Terjumpa ni kat fb...
So mari la save kt blog....
Boleh gak jadi panduan nnt kan....











posted from Bloggeroid

Hi korang...
Apa cer?sehat ka?da prepare nak sambut Ramadhan?
Seronok kan...tak sabaq rasa....
Korang macam mana?

Bila cakap pasal bulan posa ni...mesti semua duk ingat nak stock up bahan2 kering macam ikan bilis, ikan kering, teloq masin..bla bla bla...
Asal bulan posa ja...semua ni laku keras kan....

So bila aku upload gambaq ni...
Untuk projek Ramadhan kali ni...
Ramai yang tanya nak wat apa tu???


Ni la projek ikan masin hakuuuuu...
Guna ikan temenung jaaaa....
Ni kes sebab aku beli ikan temenung tu ada yg tak berapa fresh..akak tu bagi murah sbb dia nk clear kan stock ikan dia...
Dalam otak aku ni dah ligat dah...
Ikan masin laaaaa nanti.....
Senang kan.....

Macam mana nak buat?
1) siang ikan dan cuci bersih-bersih.
2) susun ikan dan letak kan garam depan dan belakang...
3) letakkan dalam peti ais (bahangian bawah) biarkan terbuka. Jangan tutup bekas tu..
4) biarkan kering dalam peti ais tu...
Oh ya ramai yg tanya..boleh kering ka letak dalam peti ais..konsep dia sama la macam hang duk dalam ekon lama-lama...kering dak kulit hampa?so this method is applicable la jugak untuk buat ikan kering...tapi amik masa la...sebab kita nak remove water content dalam ikan tu kan...mau la dalam 3 4 hari jugak
5) lepas 3 4 hari bila ikan korang da kering...simpan dalam plastik or bekas bertutup....
6) da siap ikan kering utk bulan Ramadhan nanti....dijamin halal dan toyibban....
Ramai yg suka ikan kering kan..tapi nak beli kadang2 macan ragu-ragu dengan hygiene dia kan...
So korang takyah risau lagi....
Pasni wat sendiri ja kat rumah korang

P/s:kalau peti ais bwah korang pastu bau ikan..letak la uncang teh/roti yg da guna pastu...In Sha Allah....bau tu akan di-absorb oleh uncang teh/roti tu


Taraaaa..da siap dah.....
Ermmmm sedapppnya goreng n buat msak asam niiiii

Ok lah...
Selamat mencuba naa

posted from Bloggeroid

my lovely....

in , , by Alia Farhan, 4:21 AM







my lovely japanese rose....
kesayangan hakak ni......
suka sangat2....

posted from Bloggeroid

LOVE is....

in , by Alia Farhan, 10:25 AM





























Bila anak popped out...boleh lagi tak macam ni?

posted from Bloggeroid

Lagi di urban garden ku

in , , by Alia Farhan, 8:19 AM
Jom jamu mata tengok urban garden kat tingkat 6 ni...
Ada yg kat corridor...ada yg kat balcony































Seronok bila tengok hasil2 cucuk tanam diri sendiri....

posted from Bloggeroid

Naelofar gitewww

in , by Alia Farhan, 11:01 AM
Galak sangat nak ber -naelofar kan...



Baru dapat 2 kaler ni...
Yg biru tu in basic chic chiffon
N jade green tu in glam woman..
Both in chiffon material...



Ni glam women....
Forgive me for my "hantu kak limah" face...yeah ada bekas jerawat di situ...P time...
Cantik kan...
Seriously...memang sa jatuh cinta sangat2 ngan Nealofar ni...
1 sebab material dia...lain la...kalau nak compare dengan Naelofar inspired...
Ko pegang material dia pun ko tau da..no wonder la harga mahal...plus Neelofa punya kot...so of coz la harga pun boleh tahan...tapi stil boleh la nk beli lagi...tapi xleh nk beli selalu...sebab nnt kena lepuk kang pulak dengan laki den haaa...

Oklah..tu ja lah nk ckp...
Okey bye.....

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS