Padkrapao or Thai Basil or daun selasih in Malay is widely used in Thai dishes. One of them is this simple yet delicious dish.

Like other basils... Thai basil also...


"Basil leaves come complete with an array of antioxidants and other wonderful phytonutrients. Some of these phytonutrients, orientin and vicenin, which are in the flavonoid family, have been found to “protect cell structures as well as chromosomes from radiation and oxygen-based damage"



Orang-orang Thailand tersangatlah suka dengan Thai Basil hence why it is called Thai Basil i guess.. Hahhaha. Eh aku yang sipi-sipi Thailand ni pun favourite sangat daun selasih ni. Mostly aku suka buat ulam.. Letak dalam masakan and macam-macam lagi. 

I grew this plant banyak gila. Like 10 pots i must say🀣🀣🀣


Stock tak pernah putus. 

Ok jom lah kita tengok macam mana nak buat Spicy Beef Padkrapao ni... 



Bahan-bahan :

Daging cincang
Bawang besar dipotong
Bawang putih dicincang kasar
Chilies flakes
Kicap ikan /Namfla
Cukup rasa Maggi
Daun Selasih(lagi banyak lagi sedap) 

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besardan bawang putih. 
2. Masukkan daging cincang dan goreng sehingga air daging tu tersejat. 
3. Bila daging dah mula garing masukkan kicap ikan dan chilies flakes. 
4. Kacau-kacau dan perasakan dengan Maggi Cukup Rasa and masukkan daun selasih/thai basil dalam ni. Kalau nak berkuah boleh letak air skit.. Jangan banyak.. Aku nak kering.. So aku tak letak air dah.. 
5. Kacau-kacau jap dah boleh tutup api. 

Ok dah siap.. Memang simple gila ja. Rasa dia pehhh walawehhh.. Kalau org siam dia suka makan dengan nasi putih n teloq mata ja. Memang kebabom rasa dia. 







 Memandangkan satu dunia dilanda Covid 19..maka kebanyakkan negara mengamalkan dasar tertutup dengan menutup borders masing-masing. Dan berikutan dengan itu.. Maka marilah kita Cuti-cuti Malaysia sahaja ya anak-anak.

Plan nak ke CH ni.. Actually plan kakak aku n mak aku lepas habis PKPB hari tu... Time tu dah boleh mrentas sempadan negeri tu. And mak n kakak aku pun balik ke Semenanjung... And kebetulan kakak aku amik cuti xsilap lama juga la. Ya la.. Dah la raya tak boleh balik... Pastu keja sebagai frontliner buat lagi la orang tu stress kan.. Ni Sabah hit balik Covid cases.. Fuhhhh... πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”



Ok la... Back to the story.. Plan kami hari tu.. Bermalam di Cameron Highland selama 3 hari 2 malam... Dan diikuti bermalam di Batu Kurau Perak lepas turun dari Cameron Highland.

Kami gerak ke Cameron Highland hari Selasa... Very d best la pi CH time2 orang xdak ni. Cuba bayangkan kalau weekn yang orang dah masuk  gaji.. Meremut weiiii....so we managed to relax la bila dekat sana sebab everything is so relaxing... Tak payah nak berebut2 n bersesak2 dengan orang kan. 

And kami stay dekat Tiny Boutique Habitat. Yang terletak dekat Kampung Taman Sedia. Aku suka Taman Sedia ni... Sebab dekat sini majority orang-orang kita. So nak makan ka apa ka senang la jugak. Tak payah la nak sakit-sakit kepala nak pi breakfast jauh-jauh ka.

Aaa jom lah aku jamu gambar dekat Tiny Boutique Habitat ni ya. 



Ni office & rumah owner. Lawa sangat


Ni cafe dia yang fames dengan pizza kayu arang tu. 


Tengok lah lavender dia.. Subur gilaaaa... Wangiiii jaaa❤️❤️❤️


Look at the hydrangeas 😍😍😍


Ni dah nak masuk ke area tiny house dia. 


Register dulu untuk check in. Kena daftar amik suhu semua orang. Ikut SOP ya. 


Jom lahhh kitaaa... 


Ni la tiny house nyaaa.... Cantik kan... So ingerishhhh.... 


Rumah owner and rumah2 kecilnya yang disewakan... Ahhh gituhhh.. Lawwwwaaaaaaanyaaa lahaiiii tempat ni... 

Okjom kita tengok dalam rumah dia pulak macam mana... 


Masuk2 pintu akan nampak macam ni... Ada katil queen.. Ada sofa bed dejat hujung tu... Pastu tepi sofa bed tu ada tempat sidai baju and tempat nak solek. 


Ni bahagian atas ya. Aku and anak2 aku tidoq dekat atas ni. Sejukkkk gilo malam2... 


Ni permandangan dari atas ya. Ecah tu suka sangat turun naik sini.. Ok la tangga dia tak la curam or menakutkan... Turun2 tangga tepu tangga ni toilet. Toilet lupa plak nak tangkap gambar. Tapi toilet dia bersih ja. 


Ni view dari atas ya. Cantik kan. 


Ni dekat garden dia... Actually dia ada bela arnab.. Goose dengan apa ntah.. Ala2 super mini zoola.. Aku lupa nak tangkap gambaq anak2 aku duk feeding binatang2 tu. Tapi best la budak2 kan.. Tak pernah duk main arnab.. Kat sini dapat la main. 


Feeling2 kampung dekat Normandy France pulekkkk πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Ni dari tiny house nak ke cafe dia. 


Hai tuan rumah.. Ada orang ke tak tuuu? 


Ni buah πŸ‹ nala punya besaq dekat Garden dia. ❤️❤️❤️


Fresh fig... Teringin sgt hari tu. Dah la aku memang suka yang fresh... Haihhhh


Cherry tomato owner... Kemain lagi.. Aku tanam kecik2 ja buah dia... Lubang idung aku besaq lagi tauπŸ˜‚


Cantik kan landscape garden dia ni... Sejukkk rasa hati memandang... .. 


Malam tu kami buat steamboat /oden dekat garden dia. Ada la dia sediakan meja dekat luaq hujung2 garden tu untuk orang lepak makan. Aku pulak bawak portable stove tu.. Maka dengan ini.. Haruslah ber oden


Ber oden la kami malam tu. 

So sesapa yang nanti tengah mencari nak bercuti kat Cameron Highland and nak stay mana.. Boleh la consider Tiny Boutique Habitat ni dalam list hampa. Satu tiny house ni boleh fit  up tp 7 persons ok.. 

Rate dia tak silap aku dalam RM350 satu malam. But to be honest bagi aku worth the price sebab boleh masuk ramai kan. Kalau amik hotel paling ramai pun maybe 3 dewasa.. Kata la rm150+.. Kalau dua bilik dah berapa kan.. Lebih kurang jugak sebenarnya. Baik cari tempat yang selesa and cantik macam ni. Tak silap aku, Kakak aku booking dejat Booking.com.. Memang berbaloi la dapat feeling2 duk tempat orang putih tanpa pi jauh2.. Ehhh... 

Oklah... Tu ja nak review... Bagi aku tempat ni memang lawa sangat2. Bilik pun selesa... Pastu owner pun pandai bagi nampak tempat ni "hidup" sangat. Good job to the owner n teamπŸ‘
















 Memandangkan banyak jugak persoalan2 yang bermain di minda kawan-kawan yang nak beli washer and dryer... Dalam masa yang sama tengah pikiaq... Which one is better?

Ok la.. Disebabkan aku memang berpengalaman memakai 2 in 1 washer + dryer.... And now... Aku dah beli asing another dryer atas sebab-sebab tertentu... Maka dengan ini... Meh aku bagitau.... Apa pro n cons setiap machine yang aku nak cakap kan....


So here we go.... 


For 2 in 1 washer + dryer



Pro :


1. Menjimatkan space

2. No need to keluarkan and masukkan ke dalam dryer

3. Menjimatkan tenaga sebab dryer dia guna heat pump.... Which operate at low temperature compared to other dryers. 

4. Sesuai untuk couples or small family members. 


Con :



Ni gambaq dekat rumah lama. Halus elok ja duduk situ. Suka jenis front load ni. Nampak chic n style dari top load. 



1. Makan masa untuk dry... Full cycle dari wash+dry makan masa nearly 4 hrs. Tu beluk kira cool down time dia. Yang cool down time ni boleh ja skip by pause it off. Nampak tak gambaq di atas dekat timer dia tu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

2. Small load... Macam yang aku punya tu.. 8kg/4kg...8 kg utk washer.. 4kg utk dry... So kalau nak dry terus tu.. Load kena half ja. Time aku beli 4 thun lpas tak banyak lagi load yang besar2.. Sekarang ni ada 10kg/6kg x silap.. But stil load dia bukan sama mcm top load washer ya.

3. Tak sesuai untuk orang yang in a crush to dry their clothes. Macam aku cakap tadi... Load kecik.. Masa amik untuk dry pun sangat lama. 

4. Tak sesuai untuk big family... Walaupun kami 4 orang ja.. Tapi memandangkan budak2 ni suka tukaq2 pakaian... So banyak la jugak bajunya... 

And disebabkan faktor2 con di atas... Kami mengambil keputusan untuk beli another stand alone venting dryer.. Kami stack ja dekat atas tu. Space dekat yard pun kecik ja. Maklumlah rumah burung kan. Kadang2 kami still guna dryer yang 2 in 1 tu untuk dry small load yang senang kering macam bedsheet... Pillow sheet yang elok guna low temperature setting... Kiranya yang kami xkalut la nak pakai n load kecik. The dryer in our 2 in 1 still in a good shape even after 4 years. 

So harap-harap dapat tolong hampa buat keputusan nak beli yang mana satu... 


Aku pernah review LG 2 in 1 Washer Dryer yang aku pakai... Boleh click SINI



Ni dekat rumah baru... 
Stil nampak chic n stylo walaupun dah stack up another stand alone dryer. 

Ok lahhhh... Bela chiao. 






 Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...



This is my vegan scallop... 

So let see...the main ingredients n how to do it... 

Bahan-bahan:

King oyster mushroom 
Butter
1/2 tbsp Lime juice
Sugar
Mushroom seasoning powder /maggi cukup rasa
Daun bawang & rosemqry utk garnishing(kalau ada capers lagi syiok) 


Ni ya king oyster mushroom.. My favourite.. Actually.. Aku suka semua jenis mushrooms.. Sedapppp... 

Cara-caranya:

1. Untuk mushroom, potong bahagian atas yang macam payung tu and bahagian bawah dia. Biar tinggai macam tongkoi /batang ja. Then potong bulat2 ala2 scallop. 
2. Dalam pan... Panaskan butter... Guna low heat ya.. Takut nanti butter tu jadi oil yang hangit plak...then masukkan vegan scallop hampa yang dah dipotong tadi. 
3. Bila dah masukkan dalam pan.. Boleh la tune hampa punya api ke medium heat... Bila dah nampak brownish.. Hampa kalih2 la.. Masa duk masak ni hampa tabur la skit dengan seasoning. 
4. Dah brownish both sides.. Hampa angkat dan ketepikan buh dalam pinggan lawa2... Habuan nak tangkap gmbaq acah2 food blogger la sangat... 
5. Berbalik ke dalam pan... Masukkan 1/2tbsp of lime juice... Then cepat2 kacau.... Lepas tu masukkan la gula skit... Agak2 balance dah rasa dia.. Katup api. 
6. Tuangkan sos/gravvy lime butter yang hampa masak tadi tu dalam pinggan yang hampa buh vegan scallop hampa tadi tu... 

Done.... 


Rasa dia? Walllaaaa hampaaa oiiiii.. Wajib la cuba kannn..nak makan scallop tak tau bila..dapat yang vegan pun wallahhh sangat.... 

Oh lupa nak cakap... Aku memang suka ambil mushroom as my vege... And aku tersangatlah jarang beli sayur hijau yang lain.. Selalu kutip dekat balcony ja daun2 hijau tu nak buat ulam... So kalau beli sayur.. Memang beli cendawan ja. Kalau hampa nak tau.. King oyster mushroom ni dia dalam spesis yang sama dengan oyster mushroom yang biasa tu.. Cuma yang ni dia ada batang yang besar and thick... Aku suka gila rasa dia sebab rasa macam chicken/white meat. Sebab tu kalau orang putih banyak depa substitute white meat dengan mushrooms.. Acah2 la vegan kononnya. Macam vegan scallop ni jugak la.

Aa jom lah tengok apa benefit king oyster mushroom ni. Kalau dekat Korea tu.. Ni antara mushroom yang selalu ada dalam menu depa.


Credit to Google. 



Credit to Google. 

Banyak kan benefits makan mushroom... So jom lah kita makan mushroom banyak2... 







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS