Showing posts with label DIY/DECO
Dis post credit to my handsome husband sebab dia la yang bersusah payah susun atur kan bilik playroom Adriana ni.

Terkejut jugak balik2 dari KL hari tu tengok-tengok bilik n rumah jadi lawooo...
Husband i ni ada bakat terpendam...boleh jadi ID kalau bini dia takdak kt umah.


So far kalau maktok mai...katil ni la maktok lena mlam2 or petang2.


Clap2..lawa dia susun seketol2...kat atas tu ja dia kata malas dah. Tapi dia tak tau bini dia bersyukur sangat-sangat dia tolong kemaskan n susun bilik ni lawa2. Nampak tak dia letak kubu depan tu tak bagi Adriana punggah. Hahahha.


Tenkiu husband sebab tolong i. Baru ingat sebelum fly ni nak panggil maid mai cuci. Sekali tak payah daaa. Seppp duit...

Muah cikedddd laki kuuu

Kali ni nak cerita satu kali pasal barangan Ikea yang makjem hangkut masa p key ell hari tu.

Puas survey ikea mana best nak p beli n cuci mata kt fb hari tu...damansara ke cheras keeee???
Rata2 bagi feedback sruh p ke damansara ja.

Ya lah makjem pun lepas p ikea memang shoot nak balik penang teruih kan...semua duk kata p Damansara ja ...elok gak tu...memang otw ke pangkal jalan kan..muahaha

So macam2 lah dalam otak mak jek ni..
Eh nak beli Ràskog trolley tu ka nak beli rug...ehhh maciam2 betul nak beli...tu la padahnya kalau p Ikea...
Aku da cakap kat Mr Amir beli la Navara...senang nak angkut barang dr Ikea ke Penang.nak harap yang Penang tu lambat sangat nak bukak nya!
Dah pulak tu xsanggup la keta comel aku kena guna angkut simen cat bagai utk kerja2 bangla dia tu.

Cuba hampa teka mak jem pilih kaler mana satu???

Gambar ehsan : Mr Google


Idea nak letak apa kt sini.
Gambar ehsan : Mr Google

Ada yang letak kat kitchen...
Stailo gak kan...

Gambar ehsan : Mr Google

Ada yang wat as book rack. Pun stailo gak!
Gambar ehsan : Mr Google

Ni pulak mak jem punyaa...
Lepas ni kalau ada org nak mai main2 mekap kt umah or job make up kt umah..leh tarik sana sini sunun ja...senang reja makjem

Rega dia tengah murah lani..sebab tu la teruih grab ja.
NORMAL PRICE RM229
NOW PROMO RM149 JA
beza banyak kot...
Apa lagi.

Ni tengah gatai maciam nak beli lagi satu ....tapi nak letak tak mana pulak dah tak tau...

Masalah rumah kecik ni...
Haihhh laaa

tajuk mcm apa ja..
tapi itulah kebenaran yg harus aku telan bila tu yg jdi bila hormon2 duk kacau bilau...
sabaq ja lah....

tapiiiii.....

bila aku wat masker ni....
mmg maveles..
jerawat jdi kecut...
bare in mind pedih skit la masa pkai tu kn.....
tapi sb dah biasa pkai...so tak rasa sgt pun...

bahan-bahan:
*serbuk kayu manis
*madu/honey
*air masak

campur kesemua bahan and gaul2...xyah byk sgt bahan2 tu...kalau buat byk boleh simpan dlm tuperware kecik n simpan dalam peti ais...bila nk guna kuarkan ja...janji simpan dlm peti ais...



kayu manis ni mmg terkenal dgn acne treatment...best cuma pedih skit utk org yg tak biasa


combo yg superb sbb honey ni mlembabkan kulit...so korg xlah rsa kulit tu kering sgt nnt bila letak kulit kayu manis kt muka korg tu....purfekkkk okehhh....

oklah...

Salam n Guten Nacht

posted from Bloggeroid

hadoihhhh....
memang macam salah orang ja nak bagi tips ni...
sebabnya....
tips aku kemas rumah...adalah kemas rumah time Adriana tengah duk lena tuu....

tapiiiiii.....
aku kemas dalam 30 minit...akan bertahan lah sampai dia bangun dari tdoq...
bila dia bangun...disaster balik....kadang2 geram...grrrr....tapi nak wat mcm mana kan...sel2 otak dia tengah pesat berhubung tu...

biarkan...

tapi at the same time ajaq dia mana nak simpan balik toys2 dia semua tu...bubuh dalam raga balik sebelum tdoq or keluaq ka....

and biasanya sebelum aku tdoq...which means dia dah tdoq lama dah...aku akan kemas2 skit apa yang patut...

esok repeat jadi balik disaster...

so macam tu la keadaan rumah aku....

hari-hari jugak sapu sampah sebab biasa lah nanti sampah makanan tumpah la..rambut la...maciam2 adaaa

sekarang ni pun wat satu tempat untuk SOHO aku ngn amir...kt dalam bilik ketiga kt rumah ni....ok lah.bilik kecik...just nice...kat situ letak segala stok bagai...
ni meja aku kat dalam SOHO...
JUST NICE....spread the posutive vibes...wehuuu

sebelum buat kerja boleh la macam ni...dah wat kerja mmg takdakla rupa ni...

ni pulak laundary zone aku...sempit...biasa lah..nama pun apartment...mmg sekangkang kera ja lah....nnt ingat nak letak shelf kt atas tu utk susun detergent bagai...tapi tak tau la boss nak tolong drill bilakan...biasa kalau rumah sendiri mmg la lambat...kalau rumah org cepat ja kan encik amir kan???

okla...tu aja tips kemas mengemas dari aku...

macam tak berapa kena ja...apa pun...for safety purposes...rumah memang kena selalu apply konsep 5S...baru la kita selesa dan safety pun terjamin...

till then....

babai






diy used bottles ideas

in , , by Alia Farhan, 11:22 PM
jom cuci mata...

save kan byk2 dalam ni...

sebab tgh byk ideas for my herbs garden ni










































boleh hack ideas2 ni utk next diy project...
maciamm2 dalam otak ni...

stay tuned
posted from Bloggeroid

cool box

in , , by Alia Farhan, 11:15 PM

nampak mcm normal box ja kan

wait until u open it



















nah amikkkk...lengkap satu bilik kauuu...
posted from Bloggeroid

diy organizer sendiri kat rumah

in , , by Alia Farhan, 3:29 PM
gmbaq2 ni semua ihsan en google tau...
tgh browse cari idea nk diy brg2 utk organizer rumah n tmpt keja baru kan...ehem ehemmm...kofff kofff..sakit tekak ai okeyyy

jom jamu mata


yg ni balut ngn wrapping paper pun omey..cuma utk pemegang dia tu guna felt paper...tahan lasak skit ye dak???



hat ni cara...aku mmg suka sgt kumpui tin ni smpi laki den pun marah...tp bila dia tgk aku diy tin2 ni utk simpan pen..sudu garpu bagai dia tak jadi marah...guna letak brushes make up and brg2 make ip mcm lip liner ka eye liner ka cara gak ni



kreatip kan???



kalau rasa byk sgt bangle tak guna tu..silakan wat mcm ni...nmpk organize gils kot



ni sma mcm hat ataih td tp ttp nak upload gak kecomelan tin2 ni...mak suka nokss



comelkan...just be creative ja..



byk sgt kasut?nasib aku bkn tahap kronik lagu ni...beli hanger mcm dawai tu then wat ja mcm ni...super space saving!!



ni pun leh diy jd organizer korg nk letak menda2 kecik korg



hat ni aku tgh kumpul jgk...nnt senang nk tagging plug2 aku tu..xdak la silap p tutup decoder astro nk tunggu dia on blim hazabkebedah...

ok lah....
chow...
Assalamualaikum

nak tdoq dlu
posted from Bloggeroid

My so called SOHO ideas

in , , , by Alia Farhan, 10:40 AM
hewwww.....
sejak2 nak ni kannnn
asik mencari ja ideas utk my SOHO...

ermmmmm
SOHO tu amenda?
SOHO tu stands for Small Office Home Office.....

ohhh kebetulan aku kna share SOHO aku ngn amir...
so it wil be quite packed...
jenuh pengsan....
dengan all his hardware stuffs n my bf stuffs kan....
phewww

but stil...
i need ideas....

ni yg aku save kan gmbaq2...

so senang aku nk refer nnt


















konsep aku?
ikut suka kot...
mix n match...

tgk ja lah nnt kan;)
posted from Bloggeroid
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS