Biasanya org ckp kalau ada tanda2 ni kiranya nk brsalin la tu:
1) turun darah sikit campoq dgn lendir2
2)keluaq air yang banyak...kira pecag ketuban la tu...mcm dlm cita2 kt tv tu...tp yg ni jarang la sgt nk jd sesenang tuuu
3) sakit pinggang kerap gila
4) contraction...makin lama makin kerap....

Macam aku ni patut due 19/4 ni...tp ni check da bukak 3cm...takdak tanda apa pun...cuma yg aku tau aku ada instict yg baby ni nk kuaq minggu ni...sbb aku mmg selalu sakit pinggang...contraction dr dua minggu lpas...braxton hicks...cuma takla brpa kerap...pastu perut rsa memulas..rsa mcm asik nk berak ja...bila rsa mcm ni mst rsa sakit pinggang skali...last friday rasa ni kat kilang...bayangkan kalau hr ni aku stil p kilang lagi..tanda apa pun xdak tgk da bukak 3 cm...

Nasib la p check ngn angah dlu pagi ni...In Sha Allah malam ni or pagi esok berjumpa la dengan baby yg dikandung 9bulan....ni siap balik...bfast nasik lemak dlu ngn mama...dah kol amir...ksian dia kena patah balik mlm ni...nsib la penang ngn jitra tu tak jauh mana....

Kang pas angah balik keja ptg ni dia nk check blik brpa cm da bukak....Ya Allah...cuaknya...contraction xdak la rasa sgt...sbb da biasa kena braxton hicks kot....cuma dok rasa perut memulas2 mcm nk berak2 ja...sakit pinggang pun jap ada jap xdak....boleh tahan la....ni pun smpat update satu entri...kira ok lah tu kan....hehehe....



Oklah...tlg doakan aku n baby selamat ya...

Pandai baby ni kuaq before makngah dia p jepun...nk makngah dia sambut lew teww

posted from Bloggeroid

look

in , , , , , by Alia Farhan, 2:40 AM
my new look
So marilah kita listkan senarai brg2 baby yg wajib ada...harus ada..dan sunat ada....muahaha...belog aku da makin mak2 lately ni...cayalah....

Wajib ada:
Baju2 utk newborn 4 5 psg....belilah yg cotton tu...sejuk sket baby...
Mitten n booties. 4 5 psg jugak..
Alat2 mandi...
Lotion or baby oil...suka johnson n johnson...lagi2 bedtime story yg lavender tu...mmg betul2 theraphy nk tdoq...sekali2 ngn aku leh bedtime story jugak haa
Minyak telon
Barut utk baby~aku beli dlm 5 helai mcm tu
Topi kat dia 4 5 psg jugak...
Pastu kain napkin utk bedung dia nnt...idaklah baby tu tdoq terkangkang ja kan...
Diapers...beli la spare siap2..nnt kena p spital trus sua ja kt nurse brg2 tu...tpi aku duk p check kt klinik desa ibu n anak ni pun depa bg aku free sample huggies lg....xpa lah...awai2 ni kt hospital ni bg la bb pkai disposable diapers dlu...pasni kita go green ya baby...cloth diapers all d way!
Botoi susu...
Bantai2 dia...
Pastu yg lain2 beli la baju2 yg besaq sket...mcm baju aku prefer beli yg unisex so senang...adik abg..kakak semua bleh pkai yg sama...dasar cheapskate

Harus:
Stroller...kenapa aku kata harus bukan wajib?sbb ada jugak sound kt aku kata stroller ni bukan kewajipan..anak diorg xsuka duk lam stroller la nanges la...bla blabla...terpulang...msing2 ada cara nk bg anak masing2...for me...ni sangat wajib dan harus ada...stroller ni makngah baby nk belanja...tenkiu makngah!



Car Carrier utk ltak dlm...yg ni portable siap boleh enjut2 kalau xguna kt dlm keta mcm buai tu..aku beli ni kt jusco ja...aku kan cheapskate...


Baby carrier yg gantung

Ohoii mcm kiut ja kan ada bulu2 tu...

Baby cot...yg ni pun terpulang...ikut la korang...

Aku beli playpen trus..senang...nk main dlm tu..tdoq dlm tuuuu..

Breast pump..yg ni pun depends...kalau mmg da srtting nk bg fm...aku rsa xperlu kot beli menda ni

Sunat:
Baby playgym....yg ni tunggu baby bsaq sket beli pun xpa..ni beli pun xpa...xmau beli pun xpa..tp at least bila ada menda ni dpt la distract depa utk main2 sorg2..n kita pun leh wat reja lain kan...tp ni pun bgus utk prkembangan otak baby kita


Tenkiu pak usu sbb nk belanja baby playgym ni...
posted from Bloggeroid

Yg lain2 tu tak terpikiaq lagi...nnt kalau aku ada idea aku topup lgi ya..kadang2..otak jd blur2 sat...lupa da apa yg beli....
Barang2 kelengkapan untuk breastfeeding da selesai kot rasanya...
So here come the checklist:
1) breast pump....yg ni da amek kt poslaju semalam...


Aku xjdi amek mdela FS...sebabnya pump FS warranty 6mnths ja...n yg kalau aku nk beli tu direct dr US..risau plak aku nnt ssh ka mcm mana...plus rumble tuff ni pun murah....rege dlm 1/5 dr medela FS yg aku dpt hr tu...hr tu dpt FS dlm rm1.5k...kira murah la tu kan...tapi bila aku byk baca review...ramai yg rumble tuff ni pun ok...very light...senang nk assembly...tak renyah...siap laki bini da test semalam...cuma kena beli rechargeable battery la kan for emergency..tu br bru brpa ja cost dia kan...hehehe.nak2 plak sejak dua menjak ni kt kilang sebuk duk wat kaizen activity so otak aku ni byl nk kaizen n cut cost ja...
Memula bising jugak laki aku suh beli FS...ye lah...dia yg sediakan bajet utk breast pump ni...tetiba ja aku nk tukaq ke rumble tuff...pro n cont tetap la ada kan..medela mmg la well known...tp pump kalau dia nk failure bukan nya kita leh agak bila.lg satu nk beli kt kedai dpt harga rm1.5k mmg xdpt la...mostly kedai akan juai medela FS ni dlm rm2.3k...pffftttt.....lagipun kalau yg rumble tuff ni leh convert jd manual...so kira ok la sket kot....maklumlah aku kan cheapskate...otak ligat ja pikiaq mcm mana nk bjimat....hohoho....
Tapi mana tau...tetiba pasni nk beli mdela FS as second pump plak kan...who knows....

2) chiller bag
3) ice pack


Cun tak chiller beg i tu?kewl kan...very the english style...

4)botol susu~bru ada dua tiga ketoi
5) plastic bags with zipper lock to keep breast milk...
Yg ni ada la purchase 50 pcs...yg 12oz pnya...so boleh la jimat space kat deep freezer tu kan...
6) deep freezer~yg ni bulan 6 nnt bru amek...ada akak kt kilang tu dia nk tolak...bru ja pkai 3 bulan...sbb nk tolak...dia nknpindah umah n beli peti ais yg dua pintu besaqqq trus tu....so i just buy from her...seppp rm300 mak!
7) bekas dadih as breast milk storage?mayb will opt for this choice jugak kot...sbb hri tu tgk kak ipaq aku kak n wat stock utk zakwan pun pkai bekas dadih tu ja...at least saving la sket...cuma xleh pkai lebeh dr dua kali la...have to organize it very well la...

So apa lagi ehh???
Yg lain 2 In Sha Allah da setel...
Cuma nk tunggu baby ja....
Baby bila nk kuaq ni ya?
Mama n papa cant wait to see u dear....
Tolong doakan saya ya....

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS