Ok lamanya tertangguh nak buat entry pasal Sabah ni...mana taknya gmbar ada banyak gila.. Nak kena pilih mana yg paling cun.. Nak buh watermark lagi lah semua...haaa banyak kan kerja diaaa.....

Please bare in mind... This entry will have a lottttt of picturessssss..... Jangan jemu ok!

Untuk Island Hoping Part I kami pi ke belah Taman Marin Tun Sakaran. Antara pulau-pulau yang kami pi adalah Pulau Bohey Dulang, Pulau Mantabuan dan Pulau Sibuan. Ketiga2 pulau ni Subhanallah lawa gila....




Pulau Bohey Dulang

Pulau Bohey Dulang ni lawa gilaaaaaaaa.. Macam dalam cerita Moana ala2 pulau yang ada gunung berapi bagai tu... And asal-asalnya jugak Pulau Bohey Dulang ni ada berkait dengan Pulau Tetagan and Pulau Bodgaya... Kiranya sejarah dia dari volcanic macam tu la... Masa kami pi tu.. Hanya boleh ke Bohey Dulang saja... Masa mak, kakak n adik aku pi sebelum tu.. Boleh pi dengan Pulau Tetagan..but die to some safety issues... Depa da tak benarkan bawa tourists pi ke Pulau Tetagan tu sebab ada kes bajau laut rabat naik ke bot orang2 yang pi island hoping.. So start dari situ da xboleh dah.

Jom lah layan gambaq dekat Bohey Dulang ni ya. Oh lupa nak cakap.. Dekat Bohey Dulang ni xboleh nak snokerling.. Dekat sini orang duk hiking untuk amik view dari atas. Tapi sebab kami xbawak kasut sport n ada budak2 so memang tak lah kan. 



Dua gmbar kat atas ni credit to Google. 
Lawa gila kan... Unik dia punya tu sebab hasil daei Volcano yang dah mati. 







Lawa kan semua gambaq dekat Bohey Dulang ni kan... Masa kami pi ni banyak gak la pelancong2 dari China sana nunnnn.. Time tu awal bulan 12 tahun lepas.. Zaman sebelum Covid 19 Wuhan Virus melanda. 

So dah habis lepas lepak2 dekat Bohey Dulang maka kami pun nak gerak ke next island.. Nasib la chartered satu bot tu untuk Mak Jah's clans sahaja.... 

Pulau Mantabuan 



Ayaq jernih gilaaaaa 🏝️🏝️🏝️

Jom layan gambaq2 dekat Pulau Mantabuan...
 









So how? Terpikat tak dengan keindahan dua pulau yang aku tunjuk ni? 

Haa dekat pulau ni la kami lunch.. Lunch xdak la juai dekat pulau ni ya.. Ni dah masuk dalam pakej sekali dengan boat semua... 

So lepas ja lunch tu terus kami gerak ke next pulau. Jarak ke next pulau tu boleh tahan ya.. Dengan arus yang kuat.. Lepas tu nak kena belah ombak and arus yang kuat tu... Masha Allah.... Time kena melambung2 tu rasa taubat... Tapi bila sampai... Subhanallah.. Maha Suci Allah uang menciptakan sebaik-baik keindahan. 

Pulau Sibuan

Pulau ni pun lawa gilakkkkkk okkkkk... Malas nak nak cerita panjang2.. Memang berbaloi la nak mai sini kena berhempas dengan ombak and arus yang kuat... Worth the journey to find this treasure gituhhhh... Jom laayan gambaqqqq sudehhhhh.... 


Time ni baru keluaq dari Pulau Mantabuan.. Tak dilambung ombak lagi... Lepas ja ke tengah skit. Amik kauuuu mengucap panjangggg... 


Hello Sibuan 🏝 


Makan lagiiiii... Usu kena pau dengan Ecah







 Lawa gilaaaaaaaaaaa kannnn 🏝 nii

Masa dekat Sibuan Island lama la jugak. Macam kami pi chartered sendiri satu boat kami saja senang tak terkejar2 nak itu ini... Free skit la kan..kami lepak dekat sini lama gak la.. Lepas tu untuk last snokerling dia bawak kami ke tengah skit guna boat.. But stil depan Sibuan Island ni... Tapi dalam lerrrr.... Sempat la snokerling untuk last kopek untuk hari tu kan... 

Dalam pukul 4 macam tu kami da kena gerak balik ke Semporna sebab perjalanan tak silap dalam masa lebih kurang 1jam+ jugak la... Yang pasti pukul 5.30+ macam tu xboleh ada dekat laut dah. Boleh kena tangkap dengan polis marin or askar sebab dah mnyalahi undang2 dekat sana. Depa takut kes lanun kan dekat belah2 situ... 

And balik ja dari situ... Depa nak sambung mandi dekat depan homestay yang kami duk tu.. Aku tak koserr laaa haiii.. Rasa nak pengsan sebab penat gila.... 

Petang tu lepas layan sotong celup tepung... Aku terbongkang depan tv dekat hall.. Hahahhahah... Last2 pukul 9 malam ka terjaga.. Kul 9 malam kat sana rasa mcm dah pukul 10 - 11..nasib la ada geng2 sabah bha ni duk karok dekat kedai makan depan homestay atas ayaq yang kami stay ni... So xlah rasa sunyi sangat. 


So komen aku untuk  tiga-tiga pulau yang aku pi ni... Seriously aku rasa pulau2 dekat Sabah ni memang world wonders betui.... Pulau2 kat Siam pun xleh lawan la sepanjang pengalaman aku duk pi Island Hoping belah2 sana.... 

Aku rasa sebelum kita duk gila pi negara2 lain... Baik kita treasure dulu apa yang negara kita sendiri boleh offer kita... To be frank..hang kalau dah kena pulau2 kat Sabah ni.. Memang hang pi mana pun hang akan compared dengan pulau2 dekat Sabah ni. 

My 1st island hoping back then was dekat Taman Marin Tunku Abdul Rahman dekat KK Sabah. Coral dia kat tepi2 dah warna warni weiiii... Lawa gilos... Bila pi Phuket  la Krabi la pastu.. Coral dia pun x sepower dekat Sabah tu... 

Bak kata Katy Perry..

Comparisons are easily done
Once you've had a taste of perfection
Like an apple hanging from a tree
I picked the ripest one
I still got the seed
You said move on
Where do I go
I guess second best
Is all I will know

Ehhh ternyanyi pulakkkkk..... 

Apapun... Pada hampa yang suka laut ni.. Cubaa test pulau2 dekat Sabah ni..for sure hampa akan rasa apa yang aku rasa... 











 


Small Community Project : Plant People

by Alia Farhan, 7:25 PM

 Sebenarnya dari MCO lagi nak buat community project.... Buat community garden dekat tempat aku duduk ni... Dah survey dah tempat dekat bawah tu... Tapi dia punya tanah tu penuh dengan batu2... And time tu husband aku pulak da kena start balik jalan kerja after PKP lepas raya hari tu... Nak buat sorang2 memang x daya la kan.... Nak merumput bagai lagi semua...

So here we are... Buat dekat area lift tingkat aku ja lah... Senang skit nak maintain and tengok.... 



Ada la pokok2 basic dalam masakan yang boleh digunakan.... 




Daun kesum ni gigih tau mintak dekat my former Math's lecturer... Nasib minat sama.. Gardening ❤️


Pokok kari ni mintak dekat Suki.. Suki yang baik bagi kat kita😘


Ni pokok kunyit ni gigih tau korek dari Jitra.. Kalau nak tunggu dia besaq lambat gak kot. 


Pokok bendi... 


Bendi pun da keluaq bunga semalam... Tunggu dapat bendi la pasni..... 




Ni pokok pandan.... 

Dah cakap dekat jiran2 kalau ada yang nak pakai.. Amik ja... Memang letak sini untuk wakafkan utk semua jiran2 floor ni nak pakai... 
Sebab tu nama dia community garden.. Tapi untuk floor aku ja lah... 

Seronoknya kalau dapat buat program community garden kat bawah tu kalau ramai2.. Kalau sorg2 pitam gak la... Bila tengok community garden dekat spore sana.. Seronok n best betul lah rasa.. Hopefully one day dapat buat gak macam tu.. 


Ihsan dari Google. 
Dapat buat community garden macam ni bestnyaaaa lahaiiiii... 






 Ayaq Kopi cafe ni located dekat Jenan... Kiranya betui2  bertentangan dengan kawasan  perumahan mak/kakak aku dekat Jenan sana nunnnn... Lama dah duk tengok duk ada dekat depan tu.. Tapi tak pernah try2 pun...

So masa aku balik Jitra hari tu. Disebabkan petang tu sebelum gerak balik Penang.. Aku ajak la mak aku lepak2 makan petang dekat sini.

So moh ler kita ke sini.... 



Credit to Ayaq Kopi Fb

So apa lagi jom lerr kita check it out menu yang ada... 



Ok la banyak gak menu.. Ada Western and tak Western pun ada... 


Aglio Olio dia.. Banyak gila udang... Tapi agak pedas for kiddos.. Rasa perfecto... Cuma pedas.. Kalau nak ordee kt budak2 mintak kurangkan pedas. 


Mushroom soup ok la... Way better dari pizza hut punya mushroom soup. Kahkahhhh


Mee curry ni order utk si kakak.. Adriana... Ok sedap... rempah dia kuat betul rasa.. Kalau orang yang tak suka rasa rempah sangat maybe tak suka kot. Mak aku tak berapa.. Tapi aku suka ja... Hehhehe


Roti apa nama ntah... Macam dekat Boat Noodles tu.. Sedap jugak.. Not bad... 

Oh ayaq dia aku order latte... Okla.. Latte rasa latte la kannn... 


My Ecah with her aglio olio... 


Kakak n maktok.. 


My girls... Berebut nak naik this swing


Cosy enough as we can see. 


Till we meet again Ayaq Kopi. 


For those yang nak cari kafe yang best untuk lepak dekat area Jitra/Jenan.. Boleh la pi ke :

Ayaq Kopi

Plaza Tunku Sarina, 
06000 Jitra, 
Kedah

011-1447 8955












 


 As hilarious n funny as this cafe sounds... Well i must say the name itself caught our attention to try their food while searching around Western Food at our place.


Nampak2 ja nama cafe ni terus kami laki bini cakap why not.. N Adriana reaction to this cafe name... This is so funny... Thei cafe name is Cafe Takdak Nama... How hilarious is dat kan ma... Well.. Its kinda catchy what thus kind of name....

So here we are.... 
Searching for good foods during our weekend... 

Kedai dia kecik ja... But i must say the owner sangat creative to come with the ideas like this kan... 



Pandai dia guna ruang n how creative buat meja n kerusi dekat atas mcm ni kan... Anak2 aku pun kemain excited la kan nak makan atas tu.. But sorry dears... We are nit having the food up there.. Hahahaha... 


Jom tengok menuuuu... 



Nyumss... Tengok la descriptions dia mangkaq kan... Aku suka owner dia sebab creative sangat! Dengaq kata owner dia Mamak Kwangsoo... Aku mati2 la ingat Mamak Chinese Look/Mamak Putih tu.. Sekali bukan.. Hahahha... 

So lepas dah order mari lah kita tengok yang sampai macam mana ya... 


Ni fish grill with lemon apa ntah... Sedap gilosssssssssss... Aku sukaaaaa gillllaaaaaaa... 
Recommended gilaaa


Ni aglio olio utk Ecah..mintak tak pedas... Tpi bila tak pedas macam kurenggg kick pulekkkk... Tapi ok la... 


Ni Adriana punya bolognese... Sedap! Walaupun bolognese is my least pasta menu dat i like.. But this one is good. 


Ni fish n chips aku order... Ermmm.. Kenapa ehhh kat Malaysia ni xbuat fish n chip ala2 kt Ozie tu... Sakit pulak hati aku bila yang macam ni mesti overcooked n keras skit😭
Not recommended.. Baik order yang awal2 aku tunjuk tu.. Yang tu sedap gilos


Ni platter apa ntah laki amik


Yesss.. Memang order lebih.. Biasa la laki aku... Food sensory katanya khennn.. Platter ni ok la not bad.. Sedap jugak.. Boleh order kalau ramai2 kan... 

Overall.. Bagi aku kedai dia not bad.. Sedap jugak la bagi aku... Makanan pun cepat gak sampai.. Servis pun baguih... Aku suka... Repeat balik? Of course why not kan.. Aku nak makan yg fish lemon apa ntah tu lagi.. Haahhaha... 

So hampa-hampa kat Bayan Baru yang cari Western Food yang best.. Boleh la pi try dekat Cafe Takdak Nama ni... 

Alamat:

Cafe Takdak Nama
2A, Persiaran Mahsuri 2,
Bandae Sunway Tunas, 
11900 Bayan Lepas, 
Pulau Pinang

No Telefon:

012-475 5824

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS