Dari Abu Musa, bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda,
“Dihalalkan emas dan sutera untuk kaum wanita dari
umatku dan diharamkan keduanya terhadap kaum lelaki.”
Terdapat satu riwayat bahawa Rasulullah S.A.W. pernah
melihat sebuah cincin dari emas di tangan seseorang, maka
Rasulullah S.A.W. meragutnya lalu membuangnya lantas
bersabda, “Seseorang dari kaum sengaja memegang bara
api dari neraka lalu diletakkan di tangannya” lalu Rasulullah
S.A.W. meninggalkan lelaki pemilik cincin tersebut dan
membiarkan cincinnya terbuang di hamparan bumi lantas
sebahagian orang berkata kepada si pemilik cincin,
“Rasulullah telah pergi, ambil cincinmu dan pergunakanlah,
lelaki itupun menjawabnya dengan tegas,” Tidak, demi Allah,
aku tidak akan mengambilnya apa yang sudah dilempar
Rasulullah”.
Menurut para Fuqaha’ golongan Maliki, bagi kaum lelaki
boleh memakai cincin dari perak asalkan tidak lebih dari dua
dirham dengan syarat bertujuan mengikuti jejak Rasulullah
S.A.W.

Berdasarkan analogi cincin ini, maka setiap benda yang
diperbuat daripada emas (termasuk emas putih) yang dipakai
untuk berhias oleh kaum lelaki, maka benda-benda tersebut
hukumnya tetap diharamkan bagi mereka.
Rujukan:
Terjemahan Halal Dan Haram Dalam Islam,
Halaman: 705 & 709
Yunus Ali Al-Mudhor

Sebab-sebab lelaki haram memakai emas
Terjemahan : Dari Abu Musa, bahawa Nabi S.A.W. bersabda,
emas dan perak itu dihalalkan bagi kaum wanita dari umatku
dan diharamkan bagi kaum lelakinya.
(Riwayat Nasa’i, Termizi dan Ahmad)

Islam menghendaki agar perempuan itu mempunyai tabiat
khusus, begitu juga dikehendaki dari kaum lelaki. Oleh sebab
itu maka Islam mensyariatkan agar masing-masing dari
keduanya ini (lelaki dan perempuan) tidak menyerupai antara
satu sama lain sama ada dari segi berpakaian, tutur kata,
tingkahlaku dan sebagainya.

Dari Ibnu Abbas R.A., Dia berkata: Rasulullah S.A.W. telah
melaknati orang-orang lelaki yang menyerupai perempuan
dan orang-orang perempuan yang menyerupai lelaki. Dan
dalam satu riwayat, Rasulullah telah melaknati orang-orang
yang menyerupai perempuan dari kaum lelaki dan orang
yang menyerupai lelaki dari kaum perempuan.
(Riwayat Bukhari)

Islam mengharamkan pemakaian ini hanya kerana memakai
emas boleh menjurus kepada dua perkara. Pertama; menjurus
kepada gaya hidup yang mewah dan berlebih-lebihan yang
tidak diperkenankan oleh Islam. Kedua; menjurus kepada
kemewahan yang dapat merosakkan bangsa dan mensiasiakan
harta yang tidak sepatutnya bagi kaum lelaki.
Rujukan:
Terjemahan Halal Dan Haram Dalam Islam
Halaman: 706
Yunus Ali al-Mudhor

Emas Putih terbentuk hasil daripada campuran beberapa unsur
logam iaitu emas kuning, tembaga, nikel dan zink. Emas kuning
yang digunakan untuk membentuk emas putih adalah dari emas
kuning 18 karat (750) atau emas kuning 14 karat (585).

Kadar campuran unsur logam bagi membentuk 1 gram emas putih
dalam peratusan adalah seperti berikut:-
Emas kuning (18K) : 56.94%
Tembaga : 26.77%
Nikel : 11.96%
Zink: 4.33%
Emas kuning (14K) : 55.55%
Tembaga : 19.00%
Nikel : 13.78%
Zink : 11.67%

Persepsi masyarakat hari ini, terdapat dua kategori emas putih
iaitu emas putih yang mengandungi emas kuning dan juga
platinum, kedua-duanya dipanggil emas putih.

Campuran unsur logam bagi membentuk platinum tidak
mengan-dungi unsur logam emas kuning. Berikut adalah
kadar campuran unsur logam bagi membentuk 1 gram platinum
dalam bentuk peratusan:-
Platinum : 10%
Palladium : 50%
Perak : 40%

Dengan ini adalah disyorkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa
Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam membuat
keputusan mengenai hukum emas putih yang dipakai oleh golongan
lelaki.

Dengan keputusan ini diharapkan segala permasalahan yang timbul
berhubung perkara ini dapat diselesaikan terutamanya kategori
antara emas putih dan platinum yang telah menimbulkan kekeliruan
pada masyarakat.
Disediakan oleh:
Jabatan Mufti Negeri Selangor,
Shah Alam.


boleh rujuk kt situ...
sebenarnya aku pun da copy leh kata 100% utk peringatan dan pengetahuan utk kita semua..eventho aku ni graduate chemical engineering pun..aku stil duk ingat emas putih tu free from Au or emas kuning but actually it is not...and to be precise orang2 kita ni slalu ckp yg emas putih ni platinum..so kalau ikut platinum ni dia bukan Au..nama pun platinum so it shud be Pt....tetapi...kita da salah dah tang ni...
and as for the info...aku rsa ramai jugak pakcik2 kat luaq sana yg stil lagi duk pkai cincin suasa...suasa ni pun xleh k...sebab ada campuran emas...
and daripada pembacaan aku(cewah..pembacaan tu tak tahan...koya mati pnya ni), jam2 yg kaler gold pun lelaki xleh pkai..mmg patut la kan..stil jam tu di plate ngn Au...
so mmg xleh la ya Tuan2..pakcik2...Dato2 sekalian...
aku kan keja kt company electronics..so da sinonim la ngn Au plating ni....(sebenaqnya nk plate Au sendri pun da pndai..setakat nk plate cincin silver aku ngn Au ni dah lpas...cuma kena bg aku rectifier ja lah)
aku pun pernah la dok koya2 nk beli kt amir cincin emas putih a.k.a platinum kunun...wlahal two dif things ni...selamat la dia pun baik...cincin kawen pun steady ja mintak cincin silver...ikot sunnah Nabi katanya...Alhamdulillah...selamat duet aku sebenaqnya...kalau betoi kang dia mntk cincin Pt mau mati aku...

apapun...pasni nk kena p tgk blik cincin silver hari tu....
dia da brkenan yg tu dah...
so layanzzzz saja lah...



komunikasi suami isteri

in , by Alia Farhan, 6:32 PM

Hee...

Biasalah...dok tgh kursus kawen ni...

Part komunikasi suami isteri...

Tetiba bila ustaz ckp psai komunikasi melalui sms...


Ustaz ckp...

Saya sayang kamu...kamu sayang saya dak?

Dak!


On d dot aku terus ingat kt amir..

Demmm....mcm sama ja...

Terus sms amir


Aku:mcm sama ja apa yg ustaz tu ckp...memanjang kalau i tnya u..u sayang i ka dak...msti dpt jwapan dak!

dan2 ada ja sms msuk

Amir:u sayang i dak...bla bla bla...DAK!


Amir:bru ja tulis kt u...pandai la hg ni...


Aku:haaa...mmg tau dah!meluattttt


Amir:meluat ka...


Ok ustaz ni wat lwak lgi...

Ada ka patot pggil wife gemok gedempol...

Oiiii...apa smua mcm amir ni....

Arghhhh...

Nsib bek dua2 gemok gedempol....


Published with Blogger-droid v2.0.4

kursus kawen

in , by Alia Farhan, 10:49 PM

Skrg aku tgh attend kursus kawen..

Byk input dpt...

N ssh jgk ya procedure nk kawen ni...

Fuhhhhh


Published with Blogger-droid v2.0.4

broccoli cream soup

in , , , by Alia Farhan, 10:05 PM

As requested by my fren lina, i would be delightful to share my recipe wif u...u...u. ...n her...


Ok let just straight to d point...

Sorry i've been busy lately....

Yeah wed preparation gimme headache sumtymes...hahaha....


Wutever la....

Back to the point....


What u need;

~broccoli...depends la byk mana kau nk wat...

~garlics...lots...chopped

~onions~2 labu......chopped

~chicken stock...

~cookin oil

~fresh milk

~butter...sket ja...nk bgi rsa lemak2 ja


What to do?

~first thing first...heat oil,then add onion n garlics..fry over til soft nit brown ya..brown karang terus hangit n tengit plak rsa n bau soup korang kang

~add in broccoli..put water...

~then add butter and milk....

~msak dlm 10 mins smpi agak2 broccoli tu da msak...

~then tuang smua2 td dalam blender n blend...kalau sapa ada food processor...just crush broccoli ni kt dalam pot tu ja lah...kalau xdak..kena guna blender ja...

~make sure smua da hancoqq...n then tuang balik dlm pot...n kacau smpai la dia thick...tapi biasanya sat ja nk thick...


N kalau ikut jamie oliver pnya recipe...dia akan buh cheese msa kt final ni nk bgi thick..tpi disebabkan aku xdak cheese...so aku xbuh la...


Apapun...heppy tryin ya everyone...

Simple and nice..

Makan ngn garlic bread pun nyummy ni...


Published with Blogger-droid v2.0.4
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS