BAGI IBU-IBU YANG MENYUSUKAN BAYI, HALBA MEMBANTU UNTUK MENAMBAHKAN SUSU BADAN.

Bila saya terbaca sebuah hadis, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud ” Sekiranya umatku tahu akan kelebihan halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas” (Books of Sufi Healing m.s.58)

Rasullullah s.a.w juga bersabda yang bermaksud “Gunakanlah halba sebagai ubat” (qamus Al-Tibb)

Ber teppanyaki la kita

in , , , by Alia Farhan, 10:58 PM
Setelah sekian lama xmasuk dapoq dan beraksi...
Smalam tetiba tgk gambaq teppanyaki trus rsa meleleh2...so pg ni masa mama nk kluaq...psan la taugeh...sawi sekali...
Dalam hati yes...satg nk wat teppanyaki version alia....huwahuwa...


Ni version ante punya suka lah...dulu aku xsuka pun teppanyaki ni sbb aku pernah makan kat mana ntah xsedap pun...rasa mcm ekeleh....goreng ngn kicap pun ko cas aku berbelas2 hengget.....kejadahan apa kah itu? Dah la guna togeyyy ja kot...
So yg ni aku wat buh ngn isi ikan dorry ngn tokua...tokua tu apa? Sila gugel kamus org utara naaa...alaaa....tauhu laa.dua2 ni aku grill sat kt atas mama pnya non stick pan yg tak berapa nk non stick dah...buh la minyak sket...then masuk garlic yg da dipotong2 panjang....aku masuk ja kicap maju mama aku...pastu buh black pepper sket...
Then sayoq sawi tu batang aku buh dulu..bg msak sket...baru aku buh togey n daun bawang....mama cari daun kucai xdak...so daun bawang pun belasah la..masak 10 secs mcm tu tutup api..aku tak suka togeyyy tu lembik sgt..nk crunchy2 sket...so sbb tu aku buh atas api sat ja..
Rasa?
Lagi sedapppp dari yg aku makan dulu...
Kakau xmau guna isi ikan boleh ja guna isi ayam...start keja ni boleh la aku masak ni...simple pun simple kan...dari aku kena makan makanan yg xsedap kat cafe ibiden tu...lagi baik aku masak sdri...delicious n healthy lagi haaa...
Ok la
Chow sin chi
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Online shopping

in , , , by Alia Farhan, 12:37 AM
Kenapa saya suka online shopping?
Sebab ia bestttttt sangat.....
First sebab senang...di ujung jari ja...
Boleh wat comparison price hanya di ujung jari...xyah pun nk kena p msuk kedai sana sni...dlm erti kata lain xyah penat2 berjalan...sepppp lomak denn yuu...
Lpas tu kadang2 online shop lgi murah sbb diorg xyah nk sewa2 kedai...so we pay less n less...
Lpas tu jimat masa...sambil2 check emel keja...sambil tu usha blogshop..senang koja...xyah nk mandi2...make up make up..panas enjin keta...pegi kedai or mall...half day p shopping...boleh setel dlm masa xsmpi sejam kalau kita da abeh survey n compared price la..
Jimat duet parking, etc..xyah nk pkiaq2 psai parking la...biasa kalau kita kluaq shopping bukan duet trbang utk parking ja kan...kompem2 terbang ke menda lain jugak...makan la...kompem2 pling cikai kalau kat mall dua org makan rm50...cess...da berapa dah tu...
Lagi...sebab pantas n xmemeningkan kepala....beli hari ni...setel payment hari ni...kalau owner tu pos hati tu jugak...In Sha Allah esok sampai la kt umah...
Lagi2 untuk orang yg tgh brpantang mcm aku ni...lagi la...nk kuaq pun mana org bgi sangat ..so duduk d rumah sgt la boring...maka bila da tangan tu usha2 blog2 barang2 baby ka..mak baby ka..mula la tangan tu menaip dak menanya owner shop tu mcm2..kalau rasa berbaloi..on jer beli...haih lahh..seronok...segalanya di ujung jari...


Ni barang2 utk bfeed Adriana...plastic storage bags for ebm la..murah kot...4 kotak rm38 ja...biasa satunkotak rm12.90..
Then cooling bag utk ebm Adriana hantaq p umah bbsitter rm18.90 ja brand jingle jungle...
Drying rack for milk bottle rm29.90 bramd treenie
Last but not least 10 bottles of jingle jungle in lilac bpa free for rm39.90..
So all together dgn postage rm140.70..ok la not bad...aku suka beli kt kedai ni...actually owner ni ada kedai dia sndri..aku bayar kelmarin..hari ni terus brg sampai...gila pantas! Suka maks....poslaju mai tdi mcm rsa santa claus yang mai...kahkah...poyo jer...
Ok lah...
Gtg...
Queen nk beradu...

posted from Bloggeroid

Aktiviti rangsang si manja

in , , by Alia Farhan, 10:08 AM

Menurut pakar, bermain membantu perkembangan bayi dan kanak-kanak. Bayi baru lahir mampu melihat, mendengar serta berupaya mengenal bau ibunya. Lakukan aktiviti sesuai dengan usianya. Anda pasti terkejut melihat kemampuannya memberi tindak balas.

Jom ayah dan ibu sama-sama lakukan beberapa aktiviti bermain dengan si kecil bermula sejak lahir sehingga enam bulan.

NEWBORN

Perkembangan deria sentuh baru bermula. Bayi ingin merasai kelembutan. Cuba sentuhkan anak patung beruang di tangannya. Dia akan dapat merasai kelembutan.

1 BULAN

Ketika usia ini, bayi suka menendang dan membuat aksi mengayuh. Pegang kakinya dan buat geralam seperti sedang mengayuh basikal. Sambil membuat gerakan itu anda boleh menyanyi mengikut rentak kakinya. Dia akan berasa keseronokan. Secara tidak langsung ia membantu perkembangan kemahiran motor kasar bayi.

2 BULAN

Bunyi bising boleh membuatkan bayi bertindak balas mencari arah bunyian yang dihasilkan. Barang mainan yang mengeluarkan bunyi bising akan membuatkan bayi aktif dengan menggerakkankaki dan tangannya. Cara ini membantu merangsang perkembangan deria pendengarannya.

3 BULAN

Kebanyakan bayi pada usia ini sudah mampu menggerakkan tangan. Dengan menggantung objek yang bergerak ke kiri dan kanan boleh membuatkan bayi teruja untuk mencapainya. Namun pastikan objek itu ringan. Pergerakan objek itu membuatkan tangan dan mata bayi bergerak ke kanan dan kiri. Dia juga mula memberi fokus kepada objek tersebut. Alat permainan ini membantu perkembangan koordinasi tangan dan mata.

4 BULAN

Duduk bersamanya dan pegang buku yang berwarna-warni dan penuh ilustrasi. Warna-warna terang mampu menarik minatnya untuk memberi fokus dan menyentuh buku. Anda juga boleh mula memperkenalkan kad imbasan bergambar dan berwarna. Sebut perkataan yang tertera. Walaupun masih kecil tetapi bayi belajar menyerap apa yang didengari. Ia sekali gus membantu perkembangan visual dan lisannya.

5 BULAN

Bayi baru sahaja mengenal beberapa perkataan. Mungkin aktiviti menyanyi boleh membuatkan dia bertambah ceria. Baringkan bayi di atas katil, dan bertepuk tangan atau menggerakkan badan anda, dia pasti seronok.

6 BULAN

Aktiviti memperkenalkan ahli keluarga menerusi album gambar keluarga. Sebut nama mereka satu persatu. Cara ini mengajarnya mengenali wajah orang yang dekat termasuk pengasuh, kawan atau jiran anda. Ini membantunya berasa selamat apabila melihat wajah-wajah tersebut.

SUMBER : http://pama.karangkraf.com/
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS