Tengok gmbar ni pun da telan ailio wehhh....

Hampa tengok gmbaq ni drooling dak???

Oklah..jom kita tengok bahan2 dan cara wat

Bahan:

Untuk udang goreng
*udang besar
*kunyit
*garam
*minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan kat atas ni untuk menggoreng udang ya

Untuk kuah:
*minyak sedikit
*butter 2 sudu
*garlics yang dicincang
*daun kari
*susu sejat/fresh milk pun boleh
*cheese keping /cheese parut(tak kesah sangat jenis cheese..asal bukan cream cheese)
*garam sikit
*gula skit

Cara-cara:
1. Goreng udang seperti biasa, angkat dan toskan.
2. Untuk kuah, masukkan sedikit minyak dan butter(guna api slow sbb bila letak butter, cepat hangit).
3. Tumiskan daun kari dan garlics cincang, masukkan susu sejat/ fresh milk.
4. Masukkan sedikit garam dan gula, seasoned to taste.
5. Lastly masukkan cheese, kalau kuah terlalu pekat n korang nk kuah banyak, masukkan air skit biar jap.
6. Tutup api....curah kuah atas udang goreng tadi.

*makan ngan nasik perghhhh Ya Ampun....jadi la 2 genggam atau 3 genggam...abih diet noks!

posted from Bloggeroid

Doakan aku...

in , by Alia Farhan, 8:11 AM


Yerp bayangkan...aku rsa aku apply utk attend course ni dari 2013 or maybe dr awai thun lepas...i cant recall back...

Tapi perghhhh...bila dpt jwapan mcm ni...rsa mcm best la jugak...
Dan harap2 sgt aku dpt join program ni...
Fully sponsored weiiii...xnak ka?siap module kali ni lain dari sebelum2 ni...

Ya Allah...semoga aku dapat la..doa kan aku ya...

Semoga dengan ini..aku dapat tolong ramai lagi mak2 kat luaq sana yang nak bf tapi kurang knowledge or lack of moral support n etc....

Aku nak kalau boleh ...breastfeeding ni adalah benda yang biasa dan normal..bukannya bila kau nak bf anak kau kt mall even with nursing cover on u...orang pandang kau macam alien...ya macam alien!kau tau alien tu macam mana kan???dan orang pun xkkan cakap yang gmbar susu tu adalah aurat/aib(wut the heck???UAI pun da ckp susu ibu bukan aurat..yg aurat tu nenen ibu...tapi aku pasti utk Muslim bukan sj2 nak p selak bg jantan2 selain laki dia bg tengok aihhh...kadang2 secara tak sengaja...yang hampa yg tertengok tu takyah la nk otak blue n imagine maciam2 sangat lah!!!aku rasa lelaki yg waras takdak la nak pikiaq n imagine smpai gila2 mcm tu kan...)

So tujuan aku tak lain tak bukan hanyalah nak educate more mommies utk bf...n to normalize breastfeeding....ya cita2 aku utk tgk more n more mommies ada kesedaran nk bf ni sangat tinggi...sbb tu la knowledge dalam breastfeeding ni penting...aku pun banyak membaca psal ilmu bf ni..n walaupun skrang anak aku dah 2 tahun..aku still cari buku2 yg related to bf...sbb kadang2 lain org lain cabaran dia....n perjalanan bf aku pun bukan la seindah yang disangkakan...klau kau rasa aku berjaya dalam bf journey aku ni sbb susu aku byk..kau salah...aku ada jugak up n down jugak dalam dapatkan yield susu utk Adriana...di uji demam panas bertalu2(sampai 40C)..tonsilitis yg cronic...smpai kena operate buang tonsils semua tu...semua tu cabaran utk aku...tapi yang pasti aku bukan yg jenis cepat mngalah dan asyik pikir negative ja susu aku takdak..susu aku takdak...aku mmg akan pikir..susu aku ada...susu aku ada...Ya Allah..limpahkan aku dengan susu untuk anakku...tu yang aku doa hari2...n Alhamdulillah aku dah berjaya tempuh semua tu...

So untuk mama2 ..mak2..ibu2...mommies..bonda2 kat luar sana...dunt give up...susu anda adalah hak anak anda....



To my lovely Adriana Arissa...thanks for being a good girl to mama...
N to my shuben..thnx for being my backbone throughout my breastfeeding journey...
I love both of u mucho2...

And to u yg membaca ni...
Tolong doakan aku ya

posted from Bloggeroid

Hi...
Banyak ibu2 yang baru terjebak ngn bf ni agak blur2 dgn cara nak simpan susu perahan...
Berapa jam tahan suhu bilik? Berapa hari kt chiller?berapa hari kat tempat beku atas tu?dan tak kurang jugak deep freeser kan...

Memang seriously akan blur2 jgk awal2 tu...sbb ada tang cakap mcm ni..ada tg cakap mcm tu...

Apa pun...depends jgk ngan korang pnya observation....selain dari observe dengan mata kasar..korang boleh bau...boleh jugak rasa..elok lagi ke tak...geli nak rasa??? Helooooo...susu korg kot....nak geli kenapa plak jemah oii

Ok lah...ni some reference utk new mommies out there ya...






Ok ni ada sekali untuk yg dah thawed(nyah beku) sekali macam mana...

**oh ya...btw dalam deep freeser boleh up to 2 years ya...

Aku punya deep freezer penuh lagi dengan stok susu beku Adriana....huhu..
Ni dia da masuk 2 tahun..n currently i'm a WAHM...mmg takdak maknanya dia nk feed dr bottle...try bg dutch lady choc pun dia taknak...ntah macam mana ntah nak wean off dia..n bagi dia mnum susu lain ntah....
(Ni da masuk dilema mak nak wean off anak dah ni)

Ok lah...
Apa pun...
Ilmu breastfeeding ni luas tau...
Kena sentiasa gali dan gali yer...

Ok lah...
Majulan breastfeeding utk anak kita

posted from Bloggeroid

Aku perhati ja dia ni...

by Alia Farhan, 2:48 AM
Yerppp...
Aku mmg dah lama perhatikan perangai si mangkuk lahabau ni...
Sorry perkataan utk post hari ni akan ada unsur kesat yg melampau....
Mangkuk ni aku dah lama perhati perangai dia...nnt kan dia upload cerita n status kt fb perangai adik dia...

Cerita anak adik dia buas la apa la...
Uishhhh seram aku...
Sbb anak aku ni kategori kahaq...aku tak tau la cita apa pulak dia duk p menjaja kat orang lain pasal anak haku kan...
Ye lah anak dia baik gila vavi budi pekerti...duduk stempat ja...sbb mak ayah bagi gadget...sruh main tu...jangan nakal2 yer....asal skit suap gadget...pastu bila aku share pasal artikel jiji yg nk control anak dgan gadget tu tetiba meroyan...
Puihhhh sangat kan....

Tu aku tak tuju kat hang pun mangkuk lahabau....aku share sbb aku nak take note jugak...sb aku pun kadang2 bagi jugak adriana note aku...tpi adriana ni...5 minit 10 minit dia layan lagi la..pastu nan hadoooo...tak minatnya dia!so yg tu utk garis panduan jugak utk aku in future...
Xyah nak terasa bagai sangat la gile!kau kan mak yg baik gila...org lain ada ja tak kena mata kau...status ko kat fb pun good2 jer!

Tu belum lagi part aku da resign keja apa la...tetiba ja nk update status cita psal org tak keja la kalau nak resign bla bla bla...
Macam la makan berak..bra aku semua kau tolong bayaq kan kan????takyah la nak jadik loser sangat bz body sangat hal org tak keja ka apa ka...jaga mulut kau yg busuk n family kau sudah yer....
Aku percaya rezeki aku Allah yang tentukan...ke kau jeles sbb aku takyah keja and kau pulak kena keja nak gila??

Dah lama aku perhati...dah lama ok..dah lama!
Jangan bajet good2 sangat...
Nnt terserlah kebodohan diri sendiri....

Bebelan hari ni hasil pendaman selama beberapa tahun....

Kalau kau terbaca...insaf lah...xdak sapa pun nak heran kat hang tu...seriously!

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS