Showing posts with label pregnancy

Lapar dan teringin punya pasal

in , , by Alia Farhan, 12:18 AM
Semalam teringin nak makan asam podeh melakau...so wat la skit utk makan malam. Punya lah teringin kan.


Rasa memang da sedap dah.

Tapi masuk kul 12.30 malam memang tekak pulak buat hal. Masuk toilet terus wek2. Memang lepas tu masuk ke SOHO jap sementara nak tunggu baju siap cuci kan.

Tapi masa kul 1.30 pagi macam tu perut da memanggil2 nak mintak di isi. Masuk la dapor balik goreng ikan bilis dengan bawang n cabai melaka and taruk kicap makan dengan nasik yang lebih tu. 

Lepas tu baru la boleh tidur dengan tenangnya. Alih2 pukul 5.30pagi aku terjaga sebab nak muntah. Tak pernah2 oi terjaga dari tidur semata2 untuk muntah. Nah amik selambak lagi muntah. Memang melepet habis lah. Terus panjat katil lena.

Then bangun pagi macam biasa, aku hantar Adriana ke rumah pengasuh sebab dia pun da ok plus aku nak kena start buat sabun yg orang pesan lagi. Lagipun kat rumah tokmama dia, semua da clear. And dari pagi tadi aku cuma telan coklat ja. Nak makan nasi aku tak berani. 

Nak masak lagi aku takmau. Fobia terus muntah2 semalam. Baru nak rajin2 da muntah2 balik. Adoi anak oi da 33weeks kot. Manja ngat aih. 

So tadi da siap2 solat zohor semua terus keluar p Secret Recipe Autocity ja sebab teringin nak makan grilled chicken kat situ. Padahal sebelum ni xpandang pun kan.


Ok ni makanan seimbang untuk mama n baby. Ada salad lagi. Clap clap ur hands baby

Nah amik. Pelahapnya. Punya la lapaq T____T
Habis licin tauuuu.

Baby, jangan nakai2 tau dalam perut tu. Takmau la macam semalam. Lembik mama dibuatnya. Mama tak sabaq nak jumpa kamu sayang.

Haaaa..
Bila mak yong teringin nak makan...mcm2 la tekak ni.
Kalau dah tak lalu tu offer la apa pun, tengok sepi je.
Bukan nak ngengada tapi tu la hakikat seorang makyong.

Kalau makan tak ikut selera kita either tak puas or uwek2 je. Kadang2 bukan nk ngengada tapi tu lah dia. Seronok bila kadang2 tu dengar cerita kwan2 preknen tapi tak alah la apa la. Seronok...seronok. tapi serius tu habuan masing2 la kan.

Kali ni makyong ni teringin nak makan nasi ayam kat TCR. memang fav kot. Lagi2 steam chicken tu. Cuma kali ni ngengada nak makan yang dumplings la bagai. Hari tu singgah Ipoh tak dapat dumplings kat Greentown tu😅😅😅

So marilah kita lihat bila makyong dah lalu makan tapi nak makan nasi ayam TCR je.

We fie dengan anak dara kesayangan sementara tunggu makanan sampai.

Fav kita menda alah ni.

Pun fav jugak, sampai lani try buat sendiri tak jadi2. Crunchy munchy dia tu tak sama...epic fail betul!

Order dumplings chicken tapi ada masalah apa ntah, diorg xleh nak serve so tukar amik wantan shrimp ni. Sedap gak!

Haa amik. Papa jamu 3 jnis ayam terus kat baby dia ni haa. Sedap2 tq papa.

So kesimpulan dia kenyang kami 1 family hari ni papa belanja makan anak beranak. Lepas makan tu masuk jap dalam Mydin utk beli Mamy Poko kat Anena n beli baju2 baby skit yang size nb pnya. Haihh eksaited pulak rasa nak jumpa baby bulan 12 nanti. 

Takpa la beli skit2 dulu kan. Ni baju kakak anena yang mana boleh pkai kita rotate ja balik. Nasib baju dia dulu belasah je beli yang unisex. Senang skit kan.

Lepas ja keluar Mydin, terjumpa kedai Supercut kat dalam Mydin tu, ala yang RM15 tuu. So apa lagi, decide utk trim rambut Anena skali ngn mama dia. Yang bestnya, ada ruangan tertutup untuk muslimah kalau nak potong rambut, apa lagi grab the chance la sementara ada big boss kan. Kena kasik trim skit, rambut aku ngn Anena mmg sama ja sejibik sejebuk, pattern lurus, tebal dan cepat panjang. Kalau tak trim skit nanti dalam pantang jenuh pitam la hakuuu nak menjaganya. Dengan nak menjaga anak kecik lagi. Anak tak berapa kecik lagi haa satu hal pulak. 

Maskot fb yang budak pompuan tu dah kena trim rambut dah. Hahahha. Memang sebijik pun sama ngn Si Nena ni. Tak lari jauh pun lagi2 kalau dia buat muka. Boleh pitam aku kadang2 tu.

Apa pun Selamat Hari Raya Aidil Adha korang. Maaf zahir & batin.








Start dari kejadian muntah-muntah kt Mydin hari tu, aku memang da tak masak apa2. Nak pegang udang ayam ikan segala mak nenek haiwan tu jadi takut jap.

Alahai. Dah kenapa alia oii. Stressnya bila jadi macam ni balik. Nampak petai lawa2 kat pasar malam pun jadi sedih sebab teringinnya lah nak makan. Tapi tau diri ni tak mungkin masuk ke dapur utk masak dalam masa terdekat ni. Nehi nehi. Pastu tekak ni dah 3 hari susah nau nak telan nasik! Kalau telan pun sebab lapor sgt and sebab taknak perut masuk angin ja.

Sighhhhhhhhhhhhhh.....
Adoih..........

Moi sup ni lah yg teringin sangat nak makan. Sedapnya bila dapat.

Malam kejadian yang muntah-muntah tu dapat kueytiaw thng pun sedap kemain rasanya. Haiii tekak nak sup-sup je ni.

Ni semalam tapau jugak mihun sup sebab tau mesti malam kang lapaq balik. Haaa cukup kul 11 mlam memang memanggil-manggil ja.

Ni pun tapau gak semalam untuk makan hari ni. Masuk dalam peti ais. Tadi panaskan ja lah guna microwave sebab lapor sangat haa. 

Lega perut tu haaa bila dapat isi yang baby nak. Cubq kalau makan silap sikit mula la nk uwek sana uwek sini. Tu belum kes pening-pening sampai tak boleh bangun ni haa. Memang stress gak la cerita dia.

Ni pun try bancuh jus delima Gulsan yang pati dia tu. Selalunya minum mcm tu terus ja, tapi lately ni after balik dr Perth asyik culas ja amik supplements and pati delima Gulsan ni.

Try bancuh minum tadi , lega ja rasa tekak ni. Kalau tak ka, minum air masak pun nak keluar balik. Bila minum buat air ni rasa la kurang skit kepala tu nak pening- pening ka apa ka. Lepas ni takleh la nak culas-culas lagi haa. Penat laa melepet ja macam ni.

Penat ok penat.





26 weeks

in , by Alia Farhan, 5:50 AM
Sedar tak sedar da masuk 26 weeks.
Perut pun makin membesar. Dulu masa Adriana perut tak nampak sangat pun.



Dalam hujung minggu lepas da start rasa sakit pinggang melampau. Hari ni p ke Mydin pun bila sampai turn nak bayaq mintak adik tu put asside jap. Nak cari toilet, sampai toilet terus muntah dengan berjayanya. Apa lagi, terus balik rumah la. Barang-barang pun xjadi beli. Sorry ya adik yang reja kt Mydin tu. Ahkak tak tahan, terus berpinau mata rasa nak pitams.



Sampai rumah kol mntak husband tolong belikan roti buns, tu ja yang tekak rasa nak makan buat masa ni. Nasi yang makan tengah hari habis da muntah dengan jayanya. Haih. Punya lah sakit satu badan rasa kebas2 badan ni bila start jadi macam ni.

Adoih baby, awak ok ke? Tadi scan pagi tadi ok ja. Awak nak makan roti buns ja ka malam ni?? Mama lapaq...tapi mama tak boleh nak telan apa2 selain roti buns wat masa ni. Baby gebu mama ok ka mkan roti buns saja?

Kalau tengah malam lapaq, kita kacau papa la ya baby gebu😊😊😊

Apapun mama harap baby gebu mama semakin sihat dalam tu ya. Golek la puas2 dalam tu tau. Nanti bulan 12 kita jumpa ya.

Mama sayang awk baby gebu dengan kak nena sgt2. 😙😙😙

Hi

in , by Alia Farhan, 2:37 AM

How are u in there baby????

Mama hope u'r in a good condition.
Love u to d bits bebehhhh......

posted from Bloggeroid

Presenting.....

in , , by Alia Farhan, 10:11 AM
Our lil princes....
Our lil precious.....

















On 2nd of April. ...at 1.37pm...i gave birth to our liltle princess named Adriana Arissa binti Amir Mohammad Firdaus.....she was 2.92kg n now at day 10 is 2.95kg...

posted from Bloggeroid

Biasanya org ckp kalau ada tanda2 ni kiranya nk brsalin la tu:
1) turun darah sikit campoq dgn lendir2
2)keluaq air yang banyak...kira pecag ketuban la tu...mcm dlm cita2 kt tv tu...tp yg ni jarang la sgt nk jd sesenang tuuu
3) sakit pinggang kerap gila
4) contraction...makin lama makin kerap....

Macam aku ni patut due 19/4 ni...tp ni check da bukak 3cm...takdak tanda apa pun...cuma yg aku tau aku ada instict yg baby ni nk kuaq minggu ni...sbb aku mmg selalu sakit pinggang...contraction dr dua minggu lpas...braxton hicks...cuma takla brpa kerap...pastu perut rsa memulas..rsa mcm asik nk berak ja...bila rsa mcm ni mst rsa sakit pinggang skali...last friday rasa ni kat kilang...bayangkan kalau hr ni aku stil p kilang lagi..tanda apa pun xdak tgk da bukak 3 cm...

Nasib la p check ngn angah dlu pagi ni...In Sha Allah malam ni or pagi esok berjumpa la dengan baby yg dikandung 9bulan....ni siap balik...bfast nasik lemak dlu ngn mama...dah kol amir...ksian dia kena patah balik mlm ni...nsib la penang ngn jitra tu tak jauh mana....

Kang pas angah balik keja ptg ni dia nk check blik brpa cm da bukak....Ya Allah...cuaknya...contraction xdak la rasa sgt...sbb da biasa kena braxton hicks kot....cuma dok rasa perut memulas2 mcm nk berak2 ja...sakit pinggang pun jap ada jap xdak....boleh tahan la....ni pun smpat update satu entri...kira ok lah tu kan....hehehe....



Oklah...tlg doakan aku n baby selamat ya...

Pandai baby ni kuaq before makngah dia p jepun...nk makngah dia sambut lew teww

posted from Bloggeroid

So marilah kita listkan senarai brg2 baby yg wajib ada...harus ada..dan sunat ada....muahaha...belog aku da makin mak2 lately ni...cayalah....

Wajib ada:
Baju2 utk newborn 4 5 psg....belilah yg cotton tu...sejuk sket baby...
Mitten n booties. 4 5 psg jugak..
Alat2 mandi...
Lotion or baby oil...suka johnson n johnson...lagi2 bedtime story yg lavender tu...mmg betul2 theraphy nk tdoq...sekali2 ngn aku leh bedtime story jugak haa
Minyak telon
Barut utk baby~aku beli dlm 5 helai mcm tu
Topi kat dia 4 5 psg jugak...
Pastu kain napkin utk bedung dia nnt...idaklah baby tu tdoq terkangkang ja kan...
Diapers...beli la spare siap2..nnt kena p spital trus sua ja kt nurse brg2 tu...tpi aku duk p check kt klinik desa ibu n anak ni pun depa bg aku free sample huggies lg....xpa lah...awai2 ni kt hospital ni bg la bb pkai disposable diapers dlu...pasni kita go green ya baby...cloth diapers all d way!
Botoi susu...
Bantai2 dia...
Pastu yg lain2 beli la baju2 yg besaq sket...mcm baju aku prefer beli yg unisex so senang...adik abg..kakak semua bleh pkai yg sama...dasar cheapskate

Harus:
Stroller...kenapa aku kata harus bukan wajib?sbb ada jugak sound kt aku kata stroller ni bukan kewajipan..anak diorg xsuka duk lam stroller la nanges la...bla blabla...terpulang...msing2 ada cara nk bg anak masing2...for me...ni sangat wajib dan harus ada...stroller ni makngah baby nk belanja...tenkiu makngah!



Car Carrier utk ltak dlm...yg ni portable siap boleh enjut2 kalau xguna kt dlm keta mcm buai tu..aku beli ni kt jusco ja...aku kan cheapskate...


Baby carrier yg gantung

Ohoii mcm kiut ja kan ada bulu2 tu...

Baby cot...yg ni pun terpulang...ikut la korang...

Aku beli playpen trus..senang...nk main dlm tu..tdoq dlm tuuuu..

Breast pump..yg ni pun depends...kalau mmg da srtting nk bg fm...aku rsa xperlu kot beli menda ni

Sunat:
Baby playgym....yg ni tunggu baby bsaq sket beli pun xpa..ni beli pun xpa...xmau beli pun xpa..tp at least bila ada menda ni dpt la distract depa utk main2 sorg2..n kita pun leh wat reja lain kan...tp ni pun bgus utk prkembangan otak baby kita


Tenkiu pak usu sbb nk belanja baby playgym ni...
posted from Bloggeroid

Yg lain2 tu tak terpikiaq lagi...nnt kalau aku ada idea aku topup lgi ya..kadang2..otak jd blur2 sat...lupa da apa yg beli....

Bila kenyang....

in , , by Alia Farhan, 6:10 AM
Sejak2 enter fasa 9bulan mengandung ni....badan makin berat...jalan byk sket...rsa kepala baby duk hentam2 ja mcm nk terkeluaq sangat2 dah....ohoiii....sakit oiii..baru la aku tau kenapa Allah suruh kita dahulukan mak kita compared to ayah kita....now i know how it feels like.....
Tadi p queensbay pun beli brg kt daiso pun jalan2 sket nk p ke jusco cri laki den yg p cri tiket wayang tu pun alahai rasa jauhnya...berpeluh2 plak tu...bukan duk bwah panas terik matahari ka apa....dasar cenggeng kah aku?xkkn?aku rsa normal ja kot....
N the best thing tujuan utama kami kuaq hr ni sebab nk tgk GI joe....tpi xdak rezeki...tiket yg available only at 7pm...mmg taklah jwabnya...mana nk semayang maghrib lagi...idakkk la jwabnyaaa.....
Last2 balik umah...ermmmm
Kebetulan pump tetek pun da smpai....so test la performance....laki bini duk try...wakakak....lawak tak...comel ja kan?
Lpas da semayang semua trus msuk dapoq...sediakan dinner apa yg patut...simple2 ja sudaaaa.....grilled salmon...prawn...risotto...bla bla bla...




Ni tgh baring sat pas makan....ntah hapa2 kan...
Ni rsa mcm mata ada gam jaaa....ngantok tahap apa ntah....
Dah la malam ni aku nk wat another DIY project....takut terDIY dlm tdoq ja satg...
Ok la gtg...

posted from Bloggeroid

Tired....

in , , , , by Alia Farhan, 4:39 AM
Hari ni seharian duk kat umah...mentang2 la mama mai umah...lagi la aku ni ngengada tak hengat..pas subuh tdoq balik...smpai kul 9.30. ..mama kejutkan bfast...mama msak bihun goreng n nasik goreng...balance nasi semalam....oiiii...ngengada nya lah kan...pastu msuk baju dlm washing machine...biaq ja machine mnjalankan khidmatnya kpda tuan yg dikasihinya...
xckup ngn tu msuk blik...sakit kepala...sambung tdoq balik....pastu...kui 11.30 bgun balik...mntk Amir kutip kain2 smlm yg bru kering...smlm kan ujan sket2...so bju tu xla berapa kering....menimbun baju...dua kali basuh semalam aku kena lipat...lipat ja lah pasrah kan...tu pun ngengada..makan mama masak semua....
Dia tau anak dia ni bila kol ja mlm2 asik makan luaq..makan luaq...sbb sejak sminggu ni...bila aku msak ja...aku rsa mcm xlalu...rsa mcm xsdap....rsa mcm2 lah yang tak...bila tengok Amir mencekik..mcm berselera..tak tau la kalau nk amek hati aku ka apa ka...aku yg makan msakan aku yg tak berapa kick sejak dua mrnjak ni pun rsa smcm..kesian plak aku kt laki aku...mayb sebab da sarat2 ni blik keja ja bdan semua tak larat....nk msak xlarat...msak nasik goreng ngn pasta yg kacang pun xmnjadi apa kes ni alia?!nak nangis pun ada tau dak...
Tu yg bila angah xdak kat umah..mama mai sini...msak ja keja dia kat dapoq..hari ni siap msak mcm2 lauk lagi...ada yg wat stock utk frozen...alasan?senang..nnt aku balik keja...kuaqkan n biaq ja..pastu pnaskan guna microwave...Ya Allah...susah ja mama aku ni....tengok2 da penuh bahagian frozen tu dengan lauk2 dlm bekas utk sekali makan...mama aku ni mmg boleh wat food service utk frozen food da untuk org2 yg malas msak mcm aku ni....ermmm...sebenaqnya aku tak malas...cuma...hormone aku ni tak berapa nk betoi lately...hahah...untungkan jadi pompuan...boleh salahkan hormone...itu ini hormone..
Balik psai cita tadi...lpas ja lipat kain sebemban tu...simpan2 sket...kain yg baru basuh laki den la tolong sidai kan...den tak tahan panas...nk fitammm...sapa susahhhh.....lpas da kemas2 mkn lagik....hoyeahhh...makan ja keja aku..tp makan pun makan sikit2 ja lah...perut bila makin boyot ni...nk telan one shot byk2 pun xleh...makan sket2...tp berulang2...tu la aku lani...smpai la kui 3 pas mkn duk borak2 ngn mama smbil tgk tv...pastu excuse mntk kt mama...nk mandi second time sbb sakit kepala sgt...panas...pastu semayang...sambung tdoq...ohhh heaven gila...sedaq2 kui 5 laki aku kejut ckp mama da siap goreng cucoq udang plak...n she's going back to jitra...
Alahai....bukak mata ja mencekik...mencekik...tapi yg tak best nya...mama da nk blk....heee....tapi elok jugak mama balik...kalau tak dia penat masak ja duk sni...ksian kat dia...asik p umah anak menantu reja masak ja...tu la mak aku....yg menantu dia sorang ni laki aku tersenyum gembira n kekenyangan la kalau tiap2 kali mama mai...sebab apa?sebab dia tau dia boleh makan dengan mewahnya n variety nya bila mak mentua dia ada sini...menu lunch hari ni saja...puyuh goreng...kari nangka+daging no 2 tu...pastu daging no 2 msak asam..sambai belacan...sayoq goreng...bla bla...bla....dia tau kalau bini dia ni limited sket lauk pauk aku...hahah....tambah lani pulak...lagi la kan....
Apapun...big thanx to mama...sbb sudi mai melawat acik kt sni...msak mcm2 plak tu...smpai xlarat makan...ni pun satu hari memerap kat rumah...laki bini sama ja...xtahan panas pnya psal...yg laki aku ni mayb xnak kuaq rumah sbb tadi dia tgk aku ksian sangat kot...asik tdoq ja...penat kata nya....
Adakah due aku makin dekat?Ya Allah...Kau permudahkan la segala urusanku....
Amin Ya Rabbal Alamin....


Ni Amir p beli kt kedai sbb aku kata tingin nk makan magnum pompuan turun dr bumbung tu...hahahah....


Ni pulak lauk yang da difrozenkan oleh mama for us...Ya Allah..betul kan kata orang...kasihnya mak ni xdak tandingannya...tenkiu mama...we appreciate it so much....

Mcm ni la weekend aku untuk kali ini...smalam da bwak mama p pet house ngn queensbay...kira ok lah tu kan..

posted from Bloggeroid

bersusah payah selama 9 bulan....



Tahukah wahai kaum Adam kebaikan2 menemani isteri anda? Antaranya ialah :

1) Dapat meredakan hati isteri yang berdebar-debar

2) Dapat mengurangkan kesakitan isteri

3) Memberi keinsafan di hati suami

4) Lebih menghargai keluarga

5)Lebih menyayangi dan menghargai isteri.



Suami dapat membantu isteri dengan cara :


- memegang tangan isteri untuk mententeramkannya
- mengurut bahagian belakang isteri untuk mengurangkan kesakitan
- mengelap muka isteri apabila berpeluh

kalau tanya aku..harus lah akau jawab Amir mesti kena ada sebelah aku...sebab tu bila amek keputusan nk deliver kat Hospital Sultanah Bahiyah..rsa lega sangat sbb hospital tu bg husband masuk teman wife msa delivery..kalau kat seberang jaya ni harapan je lah...
lagi satu En Amir..kalau baca ni paham2 lah ya....u must be there!hasil kerjasama dua orang..takkan sorang ja nak tanggung..ye dak...paling tak baru dia tau mcm mana ssh aku nk beranak nnt and dia xkkan kata aku ni manja dah..sket2 cakap aku manja...cisss......







Exhausted

in , , , by Alia Farhan, 7:49 AM
Tomorrow I'm back to work...hopefully everything run smoothly....yes...I'm tired....maybe due to my hormones n etc...hopefully everything get back to normal...ya Allah...please help me to pass dis few more weeks before my baby's delivery...I'm too tired to face all the sickness....n to my baby A who growing stronger n bigger day by day...mama hopes u'll be fine inside there...please stay strong for us ya darlin....

Gud nite...
off to bed now...
too tired to type more n more....
ASSALAMUALAIKUM
ZZZZZZzzzzzzzZZZZZ

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS