Assalamualaikum......
Hai hampa semua...sehat ka? Da abih ganti puasa ka? Kalau tak ganti cepat-cepat ganti tau sebab Ramadan kan tak lama lagi dah. Hee excited betul nak sambut Ramadan tahun ni.

Cakap pasal bulan Ramadan kan mesti dalam hati bestnya setiap kali time berbuka puasa dengan yang tersayang kan. Haaa kali ni kami nk cerita sikit pasai Buffet Ramadan dekat Lexis Suites Penang ni. Ya lah, kadang-kadang jadi wife ni buntu jugak nak masak apa masa berbuka kan. So apa salahnya kalau si suami belanja seisi keluarga makan Ramadan Buffet dekat Lexis Suites Penang ni kan.

Untuk pengetahuan hampa, tema untuk Ramadan Buffet di Lexis Suites Penang pada tahun ni adalah Sajian Laut, Selerea Kampung Nelayan. Ada lebih kurang 100 jenis juadah yang disediakan. Banyak kan.

Jom la kita tengok antara juadah yang disediakan ya.


Nasi hujan panas dengan lauk pauk yang sedap.


Favourite kami ekor masak merah ni! Sedap sangat


Nyum-nyum.


 Seleksi kerabu.


Sapa suka makan kerabu angkat tangan sebab kita geng!!


Sate!


Nasi impit!


Raya comes early with nasi impit, ketupat and sate!  Wehuuu


Rojak!


Ulaman


Kambing golek in d haus yo


Chicken for shawarma


Gulai kawah udang galah! Sedap sangat


My favourite! Bubur lambuk..orang Kedah called this kanji


Choice of noodles


Ketam masak lemak!


Sapa suka aiskrem malaysia ni angkat tangan..kita geng ok.


Emperor seafood soup. Among my fav!


Sup gearbox!


Char kueytiaw kambing .sedap weiiii


Seleksi kek pencuci mulut.


Barisan pemanis mulut. Sedap!

Amcam terliur dak tengok  semua juadah yajg ada untuk Ramadan Buffet dekat Lexis Suites Penang ni? Kalau terliur jom la kita pakat ramai-ramai bukak posa dekat Lexis Suites Penang nanti. Kami stil duk teringat-ingat lagi char kueytiaw kambing, ekor masak merah , emperor seafood soup dengan kanji(bubur lambuk) depa tu. Haihh sedap sungguh la. Hampa tak mau rasa ka semua yang kami habaq ni. Haihhh rugiii kot kalau tak pi bukak posa dekat Lexis Suites Penang ni.



Details untuk Ramadan Buffet Dinner-Sajian Laut & Selera Kampung Nelayan ni:

Ramadhan Buffet Dinner

Tema 
Sajian Laut, Selera Kampung Nelayan

Tarikh 
31 May 2018 - 14 Jun 2018

Masa 
6.30pm - 10.00pm

Lokasi 
Roselle Coffee House, Lexis Suites Penang

Harga
RM 98.00 nett (Dewasa), RM70.00 nett (Warga Emas), RM50.00 nett (Kanak-kanak)

Promosi ' early bird'
RM 70.00 nett (Dewasa), dari 17-23 May 2018
RM 78.00 nett (Dewasa), dari 24 - 30 May 2018

Laman Sesawang
www.lexissuitespenang.com

Facebook
Lexis Suites Penang

Instagram
lexissuites

***untuk penjimatan jangan lupa grab promotion early bird ya.

Kali ni nak share Stock sardin homemade utk bulan puasa nanti..
Sebab suami jenis suka makan sardin nak kena goreng...
So kita goreng dulu lah(taknak goreng pun xpa..ikut suka korang)

Lepas tu masuk dalam pressure cooker...
Aku guna philip pressure cooker...
Kalau guna periuk biasa mungkin amik masa 6-8jam..
Aku guna #ppc ni cuma amik masa 1.5hrs saja...
Kalau ada yang nak cari electric pressure cooker mcm ni..boleh cari brand russell taylor kat lazada..
Yang tu pun ok jugak katanya(sebenarnya aku tengah aimed nak beli yang RTPC ni untuk backup noks..tetiba haku jadi gila gajet dapoq..mampuss la kena cepuk dengan laki aku nanti....

Resipi:

Bahan:
Ikan selayang/sardin (nak guna makerel pun boleh...nanti jadi makerel homemade la bukan sardine homemadeπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†)
Sos tomato (aku pakai kimball dalam paket refill tu..sapa rajin nak buat sos tomato sendiri silakan)
Sos cili cap arnab ( aku buat versi pedas skit)

Cara-cara:
1. Ikan sardin ni saya potong kepala..buang segala sirip dan perut ( saya tak potong 2 sebab nak makan bagi puas sekoq2)

2. Goreng dulu ikan2 bagi nampak macam kesan goreng tapi jangan terlampau garing ya. Angkat dan toskan minyak ikan tadi ya.



3. Dalam philip pressure cooker aku, masukkan sos tomato dan cili.

4. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan air paras-paras lepas ikan tadi ja. (Masak guna pressure cooker air takkan berkurang ya. Sebab tu kena guna air patut padan ja)


Ni dalam #ppc ye. Jangan biar tenggelam sangat tau. Macam ni dah ok dah!


5. Tutup philip pressure cooker dan pulas tombol ke seal dan set dekat bahagian pressure tu..pilih yang STEAM..tekan KEEP PRESSURE dan tambah masa (tekan MIN) hingga ke 59 (sebab setting dia sampai 59 ja...after 59min+ tambah lagi setting yang sama untuk 30-35min.




6. Bila da siap, beep akan berbunyi...jangan lupa release pressure...bukak and keringkan air guna mode BAKE...tekan ja yang chicken pun boleh. Agak2 air da kering jangan lupa off kan mode Bake tu.. and boleh la korang bahagikan dalam bekas.

7. Da siap bahagi dalam tipuware,sejukkan dia..pastu masukkan dalam freeser..nak makan nanti panaskan ja ikut cara korang.


Ni kalau cap yang aku suka King Cup tu setin tak lari RM7.50..kira la kalau beli 4 tin..dah berapa. Ni aku beli ikan sekilo RM9 je noks. Selamat duit laki aku. Tak sayang bini yang terer berjimat ni aku tak tau la nak cakap apa kan. Ehh philip pressure cooker ni pun aku beli duit bisnes aku ya. Kalau sruh dia alah..tak perlu ok...semua tak perlu. Takper...tapi aku perlukan handbag Coach raya nanti ya hubsbaby..kahkah...fattzura sangattt.


Dah siap.


Nah gerenti xdak cacing pita apa bagai! 

Jangan tanya kalau takda electruc pressure cooker macam mana nak buat ehh...sebab tu dah lari topic tau. Sebab tu tajuk dia dengan Philip Pressure Cooker. Kalau takdak..sila beli dulu ya. Invest for future bebeh..yang laki ko jangan cakap kat bini ko tak perlu tau..
Sebab dengan menda alah ni bini hang boleh masak nasik dalam masa 7 minit ja bro. 

Ok la chow sin chiiii.


Untuk peminat deko2 macam aku ni...adalah sejenis yang tak puas hati kalau susunan tu stay macam tu ja forever! Yesss..nanti aku jemu wei. Nak-nak pulak aku ni kerjaaanya di rumah kan. Tobat la boring kalau tak ubah apa-apa kan.

Mesti nak kena ubah gak sikit-sikit bagi mood tu ceria. Cukup la ubah pokok dari tepi sofa ke tepi tv pun jadiklah..janji mood tu mari gituuu haaa.

Jom lah jamu mata tengok living room decorations aku. Alaa rumah kecik ja...duk apartment ja pun. Alhamdulillah selesa untuk kami anak-beranak kan. Kalau besar-besar pun tak larat aku nak mengemas kan.

Cukup la buat masa ni rumah besaq kelemboi ni ja... rumah impian aku buat masa ni biarlah aku bayangkan dulu ja ya. Nanti aku cerita kat entry lain pulak pasal rumah impian aku.

Apapun..jom tengok dulu living room decoration aku ni. Memang selalu berubah pun kan. Sesuai la dengan mood aku ni


Sebelum ni kat kawasan tv ni agak kosong ya atas tv tu. So aku beli la yang LOVE writting tu dari Spotlight (online ja uolls). Then macrame (beli dekat ig: @scandi_scandu) tu letak dekat situ. Lepas tu yang board ada tulisan pasal family tu beli dekat Mydin, RM4.90 ja uolls.


Ni kat kawasan meja makan aku. Yang cabinet putih tu dah takdak dah sekarnag ni. Aku letak dekat luar rumah jadikan rak kasut. Tu kenangan gila tu ada sentimental value, first furniture yang aku beli masa aku start reja masa habis degree dulu.


Ni pandangan ruang tamu aku. Yes..kecik ja pun!


Ni pulak kat dinding dekat sofa tu. So basically aku letak ja apa aku nek letak kat sini. 


Wall shelf ni pulak beli dari Kmart Aus. Memang pesan kat PS kmart ja. Beli barang dari sana kena bersabar sikit la kan. Tapi puas hati la kan menunggu.



Ni pulak Ikea lixhult yang baru beli menggantikan cabinet putih yang mereput tu. Thanks husband sebab beli ikut taste aku. Hahahha. Dia tau bini dia ni kalau tak kena taste aku nanti aku wat dek ja...pasang pun takmau nanti. Hahhaha. Yes saja pilih warna biru tu sebab warna BN kahkah. Takde lah...sebabnya nak warna dia stand out dari warna dinding tu. Aku kan suka colorful uolls. Basically i'm more to Scandinavian with a bit of bohomian touch or Scandiboho gitewww.


Hampa kalau minat deco2 jugak jangan lupa follow :

Instagram 


@scandi_scandu 

Sekarang ni tengah open KUTU RM70/ per month untuk 5 orang... barang korang boleh pilih dalam range harga tu..kalau lebih kena la tambahkan.
Jom korang..kalau nak beli affordable sofa or barang2 deco rumah...boleh la follow @Scandi_scandu laju-laju tau




Bila jadi mak-mak ni kita akan jadi super protective lain macam sikit lagi-lagi bila anak tak sihat and meragam kan? Takyah cakap orang lain la, aku sendiri kalau anak start temperature naik sikit or nampak hidung diorang da berair automatik sibuk ja duk mengoogle cari petua. Padahal rasanya dah ratus kali kot baca petua yang sama. Hehhh. Sapa sama dengan aku?


Credit to Google.
Hilang comel oiii sebab selsemaaaa


Nak-nak pulak underage kids especially yang below two ni bukan boleh simply bagi ubat selsema mahupun ubat batuk kan. Macam paeds aku sendiri, bila Aishah sakit like selsema ka batuk ka dia akan suruh aku makan lebih vitamin sebab Aishah still breastfeeding dengan aku kan.

And antara banyak-banyak rawatan alternative yang sering keluar di google adalah dengan melalui essential oils. Yalah, essential oils ni banyak kot benefit  nya. Bila dapat tau pulak Narinar Flutheraphy yang diblend atau diformulasikan dengan essential oils yang berkualiti seperti lavender, frankincense (gum arab), peppermint, lemon dengan minyak zaitun  serius aku sangat eksaited nak try dekat Aishah.



Si Aishah ni kalau selsema dia ni memang takes time betul la nak lega. Serius mak dia ni memang geram betul kalau tengok dia selsema. Nanti berhingusss ja....selebet anak iπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tapi sejak-sejak diperkenalkan dengan produk NARINAR ni mama depa ni boleh la tarik nafas lega. Satu sebab NARINAR punya produk ni berasaskan essential oils. You guys should know how obsessed I am with essential oils. Hahahah
Untuk masalah selsema dan batuk, NARINAR ada produk khas untuk masalah ni iaitu NARINAR FLUtheraphy. 



Ni lah dia NARINAR (FT) FLUtheraphy.


Kalau hampa nak tau, NARINAR FLUtheraphy ni menggunakan 100%  bahan semulajadi dan dibuat dengan tumbuhan-tumbuhan eksotik dan bebas dari bahan kimia berbahaya. Selain daripada menggunakan olive oil sebagai carrier oil, NARINAR FT juga mengandungi essential oils seperti lavender, pudina, lemon, frankincense (gam arab). Untuk pengetahuan korang, lavender ni bersifat antibacterial dan anti-iflamation which is good to cure those stuffy nose dan bertindak jugak sebagai penenang tubuh dan minda dalam erti kata lain membantu badan dan minda kita lebih releks. wah best kan. Kalau nak tau lavender adalah salah satu bau kesukaan kami satu family.

Essential oil seperti pudina atau mint juga bertindak sebagai antiviral dan ada aromanya segarnya tersendiri. Sebab tu, mint is widely used either in oral or inhalation. While in the other hands, lemon also play a role as antivirus which help to fight the infection. And the best part they also used frankincense or gam arab which is one of my essential oil favourite( yeah i got list of my favourite essential oils), kalau korang nak tau frankincense ni mampu meningkatkan daya ketahanan badan kita di samping bertindak  membantu melonggarkan kahak supaya baby senang nak muntah and keluarkan kahak tu sendri.

And korang mesti kena tau, cara macam mana nak gunakan NARINAR FT ni tau.

Untuk bayi yang selsema/ batuk:
1. Titiskan dua hingga emat titis NARINAR FLUtheraphy di tapak kakimenggunakan teknik Vitaflex, dada dan belakang badan. And jangan lupa calit nipis dekat hidung kalau hidung tersumbat.
2. Ulang setiap 15 minit hingga 30 minit untuk dua jam.
3. lakukan urutan lembut di T-zone anak kita(  Aishah kemain suka tau kalau buat ni)
4. Lakukan teknik urutan vitaflex; fokus kepada point sinus dan paru-paru.
5. Last but not least jangan lupa buat teknik percussion / cupping kat baby korang untuk longgarkan kahak and lendir.

Untuk baby yang demam:
1. lakukan teknik yang sama dengan di atas.
2. Titiskan satu hingga dua NARINAR FLUtheraphy di pelipat kaki dan tangan.
3. titiskan dua hingga empat NARINAR FLUtheraphy di sepanjang tulang belakang.


Lepas dah urut-urut dekat dada kemain selesa dia.


Selain dari selsema, masalah lain yang sering melanda baby kita mestilah perut depa kan. Ala normal la kan kalau angin ka, tapi kita as parents ni tak boleh la biarkan macam tu ja. Kesian kat depa ni, nak habaq sakit tak reti sudahnya menangis je lah reja nya. Ahhhh sudah. Nanti kita yang stress. But don't worry, kalau hampa nak tau NARINAR ada juga terapi khas untuk perut. Nama diberi Tummy Theraphy gitu, NARINAR (TT) Tummy Theraphy.


NARINAR (TT) TUMMY THERAPHY


Untuk NARINAR TT pula meggunakan ekstrak minyak pati aloevera, serai wangi, lemon dan juga pudina. Kesemua gabungan essential oils yang digunakan mampu melegakan kembung perut, sembelit dan cirit birit. And bau pun best okeh!

Korang tau tak teknik urutan untuk baby yang sakit perut ni?

Kalau dah tau bagus lah. Korang memang power! kalau yang tak tau, mai sini nak share skit cara-caranya tau.

Cara-cara:

1. Titiskan dua hingga empat NARINAR TT di perut dan urut lembut.
2. Untuk sembelit : Titiskan dua hingga empat NARINAR TT  dan urut mebulat ikut arah jam.
3. Untuk cirit-birit: Titiskan dua hingga empat NARINAR TT dan urut membulat melawan arah jam
4. Untuk yang mengalami ketidakselesaan perut, buat urutan sun&moon untuk kelegaan perut yang cepat.


Gendang gendut tali kecapi, selesa perut hati heppy



Untuk pengetahuan korang, selain NARINAR FT & NARINAR TT,  pihak Narinar ada juga satu lagi produk NARINAR ST (Sleep Theraphy).


NARINAR (ST) SLEEP THERAPHY.

Dah nama pun sleep theraphy kan, of course la untuk bagi tidur yang selesa kan untuk baby kita. Eh jangan cakap baby, mak pak baby pun tidur nyenyak tau bila bau ni. NARINAR ST ni mempunyai essential oils seperti lavender, epal hijau, oren, bunga chamomile dan juga bidara. Untuk NARINAR ST ni personally aku suka calitkan skit dekat dahi anak-anak aku masa diorang nak lena, eh aku pun sama jugak join letak sekali.

Tak cukup dengan tu, aku infused sekali dekat air purifier aku tu. Perghhhhh bau tenang satu bilik. Seadr-sedar dah bunyi jam loceng kejut Subuh tau. Nikmat sangat dapat tidur nyenyak macam tu tau.


Sedap bau dia. Satu bilik bau wangi!






Untuk pengetahuan korang, harga sebotol produk-produk NARINAR ni adalah RM59 yang mana bertahan sehingga sebulan which totally worth it. Korang kalau anak selsema ke, sakit perut ke, tak jerap tidur ka, TERAPIKAN JER DENGAN NARINAR ni.



Untuk dapatkan produk-produk NARINAR, korang bolehlah refer dekat sini:

Facebook : NARINAR

Instagram : Narinar.Malaysia

Website: www.narinar.com



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS