Ooo anak

in , , , , by Alia Farhan, 12:26 AM
Gila mencabar kot nak homeschool kan anak konon2 nya lah kan.

Kita ajaq A - B -C dia sebuk nak main lego dia. Ok lah oklah. Kesimpulan dia kita belajaq ABC 10 minit dulu jadi la ya hari ni.

Esok kita belajaq lagi. Yang balance kita main-main la ya.


Ajak baca buku jap. Ok lepas da abih baca dia belek-belek buku ni. Ok sudah ma.

So lepas tu mama dapat idea, jom la kita kaler buku. Walaupun tau memang akan tak kaler sangat pun kan!



Ok la bagi la dia pegang n mau sendiri pegang pensil warna tu untuk dia main-main.



Mama pun sama la bergading bahu kaler ngan adriana kan.


Hasil kerja adriana n mama. Ok la kennnn. Pupuk minat dia sikit-sikit. Tak leh nak push dia sangat pun. Biasa la baru 2y 7 m takkan kita nak push dia suruh kaler ikut skema yang diberikan.

At least today she learnt something, coloring which is fun for both of us.
Well maybe mama pun kena beli coloring book yg advance untuk mama kot. Hari tu jumpa kat Borders. Nanti nak p usha-usha lah.

Tu ja nak cerita hari ni.

***Actually tengah usha-usha kindy kt Adriana. Tengah usha jugak progran Permata kan. Banyak bagi feedback syllabus Permata bagus. So why not kan? Menda baik kita terima, menda hat tak elok kita tolak la ye dak? Ada yang pernah hantar anak kat Permata?i mean yg fully owned by Permata?

posted from Bloggeroid

Oklah.
Bagi yang tertunggu-tunggu Part 2 kan ( ehhh ada ka yang tertunggu tu???)
Kali ni more to cerita pasal cable car or nama yg di upgrade kan sky cab! Walaweh sky cab sekarang. Urban gila nama kan. Bahahaha.

Cable car ni da masuk acara wajib sincr husband aku tak pernah lagi naik menda alah ni. Yalah bayangkan member mai langkawi last masa Lima 95 kan...the first Lima i guess. 20 tahun bhai. Jakun jap laki aku cakap!! Kemon la. Dia kena tau Kedah Maju 2010 hokeyyyy. And dia kena jugak tau Kedah tu negeri kelahiran bini and anak dia and tak lupa juga Tun M idol dia tu. Saja aku nak high light orang2 Kedah ni terdiri dari yg cool2 belaka tau

Oklah enuf of that. Kitaorang sampai kt area cable car ni rasa dalam kul 9 or 9.30 mcm tu la. Time tu ada la 4 5 buah biji kereta kat car park tu. Ok lega. Tak ramai. Sampai kaunter time nak beli tu kalih-kalih tudiaaaa da start ramai orang beratoq belakang kami. Pfffttt nasib bek mai awai cik oi. Memang target nak mai awai sbb takut petang hujan kan. Nasib la kalau dak jenuh nak tunggu turn bagai.
Ingat da selesai la part beli tiket takyah beratur rupa-rupanya masa kat nak que cable car tu da ada da orang. Ramai la jugak. Tapi takdak la ramai gila kan. Kalau weekend and cuti sekolah tobat la ramai kan. Ehhh lagi 1 sebelum korang p tu pastikan la cable car tu beroperasi. Mana tau close for maintenance ka. Aku memang kol and check dulu awai2. Risau beb kita p jauh2 tengok2 tak bukak. Menganga la kita cik oi.

Jom layan gambar-gambar dulu na.



Area cable car tu. Dekat2 car park.



Kalau tak silap la sini pun ada resort dia sendiri. Tapi tak sure.


Mak jemah wajib selfie!


Masa tunggu turn nak naik cable car.


Kan da cakap. Orang2 kedah mmg cool weh!


Cengeynya muka anak dara kami weh.



Air terjun apa ntah kat bawah tu. Cantik!



1st pit stop.


Selfie dulu. Dulu selfie kat sini sorang2. Ni da bertiga.


Sky cab!





Naik lagi sky cab utk ke puncak or last pit stop.



Sila pakai kasut yg comfy ok. Sebab last pit stop ni memerlukan korang 8naik tangga yang banyak. Pakai heels? Nangis la hampa nanti.











Tutup time ni. Kalau sapa yang suka nak explore boleh la berjalan kat area sini.



Macam-macam penerangan duk ada. Budak-budak geologi mesti suka and terer bab2 ni.



Wajib selfie laki bini.



Subhanallah. Cantik kan!

Kalau korang nak tau. Untuk sky cab ni harga ada pakej-pakej dia. Ada yang sekali dengan 5d art museum la. Apa lagi ntah. Tak ingat dah.

Pemegang Mykad : RM20
Untuk Mykid: RM15 (atas 2 yo)
Bukan pemegang Mykad: RM40
Dan untuk 5D art museum tu, sapa IC 02 leh dapat murah lagi (orang kedah saja cik nahhhh)

Oklah tu ja nak cerita untuk Part 2.
Bersambung nanti Part 3 pulak na.

posted from Bloggeroid

8Ahhhhh tidak!!!!
Banyaknya rambut gugur!!!
Tengok kat lantai bersepah-sepah dengan rambut gugur!

Stress wei. Bila stress lagi la cepat rambut gugur!!! Then nak wat macam mana pulak kan???

Apapun, basic things kena kenal pasti apa masalah sebenar rambut kita gugur. Antara sebab-sebab utama rambut gugur:
1. Baru lepas deliver baby.
2. Stress.
3. Kekurangan vitamin dalam badan.
4. Berpenyakit tiphoid.
5. Kerap melakukan chemical treatment kepada rambut (yang mungkin tak sesuai dengan kulit kepala kita)


OH TIDAK!!!!

stress kan bila nampak rambut bersepah-sepah dekat atas lantai tu. Jenuh la nak vacuum / sapu setiap masa!!!

Tapi, setiap problem ada penyelesaian dia kan. Mungkin sedikit sebanyak boleh improve kita punya masalah rambut gugur ye dok?

Antaranya kita boleh cuba:
* makan makanan yang tinggi kandungan protein dan zink.
* kurangkan aktiviti mewarna, melurus dan kerintingkan rambut (fav masa zaman jahiliyah dulu permed rambut sokmo sebab perasan cantik. Pastu rambut rosak mnyesal. Tapi pastu permed lagi sampai lebam!)
* jangan pakai wig. Nanti kulit kepala tu pengudaraan tak elok. Sebab tu makin menjadi-jadi rambut gugur.

Ni pulak antara makanan-makanan yang kaya dengan protein dan zink yang boleh diambil oleh kita:
* ayam dan daging
* taugeh
* sayuran hijau
* makanan laut
* ikan

Tapi macam mana kalau da makan semua ni tapi macam tak berkesan?

Haaa kat sini la pentingnya supplement sayang-sayang semua.



Dalam set rambut sihat dan menawan shaklee ni ada :

1. Zinc complex yang penting untuk menguatkan dan mengukuhkan rambut kita.
2. B complex penting untuk kurangkan stress dan pengaliran darah di sekitar kulit kepala.
3 & 4. Revitalizing Shampoo dan Lightweight Conditioner dari Prosante Hair Care untuk rambut yang lebih sihat bersih dan mudah diurus. Hanya yang SEMULAJADI. Tidak mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser seperti paraben, SLF, SLS dan lain-lain.

Yang penting 1 set ni bertahan sehinggan 4 bulan. Untungkan. Lelaki pompuan dua-dua boleh pakai tau. Dari spent beribu-ribu untuk rawatan rambut gugur korang boleh try supplement Shaklee ni.

Kalau berminat boleh la terus contact hakak ya.

Alia - 0133363775
Your shaklee independent distributor.
Konsultasi free akan diberikan untuk customer-customer hakak sayam tau.

posted from Bloggeroid

Ok ni pun da masuk entry peram.
Macam xdak idea nak cerita dari mana pulak.
Tapi nak cerita jugak!

Actually trip to Langkawi ni last minit aku plan dengan husband since husband agak busy dengan kerja merja dia tu. (Hoiii rosakkan bahasa Alia!)

Memang decided taknak pergi time sangkut dengan weekend. Sebab taknak bersesak. Tak nak kena over charge dekat food bagai. Bahahahha. Dasar cheapskate!

So kitaorang gerak dari Juru dalam pukul 10.30 pagi macam tu kot after brunch kat area rumah ni. Isi perut dulu semua. By the time pkul 12.00 macam tu memang da smpai kt kola perlih dah. Parking pun senang ja kat tepi jetty tu ja. RM15 shari. So total RM30 sebab 2 hari kan.

So sampai-sampai terus la cari tiket fery. Tup dia cakap kul 12.30 ada ferry apa lagi cepat2 la kitaorang dengan terkencingnya aku brkejar-kejar ke toilet bagai. Kitaorang la orang last naik fery. Bahahah. Dalam ferry pun sebab orang tak ramai so boleh la nk duduk mana-mana suka pun. Lega gila.



Mama dan si anak!



Si anak sedang buli si bapak



Laki bini selpie sat

So dalam kul 1.30 mcm tu kami pun sampai la kat langkawi.


Da sampai jetty dah.



Cantiknya!

Ok here come d tak best part!!!

KERETA SEWA!!!

Ya kereta sewa..
Sebelum p tu memang plan nk book kt membe SAINA aku si Yob tu...tapu sebab aku kompem lambat so kereta dia abih. Tanyakan membe punya member pun habis jugak. So kitaorang pun gamble la amik yang kat agent kt Kuala Perlis tu masa beli tiket ferry tu. Kitaorang memang mintak Viva ja. So sembang pnya sembang dia cakap sampai hari Selasa sewa kira RM150...aku tanya balik, bukan hari ni sampai esok kira sehari ka? N sampai selasa kira 2 hari ka?
Dan-dan dia cakap ehh sory3 tersilap bagai. Hellloooo.

Tu takpa lagi. Sekali masa kt Langkawi kt jetty tu husband aku p ikut amik kereta tau dia bagi kereta apa? Kereta aeroback yang da buruk gila and tak power stereng. Diaorang cakap kat husband aku kereta viva tu orang tak pulangkan lagi.
HELOOOOO hotak hampa betui la.

Dah la kereta berbau. Bukan la nak berlagak ka apa ka. Tapi bagi la semenggah skit. Janji viva bagi la viva!!! Jangan la macam capati sangat oi. Dengan aircond bau enjin, pastu tak power stereng. Memang kitaorang call mintak tukar la kan. Mana boleh macam tu. Esok nak round 1 pulau lagi. Kalau kereta macam tu jenuh la. Dengan tayar pun gelong husband cakap. Kamon la, untuk taukey2 kereta sewa dekat langkawi tu. Nak buat bisnes kereta sewa buat la elok2. Please do some maintenance to your cars. Jangan pikir dek untung ja semata-mata. Kalau jadi apa-apa kat penyewa kereta masa tengah drive macam mana? Nasib kitaorang dapat tukar ke Myvi and kena tambah lagi RM10 sebab Myvi diorang charge RM60 per day.

So enuf of dat kereta sewa punya part. Nasihat aku kalau nak sewa kereta, sewa la dekat yang trusted punya tau. Kalau nak yang kawan aku tu aku leh tanyakan la.

Lepas ja dapat kereta buruk tu kitaorang terus la ke Pantai Cenang kan. Sebab memang sewa kat area sini. Kitaorang stay kat Delta Motel. Sebab kawan aku si Mas cakap sini ok. Siap ada breakfast bagai. Ok lah tu kan. Bab breakfast ni takyah nak pikiaq-pikiaq dah kan.


View dari bilik!
Cantik kan.
Tapi hujan la pulak petang hari kitaorang sampai tu.
Lepas ja hujan seriat skit kami terus gerak ke Kuah balik sebab nak tukaq kereta.


Amboi 2 beranak ni
Ni keesokkan harinya. Pagi-pagi lagi da amik feel n bau ayaq laut!
Feel woi.
Sebab tu dulu-dulu masa keja kilang belah pulau sana. Memang saja amik jalan jauh skit merempit pagi-pagi lalu tepu laut tu. Feel dia len macammmm.

.



Breakfast yang disediakan kt motel ni. Ok la not bad. Ada rasa. Tak banyak selection tapi ok la kan dari takdak n kena p cari pulak bfast kat luaq kan.



Ni la new building yang kitaorang duduk tu. Memang tepi laut betul-betul. Ada jugak yang macam chalet type tu. But knowing my husband preference, i choose to stay in this kind of room. Bahahha


Yang ni chalet type!
Ok ja kan.



Kawasan sekeliling motel ni.



Abis breakfast memang bawak si kenit ni ke pantai. Bawak main ayaq kat tepi- tepi tu ja. Tak plan nak mandi pagi tu sebab kami nak terjah ke cable car or Sky Cab pulak.


Breathtaking view!



Dapat siput!



Sayam mama ni.



Papa n adriana



Gambar wajib kot kan.

Untuk Delta Motel ni, untuk bilik yang kami duduk tu rate dia sebab kami p weekdays so jadi RM163 kalau weekend mahai RM10 rasanya.

And lagi satu, tak sesuai duduk ramai-ramai sebab lantai dia tiles. Gila sejuk kalau nak kena tdoq ataih lantai tu. Katil pun queen 1 saja tau. So kalau yang nk p ramai-ramai tu better tanya kot-kot yang jenis chalet tu lantai dia kayu ka mana tau. Boleh gak la nak tdoq pun kan.

Delta Motel contact number: +604-9551307

Apa-apa korang boleh call direct terus kat diorang tanya apa yang patut kan.

Oklah, bersambung Part II nanti ya.

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS