Resipi : Ikan Masak Tauchu Mudah Dan Sedap

Kali ni nak cerita pasal menu yang dah lama aku tak makan iaitu masak tauchu ni. Ni antara lauk yang mak aku selalu masak Dulu2. Sekarang ni dah jarang. Haihhh. Buat orang rindu ja dengan tauchu mak aku.

Untuk masak tauchu ni biasa ikan kita goreng dulu la kan. Basic. Lain2 tu main campak2 jugak j…

Resipi : Spaghetti rice cooker Mudah

Haaa Disebabkan this few days duk sakit pinggang. Sat rasa macam nak patah pinggang.. Sat rasa macam nak putuih pinggang.. Sat rasa macam sengai2 ubi pinggang ni.. Aiyayai.. So kena la banyak2 bawak bed rest ya.

Tapi dah nama pun ada anak2 kan. Si kakak pulak cuti sebab jerebu. Sat2 mama kakak lapa…

Resipi : Kueytiaw Goreng Ayam Simple dan Sedap

Holaaaa.... Disebabkan cuti lama. Maka aku dengan ini baloq liat gila nak masak. Lunch hari ni aku bawak ja anak2 aku pi makan nasi ayam dekat dengan rumah aku ni. Malam ni nak taknak kena la masak. 
Anak2 aku ni biasa sebelum kul 7 dah lapaq nanti dua2 duk berzikir mama lapaq.. Mama lapaq... Bein…

Resipi : Nasi Goreng Daging Cabai Kering

Disebabkan kemalasan melanda... Nak buntu nak masak apa. Nak masak lauk lagi la malas kannn. So mari lah kita  masak nasi goreng ja lah. Daging banyak lagi. So apa lagi.. Pandai2 la mereka asalkan jadi. Nasi yang masak semalam ada lagi. So nasi goreng ja lah hari ni.




Senang ja pun.. Jom tengok baha…

Resipi : Masak Ala Thai Mudah Dan Sedap

Kaki ni nak cerita menu simple tapi sedap. Inspirasi dari cooking ig dari Siam sana.
Aku memang suka gila tengok cooking ig dari Siam tau sebab tengok Masakan depa tu simple sangat selalunya.. Lepas tu sennag ja. Yang penting nampak sedap kan.



Without further due, jom kita tengok bahan-bahan dia an…

Resipi : Sup Tulang ala Siam Mudah Dan cepat dengan Philip Pressure Cooker

Quick update....
Disebabkan musim Qurban and husband aku pun buat korban tahun ni.. Maka dengan ini.. Lepas bagi2 dekat orang pun still banyak jugak daging yang ada kat kami ni.

Untuk bahagian tulang ni memang xda la kan nak buat menda lain. Memang dalam otak nak buat sup ja. Plan nak buat semalam …

Resipi : Nasi Ayam Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum.

Ada ka kat sini orang yang tak suka makan nasi ayam? Ada ka? Ehhh. Sesuatu sangat kalau tak suka nasi ayam kan. Nasi ayam ni antara comfort food kami anak beranak.

Benda paling simple kalau malas nak masak nasi lauk2 adalah buat nasi ayam ni. Aku paling suka buat nasi ayam ni sebab…

Resipi : Kari Kepala Salmon

Assalamualaikum 
Kali ni nak cerita skit pasal last week ada beli barang dekat Tesco Online. Ada la aku brli salmon blocks  dengan kepala salmon. Yang salmon blocks tu aku beli 2 ketul dalam Rm15+. OK la bagi aku. Kalau salmon block ni biasa aku potong bagi kecik2 supaya senang kalau nak buat kari…

Resipi : Homemade Steak ala Tennesse Steak TGI Friday

Assalamualaikum semuaaa
Kali ni nak share skit recipe Tennesse Steak ala2 yang dekat TGI Friday tapi aku olah sendiri la kan. 


For steak:


Aku beli potongan daging lembu yang biasa dekat Aeon Big tu. Harga takda la mahal sangat pun.



Ni guidelines kalau hampa nak beli beef untuk steak ka apa ka. Aku …

Resepi : Roti John Mudah

Assalamualaikum... Quick update kali ni nak cerita... Pasal resepi simple gila untuk buat roti John. 
Without further due... Ecewah macam buat ayat dalam email nak hantaq kat boss ja kan. Meh la kita tengok bahan-bahan yang digunakan. 
Bahan-bahan:
3 biji telur  Burger / isi kebab Roti.. Aku Guna r…

Resipi : Sambal Ikan Keli Mudah

OK la asyik update entry makan dekat Hotel ja kan. Kali ni nak update satu entry khas untuk penggemar ikan keli macam aku ni. Kat rumah ni laki aku tak makan ikan keli. Anak bini semua suka.

As usual la nak buat ikan keli ni kena bersiang buang Elok2 darah dekat celah-celah tulang perut dia tu. Lep…

Resipi Bubur Nasi Berlauk Mudah

Just to share this awesome meals that anyone can cook.

Basically for the porridge /bubur Nasi /moi part I just cook using my Philip Pressure Cooker. It's a lot easier n faster. Hahhahah

And for the lauk parts.. U can cook basically anything u love. I basically cook what I got in my freezer. The…