Cakap pasai hari raya, semua orang ada moments  yang terindah kan?sama la jugak mcm jugak…cakap psai hari raya ja mesti gumbira tak hengat kan..mcm budak2 kecik dpt eskrem mc tu lah perasaan setiap org kan…sama ja aku rasa sapa pun….bila nk dekat raya tu lagi2 la..nak2 hari last puasa….raya mcm a big YESSSSSS!!hari tu la sebuk nk balut ketupat palas(org kedah makan ketupat pulut ja)..wat rending la..serunding la bla bla..time ni kira sangat hectic la schedule kat dapoq tu…tu belom masuk bila malam ja aku kena iron semua baju2 orang…but since last year aku dah kawen n raya kt penang dulu..maka segala aktiviti itu terhenti la di situ…uhuk2…sedeh la pulak…

Bila raya first ja..pagi2 lpas solat sunat Aidil Fitri..mcm biasa akan makan ramai2 segala ketupat rendang mak nenek..duduk berhidang anak beranak kami ja….lpas dari tu baru la p menziarah kubur abah n tok tersayang….Ya Allah..how time flies…n how we miss u abah n tok! Bila da ramai2 balik raya tu nak la jugak ada family portrait kan..so apa lgi angkut la satu family pegi studio..tgkp gmbaq..kena kualiti..ok..ok la..kena yang hancoq..hancoq laa….



So ni lagmbaq raya 3 thun lpas..dat time aku pun tak kawen lagi..tgkp ramai2 kat studio..pastu dpt cd ja..cd pun hilang ntah ke mana…yg dulu2 punyagmbaq kalau kena banjir mcm hari tu..habeh la…da 2x umah kat Jitra kena banjir besaq..dua kali jgk la rosak gmbaq raya…ni pun snap guna fon…nk cri CD ntah ilang ke mana ntah….
Ni pulak gmbaq raya thun lepas..dah sah bergelar isteri orang..dat time baru tau diri ni pregnant…hihi….captured guna DSLR…ok la not bad..tp amek masa brkurun la nk upload naik kef b ka blog ka….mcm leceh pulak guna dslr….*tp hari tu diri sendiri yang nk DSLR mengedik2..but still love using it!...cumanya amek masa kalau nk upload ka apa ka…)

Haihh..kan bagus kalau la ada Samsung Smart Camera mcm Samsung Galaxy Camera tuuuu…tgkp gmbaq kualiti standing DSLR..pastu zassss…upload guna wireless/data internet  yang ada kt camera tu…zassss…da upload gmbaq masuk fb…blog bagai….haihhhhh…kan BESTTTTT!!!!! kan best kalau Samsung baik hati nak bagi aku Samsung Galaxy Camera...please...please!hihi...


i dont mind la eventho dis gadget dah quite lama ada kt pasaran..maybe a liltle bit ketinggalan..but for me...stil a WOOWWWW if i get dis!!!

since aku ni pun da menjadi pengguna Samsung yang tegar...tv, peti ais...my smart phone( Note 2)...i would definitely go crazy if they launch their new product...mcm woahhhh...gila lah..teknologi apa kah ini! so i really really hope to win one of their fantastic gadget!! nak2 pulak nak raya ni dapat Galaxy Camera tu..woah..pantas upload....nnt FB pun jd hang sbb asik upload photo ja!

jom tengok video ni from Samsung sempena hari raya ni...




oh ya kwan2...Samsung Malaysia will give special movies tickets to the lucky winner..all u have to do just submit ur best Hari Raya potrait dekat link ni... https://my.campaign.samsung.com/portraitsofraya/ ..so hurry up..lets try our luck..mana tau kot2 la rezeki nk raya ni...menang ka apa ka....


last but not least....

Semoga Ramadhan kali ini penuh bermakna...n lebaran kali ini jugak disambut dengan penuh kemeriahan! have fun everybody!
from Adriana...Selamat Berpuasa ya pakcik makcik..Raya nnt jangan lupa bagi ang pow kat Adriana ya...


Cakap psai breastfeeding lgi kan...mcm lani semua entry nk wat psai breastfeeding ja...hahaha....being obsessed with breastfeeding agknya aku ni...hewhew...*lempang satu kali*
Sejak2 amek shaklee ni badan da xrsa penat sgt..kalau tak lemau ja badan ni rsa...eventho puasa xdak la rsa mcm penat sgt ka apa ka..kalau before dis...jangan harap la...badan lemau...nak pump lgi..nk keja lgi..blik umah nk msk lg...basuh baju (walaupun bsuh mesin...nk jugak mention kt sni!! )...lipat kain...kemas umah la (walaupun kemas mcm xkemas ja kdg2 tu...aku kemas ja..sepah balik! )...so bila brdepan ngn semua2 menda ni...bfore amek aku supplement shaklee secara serius da brhemah...aku amatlah penat..dan stress...pastu asik nk emo ngn laki aku...kcian dia selalu aku emo2....bila da stress...emo...badan penat bagai...production susu sdikit sbyk mmg akn trjejas la kn....
So bila da trjejas aku pun amek keputusan drastik...nk join Shaklee....so dat aku boleh bli all d supplement dgn harga ahli kn....ternyata keputusan drastik aku wat tu membuahkan hasil! Hasil extraction aku maybe la x sbyk org lain...biasa aku boleh dpt dlm 20-24 oz...utk 3 or 4 sessions...ok la kn...not bad....aku tau ada org sekali pump every session dpt 10 oz...tp aku bkn mcm tu...biasanya time subuh la wktu aku pling lumayan..tu pun kalau mlm tu aku xpump....
Set Shaklee yg aku amek so far ESP...alfalfa..ostematrix+ vit c...n so far mmg sgt membantu aku...mmg la disamping tu kena jaga makan semua...doa tu pun penting ya...n mcm aku ckp...kita kena rajen mintak kt Allah...n berusaha...In Sha Allah...Allah akn tolong...so ni pun salah satu cara aku berusaha...amek supplement utk jaga kesihatan aku...kalau aku tak jaga...sapa lg kn nk jaga...
So start dari aku amek supplement s Shaklee kt atas...start dri tu jugak aku start wat logbook kecik...to jot down brpa volume aku dpt every session. ..n kalau hr tu less session..aku akan jot down yg aku fully df Adriana sbb cuti ka apa ka...so dis will make things easier...senang aku nk trace back apa yg patut...


So ni la buku 555 stock susu aku perah tu...wat bodo2 ja...kt belakang side buku ni ada menda lain plak...list customers order Shaklee...hewhew...alang2 aku mmg da jdi membe kan...xslah kalau aku kongsikan menda baik ngn korg kn....

Last 2 weeks aku update stock ebm kat dlm deep freezer ada 480 oz...Adriana ni pesen dia..klau hantaq p umah bs kan..4 botol ja 3 oz pnya susu tu..lately ni x abeh...aku pun pelik...bs kata dia mau mnum tp mnum sket...kalau ngn aku...nk bergayut ja kat tetek mama dia ni...sbb tu la stock ebm aku byk...Sbb Adriana mnum sket...kat rumah ja kemain mek kenek tu...


Da nk penuh da deep freezer aku ni...


Susun blik by month. ...senang nk FIFO nnt...da penuh deep freezer ni...boleh amek anak susuan dah aku ni...


Ni la kawan baik aku sekarang...so kalau ada sesapa yg nak try set Shaklee ni boleh whatsapp aku...0133363775. ..aku boleh bg harga special....free consultation n ada jugak free gift! So what are u waitin for....jangan jadikan breastfeeding sebagai alasan utk kita stress...penat n etc...sbb with Shaklee kita mesti OK pnya lah....
Xcaya? Meh ler try!!

posted from Bloggeroid

sejak2 amek Shaklee and join membership kan...aku nk la jugak kongsi kebaikkan  produk2 Shaklee yang aku amek kan...so as we all know, Alfalfa Shaklee ni sangat terkenal di kalangan ibu2 yang menyusu...not only as milk booster tapi banyak lagi kelebihan2 lain...
 so let's check out...what is so special about Shaklee's Alfalfa?


Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

20 Manfaat Alfalfa Kepada Kesihatan
1.    Merawat gangguan pencernaan
2.    Mengawal kolestrol dalam darah
3.    Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh
4.    Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5.    Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6.    Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan
7.    Mengurangkan simptom menopous
8.    Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9.    Merawat masalah sembelit
10.  Menyahkan toksik dalam tubuh
11.  Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12.  Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13.  Membantu masalah penghadaman
14.  Membantu memperbanyakkan susu ibu
15.  Mengurangkan masalah pundi kencing
16.  Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17.  Meningkatkan kesihatan prostat
18.  Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19.  Menghangatkan hubungan suami isteri
20.  Membantu tingkatkan kesihatan lelaki





Keistimewaan Alfalfa Shaklee
1.  Sumber terbaik dari daun alfalfa (tanpa akar dan batang)
2.  Alfalfa Shaklee ditanam tanpa semburan bahan kimia
3.  Di sediakan dalam dua pek bersaiz 330 biji dan 700 biji  
4.  Pil boleh dihancurkan dan dicampur dengan air sebagai minuman herba semulajadi
5.  Tidak memberi mudarat kepada bayi yang menyusu seperti panas dan cirit-birit
6.  Alfalfa Shaklee tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet tiruan.
7.  Membersihkan hati

8.  Membantu melengkapakan zat dan nutrient dalam pemakanan seseorang

so sekarang ni..dengan Amir pun aku sruh amek Alfalfa ni...hihi....alfalfa ni kira mcm kacip fatimah n tongkat ali modern and western la kata kan...hikhik....



cakap pasal breastfeeding rasanya ramai da aware psai kebaikkan susu ibu kan...baik utk ibu dan jugak babies kan...n sebelum nk breastfeeding ni...bila start ja pregnant tu cuba penuhkan ilmu breastfeeding di dada...tanya orang2 yang pakar...bykkan mmbaca...cari kat belog ibu2 yg menyusu pun banyak...banyak sangat ilmu yang boleh dapat....banyakkan membaca...collect sebanyak mungkin method yang diguna pakai...n then time nak application tu choose the one which suits you d best...

but as for now.....
for mamas, momies, ibu2, emaks to be out there, here i would like to share what u guys should have if you really want to get serious in this business(ecewah...bunyi mcm serious ja kan...but seriously it is SERIOUS!...hahaha).....menda2 apa yang korang patut prepare:
1)kecekalan hati!
 nk breastfeeding ni bukannya satu menda yg senang....sapa yang tak kuat...msti akan give up..sebabnya for first born especially...baby tak pandai menghisap...direntap rentapnya puting korang dengan gusi dia tu...azab oiii....so bersabarlah!banyak2 kan pujuk baby...pujuk dia minum betul2..In Sha Allah, Allah akan tolong....lagi satu...always set kan kt otak kita ni...susu kita cukup untuk baby kita...bila kita positive...In Sha Allah, Allah akan permudahkan apa yang sepatutnya jadi milik baby kita

2) ilmu
macam aku cakap kat atas tadi....prepare sket2 ilmu...

3) pump
yang ni aku rasa sangat wajibul ghunnah kot....tak kesah la jenis manual ka single pump ka double pump ka mcm Rumble Tuff kesayangan aku tu ka...janji mesti ada pump....
but for me...sapa yang tak berapa nk tabah n bertenang macam aku ni...better go for double pump...sebab bagi aku manual...leceh...penat tangan...bila da penat...mula la demotivated...bila da demotivated mula la susu xberapa byk nk kluaq kan....single pump plak....tak best dia..bila korang pump sebelah...sebelah lgi automatic akan menitis jugak susu korang(for first timer mama to be mst tak tau ni..mcm aku jugak dulu)...so bagi aku rugi la sket kan yang da terkeluaq tu...so for me better go for double pump...save time...boleh pump 2 breast at one time...no milk wasted!ok nnt aku review kenapa aku go for Rumble Tuff instead of Medela Freestyle...walhal kemain sebelum beranak hari tu nk FS kan! ingat yer...pemilihan pump tu pun sangat penting tau...ramai jugak kwan2 yang give up bila pump yg depa pakai tu tak okei...

4) Containers
so yang ni pun penting jugak ya...kena decide siap2 dah nk pkai botoi ka...bekas dadih ka...liners or plastic macam aku pakai tu ka..or perhaps the safest one...glass jar?!hihihi...if me...i'll go for liners gitu...jimat sepes (space)tau

5) Deep freezer*
nk kata essential tu tak la jugak...more to optional actually...tapi for me tetap wajibul ghunnah....tu tara aku pakai liners jer tu dah nk penuh 3/4 aku pnya deep freezer lani...byk eh?3 bulan da nk penuh kan...Alhamdulillah..berkat doa kat Allah and ikhtiar apa yang patut...oh ya..aku start kumpul stock seawal  2 minggu brpantang...lagipun time tu Adriana tak berapa pandai lagi nk menetek...so selalu bgi yg da pump dgn syringe ja...

6) Supplements
yang ni..kira ikhtiar kita la ni untuk perbanyakkan susu...harus diingat...Doa tu sangat penting ok...so for me, i'll go for Shaklee supplements....which is good n suit my body n what i nid...before amek Shaklee...mmg susu aku meriah...cuma tujuan aku amek Shaklee ni untuk add on kan apa yang body aku lost during pregnancy and breastfeeding....so kiranya nk restore back la all the good things in my body kan...nak2 calcium tu haaa....kena la brganti dik non...nnt abeh anak ko sedut..osteoporosis la takdan tua...lagi2 nak posa ni...mana nk collect stock susu nya...so kena la amek supplements to restore back apa yg sepatutnya badan kita perlukan....macam aku, aku amek basic set menyusu ja...nak tau lebih lanjut psai Shaklee nnt aku cita k for the next entry....

oh ya...sesapa yang tgh tunggu masa nk meletup tu...kalau nak try set menyusu Shaklee boleh contact akak yer dik non....ni num ahkak yer...0133363775....jangan malu2..jangan segan2..free consultation okei...lagi2 bab2 breastfeeding ni...ilmu utk dikongsi kan...bukannya utk disimpan...lagi pun boleh la kita brtukar2 pandangan kan....

ok la...da lewat ni...
nk tdoq ni...
nk peluk si kecik busuk masam ahkak kt sebelah ni...
babai
nunite...





© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS