make up

in , by Alia Farhan, 7:33 AM

Aku ni agak suka la make up...nk kata terra tu tak lah..kalau terra tu dah lama weekn aku bz jdi mak andam la jwabnya...more tu natural make up...tpi tuto make up kat atas tu very outstanding kan?lagi2 tang mata..part mata ni aku agak lemah la eksheli...huahua...stakat smokey sket2 tu boleh la..part tang lippy tu aku ni mmg jenis tak brani brexperiment ngn warna2 ganas mcm tu...stakat kaler soft pink tu mmg fav la...mcm ala2 innocent....haktuihhh la kan...ok lah...now berazam utk belajaq make up dgn lebeh gigih...who know frkm hobby ni leh wat duit kan?

Published with Blogger-droid v2.0.6

too much tak too much

by Alia Farhan, 7:49 AM

Baru ja masuk keja mood raya aku terbang hilang...
Betoi2 mati mood aku...yelah aku paham tym2 raya ni ramai sakit...sakit sbb terlebeh makan mcm aku ngn hasben aku hri tu...perut elok2 rest sebulan...tetiba kena process lebeh2...tu psai semua jam...muntah la..cramp la...cherry berry la..demam la..hi blood la...semua mcm nk balas dendam makan itu ini kan...sama la...aku pun sama..mcm xdak hari dah...haih...ckp psai mood raya..hari first aku msuk keja da msuk half day second half sbb p repair keta sat...masuk2 tudia haih...technicians xckup...terus jgk kena cover keja2 diorg...walhal aku pun bru ja baik dr muntah2..cherry berry semua...pastu lagi hangin bila tgk dan2 brlambak2 annual leave application yg aku x approve lagi...mc la apa la..yg awal bulan pnya cita baru nk submit la ni?ni apa cita ni?cuti dulu...bru apply leave la apa la...apa pnya cita ni...bukan la company tu company bapak korang mahupun bapak aku...so please la...jgn la bagi aku serabut...aku baru msuk reja...kena serang dgan asstnt manager yg mcm bagus tu..sound aku apa pnya technicians la...da sign kata nk mai tym raya tetiba tym raya xmai la...i want d reason la...atittude problem la apa la..nk wat mcm mna kalau da diorg sakit n dpt MC aku leh wat apa..mmg la ada yg sstgh tu amek kesempatan...tpi xsemua kot...boleh nmpk kot yg mana satu betoi yg mana satu reja ranjau ja...semua buh ataih kepala aku...amboih sedapnya...okai fine...sbb yg tu subordinate aku..so aku kena responsible lah...hari ni pun aku p reja half day...tolong lagi tech aku sbb tak ckup org...ada yg bru cuti raya...pastu deal vendor masuk hari cuti tak reti nk habaq kt aku dlu...aku incharge kot untk tempat tu...suh aku p brjemput vendor..40mins aku tercongok tggu vendor dkt guard sana...agak2 la...aku blah terus balik msuk production...sambung run machine semua...smpai aku lupa psai mangkok hayun ni...pastu kol aku dok mrah2..aku ckp dia aku tggu smpi 40mins u ingat i apa...i kat production ni brlambak lagi keja...org i xckup...u kalau kol i nk marah2 baik xpyah...i pun ada byk lagi keja lain...i tau u bos so what...xleh nk ckp elok2? Kalau u nk ni sgt...u mai duk sini wat apa yg i wat...bru u tau...terus diam...smpai aku kena tnya la ni u nk i wat apa?terus xpa2 nnt i sruh dia mai balik la apa...lantak hang lah...nk ckp ngn aku...ckp elok2...pompuan ni kaya ngn hormon...amek la nasib hang...
Selama ni aku sabaq ja..salah technicians buh ataih kepala aku...salah vendor buh ataih kepala aku...semua la nk buh ataih kepala aku...lani amek nasib hg...
N kepada technician2 yg rasa aku ni gila kuasa ka apa ka...too much ka apa ka...lantak hampa lah..mcm awai bulan..20hb baru nk submit sgala bagai...pastu da kantoi plak date pegi clinic tak tally ngn date mc...amenda ni beb?apa jadah ni?mcm tu nk aku approve...blah buang...dah2 la bagi aku problem ngn korg pnya msalah...so jgn nk blame aku la kalau kena semboq tu...asstnt manager pun aku semboq...korang apa tah lagi ye dak?but i stil givin u guys chance...tpi jgn la pijak kepala aku...aku ni manusia biasa ja...ada limit jgk...at certain point aku ada boiling point aku sdri...xpyh nk heran la kalau kena kan...

Published with Blogger-droid v2.0.6

eid mubarak

in , , by Alia Farhan, 10:25 AM

Assalamualaikum....
As we know...we just pass by our holly month, Ramadhan..hopefully all of our good deeds during this holly month will be bless by Lord, The Almighty Allah...
After been struggling in controllin ourselves during ramadhan...now here comes Syawal..a month of celebration of our "victory" during Ramadhan...hopefully all my muslim brothers n sisters have pleasant Eidul Fitri with loves one....
Remember to visit all ur loves one during this festive season...coz we'll never know if there is next Ramadhan or Syawal for us after this....
Takin care everyone....
Eid Mubarak....Maaf zahir batin!

*sobs...dis is my first day Raya without my family...i meant now i celebrate it at my husband place first..tonite wil shoot back to jitra...to meet mama n my siblings....

Published with Blogger-droid v2.0.6

air tangan orang tidak solat

in , , by Alia Farhan, 1:51 AM

Buat renungan bersama.... 

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. 

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. 

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.
Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. 

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak ' kan ? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia.. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware (berhati2) apa yang kita makan.

Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu" Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak.

Sumber : iluvislam
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS