Korang kan....
Pernah tak pkai towel....lama2 towel tu mcm absorption or serapan dia mcm da kurengggg skit????

Mesti pernah kan????
So korang watper?

Buang ker korng wat mcm mana????

So idea ni aku dpat bila aku kan pakaikan si Adriana ni ngan cloth diapers...so after a while mcm sebulan ke 2 bulan sekali ke aku kena stripped wash cd2 dia....

Apa tu stripped wash?
Stripped wash tu kekdahnya utk buang segala mak nenek detergent n ayaq kencing yg accumulate kat cd tu...

So same apply to towel la kan....
Cuma nya towel lgi cepat hilang absorption sebab ada accumulation detergent dgn softner kot ataih.....
Dan sebenaqnya...softner la yg pling wat cepat kurang serapan towel tu.....
Sbb tu dlm pngunaan cd....softner diharamkan sama sekali....
Cuma bila kita boh softner ni...towel tu bau lgi wangi n lembut gebu2 gutu.....

So macam mana nak revive kan blik towel tu????

Cara dia senang ja:

1. kumpul towel byk2 utk basuh sekaligus....
2. Buh detergent (kurangkan sikit potion dia) macam biasa
3. Then masukkan sabun sunlight/cuka/sodium bicarbonate.
4. Then set macam biasa la kalau korang basuh towel tu

Yer....senang kan????


Sodium bicarbonate yg hampa guna utk wat cekodok ni byk kegunaan dia selain utk memasak...cuci sinki dll.


Sama jugak dengan cuka ni...works like super cleaner!


Ni memang kegemaran kalau nk stripped wash cd adriana...bau wangi ja CD dia pastu

Hasil dia....



Towel hampa akan kembali absorp ayaq dengan jaya nya....

Tak caya ka???

Cuba la try sendiri...

Ok lah...Krabi Part 2 akan menyusul nnt....

Sorry naaa

Gud nite

Trip Alia Krabi: Day 1

in , by Alia Farhan, 9:40 AM
salam...

as promised kat fb kan...
nak wat entry utk #tripaliakrabi kan...

ok lah...
as u guys know...aku ni org jitra...so umah mama aku mmg dekat jitra..which is about 40mins to Bukit Kayu Hitam/ Danok...so kami memang decided nak p ke Krabi by car saja...

pagi Selasa hari tu dalam kul 9 da gerak keluaq dari rumah..dlm kul 9.30 mcm tu da smp kt Changlun utk tukaq duit ...wat insuran n isi form masuk ke Siam...

so dalam dekat kul 10 tu da enter Danok n kena que utk enter masuk Siam...rsanya ada la kot kena que dekat2 30 minit..phewww...lap peloh...basah keti tahu dakkkk....ramai gila org Msia p bercuti kat Siam...

oh ya lupa nak habaq..part tukaq duit...duit Malaysia jatuh teruk yer...tukaq 100 baht=myr9.46 hokeyyy...dlu pling cikai 100baht=myr9.8 kot....malas nak berletiaq pjg..kang ada kata tak tau bercukur duduk kt Msia ni...ehekkkkss..

then dalam kul 10.45 pg mcm tu jugak l nk tggu kereta semua settel...baru ktorg gerak ke Krabi...perjalanan ke Krabi dr Danok memakan masa lebih kurang 6-7 jam...

otw ke Krabi ktorg berhenti 2x saja...1 kat Patthalung utk lunch..dont worry kt area ni tepi jalan..byk jer kedai makan Muslim..satu lagi tempat ktorang berhenti kat petrol pump...rsanya tu area Trang kalau x silap la...so dari Trang kami teruskan sampai ke Krabi...dah sampai ke Krabi...kami terus ke Ao Nang...sebab kami booked resort kat area Ao Nang...



masa ni kat Trang kalau tak silap aku la kan..


sempat la kami 5 beranak duk ber selpie sat...



antara pemandangan yg kami dapat semasa perjalanan...hahhaha



time ni da smpai Krabi dah...nak ke kawasan Ao Nang plak...mcm kat Perlis rsa..sebab banyak bukit batu kapoq lagu tu...



haaa...ni la Ao Nang nya...

kami stay dekat Maleedee Bay Resort...resort ni ke dalam skit...tapi xjauh mana pun ngan pantai..dlm 1.4km jauhnya dr pantai...oklah...suasana kampung2 skit...tapi very nice



ni villa yg kami duduk...dia ada standard room n villa mcm ni..yg villa ni..ada mcm 1 hall sekali ngan katil king...sofa bed semua..then ada 1 blik masuk ke dalam skit...pun ada king bed size...puas hati sgt dengan villa ni









ok ni dari dalam bilik satu lagi



ni bilik kitaorang



spacious kan villa ni??



little princess lawat kwasan ngan maktok dia...



merata dia jalan hokeyyy...



dalam resort ni ada 3 swimming pool..pilih la nak mandi yang mana satu..

rate 1 malam kat villa yg macam kami duk ni harga sebenar lebih kurang rm750 rasanya..tp book thru booking.com dapat lebih kurang rm375 mcm tu inc bfast for 4 persons...

dont worry diorang ni ada sediakan selection utk Muslim food sebab banyak jugak staff dia Muslim...and kat area tu pun perkampungan Muslim...

so malam tu ktorg decided nak sewa moto kat hotel ja..normal rate 250baht/dat..tapi punya kecek la kan...dapat la 400baht utk 2 bijik moto utk 1 hari..kira ok sangat la kan...

so malam tu kami merempit utm cari makan kt Ao Nang...last2 makan kat Hasanah Palace ni...ok la makanan dia..nak mata mahal tu..mahal la dari kedai biasa sebab location dia kat Ao Nang kan..kalau nak murah..nanti aku gtau lagi hotspot kat mana yg murah...yang aku ngan Adriana spot accidentally masa hari ke 4...

ok la...stay tune utk sambungannya okey....

Assalamulaikum n gud nite uolls...
salam

dear readers....
bagi adik2..or kakak2 yg nak dapatkan oservis make up....
untuk dinner ka...tunang ka..nikah ka..sanding ka...photo shoot ka...outdoor ka...
boleh roger2 hakak hokeyyy...

harga serendah RM100...
terms and conditions apply la kan...

tapi uolls jangan risau yer...
barang2 hakak guna semua originals yer...xdak grade2 AAA ke...BBB kee...hapa ka....antara barang2 yang digunakan MAC, Benefit Cosmetics, Chanel, Clinique, NYX, Urban Decay- Naked , dll....

kenapa murah???
sebabnya...hakak kan stil baru...so ni kira hrga promosi pengenalan gituuuu...

kalau berminat untuk booking tahun depan 2015...boleh la whatsapp
0133363775



make up for ain



make up for tein



make up for adik sha



make up for sha



make up for sha..nikah n sanding

bagi yang nak dapatkan my touch...boleh la roger2 ok....

vacation mode

in , , by Alia Farhan, 5:09 PM
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS