Tired....

in , , , , by Alia Farhan, 4:39 AM
Hari ni seharian duk kat umah...mentang2 la mama mai umah...lagi la aku ni ngengada tak hengat..pas subuh tdoq balik...smpai kul 9.30. ..mama kejutkan bfast...mama msak bihun goreng n nasik goreng...balance nasi semalam....oiiii...ngengada nya lah kan...pastu msuk baju dlm washing machine...biaq ja machine mnjalankan khidmatnya kpda tuan yg dikasihinya...
xckup ngn tu msuk blik...sakit kepala...sambung tdoq balik....pastu...kui 11.30 bgun balik...mntk Amir kutip kain2 smlm yg bru kering...smlm kan ujan sket2...so bju tu xla berapa kering....menimbun baju...dua kali basuh semalam aku kena lipat...lipat ja lah pasrah kan...tu pun ngengada..makan mama masak semua....
Dia tau anak dia ni bila kol ja mlm2 asik makan luaq..makan luaq...sbb sejak sminggu ni...bila aku msak ja...aku rsa mcm xlalu...rsa mcm xsdap....rsa mcm2 lah yang tak...bila tengok Amir mencekik..mcm berselera..tak tau la kalau nk amek hati aku ka apa ka...aku yg makan msakan aku yg tak berapa kick sejak dua mrnjak ni pun rsa smcm..kesian plak aku kt laki aku...mayb sebab da sarat2 ni blik keja ja bdan semua tak larat....nk msak xlarat...msak nasik goreng ngn pasta yg kacang pun xmnjadi apa kes ni alia?!nak nangis pun ada tau dak...
Tu yg bila angah xdak kat umah..mama mai sini...msak ja keja dia kat dapoq..hari ni siap msak mcm2 lauk lagi...ada yg wat stock utk frozen...alasan?senang..nnt aku balik keja...kuaqkan n biaq ja..pastu pnaskan guna microwave...Ya Allah...susah ja mama aku ni....tengok2 da penuh bahagian frozen tu dengan lauk2 dlm bekas utk sekali makan...mama aku ni mmg boleh wat food service utk frozen food da untuk org2 yg malas msak mcm aku ni....ermmm...sebenaqnya aku tak malas...cuma...hormone aku ni tak berapa nk betoi lately...hahah...untungkan jadi pompuan...boleh salahkan hormone...itu ini hormone..
Balik psai cita tadi...lpas ja lipat kain sebemban tu...simpan2 sket...kain yg baru basuh laki den la tolong sidai kan...den tak tahan panas...nk fitammm...sapa susahhhh.....lpas da kemas2 mkn lagik....hoyeahhh...makan ja keja aku..tp makan pun makan sikit2 ja lah...perut bila makin boyot ni...nk telan one shot byk2 pun xleh...makan sket2...tp berulang2...tu la aku lani...smpai la kui 3 pas mkn duk borak2 ngn mama smbil tgk tv...pastu excuse mntk kt mama...nk mandi second time sbb sakit kepala sgt...panas...pastu semayang...sambung tdoq...ohhh heaven gila...sedaq2 kui 5 laki aku kejut ckp mama da siap goreng cucoq udang plak...n she's going back to jitra...
Alahai....bukak mata ja mencekik...mencekik...tapi yg tak best nya...mama da nk blk....heee....tapi elok jugak mama balik...kalau tak dia penat masak ja duk sni...ksian kat dia...asik p umah anak menantu reja masak ja...tu la mak aku....yg menantu dia sorang ni laki aku tersenyum gembira n kekenyangan la kalau tiap2 kali mama mai...sebab apa?sebab dia tau dia boleh makan dengan mewahnya n variety nya bila mak mentua dia ada sini...menu lunch hari ni saja...puyuh goreng...kari nangka+daging no 2 tu...pastu daging no 2 msak asam..sambai belacan...sayoq goreng...bla bla...bla....dia tau kalau bini dia ni limited sket lauk pauk aku...hahah....tambah lani pulak...lagi la kan....
Apapun...big thanx to mama...sbb sudi mai melawat acik kt sni...msak mcm2 plak tu...smpai xlarat makan...ni pun satu hari memerap kat rumah...laki bini sama ja...xtahan panas pnya psal...yg laki aku ni mayb xnak kuaq rumah sbb tadi dia tgk aku ksian sangat kot...asik tdoq ja...penat kata nya....
Adakah due aku makin dekat?Ya Allah...Kau permudahkan la segala urusanku....
Amin Ya Rabbal Alamin....


Ni Amir p beli kt kedai sbb aku kata tingin nk makan magnum pompuan turun dr bumbung tu...hahahah....


Ni pulak lauk yang da difrozenkan oleh mama for us...Ya Allah..betul kan kata orang...kasihnya mak ni xdak tandingannya...tenkiu mama...we appreciate it so much....

Mcm ni la weekend aku untuk kali ini...smalam da bwak mama p pet house ngn queensbay...kira ok lah tu kan..

posted from Bloggeroid

beauty swap

in , , , , by Alia Farhan, 9:44 AM
have u heard about beauty swap?
recently i have done one beauty swap with Sabrina....
well i guess dat was a month ago...
to read bout the swap u can see here( for what i send her)and here(for the surprise i got from her)
so now i would like to invite if anyone out there is interested to do beauty swap with me...
and currently i'm in the process of posting my parcel to another blogger...

will review soon...with whom i did my beauty swap...


Pic courtesy from Google...

if anyone interested in this beauty swap project...u can email me at aliafarhansaid@gmail.com

8 years ago....

in , by Alia Farhan, 9:00 AM
Dis date....stil remember clearly......mcm ada screen with some muvie kept playing in my eyes...8 years passed by....but the pain still remain there....
Nothing hurt more to see ur love one gone in a blink eye without any sign of sickness or what.....but dats the God wills....we have to accept Allah loves abah more than we do...
I stil remember....this date...at dis late of nite....i cried cried cried n cried...i wanted to scream and ask God to bring abah back....but dats it...dat how life goes on....and now all i can do is pray for him there....he is my first superheroes....first man i fall in love with...my biggest fan....dats is my abah...he know how to spoil his liltle girl.....coz i will always be her favourite lil gurl rite abah.....
Abah...mayb nx month u will get another grandkid....if u're stil around...i bet u must spoil him/her like u did to me before....
Semoga abah tenang di sana...Ya Allah...peliharalah dan tempatkan lah abahku di kalangan2 org yg beriman dan dirahmati olehMu....


We love n miss u always abah!

posted from Bloggeroid

JODOH

in , by Alia Farhan, 12:56 AM
Bila cakap psal jodoh ni semua orang nak kan yang terbaik untuk diri masing2 kan…mcm aku ni ditakdirkan untuk bercinta dengan kawan baik sendiri…haaa sebelum kawan baik tu hampa tak tau mcm mana bermusuhnya kami…pantang tengok muka..ada ja nak gadoh..dia tak suka tengok muka aku..aku tak suka tengok muka dia..alih2 jadi kawan baik….n then the feeling grows stronger smpai la bercinta..kahkah…awai2 bercinta jangan tak tau..cakap pun hang aku…sbb da biasa kan..kadang2 tu kalau tengah melawak smpai lani pun dok hang aku..ishk2..tak semnggah betoi kalau orang tengok kami laki bini ni…
So setakat gadoh banggang2 ni memang la aku ni amek ati sangat la…sejak dari zaman duk gadoh dulu..laki aku ni stok memang lah suka cari pasal ngan aku…stok kalau dalam dewan kuliah tu saja ja cari port belakang aku..pastu bila lecturer tengah mengajaq kat depan…orang duk tengah concentrate dia selamba badak tendang2 kerusi aku…smpai hilang kosentrasi and momentum aku nak belajaq….tak ckup dengan tu kalau waktu lab aku tengah sebuk dengan experiment mula la satg mai mengacau aku…ada2 ja nak sakitkan hati aku…bila aku marah dia suka la…bila aku booo layan lagi macam2 dia nk kenakan aku..dasarrrrr….tensi mak tensi…tapi kalau tanya lani kompem la tak ngaku…semuanya aku yg kacau dia…pirahhh…pastu bila aku selalu gadoh ngan dia aku akan kata kat dia…hellooo..ni alia ok….nk cari psai aku mai la…bring it on!...hahahah…..ada aku kesah….so lagi la laki aku ni ngada2 mengacau aku bila aku declare war ngan dia….dalam duk declare2 war pun..bila quiz selalu ja mntak jawapan dari aku…thermodynamics selalu jugak la aku ajaq dia…baik jugek hati aku terhadap musuh aku ni kan….pastu dalam duk marah2 n gaduh2  kadang2 tu…bila nak printing apa2 tgh2 mlm kul 2 3 pagi…bleh kol aku mntak tlg printing kan…alahai…comel tak suami saya dulu masa jadi enemy saya?
Tu belom aku ajak dia jadi partner aku masa lab welding lagi…oh ya..jadi engineering student ni…biasanya class majority lelaki…so perempuan2 kena la cpt bijak mengambil peluang untuk berebut partner especially bila masuk lab or bengkel2 yang ganas macam welding ni….lelaki2 lain semua da mcm ada partner..so nak taknak aku kena la tebaikan muka aku ajak dia ni partner ngan aku…selamat la…aku kan memang tak suka welding..so untuk evaluation pnya kerja..dia yang tolong siapkan kat aku….ishk2..baik jugak dia ni…walaupun dalam duk gadoh2 tu…baik jugak mamat ni…puji dalam hati je lah kan…tapi tup2 dia report kat miss aku tak mau wat welding ni…cessss…mamat ni kenakan aku…sudahnya dalam terpaksa…si amir ni guide n ajaq aku mcm mana nak welding….sudahnyaaa malam tu aku tidoq awai sebab migraine kena welding…sakit oiii mata aku…pastu duk gelak2 kat aku smpai migraine la orang tu wat welding….cessss!!!
Dah bila lama2 asik berpartner and satu group ja..lama2 kami pun baik…..sebab beza umoq dia ngn aku dua tahun..so kami ni close la…agaknya sebab dia ni pun takdak adik perempuan kot..pastu dapat plak kawan mcm aku ni banggang2 alam…jenis mcm kasaq n pedulik hapa aku…terus kami kamceng…smpai la timbul la mcm2 gossip…siap lecturers aku pun duk tanya aku ada apa2 ka ngn si amir tu..masa tu macam takleh terima akai pun ada…mcm ehhh apahal ni…kalau sorang takpa…ni majority lecturer2 aku tnya kot…ahhh sudahhhh…..mcm ni pnya banggang2 alam dua2 orang ni nak berkapel…idakkkk laa jawa bnya….lawakkan….bila pikiaq balik…bila dah lama2 close tu macam2 la kan…tapi biasa lah lelaki…ego tahap dewata raya..nyampah aku….dalam duk berkawan baik tu da mcm orang bercinta kadang2 tu..bersms dua puloh pat jam….jeles la…pastu kata xdak apa2…wutdehell kan…
Smpai la dah abeh belajaq pun sama jugak..almost everyday kena tau wuts is going on with each orther..sehat ke dak…kadang2 mcm tak best ja bila xdengaq suara masing2…dat is how I feel la dat time…tpi mamat ni ego dia setinggi Everest….mcm ekeleh…ok fine..hg tak mau ngaku sudaaaa….so dis scene teman tapi mesra ni berlaku  almost 3-4 years…kiranya smpai aku smbung degree kat MICET balik…n ditakdirkan plak si Amir ada projek kt PPM  and nak dijadikan cerita jugak aku bergadoh besaq jugak ngan dia….n dat time aku mmg amek keputusan drastic…aku memang taknak amek tau da psai dia…even as a fren pun..lantak dial ah apa nk jadi pun…see….mcm orang bercinta kan….tpi still mamat ni tak mau ngaku….pigidahhh…..so bila dah lama2 aku tak amek tau psal dia…aku diam terus ja…mcm terus hilang la kiranya…time tu baru dia sedaq….time tu lah baru dia tau….yang dia tak boleh bila aku takdak…then terkedek2 cari aku..sms aku pun sopan2…mcm tak caya aku….dah la aku tengah final exam time tu….dua paper plak tu esok hari….meraung2 aku tensi ngn Amir…ngan dua paper lagik haaa esok tu…kalau tak silap aku paper Mass Transfer and Plant Maintenance and Inspection plak tu..nasib satu membaca…satu calculation..n luckily both are my favorite subject…n nsib jugak both paper aku score jugak..kalau tak memeyyy aku salah kan dia…pastu start from there la dia admit semua…baru nak admit sayang aku la blab la bla…ahhh lelaki…..egooooo la sangat….last2 tak tau bila nya declare…kahkah…mengarut ja kalau pikiaq2 balik…tau2 da bercinta..tau2 da bertunang….tau da kawen…tau2 da nk kuaq da baby next month….hahaha..lawak kan…kalau pikiaq balik….Cuma amir kata aku sejak2 bercinta tu kuat sentapppp…pantang salah sikit…kalau tak…BRING IT ON…BRING IT ON….cesss…haruslah sentapppp kan….
Muahaha…ni kalau adik2 Jr bilik aku kat MICET baca mst depa suh aku wat novel…kahkah…kalah budak setan..kalah adam& hawa…kalah sehangat asmara…kahkah…puihhhh…..
Bak kata Jr aku Tein or Boss…cpt la kak alia wat novel…tak sabaq nak baca..xdak lagi tau heroin nama Amir Firdaus n Alia Farhan…
Kahkah tein2…..lawak la….

Till then…kisah Alia Farhan & Amir Firdaus


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS