, jom kita grab promo SEEngapore For  A Roaring Good Time ni!
Salam 

Hai hampa semua.

Kali ni nak share pasal satu resipi mudah untuk homemade sosej ayam. Nak beli sosej yang siap selalu sangat pun tak bagus kan. So apa kata buat ja sendiri. Mudah pun mudah kan... yang penting xda bahan-bahan tak elok dalam tu kan.

Bahan-bahan:

Ayam bahagian fillet(potong kecil-kecil)

Bawang besar (potong dadu)

Garlic 6 ulas( crushed)

Cendawan(aku guna king oyster)

Garam bukit

Stock ayam

Paprika powder

Dried Mixed herbs

Tepung ubi

Telur sebiji

Air sejuk 1/3 cawan

Cara-caranya:

1. Potong isi ayam kecik supaya senang nak blend dengan food processor. 

2. Campur semua bahan, then blend guna blender or food processor. Aku guna food processor ja sebab dah ada. Senang skit nak keluarkan nanti.


3. Masukkan isi ke dalam mould sosej. Oh ya mould ni silicone ya so it safe untuk kita kukus ya

.

4. Then kukus selama 20 minit.

5. Unmould dan sejukkan. Nak goreng pun boleh lepas tu.

6. Aku goreng skit. The rest sejukkan dan frozen kan. Nak nanti keluarkan and goreng.

Sukatan yang betul-betul tu xda. Ko pandai2 la main agak. Sebab aku ni jenis main agak ja tau. Janji jadi. 

Kalau korang ada yang tertanya-tanya kat mana nak beli mould sausage ni..boleh la jenguk instagram : scandi_scandu ya. Depa ada juai kat sana tau

Senang ada menda alah ni.. nak buat kepok lekor pon boleh ni..hahahah

Hellooo hampa semua...

Hari tu ada up gambar mekap kelam kabut nak ke hospital last week sebab suami kita jatuh moto ada kereta banggang kt jalan pegi bukak pintu luas2 tak tengok luaq..bumm kena laki aku...haihhh..tolongla korang2 yang bawak kereta tu please consider orang lain sama...lucky my husband cuma jatuh terhentak saja. But still kesian kt dia sebab still sakit kan. Orang lain yang punya salah..orang lain yang tanggung sakit.

Ok ni gambar nya. Ada orang kata pelolesss...yes peloles elok awak sebab kita tengah pakai mask ni tetiba husband kol kata dia jatuh and ada kat spital. Terus mak tenangkan pikiran sebab dia kata dia ok..tapi as bini yang baik hati da sayangkan lakinya harus lah aku pun pergi bersama-sama anak2 ku ke hospital untuk ketemu dengan laki ku. 

Eh panjangnya mukadimah. Sebenarnya nak cerita pasal My Product Co punya beauty masks ni. Ok serius best gila kot pakai ni.

Kalau hampa nak tau My Product Co ni ada 3 jenis masks tau. Antaranya adalah :

  1. Ginger Gold hydrogel mask
  2. Red Ginseng gold hydrogel mask
  3. Rice sheet mask.

Tapi kalau hampa nak tau yang terrr paling bestnya mask-mask ni bebas dari 8 bahan kimia berbahaya sepertu Formaldehyde, paraben, sulfate amine, mineral oil, benzyl alcohol, silicone, coal tar dyes dan aminal-derived ingredients and paling oenting sekali dermatology tested naa. Dan untuk pengetahuan hamoa semua, My Beauty Mask ni ada 12.5ppm (part per million) which equal to 99.9% gold  sebagai anti oksidan dan berfungsi sebagai mencegah penuaan kulit. Best ke bestttt???

Ok la jom go thru one by one ok.

1. Ginger gold hydrogel mask.

Ok this is my first time using ginger mask. Sebelum ni tak pernah pun guna ginger dekat muka. Turns out my skin feel so fresh n supple n super toing toing after the used. And ni juga adalah pengalaman pertama aku guna hydrogel mask, so tak tau pun yang hydrogel ni cepat terkoyak. Selalu pakai hydrogel mask dekat mata n lip sajia. So u guys need to be extra careful when u guys want to put on ur face. Paling selamat baring and letakkan dekat muka ya.


2. Red ginseng gold hydrogel mask.


Selain mempunyai khasiat untuk kulit, red ginseng juga terkenal dengan kandungan anti oksidan nya. And ada juga studies yang mengatakan red ginseng dapat menstabilkan hormon wanita. No womder la masa pakai ni rasa tenang ja walaupun bau dia agak kuat but it still ok for my nose. Well actually i like herbals n spices smells so this smell is ok for me.

Bau dia me relax kan aku. Sedap ja layan perasan sebelum dapat kol my husband jatuh moto. Pffttt.

Lepas dapat kol from my husband sempat lagi amik gmbar after using it.

Right after using this mask..dap all the essence to my skin and use some serum..then applied my foundation, blusher n lip matte. And there u go!

3. Rice sheet mask.

Macam biasa la kan sebut pasal rice sheet mask korang pun tau kan khasiat beras untuk kulit kan. Selain mencerahkan kulit, beras juga dapat memutihkan kulit disamping memberi kelembapan kepada kulit. And yang ni dalam bentuk sheet. So bentuk sheet ni macam biasa la kan senang skit nak apply.

Nampak basah tu? Aku memang pattern mask apa-apa pun sebelum pakai mesti letak dekat dalam freeser dulu bagi sejuk. Masa pakai tu perghhh nikmat jaaa. 

Perghhh sejuk-sejuk letak kat muka memang best la kan...korang tak nak rasa ka apa yang aku rasa lani????


Harga untuk mask ni adalah

  • Ginger Gold Hydrogel Mask-RM100/5pcs
  • Red Ginseng Gold Hydrogel Mask-RM100/5pcs
  • Rice Sheet Mask-RM28/3pcs.

Kalau hampa  nak tau dengan lebih lanjut lagi or kalau hampa nak beli beauty mask dari My Product Co ni jangan lupa tau check dekat sini www.myproductco.com atau check instagram depa www.instagram.com/myproductco

Bagi pengantin yang nak.make up...sebelum mak andam start make up korang..cuba la pakai ni dulu tau...In Sha Allah ur skin n make up akan jadi sangat glowing tauuuuu....

Ok lets syantikkk uollss..

Babai.my


Holaaa..

Kali ni nak cerita pasal satu obsession baru aku iaitu indoor plant. Kalau nak tau indoor plant ni ada banyak faedahnya jugak tau selain sebagai penyeri dan dekorasi kat rumah kita tau.

Rumahku syurgaku, makin banyak pokok-pokok hidup dalam rumah.


Jom la kita tengok antara kebaikkan indoor plant ni.

1. Menyerap aura negatif.

Perasan tak bila kita terlampau penat dan stress dan rasa nak marah sebaik saja kita nampak tumbuhan ni kita rasa lebih tenang. Betui dak? So selaku indoor plant, aura-aura tak baguih ni dapat diserap n kita ni berada dalam zone-zone positif gitu.

2. Supply oxygen

Well memang sedia maklum lah kan pokok-pokok memang lah menghasilan oksigen dan menyerap karbon dioksida. Ingat lagi dak belajaq sains dulu?

Nah tukang filter gas2 tak elok lagi untuk hampa


3. Mengurangkan allergi

Kalau hampa nak tau..ada kajian dari Universiti of Agricultural di Norwegia mendapati indoor plant dapat mengurangkan gejala allergik sebab dapat meningkatkan kadar kelembapan and secara tak langsung mengurangkan debu kat dalam rumah. Haa best ke tak best? Yang ni proven ya..memang serius rumah aku pun jadi kurang berhabuk ya especially dekat rak tv tu.

Dulu dekat area ni letak fake plant, jenuh berdebu. Sekarang ni letak pokok hidup macam bird paradise ni kurang dah debu-debu nya. Super love it.

4. Mempercepatkan process recovery.

Well, selalu kita tengok kalau orang sakit, biasa yang ziarah mesti bawak bunga or pokok hiasan kan. Betul tak? Kan da cakap tadi pokok-pokok ni menyerap aura negatif. Orang yang sakit ni dikelilingi aura negatif. Kalau tak percaya, cuba suruh suami hampa beli bunga masa hampa demam nanti.

Tengok pokok hijau pun boleh buat heppy gila dah. Memang satu terapi yang hebat.

5. Meningkatkan fokus

Korang xdak perasaan bahagia ka bila tengok tumbuhan-tumbuhan hijau dan warna-warni ni? Kalau aku punya la heppy. Kalau hampa nak tau, dengan melihat tanaman segar yang menghijau, daya focus seseorang tu dapat dipertingkatkan. Sebab tu ka kalau mata and otak kita da lemau, cuba try tengok pokok-pokok hijau ni selama 1 ke 2minit. Otak akan lebih releks dan tenang.

And jangan tak tau ada kajian yang menunjukkan student yang mengulang kaji dalam persekitaran yang menghijau dengan tumbuh-tumbuhan ada daya kosentrasi 70% berbanding yang tak menghadap hijau-hijauan.

Ruang ni akan nampak "kosong" without touch of greenyπŸŒ±πŸŒ±πŸ€πŸ€πŸŒΏπŸŒΏ

6. Pokok pun bertasbih.

"Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tidak ada suatu pun melainkan bertasbih memujiNya, tetapu kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun Lagi Maha Pengampun". (QS Al Isra 44)

So bila kita tanam pokok automatic kita bagi aura positif dalam rumah kita. Well pokok-pokok kita ni bertasbih tau. Sedikit sebanyak pahala tu kita dapat. Sebab tu dalam Al Quran pun kita digalakkan bercucuk tanam.

Ni areca palm or yellow palm orang panggil. Dapat filter benzene, xylene, ammonia , formaldehyde, & tricholoroetylene. Bagus kan pokok ni. Selain menaikkan seri kawasan, boleh tenangkan mata tengok pokok-pokok ni😍


So amcam? Banyak kan kebaikkan ber indoor plant dalam rumah ni kan. Saya sudah. And bila lagi...

One of my fav..monstera!

Spread the love and positivity 😍😍😍

Till then..adios


.

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS