Ok ni pun da masuk entry peram.
Macam xdak idea nak cerita dari mana pulak.
Tapi nak cerita jugak!

Actually trip to Langkawi ni last minit aku plan dengan husband since husband agak busy dengan kerja merja dia tu. (Hoiii rosakkan bahasa Alia!)

Memang decided taknak pergi time sangkut dengan weekend. Sebab taknak bersesak. Tak nak kena over charge dekat food bagai. Bahahahha. Dasar cheapskate!

So kitaorang gerak dari Juru dalam pukul 10.30 pagi macam tu kot after brunch kat area rumah ni. Isi perut dulu semua. By the time pkul 12.00 macam tu memang da smpai kt kola perlih dah. Parking pun senang ja kat tepi jetty tu ja. RM15 shari. So total RM30 sebab 2 hari kan.

So sampai-sampai terus la cari tiket fery. Tup dia cakap kul 12.30 ada ferry apa lagi cepat2 la kitaorang dengan terkencingnya aku brkejar-kejar ke toilet bagai. Kitaorang la orang last naik fery. Bahahah. Dalam ferry pun sebab orang tak ramai so boleh la nk duduk mana-mana suka pun. Lega gila.



Mama dan si anak!



Si anak sedang buli si bapak



Laki bini selpie sat

So dalam kul 1.30 mcm tu kami pun sampai la kat langkawi.


Da sampai jetty dah.



Cantiknya!

Ok here come d tak best part!!!

KERETA SEWA!!!

Ya kereta sewa..
Sebelum p tu memang plan nk book kt membe SAINA aku si Yob tu...tapu sebab aku kompem lambat so kereta dia abih. Tanyakan membe punya member pun habis jugak. So kitaorang pun gamble la amik yang kat agent kt Kuala Perlis tu masa beli tiket ferry tu. Kitaorang memang mintak Viva ja. So sembang pnya sembang dia cakap sampai hari Selasa sewa kira RM150...aku tanya balik, bukan hari ni sampai esok kira sehari ka? N sampai selasa kira 2 hari ka?
Dan-dan dia cakap ehh sory3 tersilap bagai. Hellloooo.

Tu takpa lagi. Sekali masa kt Langkawi kt jetty tu husband aku p ikut amik kereta tau dia bagi kereta apa? Kereta aeroback yang da buruk gila and tak power stereng. Diaorang cakap kat husband aku kereta viva tu orang tak pulangkan lagi.
HELOOOOO hotak hampa betui la.

Dah la kereta berbau. Bukan la nak berlagak ka apa ka. Tapi bagi la semenggah skit. Janji viva bagi la viva!!! Jangan la macam capati sangat oi. Dengan aircond bau enjin, pastu tak power stereng. Memang kitaorang call mintak tukar la kan. Mana boleh macam tu. Esok nak round 1 pulau lagi. Kalau kereta macam tu jenuh la. Dengan tayar pun gelong husband cakap. Kamon la, untuk taukey2 kereta sewa dekat langkawi tu. Nak buat bisnes kereta sewa buat la elok2. Please do some maintenance to your cars. Jangan pikir dek untung ja semata-mata. Kalau jadi apa-apa kat penyewa kereta masa tengah drive macam mana? Nasib kitaorang dapat tukar ke Myvi and kena tambah lagi RM10 sebab Myvi diorang charge RM60 per day.

So enuf of dat kereta sewa punya part. Nasihat aku kalau nak sewa kereta, sewa la dekat yang trusted punya tau. Kalau nak yang kawan aku tu aku leh tanyakan la.

Lepas ja dapat kereta buruk tu kitaorang terus la ke Pantai Cenang kan. Sebab memang sewa kat area sini. Kitaorang stay kat Delta Motel. Sebab kawan aku si Mas cakap sini ok. Siap ada breakfast bagai. Ok lah tu kan. Bab breakfast ni takyah nak pikiaq-pikiaq dah kan.


View dari bilik!
Cantik kan.
Tapi hujan la pulak petang hari kitaorang sampai tu.
Lepas ja hujan seriat skit kami terus gerak ke Kuah balik sebab nak tukaq kereta.


Amboi 2 beranak ni
Ni keesokkan harinya. Pagi-pagi lagi da amik feel n bau ayaq laut!
Feel woi.
Sebab tu dulu-dulu masa keja kilang belah pulau sana. Memang saja amik jalan jauh skit merempit pagi-pagi lalu tepu laut tu. Feel dia len macammmm.

.



Breakfast yang disediakan kt motel ni. Ok la not bad. Ada rasa. Tak banyak selection tapi ok la kan dari takdak n kena p cari pulak bfast kat luaq kan.



Ni la new building yang kitaorang duduk tu. Memang tepi laut betul-betul. Ada jugak yang macam chalet type tu. But knowing my husband preference, i choose to stay in this kind of room. Bahahha


Yang ni chalet type!
Ok ja kan.



Kawasan sekeliling motel ni.



Abis breakfast memang bawak si kenit ni ke pantai. Bawak main ayaq kat tepi- tepi tu ja. Tak plan nak mandi pagi tu sebab kami nak terjah ke cable car or Sky Cab pulak.


Breathtaking view!



Dapat siput!



Sayam mama ni.



Papa n adriana



Gambar wajib kot kan.

Untuk Delta Motel ni, untuk bilik yang kami duduk tu rate dia sebab kami p weekdays so jadi RM163 kalau weekend mahai RM10 rasanya.

And lagi satu, tak sesuai duduk ramai-ramai sebab lantai dia tiles. Gila sejuk kalau nak kena tdoq ataih lantai tu. Katil pun queen 1 saja tau. So kalau yang nk p ramai-ramai tu better tanya kot-kot yang jenis chalet tu lantai dia kayu ka mana tau. Boleh gak la nak tdoq pun kan.

Delta Motel contact number: +604-9551307

Apa-apa korang boleh call direct terus kat diorang tanya apa yang patut kan.

Oklah, bersambung Part II nanti ya.

posted from Bloggeroid

hai korang...
ada yang pernah naik bus Hop On Hop Off ni tak ? tak kisah la yang kt Penang ka kat KL ka...
seronok tak? heee seronok kan? kami geng-geng #bloggerutara yang dijemput oleh team Penang HOHO ni enjoy gila ahad 25 oktober hari tu.
serious wei seronok gils!

Untuk pengetahuan korang, Penang HOHO ni bermula seawal jam 9 pagi dan berakhir pada pukul 8 malam. Dan untuk Penang HOHO ni terdapat dua laluan - Beach Routes dan City Routes. Dan yang LAGI BEST tu diorang ada wat promotion RM5 SAHAJA UNTUK PEMEGANG MYKAD OK!!!

HARGA TIKET PENANG HOP ON HOP OFF

(Ada dua tiket: 24 jam dan 48 jam)
Dewasa:
RM19 (24jam)
RM32 (48jam)

Kanak-kanak/Pelajar/OKU RM12

Kanak-kanak bawah 5 tahun PERCUMA


Maklumat dan tiket kaunter yang akan menjadi link antara antara Route Bandar dan Pantai Route akan berada di GURNEY DRIVE (STOP 9) dan Pasar Chowrasta (STOP 1). Sepanjang laluan itu, terdapat lebih daripada 60 tarikan di mana pelancong boleh naik ke atau naik-turun di mana-mana daripada 33 perhentian yang ditetapkan.

Ni antara pit stop pit stop yang akan dilalui sepanjang perjalanan HOHO ni.


PIT STOP STANDARD AND ON DEMAND

Pit stop standard, bas akan berhenti walaupun loceng tidak ditekan atau tiada orang yang menahan untuk menaiki bas itu. Dengan kata lain, pit stop wajib untuk bus berhentilah.

On Demand pula bas akan berhenti sekiranya ada penumpang yang ingin turun disitu. Penumpang boleh menekan loceng sekiranya ingin turun di pit stop on demand. Bagi penumpang yang ingin menaiki PENANG HOP ON HOP OFF di pit stop on demand, anda harus menaikkan flag sebagai tanda supaya captain PENANG HOP ON HOP OFF berhenti.

Atas undangan pihak Penang HOHO, kami geng-geng #bloggerutara amat berbesar hati untuk join tour ni. Okay serious cakap memang excited ni sebab ni first time untuk aku berjumpa dengan ahli-ahli lain BU ni kan. Seronok bila sembang macam dah kenai 10 tahun. Bahaha. Nampak sangat macam mak jem aku ni kan. Kitaorang semua berkumpul pukul 10 macam tu kat Gurney drive untuk naik bus ke laluan pantai.


Dengan orang kuat BU kak farah!


layan la mata jamu gambar-gambar kami kat atas HOHO tu nah

Pemandangan sepanjang Beach Routes ni.

Monaco in Penang hihii

Last pit stop Taman Rimba Teluk Bahang.Sempat la selfie berlatar belakangkan empangan tu.

Group selfie dengan team HOHO Penang n Kl.

Berhenti kat Taman Rimba ada la dalam 15 minit kot. Pastu pusing patah balik ke Gurney Drive. Sepanjang routes tu layan gila duk kat luaq tu ha. Amik angin n bajet tourist. Serious best sebab tinggi nampak la laut tu cantik gila la pulak kan.



Cantik kan?

So dalam pukul 12 tgh hari macam tu kami sampai kat Gurney drive. And tunggu pulak for the next routes! CITY ROUTES.... YEAHAAA..
Menunggu routes yang berikutnya.

Antara tempat femes yang jadi pit stop untu City Routes, tak lain tak bukan Penang Hill atau nama melayunya Bukit Bendera.

Penang Time Square. Jangan tanya ada apa dalam ni ok! Ada Mr DIY ja rasanya. hihi

Trademark Penang. Si KOMTAR yang tesergam indah nun di sana. Nasib la jerebu da reda sikit time ni. Dapat la gambar cantik-cantik skit kan.



Ni pun dekat bulatan yang nak menghala ke bangunan-bangunan Heritage dan menghala ke Padang Kota. Cuba teka apa yang simbolik sangat dekat bulatan tu? Kalau nak tau tu la arca BUAH PINANG YANG DIBELAH. Ya la nama Penang kan Pulau Pinang. Simbolik dengan buah pinang kan. dekat bendera pun ada pokok pinang kan. ni pun one of my chinese friend yang bagitau , Si Yen Shen tu yang bagitau.

So dari Padang Kota tu akan lalu pulak ikut City Bayview dan seterusnya terus ke Gurney Drive balik.
Dalam pukul 2.40 jugak rasanya kitaorang abih city routes kitaorang ni. Penat tu mengalahkan kami yang bawak bas pulek.

Sampai-sampai ke Gurney Drive terus terjah Gurney Plaza. Solat apa semua then terus serang Seoul Garden. Team HOHO belanja geng BU kat Seoul Garden. Tak rugi simpan perut kan geng!

Kemain tau adik kita dua orang ni tau. Takpa janji semua enjoy kan.

Ni pulak Cik Munirah kita, orang kuat Hop On Hop Off.

Overall kami semua memang enjoy sangat-sangat naik HOHO ni. Servis pun bagus. Kami pun da bajet-bajet macam orang korea jadian dah hari tu.bahaha. Korang yang plan nak mai bercuti kat Penang nanti boleh la book siap2 tiket kt web tu, cuma perlu isi details korang, print, bawak n bayar RM5 masa nak naik bus tu. CUMA BAYAQ RM5 JA TAU BUKAN RM19 (untuk pemegang MYKAD SAHAJA).

UNTUK PROMOSI RM5 TU CLICK SINI YA

RUGI LA kalau tak grab promo ni.

Aku ni memang siap da ajak encik suami lagi dah.
Mari la En suami kita p bajet2 tourist dari Espanyol pulak dah.

Untuk detail pasal PENANG HOP ON HOP OFF, korang boleh click dekat SINI.
Hi korang.
Pernah dengar tak pasal herbal blend shaklee?
Actually herbal blend shaklee ni adalah cream untuk yang mempunyai masalah-masalah kulit macam ekzema yang melampau, allergik, ruam lampin , gigitan serangga dll.



Ni la rupa herbal blend shaklee ya korang.

Aku ni memang da tahap jatuh cinta dengan herbal blend ni dah. Start jatuh cinta masa Adriana dulu tetiba kena allergik apa ntah kulit jadi macam merah-merah n naik bintik-bintik. Pastu angah bagi guna hydrocot kalau tak silap tapi angah da pesan sapu nipis-nipis tapi biasa la being a mom hang mesti nak sapu tebal-tebal bagi anak kau cepat baik kan. At first memang ok da kering tapi denggggg kat part yg allergic tu lepas apply hydrocot tu jadi hitam!!!
OH NOOOO!!!
Tak comel la baby mama nanti!

Time tu memang otak terus pikirkan herbal blend ni ja. Terus p HQ untuk beli Herbal blend ni. Masuk keta ja terus apply!
Suprisingly esok nya tu, yang kesan-kesan hitam macam terbakar tu tertanggal and dalam masa sehari kulit Adriana da recover macam biasa. Rugi aku tak tangkap gambaq before and after kan. Sama la jugak kalau dia kena diaper rash. Nanti dia sendiri akan mintak aku bubuh herbal blend ni. Sama la kalau kena ketit ngan nyamuk ka. Mama dia pun sama ja. Jerawat keluaq pun buh herbal blend kot.
Jom check apa kandungan herbal blend shaklee ni.



Sage ( my fav english herb)

*Sage, atau Salvia officinalis saintifik dikatakan tumbuh liar di sekitar abad ke-16 di beberapa kawasan di Sepanyol dan Yugoslavia.
*Terdapat juga negeri dari Sage Mediterranean mempunyai rasa dan bau yang lebih lazat daripada iklim lain.
* Sage adalah herba yang manakah mempunyai jangka hayat yang panjang dan Sage sering diekstrak untuk digunakan sebagai pembasmi kuman. *Sage daun mengandungi astringen Itulah yang terbaik untuk Mengecutkan liang terbuka dengan mendapatkan bahan-bahan kosmetik itu tidak dibersihkan dengan betul.
*Jika bijaksana daun dalam campuran ke dalam bilik mandi, ia dipercayai untuk mengurangkan bau peluh.
* Beberapa kajian perubatan menunjukkan daun sage boleh tenangkan dan menyembuhkan ulser mulut dan membantu dalam penghadaman lemak dan daging selera jika bercampur dengan makanan.


Horse chestnut

*Horse Chestnut Seed Extract merupakan agen antiradang,
*Menyelesaikan masalah rheumatism atau penyakit sendi



Yarrow

*Bagus untuk kulit sensitif
* Melegakan ruam atau kulit terbakar *Antiseptik Anti radang atau anti inflammation
*Mempunyai keupayaan yang tinggi untuk penyembuhan luka


Rosemary ( ok ni memang gila fav herbs aku. Skit-skit duk snif sniff)

*Meredakan sakit sendi dan keradangan pada sendi tulang
*Baik untuk melegakan gigitan serangga
*Banyak digunakan dalam merawat ekzema
*Amat berkesan dalam penyembuhan luka

Siapa yang sesuai menggunakan herbal blend ni???

*Digigit nyamuk atau serangga
* Ruam lampin/pampers bayi
*Tumit merekah dan kasar Kulit kasar kerana kerja berat
*Anak mengalami eczema
*Kesan terbakar
*Terkena minyak atau air panas
*Gatal-gatal disebabkan habuk
*Losyen yang mesra alam
*Kelegaan untuk lutut yang sakit

So korang-korang yang ada masalah-masalah kat atas ni, wajib kena standby tau kat rumah. Sesuai untuk kengunaan seisi keluarga.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan herbal shaklee ni, boleh hubungi

Alia -0133363775

Shaklee Independent anda
.

posted from Bloggeroid

November Rain

by Alia Farhan, 6:35 AM
Welcoming our November with pouring rain.
Yeayyyy jerebu pun da berlalu pergi.
Seronok den.
Tapi macam lagu Gun N Roses pulak.



My view for next 2 days.
Super love it.

It's been 8 years since my last visit to Langkawi. Lagi kerap pergi Phuket n Krabi dari Langkawi ni. Ni pun ujung december nk ke krabi 1 big family mak jah.

Will blog about Langkawi soon.
Mata da ngantuk. Ni pun sambil layan-layan travelling beruang. Bestnya jadi beruang tu boleh travel merata-rata.

Ok lah.
Gud nite

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS