Gift from Japan

by Alia Farhan, 3:42 AM

Tenkiu mak ngah Adriana bagi ole2 dari Japan....

Selalu klau mak ngah p travel/backpack kt Japan...mesti dapat perfume....memang duk standby kata mesti dapat perfume ni....

Sekali kau.....haaa SKII lagikkkkk.....
Tenkiu makngah.....



Tumbler Star Buck Tokyo...



Baju2 kt mek kenit tu sekali...

Dulu masa first2 angah p Japan...mmg aku batak gila la...sruh angah beli baju I LOVE JAPAN tu...lpas tu dia p second time utk backpack ke sana..masa tu aku dalam pantang....aku dapat ole2 unagi 2 ekoq dari sana...perghhh sedappp gilaaa.....dalam pantang aku mncekik unagi.....ada aku kesah?hahahha

Next time betul2 nak kirim LUSH....fuhhhh

Ada sesapa juai lush yg reasonable price?nak try dia pnya shampoo bar la...

posted from Bloggeroid

hi korang....

sebenarnya dah lama gila nak update pasal event yang attend ni...thanks to Dumex-Mamil for inviting me...
agak teruja untuk p ke event..almaklumlah kat Penang ni sangat2 lah jarang sekali ada event yang diorganize and invite bloggers...
hihi...tenkiu ya Mamil....

actually event ni berlangsung pada 1st of August yang lepas...dan berlangsung dekat Hotel Eastern & Oriental Penang..bila dapat2 ja invitation tengok dekat Hotel E&O terus ja agree...hihi...sebab dekat kan...rugi kalau tak p...


layan teh dulu...


makan-makan dulu before start event...





Majlis di hostkan oleh Aisyah Sinclair (mak aih cantiknya dia..kulit pun flawless ja nampak)
not only dat...she also shared her experience with her 2 kids...


Majlis drasmikan oleh Jane Ee, Pengurus Pemasaran Danone Dumex (M) Sdn Bhd.

Semasa majlis ni berlangsung antara isu-isu yang dibincangkan adalah kesihatan penghadaman anak-anak tersayang kita.


************************************************************************************************************************************


Penceramah jemputan Wendy Yeow Kim Sian, Pakar Pemakanan Klinikal dari Pusat Pakar Perubatan Loh Guan Lye, yang berkongsi tentang peranan nutrisi dalam membina kesihatan sistem penghadaman yang baik, dan juga bagaimana ia boleh membantu dalam proses tumbesaran kanak-kanak secara keseluruhannya. Dalam talk ni, beliau ada menerangkan betapa pentingnya pengambilan air (masak) yang secukupnya dan jugak kepentingan fiber untuk penghadaman anak-anak kita.

“Kepelbagaian, keseimbangan dan kesederhanaan berdasarkan Garis Panduan Pemakanan Malaysia adalah kekunci utama untuk nutrisi yang baik untuk kanak-kanak,” kata Yeow, yang berpengalaman lebih 11 tahun dalam bidang pemakanan klinikal.


boleh rujuk table kat bawah as reference untuk kita check balance ke tak pemakanan anak kita


Tambah beliau, panduan ini juga menekankan kepentingan minum air kosong yang mencukupi – kanak-kanak berusia antara 2-3 tahun harus minum 1-2 gelas air kosong sehari sementara yang berusia 4 tahun ke atas harus minum 6-8 gelas sehari.

Kaitan antara Pemakanan dan Sembelit

Sistem penghadaman memainkan peranan penting dalam kesihatan dan tumbesaran seseorang kanak-kanak , dari memastikan penyerapan nutrien yang baik serta membantu fungsi imunisasi . Sebenarnya, 70% daripada sel imunisasi terletak dalam sistem penghadamaniv, yang bertindak sebagai sebahagian daripada baris pertahanan pertama tubuh dan juga sebagai penghalang bakteria merbahaya.

Justeru itu, masalah penghadaman di kalangan kanak-kanak mungkin akan menjejaskan pertumbuhan mereka. Pada masa yang sama menyebabkan masalah sembelit dan masalah pembuangan air besar.

“Ketidakselesaan yang berpunca daripada sembelit boleh bertambah teruk; apa lagi jika ia sembelit yang berulang atau menjadi tabiat. Ibu-ibu perlu menangani masalah ini dengan pantas dan efektif,” kata Yeow. “Selain daripada memastikan kanak-kanak mendapat air dan serat yang mencukupi dalam pamakanan harian mereka, masa tandas yang tetap dan makanan tambahan seperti susu untuk membesar yang diperkuat dengan prebiotik GOS dan IcFOS dapat membantu kesihatan penghadaman yang baik termasuk memudahkan pembuangan air besar.”

************************************************************************************************************************************

oklah...ni aku nak share few useful tips...
macam mana nak kenal pasti anak kita ada masalah penghadaman ka apa ka...
ya melalui stool dia..or poo poo dia or najis dia....

meh usha ni meh

pic courtesy to Dumex Mamil


eleh...geli ker?takyah nak geli sangat lah...bila anak kau 2 3 hari tak membuang..kompem kau akan rindu poo2 dia...poo2 dia ibarat mutiara tau dak...hahahah


ni pulak tips dari Mamil untuk healthy gut...korang boleh refer ok...

so masa event ni jugak ada sesi soal jawab dalam group..kami akan discuss psal masalah-masalah penghadaman anak..so untuk table aku.. luckily kami dapat org kuat Mamil...Jane Ee lagi...so banyak jugak dia shared pasal tips kesihatan penghadaman anak-anak. very useful sangat-sangat

lepas dari discussion tu....kami ada pulak sesi Ibu dan Make Up by Laura Mercier oleh Samson Chan yang juga seorang MUA..
kiranya dia ajar how mother can groom in 5 minutes gituu haaa...lepas ja dari tu..ada sesi bergambar berasmai-ramai...


group photo...


sesi memanjakan diri...tengah tunggu turn ...hihi


dan lagik kan......


kebetulan jumpa sepupu husband yg join event ni..apa lagik..harus la bergambaq kan...


cantiknya Aisyah..gemoknya aku!


amcam?lain tak lepas sesi manjakan diri dengan Laura Mercier? memang saja ja request kaler merah tu..bila lagi nak bagi org make up muka kita kan..Laura Mercier pulak tu....

yang bestnya diap dapat Goodies bag dari Mamil dengan Laura Mercier lagi....

thank you Mamil for inviting me....bagi korang yang nak tau lebih info pasal Mamil...boleh la click MAMIL
banyak tips pasal kesihatan anak korang boleh dapat kat situ...

Update on my urban garden

in , by Alia Farhan, 12:26 AM
Update kat my urban garden di balcony sekangkang kera kuuu...


Ni project re plant ngn my sister...
Akan masuk dalam next project....
Orang penang klau nak beli English Herbs dengan harga murah pasni leh roger ai...okeh?



Batu tak ckup lagi...kena tambah skit



Ni pokok kacang panjang renek...cepat berbuah ya



Tu zucchini, daun bawang ngn kangkung



Ni pulak peria katak.my fav



Pokok tomato



Da berbunga.harap2 lekat la buahnya



Kangkung



Roses n pokok kunyit

Tu ja lah update dr hakak hari ni....
Ni pum da rindu urban garden kt umah kt pnang tu....

Balik mai Jitra...layan urban garden makngah adriana laaaa....

posted from Bloggeroid

Food review: cool cafe at Jitra

in , by Alia Farhan, 7:13 PM
Hai korang....
Since memang duk ada kt jitra ni kan...
Hari tu aku keluaq ngan angah nak beli phone dia kat area2 Jitra Mall tu....
Bukan kat dalam tapi kat luaq tu....
Yang kat depan Jitra Mall tu la dia.....

So sementara tunggu org kedai tu transfer contact number angah semua...kami p la kedai RM2 kat belah belakang tu.....

Tup tup masa nak p balik kedai phone tu....kami nampak kafe tu...
Dia macam agak terlindung skit....
Tapi depan2 pintu masuk ada Cool Blog...then ada lagi 2 kedai makan dalam tu...

Sebabkan ada Takoyaki..kami masuk....
Aku pulak nampak wraps terus nak order...

Jom tengok apa yang kami order jom...


1 set ni RM8.50 ja...sekali ngn nugget 4 ketoi...murah kot oiii..
Rasa pun not bad la utk wraps ni....dah la banyak ayam dalam tu....
Tak rugi try kot...



Takoyaki...RM5 dapat 5 ketoi....
Haaaa...gila banyak kan....
Sedap pun sedap...
Amik yang prawn ngan beef....
Yg beef tu dia letak 1/2 ketoi meatball...
Tak kedekut inti kan...
Memang terbaik la.....



Tengok budak manja ni ngan makngah dia...tak sabaq2 nak makan...nuget mai2 terus nak makan..pastu marah kt org pulak sebab nugget tu panas....
Oh anak!!!


Masuk2 akan nampak cool blog ni...
Pastu ada tempat2 nak tangkap gambaq la bagai....tapi takdan nak tangkap gambaq pun sebab da lewat time tu.



Walaupun kecik...tapi aku macam suka kedai ni...not bad...

Bukan ada takoyaki n wraps ja...tpi pasta...chicken chop...lamb chop pun ada...so bagi sapa2 yang nak try n support bisnes orang kita....boleh la p try....sebab aku ngan angah rasa memang tak rugi kami p makan kt situ hari tu....

Ok lah....
Tu ja lah food review utk hari ni....

Nama cafe tak perasan...tpi kat2 deret kedai RM2 tu la kekdahnya.....

Chow...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS