Showing posts with label pregnancy

Hungryyyy!

in , , , , , by Alia Farhan, 6:18 PM
Pagi td da bfast da pkul 7.30 kt canteen...ni kui 9.30 perut berkeroncong kencang lagi!baby mama lapaq ehhh....sabaq naa sayang...satg kita mamam k...mama da beli da mknan siap2 tdi..mama tau sayang tak suka makanan kt canteen compny mama ni..tak sedap kan sayang..


Sayang mama nk makan doyan crepe ka?nnt mama suh abah order ag k...jgn nakai2 kt dlm tu...


Hat ni xpa...ada lg kan dlm peti ais kt unah tu ya baby..satg balik petang ni kita mamam k...

Oh ya...doyan crepe n rainbow cake in jar ni tersangat la sedapppp....ni aku order kt hasben aku pnya kezen...kak mam....sedap oi dia wat...aku yang tak brpa gemar doyan pun leh suka kat doyan crepe ni...rainbow cake ni pun sodap...sapa nk order kat dia leh roger aku...order utk org2 skitar perlis n penang ja lah..utk penang pun kena check dulu bila dia balik k....

posted from Bloggeroid

panduan untuk ibu2 mengandung

in , by Alia Farhan, 7:39 PM

Ok la...bgi sesapa yang tgh mengandung...baru mengandung....or sedang cuba nk ngandung...kalau lah in case korang ni bernasib mcm aku...cthnya...alah2 awal pregnancy...aku nasihatkan korang amek la obimin plus...senang...sebab first trisemester bgi org yg alah ni...mostly apa yg dia makan akan keluaq balik....so obimin plus dia lengkap dgn nutrien2 yang badan korang perlukan...cth....calcium...vit b complex...vit c...iron...n acid folic...
N for those yg nk kawen or baru melangkah ke gerbang perkahwinan n mmg plan nk conceive secepat mungkin....korang da boleh amek folic acid da as preparation utk pregnancy...kalau boleh calcium jgn lupa amek skali ya...
So bagi yang tengah pregnant n ada prob mcm aku...selalu low blood pressure ni...korang kalau ada rsa dizzy ka nk pitam apa ka...boleh la standby ORS...ala yg doc selalu bgi tym cirit birit tu kan...tujuan dia utk stabilize kan balik blood pressure kita so dat the salt can hold the water in our body...ni kira mcm osmosis yg kita blajaq dlu2 msa class biology la kan...correct me if i'm wrong...kalau ada doctors yg baca blog aku ni mst gelak...okk...aku tau xplaination aku ni agak senget...tp tu la yg aku pham hari tu masa aku nk pitam n doctor tu provide aku ORS ni..N dia pun ada explain lebih kurang mcm tu lah...ni aku explain dalam bahasa kampung lah kan...aku bukannya in medical line..hohoho...aku ni engineering line bezanya aku ada la blajaq sket2 psai biochemical n bioprocess so dat aku ada la sket2 knowledge psai ubat2 n medical remedies ni...kadang2 kat rumah tu kalau aku rsa nk pitam ke pening ka apa ka...aku mst akan prepare makanan yg masin2 mcm ikan masin ka..ikan bilis goreng bawang ka...teloq masin ka...uishhh sedappp kan...tpi kalau org yg high blood tu sila avoid dis kind of food tau....harus sangat di avoid...n kalau mngikut kata angah aku or kakak aku seorang MO dalam O&G dia suruh aku amek green vegie....cth spinach ka...kangkung ka...sawi ka...bla bla bla...selalu senang beli bayam seikat...balik tumis bawang...buh belacan sket...masuk sayoq bayam yang da diperisi....sedap ringkas dan berkhasiat....bila aku low blood pressure ni...byk la orang suruh aku makan hati ayam la..tetapi harus diingatkan hati ni merupakan organ dalam badan yang fungsi dia adalah meneutralkan toksin dalam badan kita mahupun ayam atau lembu...hohoho...since ayam ayam zaman sekarang ni banyak disuntik dengan antibiotic la dan mcm2 hormon lagi sbb nk bgi depa cepat besaq...so menda2 ni akan stuck kat hati dia...so dalam Islam pun da ckp tak elok makan organ2 dalaman kan..tapi kita ni lebih percaya kepada buku2 sains...yang mana fakta dia telah direka oleh sang yahudi laknat ni...
Cuba korang check pemakanan yahudi laknat ni...byk menda yg depa tiru Sunnah Rasul kita n amek dri Al Quran..tpi kita ni plak terbalik kuang...aku pun sama jugak...suka makan organ dalaman ni...bila pregnant ni aku stop takut kesan dia kat baby...kesan kat dri sendri tak kesah plak yo...hahaha...so bila aku baca yang kalau ibu2 mngandung consume organ2 dalaman mcm hati ka apa ka...boleh lead to serious cases like...keguguran ka kecacatan ka baru la aku ada kesedaran nak gugel pemakanan Rasulullah kita n samping tu aku curi2 tengok jugak pemakanan puak2 yahudi laknat ni..ya mmg depa copyright abeh Rasul pnya pmakanan...xpcya...try p gugel sendiri...
N satu lagi to ibu2 mngandung out there....tak yah la korang consume soya byak2 sangat time mngandung ni...bahaya utk baby n utk korang jugak...sebab apa?sebab soya ni ada sejenis chemical yg boleh wat hormone kita bertambah n can lead to cancer...cuba gugel jgk menda ni...n kalau korang perasan...org puteh mana suka sangat soya2 ni...kita Malaysian ni ja gila soya mcm apa ja...yahudi laknat lagi la banned terus soya ni sbb depa tau keburukkan dia..aku ni plak mmg bukan pngemar susu soya...sbb mayb kecik2 dlu da minum smpi muak kot...so its not a big deal for me..cuma aku tetap akan jdi tak senang duduk bila aku nmpk tempe...hoho..aku nk terang satu prsatu nnt aku pnya post da jdi mcm essay budak bru nk amek medic plak...gugel kan ada...sila gugel je lah...
N lastly...masa awai2 pregnancy dulu aku ada amek anmum..perisa coklat tapi aku stop sebab kakak aku n kawan dia yg both expert in O&G advise me not to take any milk mcm anmum ka mamil ka apa ka..becoz one thing...takut boleh diabetes...second takut baby besaq sangat n ssh nk keluaq nnt...dis one brdasarkan kajian prof depa kat ppukm kalau tak silap aku.so i took their advice...aku stop minum anmum...so yg ni depends ngn hampa la...kalau rsa nk amek...amek...aku lani cuma minum dutch lady kotak besa tu ja...yg low fat milk tu...mama aku pesan..relax la...xyah la duk wat pregnancy ni mcm pyah sangat...nk kena makan susu itu la ini lah..mama dulu minum susu kotak biasa ja pun...anak keluaq sehat ja...jadi doctor jugak...jadi engineer jugak...dushhhhh...bila mama aku da start berkata2 pening palo den...tpi what she said is totally right kan...kita yg tengah pregnant ni...xyah la obses sangat nk makan itu ini...before taking any supplement...better consult dulu ngn doctor korang k...

Btw...i'm on my 19 weeks of my pregnancy!21 weeks more to go!

Published with Blogger-droid v2.0.8

cerita hari isnin

in , by Alia Farhan, 8:24 AM

Tetiba td kt production floor kepala rsa pusing2 n nk pitam gila...terus p ke toilet n melepet kat situ....msuk balik kt dlm lab ckp2...terus rsa nk pitam balik...then on d dot terus naik p in house clinic...check2 bp...mak aih..lower lgi dr hri tu 90/70..patut la rsa nk pitam..turun balik ke production n cri deck phone...telefon husband..tnya boleh mai amek ke tak...rupa2 nya dia tgh briefing...xpa lah...pelan2 la den drive bwak keta p ke panel clinic kt luaq..nk p ke hospital...buku merah plak kt umah..great...fon pun tinggai kat rumah...semua tertinggai...lpas da p ke panek clinic...doctor pun bg aku ubat pening or than muntah...ngn ors ja...apa kah?hishhh...then doc suruh aku rehat ja kt umah..nah amek kau smpai umah ja check fon duk ada 10 miskol...laki kol la..supplier kol la...boss kol la..great...kok blik kilang rupa2 nya laki den kol cri kt kilang td...ksian dia...risau lew teww....ya lah...aku nk pitam mcm apa ja...seyes ckp!pas semayang zohor ja terus melepet tdoq...sangat penat kot...adoi baby...jgn la mcm ni...mama keja tau dak syg...jgn nakai2 kt dlm tu ya?ok lah chow...nk tdoq..
Assalamualaikum

Published with Blogger-droid v2.0.8

omaigod!

in , , , by Alia Farhan, 3:32 AM
ok sejak dua tiga menjak ni aku kan selalu rsa pening2...floating..rsa ringan..ehhh..pang sedas..pastu rsa nk pitam...then p check tdi kt clinic dlm kilang ni..omaigod penyakit lama mai balik dah...low blood pressure balik dah...dok rsa dah...ok balik ni nk kena makan ikang masing la...bagi ilang sket fening2 ni...sebenaqnya aku rasa ni penyakit keturunan kot..arwah tok ada..mama ada..angah pun ada...aku pun ada?tapi sejak preggy ni mcm asik duk pening ja..perasan jugak bila makan menda masin ja terus mcm lega...
ok ckap psai low blood pressure...what is it actually?
ayat kat bawah ni ayat kopi pess la...


Hypotension refers to abnormally low blood pressure, and a reading even as little as 20mmHg below normal can result in hypotension.
Of course there are many people in the world who suffer from Hypotension, also known as Low Blood Pressure, and they lead normal healthy lives. There are of course others who suffer terribly from the symptoms of hypotension. It is important that you are aware of these symptoms, as hypotension can deprive your brain of the oxygen it needs in order to keep you alive.

Common signs and symptoms of Hypotension

Low blood pressure may not always be a bad thing. Some people who may be in the peak of physical fitness may enjoy having a low risk of suffering from a heart attack. For others though, it is not a condition to be happy about, especially if any of the following symptoms is experienced:
 Dizziness or light-headedness
 Fainting
 Irregular heartbeat
 Stiff neck
 Burning and foul smelling urine
 Low concentration
 Blurred vision
 Nausea
 Cold, clammy, pale skin
 Rapid or shallow breathing
 Fatigue
 Depression
 Thirst

What can cause Hypotension?

Suffering from low blood pressure during your pregnancy may be common, but that doesn’t mean that being pregnant is the only cause of your low blood pressure. There are other factors which may be the cause, and they will need to be ruled out, so that your healthcare provider can be sure that there is no additional danger to you or your baby. Other possible causes of low blood pressure include:
 Heart problems
Bradycardia, a condition which is caused as a result of extremely low heart rate and problems with the valves of the heart may all cause your blood pressure to be low, and could possibly lead to heart failure, even when you are not pregnant.
 Endocrine problems
Generally caused by either an underactive or overactive thyroid, adrenal insufficiency low blood sugar and in some cases, diabetes. As you can image any of these complications during your pregnancy will need to be dealt with efficiently.

Treating Hypotension

If your healthcare provider is concerned about your low blood pressure, or an underlying factor which has been discovered, then there is a treatment. The kind of treatment which is recommended depends on what the cause for the hypotension is, your age and your fitness level.
Some of the common methods of treatment are as follows:
 Increased salt intake
This is usually recommended for those who simply need to increase there blood pressure. However this is not as simple as adding a teaspoon of salt to your diet either, as too much salt can cause you to have high blood pressure. If your healthcare provider recommends this as treatment, then he or she will also give you’re the correct directions on how to go about this method.
 Increased water intake
Of course drinking water is good for you, especially during your pregnancy. Quite simply, fluids increase blood volume, as well as prevent dehydration.
 Medication
Of course there is always medication to treat the more serious cases. Midodrine is the drug of choice to help raise your blood pressure. However this is a complicated subject, as it also has side effects which your healthcare provider will be aware of.

Courtesy of: Hypotension info


so ada sapa2 yang ada masalah sama ngn aku leh la kita kongsi2 apa cara korang wat utk reduce kan..boleh?!

week 13

in , , by Alia Farhan, 11:35 PM

Baby is now 3 inch long...mama is super duper excited to see those tiny legs n hands yg keep on moving...oh so kiut....doctor said baby is so active...thanx Lord!
Phewww takut tau...maunya tak...asik muntah ja smpai nk kena gastric n heartburn...gila perut rsa menyucuk2..first thing cross my mind...baby ok ka?aku?ahh tak kesahlah...yg penting...baby ok!tgh2 mlm buta sakit...ngat nk serang KPJ dah...tahan pnya tahan sampai trlena...phew...esok terus p check kt pearl maternity center...bukan apa..ssh...kalau hospital sultanah bahiyah tu tau la aku ujung pangkal nk ke mana...kakak sendri doc O&G..heee...ngengadakan....tapi bila dengaq doc ckp baby tu active sambil tgk2 kaki n tgan dia gerak2 semua terus tersenyum...rsa nk nangis pun ada...Ya Allah...comelnya...tak sabaq nk jmpa baby mama lagi 6 bulan..yang si amir plak poyo act cool...padahal excited bila aku kata comel tangan n kaki dia gerak2...rsa mcm every week ja nk p scan buleh?hahaha...over xcited ni!after dis semua follow up dgn angah ja...senang cita...kt kk nk kena follow up...kt spital sultanah bahiyah pun kena follow up...kalau tak sebab aku sakit hr tu...tak kot p maternity center tu...mau kata nk follow up balik tu mayb tak la kot...xmau manjakan diri sgt...ehhh?!
Oklah...will update more bout my baby after dis....eventho stil in my kiut tummy!

Published with Blogger-droid v2.0.8

hye

in , by Alia Farhan, 10:04 AM

Hi baby...
Mama n abah love u...
Take care...
All of us icluding maktok cant wait to see u dear....

Published with Blogger-droid v2.0.8

pregnancy part II

in , , by Alia Farhan, 7:48 AM

Yeah...never tot dat i'm d type of people whom happened to deal wif morning sickness...i admit it is so tough to deal wif it...i'm not d type of person who like to lie on d bed the whole day...yeah it's easy for those who didn't deal with it to advice me not to terbawa bawa sangat...yeah i've tried so hard...but sorry i am weak at dis moment...only to Allah ja yang aku boleh mngadu...before i married selalu tgk status kwan2 update psai morning sickness yang teruk...smpai bulan ke8 baru nak reda la...aku mcm aiyoo...pregnancy is tough for some people...n so now it's happening to me...
You know during pregnancy you happened to do something you dont like...n dont like what u always love to do before this...well all that happened to me..i used ti hate lying on d bed all day long...now look what the morninh sickness has put me...i used to love cooking so well but since pregnancy i less do d cooking things n today as i had to deal wif my morning sickness...n lie on d bed...i managed to force myself to cook for my husband...seronok tgk bila dia bersemangat makan apa yg aku msak...dats why la bila da petang sket da ok kepala aku...baru aku start masak..itu pun yg simple2 ja...janji perut kami tak diisi dengan makanan kat kedai lagi...
To my husband...sorry sbb lama da tak msak utk u...kadang2 burst into tears jgk bila nk msak ja tetiba muntah n automatic terus xlarat nk msak...thanx sbb pujuk i..thanx sbb bwak i makan secret recipe la..shark fin soup la...dan mcm2 ag...
I hope my morning sickness ni xlama..hopefully lah kan...
Amin...

Ps:tu kat atas tu la lauk aku msak hari ni...simple ja...at least terubat sket hati husband nk mkan aku msak...terubat jgk rindu aku nak masak...
Lauk:ayam paprik...sayur lemak pucuk...n sambai telor goreng(eleh simple ja pun nk kecoh!) yelah aku mmg kecoh pun
Oklah gud nite...nk tdoq...esok nk bgun awai...nk keja...hrap2 no morning sickness again tomorrow morning...
Assalamualaikum

Published with Blogger-droid v2.0.8

pregnancy

in , by Alia Farhan, 4:29 AM

Well talking about pregnancy...i'm aware dat dis is my first pregnancy n my first 9 months journey carryin a baby...now i'm just 8weeks of my pregnancy n it is a long journey to go....i know dat...must admit pregancy aint easy n bein a pregnant woman u have to bear wif all up n down hormones...ur job..ur activities n so on...aku baru 8 weeks of pregnancy pun rsa sgt penat...well aku ni pun jenis alah yg boleh tahan la jugak...just like my mama...pagi2 kalau aku masuk toilet tu da uwek2...jawabnya mmg tak p reja la aku...jawabnya terlentang satu hari la aku kt atas katil..ye lah...kalau aku p keja..aku nk terlentang kat mna?kt production floor?xdpat la beb...dari aku nyusahkan org lain nk angkat2 aku yg terlampau ringan ni...baik aku duk umah...jwabnya unpaid leave la ya...mc larat nk amek tiap2 hari kau..last week keja dua hari ja...dis week pun baru dua hari aku keja...hopefully esok aku ok dan sehat utk keja....seyes aku rsa stress sbb prestasi keja aku da menurun...tpi aku nk wat mcm mna...kalau aku p reja pun belom tentu aku boleh nk wat semua tu...mmg dat part aku stress...tpi aku anggap tu semua Allah nk uji aku..nk up satu entry kt blog ni pun amek masa 3 hari tau dak..type sket save...type sket save...bila nk siap ntah..
Bila time aku sehat n p reja...cepat2 aku siapkan mana yg delay...chemical mana yg patut kena buy off..nnt tak psai2 ada plak chemical yg tak ckup la time2 aku xda..apa issue pun kena make clear...sapa technician yg nk cuti pun...mcm catch me if u can...adoiii....well sejak start pregnancy ni mcm2 perubahan yg boleh rasa...awal2 dulu asik rasa nak marah ja...esp kt suami..en amir...Ya Allah...pastu badan pun rasa xnak berenggang ngn katil...cuti jgn harap nk ke kilang....mcm no way k...kalau tak...jenguk la jgk aku ke kilang tym cuti..mmg mcm ni ka rsa pregnancy?ka depends dgn org?smlm masa balik keja...tgh drive tu tetiba rasa nk muntah...boleh melelong jgk la aku drive...sudahnya baru aku perasan aku tak suka bau car freshner yang baru tu...terus aku bukak tingkap n baling kt luaq...boleh mcm tu?balik elok2 smpai umah...londeh sluaq...masuk toilet terus uwekkkkk seround...nah puas....husband plak tgh mandi kt toilet sebelah pun bising2 jgn teran sgt la muntah tu la bla bla...kalau x teran..mana nk abeh...dah tu kang dok terasa ag dlm tekak aku ni...adoi...baby mama ni...byk ragam ya?n sejak2 aku detect aku ni preknen...otomatik aku jadi x berapa suka masak...sbb nya aku xleh nk bau ayam ka ikan ka udang yg raw...nnt mula la kepala aku pusing2...bila da pusing tu start la uwekkk seround then terus trlantar kt katil....seminggu sekali tu ja paksa diri masak jugak untuk suami...ksian dia...mama pun bising knapa slalu xmsak walhal dia tau anak dia ni suka masak...mama kata mmg la pregnant...tapi sekali sekala tu masak la...ksian kt amir tu...kat anak mama ni mama tak kesian ka?T_T so sbb ksian jugak pnya psai..aku masak la jugak skali skala...
So at this time being....resipi2 makanan yg aku rajen masak mayb akan takdak utk datu tempoh msa...smpai la alah aku ni ok...n aku bleh continue masak mcm biasa...
Hopefully sangat morning sickness aku ni xlama....siang malam doa bagi la Allah ringan kan sket dugaan sepanjang pregnancy ni...jauh la dari segala menda2 yang tak elok..
Well...ok la...finally one entry is done after 3 days tried hard to finish one!hahaha....
Time for maghrib prayers...lets read Yassin everyone!

Published with Blogger-droid v2.0.8

first trisemester

in , by Alia Farhan, 6:38 AM

Alhamdulillah...dgn nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani...aku da pun preknen....n stil dlm fasa trisemester..yang mana bgi rata2 orang pompuan mcm aku ni adalah fasa yg sgt mencabar...jgn tnya brpa minggu ok...sbb hr tu msa raya mntak angah scan kn dia kata baby is too small..n cannot predict how many weeks she or he has been there...so dis weekend is the next scanning session with the baby's makngah...untung lah baby ni....makngah dia doc...mmg line O&G ag....to b exact gynae la kn...n now she's pursuing her specialist cost which to b exact MRCOG...sumthing like dat...dont ask me what it stand for...u can ask me engineering terms but no no medical terms ya..
Talking about my trisemester experience...fuhhhh....mncabar...morning sickness tu xyah ckp la...ni da dua hari x msuk keja...adoi tunggang langgang idop aku...umah xyah cita la..mcm kapai karam...err....tipu ja...xdakla smpi mcm tu...masak kat laki bleh kira ja brpa kali....ksian laki aku....kami asik mkn kt luaq ja...nk wat mcm mna kan...bau ikan ka ayam over2 mula la aku nk muntah...dah kalau nk muntah tu mula la melepet ja aku....Ya Allah...kuatkan lah hambaMu ini dengan dugaan Mu yg sekecil zarah....no wonder la dlm Al Quran pun da state kan....syurga tu dibwah tapak kaki ibu...mcm mana pengorbanan seorg ibu nk bwak anak dlm perut slama 9 bulan...aku yg baru mayb dlm 2 bulan ni pun terasa dah sgt2....melepet haaa wat keja sket...baru jalan sket dah mengah....apa daaa
Ni pun dinner aku tak lalu nk mkn menda lain....nk makan megi kari jgak...haaa amek..kunun nk brkhasiat sket buh la carrot...baby tomato...ngn pak choy....ayam tak dilupakan...slurrpppp...abeh spinggan..saya sayangkan mamee...ok over...i know....forgive me....yg lain nk masuk tekak pun mcm xleh blah...but before dat mmg kena telan dulu la ubat tahan muntah....xtahan den haaa...
Skrang ni pasrah je lah..tiap2 kali solat mntak kt Allah...baby sehat...mama n abah baby ni pun murah rezeki....n hopefully morning sickness ni reduce la day by day....
Ok lah....nid to off now..nk solat sat....n then nk off to dreamland....
Semoga hari esok lebih baik dari hari ini...
AMIN

Published with Blogger-droid v2.0.8
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS