cakap pasal breastfeeding rasanya ramai da aware psai kebaikkan susu ibu kan...baik utk ibu dan jugak babies kan...n sebelum nk breastfeeding ni...bila start ja pregnant tu cuba penuhkan ilmu breastfeeding di dada...tanya orang2 yang pakar...bykkan mmbaca...cari kat belog ibu2 yg menyusu pun banyak...banyak sangat ilmu yang boleh dapat....banyakkan membaca...collect sebanyak mungkin method yang diguna pakai...n then time nak application tu choose the one which suits you d best...

but as for now.....
for mamas, momies, ibu2, emaks to be out there, here i would like to share what u guys should have if you really want to get serious in this business(ecewah...bunyi mcm serious ja kan...but seriously it is SERIOUS!...hahaha).....menda2 apa yang korang patut prepare:
1)kecekalan hati!
 nk breastfeeding ni bukannya satu menda yg senang....sapa yang tak kuat...msti akan give up..sebabnya for first born especially...baby tak pandai menghisap...direntap rentapnya puting korang dengan gusi dia tu...azab oiii....so bersabarlah!banyak2 kan pujuk baby...pujuk dia minum betul2..In Sha Allah, Allah akan tolong....lagi satu...always set kan kt otak kita ni...susu kita cukup untuk baby kita...bila kita positive...In Sha Allah, Allah akan permudahkan apa yang sepatutnya jadi milik baby kita

2) ilmu
macam aku cakap kat atas tadi....prepare sket2 ilmu...

3) pump
yang ni aku rasa sangat wajibul ghunnah kot....tak kesah la jenis manual ka single pump ka double pump ka mcm Rumble Tuff kesayangan aku tu ka...janji mesti ada pump....
but for me...sapa yang tak berapa nk tabah n bertenang macam aku ni...better go for double pump...sebab bagi aku manual...leceh...penat tangan...bila da penat...mula la demotivated...bila da demotivated mula la susu xberapa byk nk kluaq kan....single pump plak....tak best dia..bila korang pump sebelah...sebelah lgi automatic akan menitis jugak susu korang(for first timer mama to be mst tak tau ni..mcm aku jugak dulu)...so bagi aku rugi la sket kan yang da terkeluaq tu...so for me better go for double pump...save time...boleh pump 2 breast at one time...no milk wasted!ok nnt aku review kenapa aku go for Rumble Tuff instead of Medela Freestyle...walhal kemain sebelum beranak hari tu nk FS kan! ingat yer...pemilihan pump tu pun sangat penting tau...ramai jugak kwan2 yang give up bila pump yg depa pakai tu tak okei...

4) Containers
so yang ni pun penting jugak ya...kena decide siap2 dah nk pkai botoi ka...bekas dadih ka...liners or plastic macam aku pakai tu ka..or perhaps the safest one...glass jar?!hihihi...if me...i'll go for liners gitu...jimat sepes (space)tau

5) Deep freezer*
nk kata essential tu tak la jugak...more to optional actually...tapi for me tetap wajibul ghunnah....tu tara aku pakai liners jer tu dah nk penuh 3/4 aku pnya deep freezer lani...byk eh?3 bulan da nk penuh kan...Alhamdulillah..berkat doa kat Allah and ikhtiar apa yang patut...oh ya..aku start kumpul stock seawal  2 minggu brpantang...lagipun time tu Adriana tak berapa pandai lagi nk menetek...so selalu bgi yg da pump dgn syringe ja...

6) Supplements
yang ni..kira ikhtiar kita la ni untuk perbanyakkan susu...harus diingat...Doa tu sangat penting ok...so for me, i'll go for Shaklee supplements....which is good n suit my body n what i nid...before amek Shaklee...mmg susu aku meriah...cuma tujuan aku amek Shaklee ni untuk add on kan apa yang body aku lost during pregnancy and breastfeeding....so kiranya nk restore back la all the good things in my body kan...nak2 calcium tu haaa....kena la brganti dik non...nnt abeh anak ko sedut..osteoporosis la takdan tua...lagi2 nak posa ni...mana nk collect stock susu nya...so kena la amek supplements to restore back apa yg sepatutnya badan kita perlukan....macam aku, aku amek basic set menyusu ja...nak tau lebih lanjut psai Shaklee nnt aku cita k for the next entry....

oh ya...sesapa yang tgh tunggu masa nk meletup tu...kalau nak try set menyusu Shaklee boleh contact akak yer dik non....ni num ahkak yer...0133363775....jangan malu2..jangan segan2..free consultation okei...lagi2 bab2 breastfeeding ni...ilmu utk dikongsi kan...bukannya utk disimpan...lagi pun boleh la kita brtukar2 pandangan kan....

ok la...da lewat ni...
nk tdoq ni...
nk peluk si kecik busuk masam ahkak kt sebelah ni...
babai
nunite...





Cameron Highland again...

by Alia Farhan, 12:04 AM
Yeah...its Cameron Highland again for a 2nd time dis year...last tym before CNY.. adriana still in my tummy n now here she is with us...amazing the facts she cheers everyone around her...thanx Allah for sending me dis lil angel...n I'm thankful enough with dis amazing feeling everytime I look into her eyes....


Look at Amir's expression. I hate him for doin dat kinda of face! Cisss



Suka sgt wat muka kan...so jangan enterframe ok...mama n Adriana ja nk brgaya


See....everbody gets so xcited around dis lil angel!


Mama (maktok).. adriana. ..me...n angah..


Adriana n her makngah


Flowers at Mardi...cantek kan...mcm swan tgh terbang..ehh boleh ka swan terbang??


Orchids


My fav..hydrangeas

Nothing improve at Mardi's park..I must say...quite frust with their so called "garden"...ya lah..of coz I expect more than b4...but nothing change...fuhhh



Scones and tea at Cameron Highland at Bala Guest house...who could not love them?


High tea at Bala's....beautiful landscape I must say! Would love to stay there in future....rumah pun ala2 English style....feeling2 mat salleh gitewww


Oh no!!! I want scones plizzzz....now!!!


Mama n Adriana feeling2 mat salleh gitewww...silao tak dress up ala2 Blair Waldorf....

Where we stay dis time?


Rumah Peranginan Persekutuan...n its bungalow. ...imagine a big house...n only 4 of us there...supposedly its a family vacation. ..but my big bro's family cannot make it...n adik plak bru ja report his duty early April. ..so its quite hard for him to take leave....klau tak kompem da pos zakwan duk kt suite atas tu...cantek n best oi rumah ni....thnx angah blanja kmi duk sni...nx tym book lg n we make sure everybody's there ok!!


Roses....


Bunga apa ni ehh?


My princess kesejukkan...pitty her

So whats ur fav place n things to do at Cameron Highland?

posted from Bloggeroid

Talking about my breastfeeding journey...I must admit it is tough...esp for those working moms...lagi2 kalau keja hg jenis kena entertain org ker...keja kt production side mcm aku ni ka..pendek kata...keja kau bukan la sekadar duduk di meja..sambil mnghadap pc n sambil2 tu boleh mngepam selang 3 jam...fuhhh...paham tak maksud aku...
So sekarang ni...masa keja...aku hanya pump 2x ja...pkul 10.30pg n 3.30ptg...pagi kt umah kul 5.30am aku da pump da siap2...tinggai direct feed adriana ja kadang2 tu...
Kenapa aku tak pump selang 3 jam? Sbb aku rsa ianya tak effective n efficient utk aku...sbb aku da pernah try selang 3 jam sekali...aku nk dpt 2.5oz pun bercinta...ni dalam masa selang 5 jam aku boleh dpt 6.0-8oz....kira ok la tu kan...maybe bila 3 jam aku mcm pressure sket kot kn...ye lah...terkejar2 nk kuar production...salin kasut kt changing room bagai..masuk surau nk londeh2 uniform bagai lg...lahai...bila da stress da tak tenang...takut org cri bla2...mula la aku takleh focus n ilang tumpuan n rsa stress masa tgh pump...
So no no no....its not good....
Admit sekarang stock aku pump agk kurang dr dulu...cuma leh dpt dlm 24oz ja shri...but I already consult my personal doctor, my sis....she will gimme some medicine or supplement or wutever to increase back my milk production...
So now...aku mmg tak follow dah org lain pnya schedule yg tight gila2 3 hrs ja kena pump...sebab aku rasa...3 jam tu tetek aku lembik lgi...xsempat lgi nk refill ngn susu bru...lagi pun aku duk kt production mana boleh makan minum air susu bagai nk bg milk supply aku cpt kan...
N my doc sis also told me that all her breastfeeding friends semuanya p pump bila tetek diorg rasa da penuh n cekang...
So I think yg ni pun ikut org jugak kot kan...so as long as ko dpt brpa oz yg ko target utk shri...da kira bgus kan...aku bajet shri 20oz ja...tp aku dpt kdg2 24oz...so kira ok lah kan..cumanya aku mntk angah amek kan aku supplement tu supaya aku dpt cover utk nx coming fasting month...risau milk production aku merudum time tu...
But anyway...aku enjoy breastfeeding. ..n aku harap sgt aku tak patah semangat! Fighting alia!!


Bila sekali sekala dpt 10 oz mcm gini pnya la eksaited uolls...


Some of d stocks....


Xrugi uolls bli deep freezer mcm gini


A great pump! Ringan n setanding dgn medela FS!

posted from Bloggeroid

wanita oh wanita

in , by Alia Farhan, 11:20 PM
Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.
Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, kecuali wanita.

Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu enteng? Terlalu minimal? Terlalu sedikit?

Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?

"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid." Sungguh tinggi darjat wanita.

Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat. Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.

Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?

Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.

Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim.


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS