berikut adalah senarai makanan2 dan minuman yang boleh menambahkan dan memeriahkan susu:
  • Milo
  • Horlicks
  • Seafood(ikan, sotong, udang, ketam,dll)
  • Barli
  • Oat
  • Nestum
  • Lobak putih.
  • Pisang
  • Coco crunch
  • Sayur hijau yang gelap(kalian, kangkung, sawi,kucai dll)
  • Gardenia wholemeal
  • Kismis&kurma
  • Cornflakes
  • Sup lobak putih
  • Tempe
  • Tauhu
  • Kekacang
  • Air suam
  • Habbatus sauda
  • Halba
  • Air Suam
  • Air soya
                                        
Susu ibu terdiri daripada karbohidrat, lemak dan protein. Pemakanan yang tinggi karbohidrat adalah digalakkan dalam penghasilan susu ibu. so lepas ni, makan kena jaga. elakkan amik makanan yang berkafein sebab makanan yang berkafein boleh menganggu kadar penyerapan nutrient2 ke dalam badan kita.


Manusia….mmg sgt bijak lah menghakimi manusia lain…yes…aku dalam fasa berhijrah…so aku mmg kalau boleh nak mngelak dari manusia2 yg negative mcm ni…rasanya tak terlayan kot kalau nk layan kerenah “gila” org kan….so biarkan ja lah….
Psal status2 aku n gambaq2 aku upload psal stock susu pun boleh mndatangkan mcm2 tomahan aku rsa it’s a serious joke man…suci la kununnya katanya…lantak hang lah…Hanya Allah jay g tau kenapa aku wat mcm tu…xpernah ada terlintas di hati nak menunjuk-nunjuk atau apa..just nk share ngn newbies mama mcm aku ni yg nk bf…tp msih byk yg tak tau…syukur dpt tolong kawan2 n even strangers yg tnya psal breastfeeding and cara nak kumpul stock byk2….

Bagi aku simple…ilmu aku psai breastfeeding untuk dikongsil..bukan utk disimpan sorg2…biaqlah Allah ja yang judge apa aku buat…sbb nya..Dia lagi Maha Mengetahui….

Heart beat

in , , by Alia Farhan, 1:24 AM

Thanx Allah for sending these two amazing peoples in my life..
Along with beautiful family members that I belong to....








My wonderful heart beat...

posted from Bloggeroid

Pernah dengaq pepatah ni? Well I used to it jugak….sbb I used to be cakap very the hentam..n bajet takper mulut aku mmg laser…tp hati aku baik..kau apa tau?hahaha..well dats me before until I read from somewhere our Prophet Muhammad also said to have a good heart…u have to a good mouth…indeed…hermmmm…so here I am…I made a move…ALIA, U HAVE TO CHANGE…u are a mother now….lagipun umoq pun bukan makin muda..makin tua…kubur kata mari..rumah kata poie…n syarat untuk mati bukan tua ya puan2 n adik2..syarat mati adalah HIDUP!
Tapi agk mnyedihkan bila ada jugak yg tak pernah2 grow up..still stuck in a 15 years old girl…seriously I found a lot like dis…come on…u came across somebody’s status on FB n u mngamuk bagai mcm kurang siuman..lpas tu kau ajak kawan2 kau bash pulak…tak ckup dengan tu…whatsapp bagai ajak itu ini…haiyaa..grow up lah…bukan budak2 lagi la korg….tak perlu aku tgk pun..ada kawan2 aku yg sakit hati n marah ngn perangai2 manusia mcm ni…sebab tak sangka da umoq  28 pun ada still mcm ni pnya perangai…bak kata kawan2 aku tu…mulut mcm apa ja…xperlu pun aku ajak org2 lain whatsapp aku utk ni bagai…tetiba ja ada kwan2 yg baik hati ckp mcm tak percaya ja ada org2 mcm tu…aku? Senyum xperlu kata apa2…
Cuma nk diingatkan jer lah…yg korg merepek2 cakap org meroyan tu ingat Allah skit…ada lgi yg belum kawin…ada lgi yg belum ada ank..ada lgi yg lepas ni nak beranak….ingat kuasa Allah tu Maha Hebat…takut semua tu p balik kat korg ja….n satu lagi lah nk pesan…takut nnt kat Padang Masyhar tercari2 org yg korg duk wat perangai “mulut jahat korang..tapi hati korang baik tu”
Rasanya…tak mati pun kalau tak kawan ngn org2 yg mulut mcm ni…n kwan2 aku yg benggang ngn perngai2 depa tu pun kata menda yg sama…see..tak perlu kot nk whatsapp org tu org ni bagai semata2 utk komen itu ini…Allah pun da cakap…”bila kita buka aib orang lain, In Sha Allah….takyah tunggu lama2…org lain akan Nampak aib korg pulak”
Ingatlah…hidup kat dunia ni pun tak lama mana….get a life…move on…jgn terbawak2 perngai lama yang buruk….hidup di dunia ni sekali ja…tak malu kah dengan anak2..dengan suami sendiri tengok status percakapan mcm tu..Nauzubillah…kalau laki aku..mau kena lempang laju2 dah…sekadar peringatan untuk diri sendiri….sama jugak bila kita mgutuk2 org tu kat belakang…rasa tak rugi ka semua amalasn2 yang kita wat selama ni? Tak rasa mcm sampah ke semua kebaikan yang korang wat sebab last2 korang bg free pahala korang kat org lain sebab hobi bebal korang ni…lagi satu…tak tau lah kalau korang rasa seronok sangat nak carik2 aku kat Padang Masyar nnt kan…
Pendek kata cukop cukop sudah…buang la perangai2 yg buruk tu….move on..and move on…be positive and stay with positive people….jangan la duk sekumpulan ngn orang2 yang negative ni…sebab impact dia..sekali sekali ngn kita jadi mcm tu….what I do now is …elakkan n hindarkan diri aku dari orang2 yg negative ni….sbb  xmau jadi rotten mcm tu…ingat takdak istilah….MULUT KAMI JA JAHAT TAPI HATI KAMI BAIK!!...N INGAT PESAN RASUL KITA MUHAMMAD SAW, UNTUK MENDAPAT HATI YANG BAIK, LISAN JUGAK HARUS BAIK!!!

SEKIAN….
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS