Krabi Day 3 & 4

in , by Alia Farhan, 10:54 AM
hi korang....hari ni nak thowback skit....


fuhhhhhh....
cit kemain da lama....
baru reti nk update...kira2 nk throwback la skit....
kalau nak tau....kitorg stay kat Ao Nang ni 5 hari 4 mlm....

hari ke 3 ni hari island hoping....hari ke 2 puas la survey pakej...last2 ktorg p tanya kat kaunter long tail boat tu....full day punya pakej island hoping dalam 3500 baht mcm tu....kira2 rm350++ la kan since duit msia teruk sekarang ni...
boleh pilih nak full day ka half day...kalau half day tu dalam 4 jam mcm tu ja island hoping....masalahnya...puas ke 4 jam jer?mesti la tak kan...

so ktorg decide utk guna direct amik long tail boat ja...kalau pakej per head tau...mau la 1500 baht sorg tak lari...kalau 4 org...dah berapa...ni sewa 1 boat....1 boat tu kau punya....beza byk kan...lagipun...jarak pulau2 kat krabi ni tak la jauh2 mcm klau phuket nk p island hoping tu...sini...dekat...

so jom jamu mata la ya...





1st pit stop...ktorg amik pakej yg poda island tu...poda tu mksud dia ayam...pulau ayam..hahahah...



ni nak masuk kat side lagoon tu


oh mai...lawa nya


cantik sgt2


oh ya..ktorg trun mandi kat sni...cetek ja...dalam paras dada mcm tu ja...sempat la cari kepah...best gak kat sni...tapi ni pakcik tu kata time air surut.....untung sbb air surut..so ktorg leh mandi manda kt lagoon ni...dah la lawo gila...
a


pastu terus kan perjalanan..n brhenti kat tgh2 laut tu..pak usu adriana nak lepas gian mengai.....skali papa adriana yg bwak naik ikan dlu...


adriana mandi ngan maktok dia...



masing2 muka puas hati dpt ikan tuuu



time ni da otw balik dah....

malam tu kitaorang decide nak p ke pasar malam kat area Ban Ao Nang....Ban dalam bahasa siam maksud dia kampung...mama la yg gtau ...sbb belah mama aku mmg ada Siamese blood....

tapi kebetulan pulak si bulat kami..tetiba terlentok...terus kami decide patah balik ke resort ja...maktok n usu adriana ja yg p beli makanan....


sleeping beauty ni tdoq dari 8 mlm smpai 8 pagi esoknya tu...pengsan sbb penat sgt p snokerling kot....


esoknya tu...kalau ikut aku ngn amir plan nk ke phuket...tp sembang2 ngan owner resort...dia kata amik msa lebih kurang 3 hrs jugak..so kami pun jadi malas....amir lagi la malas...ya lah...dia yg nk kena drive sorg2 kan....
so tukar plan...diorg 3 beranak...mama adik n amir p sewa long tail boat n p fishing...aku ngan adriana stay kt resort ja..n jalan2 naik keta kt area Ao Nang ni ja...


oh ya...ni la hasil depa fishing hari tu...pnyala berlambak kan...

oh lagi satu tips utk sesapa yg nak ke krabi....kalau nak makan murah...try la jejak kat area Ban Ao Nang..kat area situ byk muslim....n harga makanan pun murah2...

malam tu kitaorang dinner..ikan siakap 3 rasa besar gila...dengan paprik la tomyam la sotong goreng la...dengan air ovaltine tabur kot ataih lagi baru dlm 450Baht...means dalam rm45 time tu la...murah kan...

tapi lupa pulak nak snap gmbar...maklum lah lapaq sgt kan..actually tgh hari tu...aku ngan adriana kami 2 makan kt kedai tu la...murah pun murah..tu yg malam tu ajak depa makan kt sini ja...

oklah...

bersambung nnt utk hari terakhir kat Krabi ya

posted from Bloggeroid

Sejak2 da keja dari rumah ni...aku memang suka explore banyak menda...contohnya gardening...

Mula2 aku pun macam...ishkkkk...mau ka hidup pokok kat tangan aku ni...ishkkk...macam mana kalau tangan aku panas(heee memang la panas sebab aku manusia-mamalia kan)

Tapi bila da join group kat Fb..to name few of them Kebun Mini, Kebun Keliling Rumah, Kebun Kita n more...banyak gila kot aku dapat input....serius memang banyak...and yang best nya diorang ni semua tak kedekut ilmu....

So siapa kata rumah apartment ni takleh nak tanam bagai...tak sesuai nak tanam sayur-sayuran bagai...hishhh korang ni...aku sekarang ni tengah tanam kangkung...tengah membesar bagaikan juara lagi haaa....tomato pun membesar bagaikan johan..tu belum english herbs aku lagi....roses...japanese roses....semua tu kesayangan sangat2

Sebenarnya...nak menanam ni tak susah mana...cuma kena rajin membaca...n bertanya pada yang arif...gali segala input dari depa2 ni...sbb depa ni expert...ok...sampai sekarang ni aku da boleh buat my own organic fertilizer haaa...kalau beli kt luaq..harga tak lari RM50 satu botol kecik tu.....

Tapi tu laaa...for those yang nak start...boleh start dengan yang simple-simple dulu macam daun bawang ka...oh ya..kadang2 aku saja pilih yang da tumbuh skit daun kt bawang tu...sbb boleh nnt letak kat pasu..bila nak makan..gunting ja...sbb kadang2 tak padan nak keluaq ke kedai semata2 nak beli daun bawang ja...ye dak?

Tak pun...meh usha sini...

Tengok apa lagi tumbuhan yang korang boleh start as beginner....


Senang kan..pastu cucuk kt dalam pasu..
Nak makan..gunting jaa



Bawang putih pun boleh gak..daun dia pun sedap mcm daun bawang gak..tp more aromatic...letak dalam sup mmg best gak ni



Yang ni aku tak pernah try lagi...
Xtau menjadi ke tak...but boleh try next time kan...



Sawi or pakchoy boleh guna kekdah ni...
Tapi masa dah nak bwak ke tanah...air jangan siram byk sgt..ni petua org bagi kt aku...sb aku pun failed gak dlu2 nak tanam ni...asyik mereput ja ...



Basil ni...klau terus cucuk pun boleh ja



Sama gak mcm pakchoy pa td



See...ada hasil kan...



Utk daun sup, englisg parsley semua tu pun boleh gak guna kekdah ni...
Pun sama..air tu kena brjaga2 once da pindah ke tanah......

Apa pun korang....selamat mencuba ya...

Seronok tau...dapat makan hasil dari kebun walaupun hanya sebutir cili....feel dia tu lain macam beb!

posted from Bloggeroid


Sekarang ni trend orang nak make up yg soft and natural gitu...
Kalau aku pun sama...mmg prefer macam tu...takdak la mata hijau..kuning oren ka apa ka....
Semua more to earth tone kaler gitu....

Bila aku upload gmbaq ni...ada yang tanyakan aku...aku pkai foundation apa ..

Biasanya....aku suka kalau untuk make up pengantin..aku lebih prefer gunakan MAC prolonged wear...


Boleh cari kat kaunter MAC...mcm ni..utk skin tones mcm aku..aku pkai NC35...untuk prolonged wear ni..texture dia lebih pekat...n tahan dalam 12 jam...sebab tu sesuai utk pkai kat pengantin sbb diorang kan nak kena outdoor bagai...
N one more thing yang aku suka la psai MAC ni...texture dia pun soft ja..ko tak rasa pun macam cakey gitu...or tepung gomok giteww haaa...



Ok..yg studio fix ni pulak biasa aku guna kalau make up nikah ka...yg tak lama sangat pengantin nk kena hadap...sebab tahap ketahanan dia up to 8hrs...texture tak la sepekat prolonged wear...tpi stil coverage tu mantop haa...

Yang lain2 tu macam eye brow semua tu..aku prefer guna yg beli kat Sephora brows kit tu...memang terbaik sgt2...

For contouring semua tu...
Aku pkai compact powder NYX yg mmg utk kulit tan...tan yg ala2 kulit negro tu...mmg best utk wat contouring...tapi apa pun kena pndai blend la ya...

N for eyeshadows...i prefer using my Naked 2 eye pallets and Make Up Revolution eye pallets...memang best..kaler pun pigmented gila2....tapi dengan syarat..kena la pkai eye primer dulu kat eye lids tu..macam aku..aku guna MAC paint pot...so eye shadow aku akan stay longer dekat eye lids tu...

Untuk lip color pulak...aku prefer gunakan NYX soft matte lip colors tu...mmg best kaler2 dia....



Yg ni pun best utk finishing look....just dab2 skit ja utk bagi make up korang stay like forever...

And kalau korang da rsa make up mula da tak best boleh la spray2 kan muka korang dengan MAC recharged water...actually untuk recharged water ni pun ada banyak jenis jugak...boleh la pilih ikut kesukaan koramg sendiri nak yang macam mana...




Yang ni aku pkai studio fix pnya foundation....sebab bukan lama pun nak g jejalan kan...sebab tu klau nak pkai foundation pun aku pilih ikut keadaan...cuaca dan suasana(jalan kat tengah panas ke..dalam mall ke...kenduri ke)

So...what is ur fav foundation so far?

posted from Bloggeroid

So sabtu lepas...dah selamat dah adik kesayangan aku yg sorang tu jadi tunang orang...ya lah...adik pun ada sorang ja...tak sayang pun kena sayang jugak...
Mama kata aku ngan adik ni pakatan baik punyaaaaa.....hehhhhh
Maybe sebab gap kami 4 tahun..dan kami ja yang selalu ada kt rumah pun...balik2 tengok muka aku hang kan...mau tak mau..banyak menda la jugak yang share2....ehhh da melalut sgt ni...

Dan yang best nyaaa..
Untuk majlis ni...aku yg make up kan tunang adik tu...si shud tu...
Jom jamu mata jom


Adik kata jangan make up gf dia mcm opera cina...so aku make up light2 n soft ja...janji sweet n natural gitewww



Sweet dak??



Selfie satttt



Sekitar majlis











Hantaran dari pihak lelaki


Hantaran dari pihak perempuan






Lupa pulak aku nak tangkap gambaq adik aku ngan tunang dia...sebab aku da start bz time tu sebab nk kena control Adriana dari wat onar....
Asyik nak serang hantaran ja mek tu.....

Oklah...
Tu Pak Usu Adriana n Mak Cik Shud..tahniah...
Cepat2 la nx level pulak....
Oklah....

Babai..
Nite
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Yeayyy...
Menarik...
Gmbar2 ni nampak kt fb...
So apa lgi save la...
N upload kt blog...
Senang jadi reference nnt bila nak wat ngan Adriana


















































posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS