Save the water challenge

Disebabkan sekarang ni musim panas dan kering... Dah keluar da warning paras air dekat water reservoirs ada yang dekat paras genting. Penang salah satunya lah kan.

So as parents.. Tanggungjawab kita jugak untuk ajaq anak2 kita supaya jimat air. Ya aku mengaku selama ni aku biaq ja anak2 aku mandi lama2 sampai kecutw jari tu tanpa rasa bersalah pun.. Now rasa bersalah sangat. Bayangkan berapa L ayaq yang dibazirkan macam tu ja masa depa mandi....bayangkan kalau dari 30minit...hampa limitkan kepada 5 minit ja.. It can make a huge difference kan?


Tu belum lagi kena ubah habit.. Tutup air masa cuci muka.. Berus gigi.. Shaving ka kan.. Nampak mcm eleh.. Berapa lah sangat air yang keluaq tu kan😢 tapi percayalah... When we try to change our habit... We can make a huge difference.

Now i cut down my daughters shower time. No more nak main2 dalam bilik ayaq lama2 na.. Start dari mandi.. Aku mandikan.. Aku sabunkan... And then da rinse habis badan cepat2 tutup air shower semua. Ok done. I also told them... U have to cut down ur shower time as we need to save the water. Lega dah paham bahasa ni lain la skit kan.

Dah musim panas and kering ni..paham2 la... Pokok pun cepat ja layu... So kadang3 sehari siram 2x jugak la...

Padahal pokoknya taklah banyak mana pun pun.. Ada la xsampai 15 pokok pun. Tapi kadang2 1 timba kecik tu pun xckup.. Sebab apa... Bukan main lagi tuang dia tu kannnnn... Padahal pokok dalam pasu ja pun .Lagi2 kalau Ecah yang nak tolong siram. 2 baldi silap2 pun xckup sebab nak main2 siram pokoknya tu.


Cara dia.. Aku guna botol 1.5L la kan sebab senang and ringan. Budak2 nak pegang pun boleh lagi. Dekat penutup dia tu.. Aku cucuk2 dengan pisau yang dipanaskan dekat hujung dia tu. 



So another way i save the water is by using air basuhan beras. Whenever i want to cook nasi.. Sure kena basuh kan.. So aku akan tadah and simpan. Nanti bila nak siram pokok aku akan masukkan ke dalam botol ni. 


So ni la botol khas aku untuk siram pokok2. Lebih dari cukup 1.5L air ni ok u tuk siram pokok2 dalam pasu ni


Dah segar. Dah la dapat baja/nutrient khas dari air basuhan beras tu... Dah seppo xyah tadah tap water semata2 untuk siram pokok2 ni kan... 


Save the water.. Save life... 






9 Comments

  1. Bagus dapat didik anak-anak dari keci. Dah besar nanti diorang mudah faham dan boleh guide orang lain pulak tentang benda-benda yang bagus ni.

    ReplyDelete
  2. Betul tu, penggunaan air kena berjimat sebab air ni pentinh utk daily life.

    ReplyDelete
  3. Terbaik dok ajar anak2 dr awal jimat2 gunakan air. Sis pun dr awal dok ajar anak kalau gosok gigi tu tutup air. Basuh pinggan tu..jgn dok air sentiasa bukak..sampai besar ni dia dok ingat apa kita kata

    ReplyDelete
  4. Bagusnye didik anak jimat air. Rajin dia siram pokok ye

    ReplyDelete
  5. Memng sekrg kene jimat air.. Nad pun tak bagi anak2 mandi lama2..bgus juga yang siram pokok guna botol tu.. Idea yang bernas

    ReplyDelete
  6. Setuju. Betul-betul... Habit jimat air ni memang harus dipraktikkan sejak kecik.

    ReplyDelete
  7. Itu yang tengah anak siram tu pokok Bayam Brazilkan hehehe betul sekarang ni memang panas jer rasa setiap hari dan kena banyak berjimat dan juga sekarang musim penyakit berjangkit kerana cuaca panas sangatkan...

    ReplyDelete
  8. Bagus juga cara ajar cmni kan kak atleast anak2 boleh belajar hiw to save more water.. Lagi2 dengan keadaan cuaca sekarang tak menentu dan kerap panas je..

    ReplyDelete

Post a Comment