Anyone suka make up tapi kalau make up hari biasa taknak nampak over nauuuu? Yes i love make up on daily basis but afraid look like a clown for d sake of goin out to fetch my daughter from her school. Hahhahaha

Nak tau apa produk yang aku pakai untuk achieve this effortless make up look?

Taraaaaaaa




I'm using these products from Althea... Yes only using their products in this picture to create the look. Serius? No foundation meh? Nopeeee.....


Let me share you the step i'm using after getting my skin moisturize with my daily moisturiser, i put on Althea Skin Relief Gel to some of my acne spot.



This gel is transparent and easily absorb to my skin.

After applying to the problem area, i put on concealers to my face according to colors and area. Under eyes using the brightest shade in Vanilla and cheek area using the 3rd darker shades in Honey. Using beauty blender, I dabbed on the concealer until it cover full of my supermoon face. 




This Althea Creamy Concealers are the bomb! They work like magic to cover my flaws😍

Here comes the best part of all, the eyes part. As I mentioned earlier, to achieve this sweet daily look all you have to do is be moderate. For this I only apply two different shades of eye shadows to my eyelids.


Can you see the yummy texture? Yes all colors in this pallet are my favourite. Did I mentioned I love the earthy colors one? This Althea Eye Pallet Sunrise and Moonrise BCL X Althea is MUST HAVE! Like seriously the colors is da bomb and it's a collaboration between Bunga Citra Lestari X Althea. . And WHY NOT rite? 




The fourth step , after finished on coloring my eyes with the Althea X BCL, it's the time for me to put on something on my cheeks. It's kinda confusing which colors to use as I have 4 differents colors of Althea Watercolor Cream Tint.



This Althea Watercolor Cream Tint comes in four colors that easily to blend into the skin once we applied it to the skin. Just dot2 to your cheeks and blend with your fingers. Easy rite?


Next is my lips, to be honest I'm not into bold color like RED-ish for my lips. I look like a step mother whenever I try to rock all this BOLD colors. Pfftttt. So what I do to tone down the color from Althea Watercolor Cream Tint is by applying  a layer of conceal first at my lips. And after that I applied the tint to my lips and start blending the color so it will look pinkish and sweet.


Last but not least.


The Althea Spotlight Eye Glitter. Yeah I know it supposed to be used at the eyes. But hello who cares if you want to use it somewhere else. Afterall, I'm doing a sweet daily make up. Who would  applying eyes glitter for daily make up 😝. To create the sweet and dolly looks I put the glitter at my cheeks bone, my nose brigde, my forehead and my lips cupid bow. And I love the outcomes of applying the glitter to my face.

And yeah if you want to check out details on how I put this sweet daily make up on, u can check this video yeah. And don't forget to subscribe to my Youtube channel. I'm still new to this YouTube things. So let follow each other yaπŸ˜‰




So what do u think about Althea new make up products?





If u eager to find more about them be sure to visit their;
Website:

Ig:




DAFTAR ANAK DARJAH 1 2020/2021

by Alia Farhan, 7:13 PM
Sesiapa yang mempunyai anak yang lahir pada 2013 (berumur 6 tahun pada 2019), yang lahir pada 2014 (berumur 5 tahun pada 2019) atau yang lahir pada 1.1.2015 (berumur 4 tahun pada 1.1.2019) wajib ambil tahu!

Guideline nya begini :-

πŸ“Œ1) Anda adalah penduduk Semenanjung Malaysia. Sabah dan Sarawak masih menggunakan borang pendaftaran manual.

πŸ“Œ2) Alert dengan website di mana pendaftaran secara online akan dibuka bermula 1 Mac 2019 https://public.moe.gov.my

πŸ“Œ3) Perlu print borang yang telah siap diisi nanti bersama dokumen yang diperlukan ke sekolah yang dipohon. Jadi boleh mula siapkan dokumen dari hari ini.

πŸ“Œ4) Dokumen yang diperlukan
- sijil lahir anak (salinan + asal)
- kad pengenalan ibu bapa (salinan + asal)
- surat nikah / cerai (salinan + asal)
- bil yang mempunyai alamat tempat tinggal
- sampul surat standard dan setem
- laporan doktor dan kad OKU jika berkaitan
- semua dokumen salinan perlulah disahkan sebelum dihantar ke sekolah

πŸ“Œ5) Alert dengan tarikh semakan status permohonan. Jika berjaya, boleh proceed no 3 dan 4. Jika tidak, perlu buat rayuan segera

Jangan lupa kongsikan dengan kawan-kawan yang anaknya bakal bersekolah rendah di tahun hadapan.

Althea Pore Purifying Cleanser Serum

by Alia Farhan, 2:30 AM
Sapa kat sini suka buat double cleansing lepas guna make up tebal-tebal tu? Korang mesti tau kepentingan double cleansing kan?
The first cleansing itself normally to wipe out all the make up from our face. And normally it comes in oil based. The second one normally using the normal cleanser.



Tapi korang tau tak Althea has come with the latest one that combined this double cleansing into one formulation. Sounds amazing kan. So lets check out apa yang bestnya pas Althea Pore Purifying Serum Cleanser ni;

* menanggalkan make up, kotoran dan minyak tanpa mengeringkan kulit.
* menstabilkan pH kulit untuk memastikan kesihatan kulit.
* serum like formula memudahkan penyerapan nutrient kepada kulit.


Antara bahan-bahan yang digunakan adalah :

* mint leaf extraction- menyejukkan dan menyegarkan kulit disamping melegakan  kerengsaan pada kulit.
* jojoba seed oil- melembabkan kulit yang kering tanpa menyebabkan kulit berminyak secara berlebihan.
* tea leaf etract - mempunya properties semula jadi seperti antibakteria membantu untuk purify kulit kita.


Cara penggunaan:

Basahkan kulit dan letakkan sedikit amount of Althea Pore Purifying Serum Cleanser di kulit muka. Urut perlahan-lahan dalam urutan membulat dalam 5 hingga 10 saat sebelum bilas dengan air.






Harga : RM33/150ml


Korang kalau nak dapatkan boleh la dapatkan di :
Website

Instagram


Hai kalau dah nama pun manusia ni kita memang takleh nak lari la kan daei kerja membasuh pinggan-mangkuk. Yang lelaki tak payah la nak cakap kerja membasuh ni kerja perempuan saja ya. Aku sekeh kangggg. 

Selalu part membasuh ni memang aku cerewet skit la kan. Ya lah nak basuh pinggan ni kena la betul-betul cuci kan. Bukan asal boleh ja kan. Mana mahuu nya nanti kan. Tapi kadang-kadang sebab Adriana nak menolong jugak and sambil-sambil tu boleh la dia belajar jugak kan. 

Sebab tu part nak mencari sabun yang sesuai tu aku memang teliti sikit la kan. Salah satu kriteria tak menyebabkan kulit anak aku jadi menggelupas ka. Satu lagi mesti la bila cuci tu cepat bersih. Maksudnya tak perlu nak cuci and bilas banyak-banyak kali. Paham-paham la budak-budak kan. Kang takut tak cuci and bersabun pulak pinggan tu. 

And of course la nak bau yang best kan. Ada ka orang suka dishwashing liquid yang tak wangi? Tak feel kot. Basuh apa macam tu kan... 

Korang ada tak yang suka bau serai wangi and pandan? Ok kalau ada yang macam aku ni, nak cerita satu menda baik ni. Kalau korang nak tau Afy Haniff dah keluarkan sabun pencuci pinggan dari serai wangi dan pandan. Best ke idok???

Produk dari Afy Haniff ; 40 Days Dishwashing Liquid dan Plash Foaming Hand Wash. 

Kedua-dua variasi ni datang dengan kombinasi yang berbeza. Kombinasi pandan dengan lime dan serai wangi dengan lemon serius bau dia sedap sangat. 

Apa yang menariknya tentang produk ni, ia didatangkan dengan dua saiz berbeza iaitu 500ml dan 900ml. Pek 500ml mampu membasuh sebanyak 500 biji pinggam ; dan 900ml mampu membasuh sebanyak 1000 biji pinggan. Banyak kan? Harga untuk pek 500 ml berharga RM3.90 (SM) / RM4.10 (SS)  dan pek 900ml berharga RM5.90(SM)/RM6.10(SS). Murahkannnnn! 

Selain mempunyai bau yang best, dishwashing liquid dari Afy Haniff ni jugak sangat handal dalam menghilangkan kesan kotoran dan minyak. Dah la handal tanggalkan kesan kotoran, produk ni juga mudah dibilas dan sekaligus menjimatkan penggunaan air.

Sejenis tamak. Nak jugak kena guna dua-dua jenis sekaligus. Cantik ja kan warna merah hijau dia tu. 

Haa jadi mak-mak ni macam biasa la kalau kena hadap menda ni kan. Tambah ada anak-anak kecil. Jap-jap nak makan ja kejanya, so bila dah makan tu paham-paham lah kan. Mesti la nanti kena basuh. Kalau si kakak tu dah boleh harap dah basuh sendiri kalau yang adik tu... Ermmmm. Kalau ada si papa kat umah.. Memang papa pun basuh pinggan dia sendiri and kutip cuci apa yang ada dalam sinki untuk basuh. Ya lah, membasuh bukan keja hakiki mak-mak ja kan.

Macam aku personally suka dilute kan dulu 40 days dishwashing liquid ni macam ni. Then amik span and cuci semua pinggan and then bilas and keringkan dekat dish drainer tu. Dah setel kerja dalam sinki tu. Selain guna untuk cuci pinggan, jangan tak tau dalam sinki pun aku guna 40 Days Dishwashing Liquid dari Afy Haniff ni. 


Untuk produk hand wash ni, Afy Haniff telah mengeluarkan produk handwash dalam bentuk foaming hand wash. A good thing sebab bila ada keluar terus dalam bentuk foam, lagi jimat penggunaannya. Best ke idok? 

Untuk produk Plash Foaming Hand Wash ni, terdapat dua jenis iaitu Sakura dan Aloe Vera. Serious dua-dua bau ni aku suka sangat. Selain gentle on our skin, Plash ni juga sesuai untuk yang mempunyai masalah kulit sensitif. Haa korang yang ada masalah kulit sensitif wajib cuba Plash dari Afy Haniff ni tau. 

Kalau korang berminat nak dapatkan produk-produk Afy Haniff seperti 40 Days Dishwashing Liquid dan Plash Foaming Hand Wash, korang boleh la refer di bawah ni ya:

Dah senang nak dapatkan produk-produk Afy Haniff ni ya korang. So apa lagi cepat la dapatkan stok membasuh korang. 

Untuk maklumat lanjut jangan lupa check dekat sini :

Website

www.afyhaniff.com

Facebook

https://www.facebook.com/AFYconsumer/

Instagram

https://www.instagram.com/afyhaniff_consumer/







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS