Showing posts with label sedetik cuma

eid mubarak

in , , by Alia Farhan, 10:25 AM

Assalamualaikum....
As we know...we just pass by our holly month, Ramadhan..hopefully all of our good deeds during this holly month will be bless by Lord, The Almighty Allah...
After been struggling in controllin ourselves during ramadhan...now here comes Syawal..a month of celebration of our "victory" during Ramadhan...hopefully all my muslim brothers n sisters have pleasant Eidul Fitri with loves one....
Remember to visit all ur loves one during this festive season...coz we'll never know if there is next Ramadhan or Syawal for us after this....
Takin care everyone....
Eid Mubarak....Maaf zahir batin!

*sobs...dis is my first day Raya without my family...i meant now i celebrate it at my husband place first..tonite wil shoot back to jitra...to meet mama n my siblings....

Published with Blogger-droid v2.0.6

air tangan orang tidak solat

in , , by Alia Farhan, 1:51 AM

Buat renungan bersama.... 

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. 

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. 

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.
Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. 

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak ' kan ? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia.. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware (berhati2) apa yang kita makan.

Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu" Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak.

Sumber : iluvislam

sharing is caring...

in , by Alia Farhan, 9:25 PM
kopi pes from d fames blogger Fatin Liyana

Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."


Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.




to all adik2 out there...surely apa Madam ni kata betoi...rasa mcm kena penampaq pun ada.sbb aku pun over jugak kdg2 tu..okeh lepas ni tak leh over dah hokey....marriage ni bukan perjudian ya adik2...
mcm aku ni ssh jugak jodoh aku ngn hasben aku..mcm2 la jugak yg jadi...tak perlu la aku nk cita kt entri ni...apa yg penting...jgn terburu2...think wisely ya...jgn terikot2 orang...kawan kau nk bertunang kau pun mngelabah nk jugak...pliz jangan..jangan...okeh?

sedetik cuma

in , by Alia Farhan, 9:39 PM

Kadang2 rsa mcm alahai duet mana nk cri duet ni...

Kadang2 kita tak sedar...dgn menda2 simple yg kita amalkan Allah bukak jalan untuk kita...

Contohnya...dgn beristigfar...sedekah...solat dhuha...menda2 ni lah yg kita rsa payah sgt nk wat...

Tpi senang sgt kita nk nyanyi terpekik terlolong(i'm referrin dis to myself as well)...karaoke sejam rm35 kt redbox tu xda hal lah...tpi bila pegi masjid nk hulurkan rm10 pun mengigil2 tgan...adoyai...

Aku pun kdang2 mcm tu gaks...

Tpi sjak keja ni..i put aside my money...wajib da potong zakat...zakat ni pun da nama pun wajibkan...xluak pun gaji setakat potong rm30~50 tu kan...pikirlah tu utk kita pnya account masa kt sana nnt...InsyaAllah,bila kita rsa sesak ja duet kita tp2 bulan..mst Allah bgi jalan lain utk kita...

Aku pun da nk strt beristigfar n selawat byk2...xkkn la asik nk mencarut smpi ke tua kan...

Apa pun...mcm mna berjaya pun kita hr ni...where we are now kita patut brterima kasih kpada Allah of course n tak lain tak bukan our parents....without them we r nothin...n withour their support...mayb we dont even have a gud education n job now...

Love your parents...show ur respect to them...betul ckp org tua2....makbapak ni ank sekawan dia boleh jaga...tpi kita adik beradek 10 org pun blum tentu leh jaga parents kita...

Mama, acik janji...InsyaAllah acik akan jaga mama mcm mna mama jaga acik dlu...n to Abah, may u rest in peace there...Al Fatihah


N about solat dhuha...mayb we shud start practising it now...supaya murah rejeki ya donggg....

Mama pun selalu pesan tp aku ni pernah wat skali ja kot...bertuah punya anak....

Satu lagi masa duk dgaq ceramah ustaz azhar idrus hr tu(ustaz fav aku ni weh)...nnt bila akhirat kelak stp org tu masuk syurga kadang2 tu dia pnya amalan different...ada setengah tu msuk sbb suka berzikir...ada yg suka amalkan surah Al Mulk la(dulu msa kat saina every nite baca..la ni hampeh!mayb da kena start blik kot)...ada yg msuk syurga sbb suka smayang sunat...etc...

Tgk,Allah tu Maha Pemurah kan?

Setiap ujian yg diberikan oleh~Nya tu sbb Dia syg dkt kita..xnak kita tersasar jauh...

Apa pun yg aku post utk hr ni...yg baik dr Allah..yg buruk tu atas kelemahan aku sdri...


Published with Blogger-droid v2.0.4
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS