Alhamdulillah duit Maybank dah masuk balik dah.. Hari tu ada cerita duit aku kat dalam acc Maybank hilangkan... Boleh baca dekat sini...

Kali ni aku nak cerita macam mana step nak dapatkan duit balik kalau duit kita hilang dekat dalam acc... 1st of all... Call Maybank and mintak diorang block segala card or transaction from suspicious transactions. Report seelok-eloknya buat hari yang hamoa kena.. Supaya Maybank boleh block duit yang keluaq dari account kita tu still floating and tak masuk lagi dekat account scammer or etc... 

And then bukak report untuk Maybank buat kes. And dapatkan num report tu. Penting ya num report ni. And then pegawai tu akan mintak hampa download Dispute Form dari website depa.

Lepas tu hampa download and printkan.. Isi segala details pasal unauthorised transactions n isikan report number yang kita dapat masa kita buat report tu.

Lepas tu.. Hampa sign semua... Scan balik n attach la dekat email hampa and email Maybank untuk bukak kes...aku terus Cc kan dekat Bank Negara (BNM) for action. 

So dalam 2 3 hari nanti BNM akan reply email n Maybank pun reply email untuk bukak siasatan... 

Lepas tak sampai 2 minggu aku kol and follow up balik.. Jangan lupa bagi num report yang kita buat tu ya. 

Alhamdulillah... Less than a month aku dapat balik duit aku.... Apa yang penting bagi aku kalau duit hilang ni.. Kena cepat2 buat report apa yg patut.. And then isi dispute form utk deny transaction tu kita yang buat... Kalau xbuat tu.. Mcm hampa x deny la yang menda tu hampa buat.. Setakat report n ni action dari pihak kita.... Memang Maybank or bank2 buat dek ja lah... 

And lagi satu..ko serang ja semua fb page n ig bank2 yang hampa kena ni.. In Sha Allah.. Cepat la skit depa2 ni buat reja.. Jangan lupa Cc dekat BNM sekali apa2 pun.... 

Tu ja lah caranya aku rasa.... Ni apa yang aku buat la.... Yalah... Orang kata pulun gila nak dapatkan duit tu.. Ya lah.. Aku bukannya kaya... RM1776 tu maybe skit utk orang lain.. Tapi besaq nilainya untuk aku ni.... So mesti la aku fight habis-habisan kan.... 

Kepada yang mendoakan aku dapat balik duit aku... Aku ucapkan terima kasih ya. Besar maknanya doa2 hampa semua utk aku.... ❤️❤️❤️ Doa kan senjata kita org2 Islam 💋💋💋

Alhamdulillah... 



Nasib baik Maybank bagi balik duit aku.. Hahahaha

Harap2 dapat menjawab soalan2 orang tanya aku macam mana.. Aku dapat duit aku balik... 



 Sambungan dari post sebelum ni...

Lepas kami dah habis makan dekat Onn Kitchen di Jb... Kami gerak ke  Gelang Patah area Medini (area Legoland)... Kami stay di D'Pristine Medini Apartment.

Untuk proses pengambilan kunci... Kami terpaksa ambil kunci di pejabat pengurusan homestay unit tersebut yang terletak di bangunan lain... Awal lagi kami dah maklumkan.. Kami akan sampai lewat.. Si pihak pengurusan dah tinggalkan key kami dalam keybox yang hanya boleh diakses dengan passcode yang diberikan kepada kami.

So time tu pulak nearly tengah malam la jugak.. Menggagau2 jugak kami mencari D'Pristine Medini ni. Untuk ke unit2 yang kami sewa... Kami perlu naik and oarking di tingkat 5 seperti yang diberitahu oleh pihak pengurusan homesstay tu... Tapi Ya Allah.... Teruknya akses dari bawah nak bawak kereta naik parking dekat atas.... 

Bukannya teruk pasai apa...jalan naik ke atas tempat parking kereta tu terlalu sempit... Memang perlu berhati2 kalau nak naik parking di atas ni... Aku syak engineer yang buat jalan ke atas ni... Ukur guna kereta kancil ja... Seram kalau tengok dekat dinding tu... Berapa banyak la kereta tersagat dekat kiri kanan... Nasib baik la suami jenis cekap... But yet memang berhati2 la time nak naik ke atas tu... 

So berbalik kepada keadaan dalam rumah / homestay yang kami sewaa tu... Nasib everything is OK n perfecto. 


Bahagian ruang tamu.. Sofa + tv.. Actually sofa tu boleh buat sofa bed... Tapi sofa bed pendek ja lah.. Bertentang dengan ruang ni ada ruang makan... With meja + 4 chairs... Ok la.. Perfect for four of us... 


Ruang kitchen pun best ja ❤️
Dekat pintu kitchen tu.. Kat luaq tu ada washing machine... Ok la sempata kami mendobi baju2 masa kt sana hari tu. 


Toilet pun bersih dan selesa! 


Bilik tidur kami.. 


Ya kami bawak extra airbed untuk anak2 tdoq dekat bawah... Kesian la.. Takkan nak bagi tdoq atas lantai kan... Memang sekarang ke mana2 kami akan bawak airbed extra. Takkan nak bagi depa dua beradik tdoq dekat luaq dekat sofa bed tu..mau bising.. Dah la penakut paittttt... 

Overall.. Rumah ni selesa la untuk kami 4 beranak selama 3 hari 2 malam.. D'Pristine ni pun dekat ja dengan Legoland.. 630m ja dari pintu masuk Legoland.. N bertentangan ja dengan Medini Mall... Nak makan ka boleh pi makan dekat Medini mall ni.. Ada Chicken Rice Shop.. Secret Recipe.. Siam express dekat sini... Kalau jenis rajin nak masak.. Dekat dalam ni ada grocerries shop nama Ben's Indipendent Grocer. Ni ala2 grocerries shop mat salleh la... Aku suka jugak.. Teringat ala2 Coles and Woolworth pun ada... Seronok tengok section sayoq n beef dia semua tu.. Sebijik mcm kt oversea.. Hahahha... Padan la banyak expats macam mat2 salleh duk beli barang dekat sini.. 


So in love with the packaging.. Less plastic! 


Gosh... Bahagianya tengok.. Bestnya kalau ada dekat Penang satu🤣


Melepas rindu dekat kopi Straya.... 
Sedapnyaaa 

Ehhh da melalut2 review Ben's Indipendent Grocer plak... Hahahha

Untuk D'Pristine Medini apartment ni... Dia ada macam2 type of room.. Kami amik suite /1 bedroom ja.. Sesuai la utk kami 4 beranak... Ada yang 3 bedrooms tak silap... N penthouse... So ikut la kesesuaian berapa ahli keluarga kita kan... As for me.. Yg one bedroom is enough... 

Tempat ni still baru... Memang sunyi la skit kan... Lepas tu... Dia ada banyak tower tau.. Yang aku duduk tu Tower 1...towers yang lain tak siap lagi tau.. Kalau lalu nak keluar kereta dari situ macam lalu construction site la... Aku pun tak paham macam mana boleh lulus OC padahal baru satu tower siap... Walhal parking lot dia dekat tingkat 1 sampai 4 pun actually tak siap betul2 lagi.... Tower lain takyah cakap la... 

Lepas tu.. Kalau jenis kuat hati n kental ok la duduk dekat sini.. Bukan la ada cerita mistik ka apa ka... Cuma biasa la tempat baru... Sunyi... Kalau penakut tu memang cuak la jugak kan... Aku malam kedua tu.. Boleh pulak laki aku kluaq minum jumpa membe dia sat kat sana.. Kalau jenis penakut aku rasa mau la macam2 karang... 

Yang lain2 tu ok ja.. Cuma kalau hampa jenis bawak kereta loq laq n tak berapa confident ni... Elok la hampa park kereta dekat bawah ja... Jalan nak naik ke parking lot dia hanat gila weiiiii... Terlalu hanat bagi aku... Hahahhaha... 

Itu ja lah nak cerita.... 
70/30 nak rekemen or tak tu... 
Tempat memang dah best dekat dengan Legoland semua tu... Cuma tu laa flaws yang aku listkan dekat atas.... 

Harap2 in future ok la kan.... 

Adiossss















Pada 20 hb December yang lalu.. Kami sekeluarga telah bergerak ke Selatan tanah air.. Iaitu ke Johor... Destinasi kami adalah ke Johor Bahru. Sudah pasti ke Legoland menjadi pilihan kami sekeluarga. Actually trip ni pi sekali dengan family adik ipar aku... So nanti aku cerita ya pakej Legoland mana yang kami amik hari tu...

Macam biasa lah... Perjalanan dari Utara (Penang).. Pasti ditempuhi dengan penuh kesyahduan... Nasib la aku kawen dengan orang Penang ja.. Negeri pun sebelah2 ja.. Xdapat bayangkan kalau time2 raya... Syahduuu ja nak tempuh balik kampung jauh2 sambut raya ni.... Elok la Allah da aturkan jodoh yang terbaik untuk aku... Hahhahah


Merentas jambatan kedua ni ja dah 21km...hahhahahah...bapak panjang gila jambatan ni... 


Bangun tidur berlaki-kaliiiiiii.. Mnyanyi bergaduh dua beradik tu berkali-kali pun tak sampai2 lagi... 


Thank you husband bawak kami  jalan2. 

Setelah berkali-kali berhenti-henti di pelbagai RNR untuk kincin... Birakkk... Makan.. Solat dsb... Maka lebih kurang pukul 9+ malam kami pun sampai ke JB... Perjalanan dari Penang ke arah selatan tak la banyak sangat kereta berbanding dari arah KL ke Utara.. Ya la.. Depa pakat2 serbu Penang dengan Lkawi sampai cekelat pun hbis...sapa pi dapat cekelat angin ja lah😂😂😂

Oh so cut the story short kami pi ke Onn Kitchen JB untuk dinner... Lapaq time tu. Actually kami pernah dah makan dekat Onn Kitchen 2 tahun lepas masa trip ke Singapore... Tapi time kami sampai tu dalam 10.30pm+..but the crowd still ramai n happening. Masa baru2 kami pi ni... Memang kedai lenggang gila... Kawan aku orang JB cakap... Mmg JB lenggang sebab sporian tak boleh cross border... So dats why la JB tersangatlah lenggang... 

Aku suka dekat Onn Kitchen ni... Kedai dia ala2 warung-warung dekat kampung tau. Kedai dia ni dekat hospital tak silap aku... 



Aku suka kedai dia... Hahahhah


Ni masing2 kenyang la.. Sampai2 dekat apartment yang ktorg stay tu lapaq.. Nasib la standby.. Tapau siap2 kat budak2 ni.. Tak abih.. Boleh buat breakfast kan... 


Ideas for storage 


Konsep vendor.. Sapa2 nak letak barang niaga boleh letak sini... 


Mee goreng dia sedapppp


Nasi lemak paru.. Orang utara kata kelempung.. Sedappp.. Cuma pedas skit untuk orang yang tak makan pedas.. Tapi sedap ja laki aku habiskan.. Dah terbiasa dengan isteri yang makan pedas ka... Terbiasa dengan mulut isteri yang pedas ni.. Hahahaha

Selain dari menu yang kami makan ni.. Dia ada jugak jual lempeng... Lontong kalau pagi2.. Ada roti canai jugak tak silap aku... Nasi goreng.. Chicken chop n etc... Quite variety la jugak... 

Hampa2 kalau pi JB boleh la try makan dekat sini naaa.... Sedap jugak makanan-makanan dia... Last time kami pi ramai-ramai memang macam2 la kami order... Cuma time tu xdak la nak tangkap gmbaq ka apa sebab da lapaq.. Lepas tu order pun mai sepah2 dah... Tapi memang ok la sedap kalau nak makan dekat sini... Kedai ni pun buka dari pagi... 


Pics credit to Google


Pics credit to Google




Pics credit to Google 

Sebahagian gambar-gambar makanan yang aku dapat bila aku google... 



So kepada hampa yang nak try makan dekat sini.. Boleh la waze Onn Kitchen 


Pic credit to Google. 



Alamat :

29A, Jalan Tarom, Kampung Bahru, 
80100 Johor Bahru, 
Johor


Ok la... Dah ngantuk.. Next time aku share dekat mana kami stay ya... 













Happy 2021

by Alia Farhan, 9:46 AM

 


Happy 2021 peeps... 

Wish all of u a good start... Prosperous n healthy journey.... 

For me... Baru ja masuk 1.1.2021...dah  heartbroken💔.. Pakwe lawa Hyun Bin duk berdating dengan Son Ye Jin.... Choiiiiiiiiii


Choiiii... Kuciwaaa teruksss.... Hahhahahahha.... Nasib ada Lee Joon Gi n latest Kim Seon-Ho  (Han Ji Pyeong)... Crush teruk start cerita My Lovely Sam Soon lagi tauuuu....sekarang Hancurrr hatikuuuuuuuu.... Mamat ni paling hensem teruk dalam cerita Memory Of Al Hambra... Tapi cerita tu bagi aku senduuuuuuu... Hohhhhh sedihhhhh 

Masa Hyun Bin dengan Song Hye Gyo mak tak kesah sangat... Sekarang mak kuciwaaa teruks... Hahhahahhaha.... Ok la... Cepat2 la kena move on.. Mak pun dah anak 2....tetap mak akan suka Hyun Bin forever n ever... Kalau dulu ada HyunBin dengan Lee Joon Gi ja dalam list cerita korea mak wajib tengok... Sekarang ni tambah sorg lagi si Kim Seon-ho ni.... Apsal mak rasa Kim Seon-Ho ni ada iras2 Hyun Bin skit eh.. Dia punya smirk nampak lesung pipit tu nak sama dah.... 


So kay... Han Ji Pyeong.. Dal Mi xmau.. Mi meggi kan ada... Ehhh.. Iras2 skitttt




Ni tak payah cakap la.. Start dari My Girl mak dah suka.... Watak paling hensem dalam cerita Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo tu ❤️❤️❤️




Ni pun aku tak kenai sebelum ni... Tapi dalam Start Up alahai... Alaihai... Rasa nak cepuk2 ja... Maybe sebab watak jadi hensem teruih... Ehhhhhhh.... 

Tibehhhh luahan hati pada awal tahun 2021....
Hahhahahhaha... Nanti aku review cerita Start Up ya ❤️❤️❤️




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS