Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🤣🤣🤣


 Bahan-bahan :

Dried squick ink pasta




Shrimp head n skin

3 cloves of garlic

Chilies flakes

Shrimp

Lime juice

Oil

Salt

Maggi cukup rasa

Thai basils

Cherry tomato... 


Cara - cara :

1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss kan. 

2. Panaskan minyak dan goreng kulit + kepala udang sehingga garing.. Guna api sederhana panas. 

3. Angkat kulit+kepala udang dan tumiskan bawang putih... Sehingga naik bau... Then masukkan udang. 

4. Jangan lupa kacau-kacau dan masukkan Chilies flakes dan lime juice.... 

5. Dah boleh masukkan squid ink pasta yang direbus tadi. Masukkan sedikit air.. And kacau2...

6. Perasakan dengan garam dan meggi cukup rasa... Dan kacau2 sampai sebati kesemuanya. 

7. Dah boleh angkat dan letakkan cherry tomato yang dibelah dua dan thai basil as garnishing and plating.... 



Dah siapp...sennag gila... Dekat kedai mahal gila ok squid ink pasta ni... Tapi yang dia punya dried  pasta yang tak masak lagi ni pun dah mahai dah... Satu peket ni RM15 dah aku beli kt shopee ya... 


So dont expect this dish dekat luaq akan murah ya... Daaaa 

Bela chiao




Korean Vibes

by Alia Farhan, 10:09 AM

 I have a confession to make... I'm addicted to Korean vlogger... I can spend hours watching their vlog at Youtube. From cleaning chores to organizing n into their foods. It mesmerized me most of the time watching people doing their cleaning chores... Organizing their kitchen and even preparing their foods.

Well.. At least at some points... It motivate me to take care of the house eventho most of the time i feel like i had been living in a tongkang pecah😅😅😅


Ramen with kimchi... I admit i have been drolling whenever I watched them eating their ramen with kimchi.. So i made my self a kimchi supplies... Kalau nak tau buat kimchi macam mana.. U can refer HERE


The shimeiji mushroom n the radish white kimchi is so koreannnnnn


This is my fav... I love how korean always put the sesame as their final touch almost every dish they had. 

I have been subscribed to many Korean vloggers such as Hamimommy, Haegrandal, Ondo, Onuk, Silviahome and many more..... Their videos somehow can be relaxing for a stay /work at home mom like me... 

Minggu ni aku nak marathon tgk junki ❤️❤️❤️



Ok la.. Chiao


 As we know.. Malaysian celebrate Hari Malaysia on the 16th of September every year.. So its clearly a public holiday for Malaysians.

So since its a public holiday, me and my husband decided to bring the kids for a nice meal... At first we decide to have our meals at Chilis, Gurney Plaza. Tapi nak masuk parking pun dah mnghadap que punya panjang... Blum lagi nak kena tunggu dapat parking. 🤭

Finally we changed our plan... Makan dekat Hard Rock Cafe Penang ja lah. Lagipun dah lama xmakan dekar HRC... tup2 tap sampai la HRH Penang. Nasib banyak parking lagi and belum time orang check in lagi... So dapat la kami park dekat area HRH tu juga.. Kalau kena park outside memang malas gak cita dia... 

So here we are...



Rindu nak tengok live band dekat sini... Last time pi Faizal Tahir performed dekat sini... 



Lets get it started 


Nak tengok menu kena scan dekat yang ada depan Adriana tu... 



Menu sejak2 MCO ni xbanyak dah mcm dulu-dulu 


While waitin for her meal... They gave the kids some fun activity hands out so the kids xla boring sangat kan. 


This young fellas kan... Dah macam Agnes dalam Despicable Me tu... 






Nothing much change in the interior after almost 2 years not coming here.. I think... 

So here come the foods... 


Ecah punya.. Mac n cheese... 


Adriana punya beef burger... 

Sadly for kids ada 2 choices ni ja. I wish they have more. 


The kids menu finally there... 


Nachos laki aku ordee.. Bapak banyak gila... Nasib la order ni.. Sementara order kami dua nak sampai.. Lambat gila meals kami dua sampai 😂


Ni aku punya salmon tu..kalau mai HRC Penang ni memang selalu aku order yang ni ja.. Tapi buttee yang bulat tu makin lama makin kecik🤣🤣🤣


My husband New York Steak... Ok la sedap gak... 

Lepas ja makan2 n chillex sat.. Kamu pun pi la lepas sat dekat lobby... 




Duk geram tu tengok pool. Depa dua tak pernah stay sini lagi. Papa n mama ja pernah stay sini masa honeymoon dlu. 🤭🤭🤭
Nak ajak mai stay HRH pun rumah ni da ada swimming pool... So no excuse la nak kata kat papa kesian budak2 nak mandi pool🤣


Duk buat perangai ajak balik rumah sebab nak mandi pool. Masing2 baru ja baik dari selsema n batuk.. Memang xla nak bagi mandi pool kan. Dari lepas raya haji yang start ada kes balik dekat Kedah n Penang memang aku tak bagi lagi depa dia mandj dekat bawah. Kesian gak kt depa dua.. Talu tu la.. Its foor good kan. 

Ok lah.. Bagi hampa yang mai stay dekat Hard Rock Hotel Penang.. Boleh la try pi makan dekat Hard Rock Cafe depa.. Kalau dulu sebelum MCO selalu la ada live band kan.. Lani dah xdak la... Mcm tak berapa fun plak lepask HRC tapi xdak live band kan. 

Tapi tak silap aku.. Dalam in house cafe dia dekat lobby ada gak buat buffet.. Tpi aku tak sure la berapa n ada apa kan.. Sebab aku tak pernah review dia punya buffet. So yang tu hampa kena check sendiri la kalau pi... 

Till then.. Chiao. 
























 Aku dari zaman duk kat Juru memang dah bercucuk tanam dekat balcony... Tapi memandangkan rumah baru ni balcony dia lagi kecik dari rumah kt Juru tu... So kena pilih la tanam yang suka ja.. Oh aku banyak tanam edible la sebab aku spesis suka makan ulam kan....lagi satu malas gila nak masak sayoq2 ni... Sep masa main petik ja nak makan ulam apa...

Hari tu da ada share pasal balcony dekat rumah baru ni.. So this time share lagi update apa edible plants yang ada dekat balcony lani... Jom tengok apa yang ada

Kacang panjang renek


Yang ni boleh petik dah buat ulam or bahan dalam nasi goreng.. Nyummmy. 


Ni baru nak jadi


Yang ni dah tua.. Boleh buat benih nanti. 

Bagusnya pokok kacang panjang renek ni dia tam perlu memanjat untuk hidup sebab dia spesis renek... Best dengan pokok ni... 

Selasih /thai basil


Senang hidup dan tak banyak songeh... Aku suka buat ulam. Masak pad krapao pun sedap. Letak dalam laksa siam haroi2 cing2

Sweet basil


Baru ada satu pokok.. Yang ni guna macam biasa la more to western. Buh dalam pasta... Buat pesto... 

Cekur


Cekur batik


Cekur biasa. 

Cekur ni sedap buat ulam or letak dalam masak lemak... 

Terung



Pokok ni dah tua... Maybe lepas2 ni nak kena tebang and buang kot. 

Cherry tomato


Ni grape tomato rasanya. Ada 2 jenis masa semai dulu. 


Bunga kemain banyak.. Buahnya 2 bijik ja.. Tengok lah nnt macam mana.. Kalau xkluar gak buah lain.. Kena say babai la... 

Cuban oregano


Ni yang variegated punya... Boleh letak dalam teh o ganti mint atau letak dalam perapan.. Rasa and bau sama sbijik dengan oregano kecik2 tu... Sebab tu nama dia oregano gak


Rosemary


Creeping rosemary.. Jenis menjalar ni. Payah la gak nak jumpa kat Malaysia. Antara herb org putih yang senang jaga dekat iklim Malaysia ni. 



Ni pokok rosemary biasa. Ada bunga telang sesat dekat pasu dia... Masa hari tu pi CH.. Geram tengok rosemary dkt CH.. gemuk and tinggi2 pokok dia.. Dah la wangi ja bila hujan.. Duk lalu kat tepi2 tu... 

Ketumbar Jawa /Cullantro


Bau dia sama macam ketumbar biasa tu. Beza dia bentuk daun ja.. Letak dalam sup ka tomyam power.. Letak dalam pho n vietnam rolls pun power... Kalau ketumbar biasa org putih kata coriander /cilantro.. Yang ni cullantro.. Fames dalam masakan Mexico sana. 

Daun Limau Purut



Wajib la ada kan kalau dah nama Siam peranakan. 


Bayam brazil


Ni pun antara yang senang nak tanam and beranak pinak😂

Pokok daun kari


Ni baru lepas cantas nak bagi naik elok lagi and bercabang pucuk baru.. Baru la pokok sentiasa elok, rendang dan merimbun. 




Pokok Daun Sup


Antara yang berbuih gak nak tanam😅


Pokok rama-rama dan daun bawang. 


Pokok daun rama2 tu sebab aku suka tengok daun dia. And daun dia boleh keringkan buat teh.. So why not kan.. Daun bawang tu sebab da ada yang tumbuh.. So letak ja lah dekat situ.. Boleh amik daun and boleh jadi kawalan serangga perosak. 


Ada lagi a few baru duk semai.. Nanti la kita update lain.. Aku ada share pasal cerita community garden aku.. Utk floor aku jalah tapinya dekat SINI... ada cerita pokok2 apa yang aku tinggal untuk wakaf boleh sama2 guna dengan jiran2.. 

























© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS