Projek Pizza Dengan Anak-anak

Dah lama sebenarnya nak buat pizza sendiri ni. Tapi idok ler buat doh pizza utk buat crust dia tu. Yang ni just guna wraps ja as pizza crust. So nanti akan jado ala2 thin crust gitu haa... Sapa pernah makan pizza dekat Coffee Bean and Tea Leaf mesti tau depa guna wrap ja as base dia.

So bahan2 pun dah ada. Aishah pulak duk berzikir lapaq petang2 ni. Maka jom la Aishah kita buat pizza. Senang2 sudeh la.. Guna bahan yang ada dekat rumah ja lah.


Letak ja bahan apa ada. Aku guna sos cili and cheesey mayo dr kewpie tu.. Letak la sosej skit.. Tomato skit.. 


Lupa dekat luar rumah ada thai basil.. Kita taruk jugak.. 


Lepas tu letak la cheese ni


Masuk dalan microwave set 2 mins. Kalau ikut guna oven lagi best sebab crust tu akan jadi mcm keras skit. Kalau guna microwave ni crust dia mcm lembik2 skit. But stil sefap la. Aku xda ovem dekat sini.. So korang ada over guna la oven ok. 


After 2 mins dalam microwave... Ok la ada rupa kan. 



Dah siapppp. 

Sekali tak cukup.. Ecah mintak lagi.. Maka terhegeh2 la pi buat lain dengan dia. 


Ni ala2 cheesy.. Aku guna prego yang ni. 


Tabur cheese lagi... 


Nahhhhh... Siap dahhhh. 

Lepas tu aku hntaq gambaq dekat laki aku... Dia sruh buat... And sekali dia tunjuk gambaq ni dekat si kakak masa ambil si kakak balik dari sekolah. Merajuk la kakak tak tunggu dia buat pizza. 

So kena la buat dengan dia pulak. Lagipun nak buat kunyah2 sebelum dinner kan. 



Nah lepas mandi rambut basah2 xdan sikat terus rushing nak mai buat. 



Da siap 3 jenis pizza. Hahhaha. Mari lah kita masukkan dalam microwave selama 2 minit each. 


Ajommmm la kita makan pizza. Boleh buat 🍕 party mcm ni. 🎉🎉🎉


Next time boleh buat lagi dekat rumah baru guna oven. Guna oven lagi best sebab dia ada effect garing2 dekat crust dia tu. Next time kita buat lagi ya anak2

Ni kalau buat lepak2 makan dengan kawan2 yang mai rumah pun senang pun senang. Yang penting dapat jimat sebab kos nak buat pun rendah ja. 










7 Comments

  1. Amboi! Smpai 3 pizza sekali dia buat! Sedapnyaaa, ni rasa nak buat pizza homemade jugak ni!

    ReplyDelete
  2. Meriah projek pizza dgn anak2. Senang je kan guna wrap slice tu je. Tinggal letak topping aje

    ReplyDelete
  3. crust mission tu memang sedap. sesuai kalau nak biat pizza kat rumah. letak bahan2 asas sahaja. sedap!!

    ReplyDelete
  4. Mudah sangat tu. Qiss ingat kena uli tepung bagai. Kalau gini boleh cari wraps tu jelah. Thanks sharing. Dapat jugak idea minum petang satgi

    ReplyDelete
  5. buat sendiri lagi puas kan. macam2 boleh letak. nak letak banyak mana bahan pun tak ada masalah. alahai terliur lah pulak. menyelerakan betul pizza tu bila dah masak.

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaaaa. teringat dulu2, kitorg pun rajin jugak buat pizza sendiri. it's fun decorating and eating our own pizza. haha

    ReplyDelete
  7. bestkan buat projek masak2 dgn anak2
    walopun anak seketul iols jantan idaman malaya #oopppsss, tapi dia pun soka kalo dapat kencah dapor he3

    ReplyDelete

Post a Comment