Showing posts with label motherhood

Susu ku oh susu ku

in , , , , by Alia Farhan, 1:14 AM
Disebabkan space yg makin terhad dlm peti ais mama n aku malas nk kacau peti ice luaq tu...maka 3/4 dr stock susu adriana da ditransfer balik ke penang oleh husband aku yg hensem itu...hikhik..kembang idung la tu kalau baca kan...
Xsangka boleh tahan jugak susu den ni haaa...kena trus think positive n berdoa kat Allah semoga Allah murahkan rezeki Adriana utk mnyusu dgn aku smpi la umoq dia 2 thun...seppp uu....
Duet beli susu n diapers pasni leh simpan utk Adriana pnya education you....hihi

Masuk dlm ice box ja..nsib angah beli ice cream cake so ada la ice box kosong yg baru n tak berbau...
Cara2 nk transfer kan susu beku kita ni senang ja...yg penting..kena ada ice box..garam n ice...
So masa nk buh ebm stock aku ni...muka2 buh ice..then layer kan ebm..pastu layer lg dgn ice..n buh garam..so d process repeating lah kan...
Then seal kan ice box tu..aku pkai tape kuning yg tebai tu ja..nk make sure dia tak trbukak..then sedia utk ditransfer...

So skrang ni tgh giat balik kumpul ebm stock for Adriana...seronok sgt breastfeeding ni...jgn tension2 bg yg br strt breastfeeding...aku dulu pun Adriana ni xbrpa reti sgt breastfeed..now da ok...berkat kesabaran n doa kat Allah...

Oklah..quick update....
Ni nk usha jobstreet sat..apply apa yg patut...

posted from Bloggeroid

Hi since motherhood hit me...I was super bz...bz la sgt kan...adriana tdoq aku pun tdoq...bila mlm ja layan cita korea...haihh...tu pun curi2 sat msuk tgk dia kt dlm blik..takut dia lapaq ka apa ka...hehe...
Ok back to my main purpose of this post...I want to introduce u guys to my super fren..NUK teats...
Y NUK teats? Simply bcoz u can see d design is quite same with the mother's nipple..plus it's anti colic too...
Why d design is super important during feeding ur baby while u're still breastfeed ur baby? Simply bcoz to avoid nipple confusion...
For example I'm still fully breastfeed Adriana...n In Sha Allah will try to breastfeed her till she's 2 years old..
My problem is..sometimes when my breast is full n melimpah ruah dgn milk..she refuse to drink or maybe too lazy to drink because she's fall asleep..so to avoid "bengkak susu" I have to pump out n make a my ebm stock..
So what do I do with my ebm (express bresst milk) stock? I still using it to feed her sometime...sbb kalau dia da lapaq sangat meraung2 anak aku tu taknak suck kt my nipple maybe due to slow flow...haha...so to prevent dat..last time I fed her using syringe but the problem is both of her arms xleh duk diam...nk jgk bersilat dengan mama dia ni...padahal meraung2 lapaq...so sebab kesian I refuse to use the syringe..n start using common teat n bottle..
N then bermula lagi satu episod duka bila start guna common teat ni...sudahla cepat ja dia minum..pastu bila nk menetek kat aku mula la meraung2 lagi...flow lmbat n nipple confusion...
So to avoid this...I remembered...one of my fren k.shila before dis suggested me to 7se this NUK teats due to the design...
Memang before this da pernah tgk kt jusco..tp asik lupa ja nk beli. .so now beli facinh this problem mngelabah nk cri kt jitra ni...nsib la dkt guardian ada..tpi yg tak bestnya sgtla limited..after few research on d net...si for Adriana yg fully consuming her mama's milk ni...we have to go for size 1 or for 0~6months...but if u happen to feed ur baby with formula milk which the molecule is quite big..then have to go for size 2...size 2 also for 6~12 months but if ur baby consuming ebm..then no 1 will be no problem...


Ni stock ebm hasil perahan tiap2 hari..hopefully dpt berikan yg terbaik utk Adriana..


Nak cri teats size 1 saja tapi xdak..ada size 2 ja...quite mahai..dlm rm23.90 for this set..kalau yg 250ml dlm rm25.90..nk beli yg besaq mcm too big for her...belasah ja lah amek yg kecik...so mau tak mau amek la dgn botoi sekali..at least kalau tak muat ngn botoi lain boleh pkai botoi ni kan..tp yg bestnya..nsib la boleh msuk ngn botoi pureen jgk...


Hasik perahan di pagi hari...agak lumayan...syukur kepada Allah...

posted from Bloggeroid

Sayang...

in , , , by Alia Farhan, 10:36 AM
Husband:hi hello....me:hi b...how are u?
Husband:I'm fine...how's my sayang doing?
Me:which sahang? (I'm askin because he never called me sayang...he only called me b most of d time)
Husband:my new sayang...adriana....
Me:she's fine...then I 'm not ur sayang la?
Husband:u d old one...she's d new one....
Me:ok fine....
Hehehe....
Tell me sapa yang tak syang anak oi...
To my princess...Adriana Arissa...papa n mama love u so much....
We will give u d best of love...education..etc....
Please be a good n solehah daughter ya sayang....


My bundle of joy!


My husband new lover!


The cheeky face


My sugar pie!


Before


After....yooo....I'm scoffield from prison break! Still cute without her hair rite....hehehe...

posted from Bloggeroid

walaupun aku ni baru ja melangkah 30weeks of my pregnancy..tapi harus diingat first child ni takleh nk jangka kluar awai ka mcm mana ka...yang penting kena la prepare awai2 before the lil precious pop out kan...

since aku ni plak tak duduk ngn mama...so everything kena la search sendri...pndai2 la pikiaq apa yg nk kna prepare dulu kan...

so dlm duk stadi kt tenet ni aku terjumpa la satu page ni....
dia ada la bg dia pnya checklist...dalam byk2 checklist yang aku jmpa kat tenet..checklist dia la paling bagus..ringkas dan ada logika....

so mngikut cara Ilya ni
dia bahagikan dia punya beg kepada 3...satu utk baby pnya kat labour room...beg baby...n beg mama nya lah kan...


BEG LABOUR ROOM
(barangan yg nurse akan mintak bila pas bersalin)
1 pasang baju lengan pnjg
1 pasang mitten n booties
1 topi
1 blanket
1 towel baby
1 barut
1 diaper
baby toiletteries (travel kit punye)

BEG BABY
3 pasang baju seluar
3 pasang mitten booties
3 barut
7 diapers
1 swaddle
1 sapu tangan
2 napkin
 baby wipes

BEG MAMA
 2 kain batik 
1 skirt labuh
2 baju lengan panjang
1 tudung
2 socks
 1 towel muka
1 towel
1 bungkus maternity pad 
1 bungkus pad period whisper
panties
nursing bras 
toiletteries
bedak, sikat, deodorant,minyak angin
plastic bag
kurma, milo, biskut 

so hopefully it can help all the mama to be like me out there to prepare kan...
dah prepare tu jangan la peram kat umah ja ya...buh la siap2 dalam keta...mana tau..kadang2 minggu ke 34 ke atas pun da bleh deliver anytime...
to Ilya..thanks for a beautiful tips...
ala tomey2...
cant wait to see u baby boo...




Yeah...first of all...dalam Islam pun da tuntut untuk kita susukan anak kita dengan susu kita sehingga lah anak kita ckup umor 2tahun...tpi kalau susu xdak nk wat mcm mana kan?
Ermmmm......mcam mana kan?ckup ka just bg ebm ja tak tmbah fm?
Well...aku ni beranak pun xlagi..tpi based on my SIL yg fully bf aku pnya nephew smpai dua thun...n based on colleague aku sorg ni...ckup tak ckup sebenaqnya depends dengan kita...mcm2 supplement ada lani....and diorg pun ada motivate aku....nk fully bf ni kena self motivated sket...sbb org2 di sekeliling kita yang tak paham psai kebaikkan susu ibu ni dia akan sentiasa encourage kita utk campoq dengan fm...tak ckup la..ksian baby la...mcm2 la...
So abaikan ja lah..pekak kan ja lah telinga...tak kuranggg jugakkkk ada yg wat muka bila aku kata aku nk fully bf.....nk ja aku ckp wutdeheck...tpi lantak lah...lain org lain pemikiran dia...lain jugak cara nk besaqkan anak msing2..
Yes...zaman mak2 kita dlu byk yg kita ni dibesarkan guna fm...berjaya jugak kan?mama aku pun ckp...ktorg 4 beradek minum dumex ja dr kecik....
Tpi kena pham....zaman tu mana ada pump2 tetek yg canggih manggih mcm lani....lani mcm2 ada...bila mampu tu...aku rsa tak slah kan kalau kita invest utk anak kita....lgipun khasiat susu ibu ni xdak tandingannya...kena ingat lani mcm2 penyakit ada...itu la ni la...so aku dpt tgk la perbzaan baby yg fully bf ngn baby yg minum fm ni....kalau baby yg mnum ebm ja...system immune bdan dia kuat compared to yg campoq2...kalau tgk baby yg consume fm ni selalu demam2 la...cirit birit la...kulit sensitip la...so menda ni semua terpulang kepada individu msg2....
Insya Allah...hasben pun support aku nk fully bf...siap nk sponser lgi medela freestyle...hoyeahhhh....
Seronok.....
Tenkiu en suami....
Sekarang ni tgh tggu survey dr London brpa harga medela freestyle kat sana...
Why medela freestyle?of coz la sbb medela fs ni double pumping....means dat suction n pumping system dia lagi bgus....mksudnya boleh perah dua2 belah breast dlm satu masa...kan senang tu....and dis pump also ringan...senang la nk bwak p ke kilang kan...
So xdak la alasan kata ssh la..apa la....nk seribu daya...xnak seribu dalih..yg penting...mental kena kuat n berdoa selalu kt Allah supaya dikurniakan susu yg mncukupi utk baby nnt....

So ni lah dia pump idaman ku....

posted from Bloggeroid

My baby...

in , , , , by Alia Farhan, 6:44 PM
Hi mama n abah....


Cheese!

Heee...senyum plak baby mama n abah ni kn....heee...gewamm ni...pipi mcm toing2 kan....
So kiut.....dah la senyum....mcm tau2 ja org duk teropong dia kan....
Okai baby...pliz take care...jgn flying kick mama kuat2...
Mama n abah cant wait to see u lil precious...
To shower u wif lots of love....
Till d next teropong session baby boo.....

Xoxo,
Mama n abah love u baby boo...

posted from Bloggeroid

Cakap psai barang baby...mcm byk ja lagi menda yang aku tak prepare...mcm2 la...baju bru beli sket2...tu pun jenuh menuntut dgn kwan2 saina yg da jdi hot mommies smua...dr semua aspek la...tnya psai brpa psg baju new born nk kena ada at least..brpa byk mittn n booties nk kena ada...rompers la mcm2 lagi...and lani plak aku tgh kompius nk beli playpen ka baby cot..i mean playpen tu pun sjenis baby cot jgk...beza dia bleh covert tu playpen la kan...leh la aku letak baby aku...aku wat reja ngan snang hati...tapi buleh ka?kalau dulu aku tnya perlu ke tak baby cot...now i made up my mind...mmg aku kena ada baby cot...but now kinda kompius plak...nk beli playpen pnya ka baby cot....sesetengah org kata mbazir beli cot ni...tpi kalau pesyen aku ngn laki aku ni yg tdoq buas..tmbah plak laki aku ni bangsa belanda dapat tanah...lagi la...ko nk letak sekali baby kat tengah...tak dpt derrr...tak dpt...mmg la org kata naluri...menda kalau nk jdi..ilang naluri keibuan ka kebapaan kan...org moden kata prevention is better than cure...so dis is what i'm doing...mau tak mau..trpaksa la...dpt jenis baby mcm abg pupu dia zakwan lagi jenuh...satu tilam queen size..beta yg pnya...tak ker naya...udah la bilik aku ni pun besaq kelemboi ja haaa....
Persoalannya....baby cot kayu ka..baby cot playpen?
Baby cot kayu kena warna puteh...makaih mmg sedondon satu set la ngn furniture blik ni...english style abeh...kalau playpen...kena cri hat kiut2 la kn...tpi semua aku tgk mcm boring...tpi harga mcm lari byk ja betweeen dis two...lari kt rm200+...plus playpen ni portable...agk nk poyo leh bwak blik ni blik jitra...pastu bagi mak tok bising...oiii semak oiii semak....ngeh2so which one is worth?in terms of economic...safety...n handling?i've been doin lots of reading...ada yg bgi cadangan beli dua2...nahhh puaihhh...jenuhhhh...


Sweet n cosy ja kan?!adorable....


Nah dpt satu set mcm ni...mama ngn abah baby tdoq dlm toilet ja lah...


Kalau playpen or portable baby cot mcm ni...den mmg tak kesah..kaler ksukaab den ni...ijau jang..ijau...memang keno ngn selero dennn...tpi hr tu ada jmpa playpen yg kaler dia ceria mcm ni...suka sgt!xdak la nmpk boring kn?

So guys...which one?

posted from Bloggeroid

sharing is caring...

in , , , by Alia Farhan, 9:11 AM
for those mamas n mommies wanna be like me who like to save a lot....u can visit dis page....this hot mommy has lot to offer you guys....
btw, sharing is caring rite?

 rompers as cheap as RM25 per pack...
super cheap rite?


 cute leggings



adorable hat...

kindly visit her page...by clicking here

cloth diaper....

in , , , , by Alia Farhan, 1:58 AM
well...bila cakap psal keinginan aku nak bagi baby aku pkai cloth diapers byk jugak hamba2 Allah yang tak kurang jugak suka2 hati mngkritik...ekeleh..aku tak kritik korang pkai diposal diapers pun besaq tuah ye dak..memang agak costing..ya lah paling murah satu CD harga dia pun rm23..depends dengan jenis...so sekarang ni aku mmg tgh eager gila kumpul beli CD..every month beli dalam 5 mcm tu..Insya Allah..bln Dec ni husband nk provide budget for CD..tu pun selepas aku wat calculation brapa duet akan melayang kalau guna DD berbanding ngn CD...xleh blah kan...dasar kedekut!bukan kedekut la..aku ni berjimat...nnt next2 baby aku pun boleh lgi pkai CD anak sulong aku ni...mmg la leceh CD ni..nk kena basuh la..xmcam DD...pas pkai ja bleh lempaq dlm tong sampah..yang ni hang kena basuh..tp xdak la renyah mana...pad pun aku da pkai cloth pad...xkkan la kat anak aku..aku xleh bagi yang terbaik...
why cloth diaper alia..why?!!

1...Bahan kimia Dioxin. Tahukah anda disposal diapers mengandungi Dioxin.Dioxin nie ialah bahan yang terhasil dari proses pelunturan.Kertas yang digunakan utk buat disposal diapers tu perlu dilunturkan sehingga nampak putih ,bersih dan cantik..upss,tapi selamat ker utk baby?? Dioksin juga merupakan toksin yang bersifat karsinogen dan ini merupakan penyebab kanser..banyak negara sudah mengharamkan penggunaan karsinogen kerana keburukannya...jadi,,fikir-fikirkan,sanggup kah kita biarkan anak kita memakai lampin berkarsinogen

2...Sodiom polyacrylate Ini pula bahan kimia yang menyebabkan Disposal diapers menyerap dengan banyak. Bila basah,ia akan bertukar menjadi gel.Haaa,inilah bahan yang menyebabkan kulit bayi jadi kemerah-merahan sampai kita asyik terpaksa tukar jenama disposal diapers. Gel ini juga boleh menyebabkan muntah-muntah,jangkitan kuman bila lambat ditukar dan demam bila berlaku alahan yang kronik. Hmm...gel ini tak lagi digunakan dalam tampon wanita sejak diharamkan pada tahun 1995 kerana dikatakan penyebab Toxic Shock Syndrome.

3...Tributyl Tin
Ini perosak alam nie....huhuhu,ia merupakan environmental pollutant dan sangat bertoksik.Bahan ini mengganggu sistem hormon dan imunisasi badan.
4...Kesuburan
Pada tahun 2000, satu kajian dijalankan di German mendapati bahawa lampin pakai buang ini menaikkan suhu sekitar skrotum (takutnya!!) dan boleh merosakkan mekanisme penyejukan semulajadi...Kesannya???..ini akan mempengaruhi kesuburan di masa depan..

Tahukah anda??? 27 juta disposal diapers masuk ke tempat pelupusan sampah setiap hari di seluruh dunia.

500 tahun masa yang diambil untuk Disposal Diapers nie mereput.

50% domestic sampah dalam rumah yang ada anak kecil ialah Disposal Diaper.
Semua ini takkan berlaku kalau anda menggunakan Cloth Diapers.

Hahahah,ini bab yang paling menarik...Penjimatan Kos

Dengan pakai Cloth diapers, percaya atau tidak anda mampu berjimat

Lihat pengiraan dibawah:
Katakan anak anda menggunakan 7 keping lampin secara purata setiap hari sejak dari lahir sehingga pandai ke toilet.Katakan anak anda pandai ke toilet pada umur 3 tahun.
7 Keping x RM0.50 (ini harga bila beli time sale) = RM 3.50 sehari
RM 3.50 x 30 hari sebulan = RM 105.00 sebulan
RM 105.00 x 12 bulan = RM 1260 (perbelanjaan utk setahun)
Kalau sampai pandai pergi toilet pada umur 3 tahun
RM 1260 x 3 tahun = RM 3780..
Wow..banyak juga kan,ini untuk seorang anak..macammana kalau ada 2-3 org anak?

Sekeping Cloth diaper berharga RM25.00
Rm 25.00 x 20 keping sehari = RM 336.00

Sebulan kos masih RM 500.00 

Setahun kos masih RM 500.00

3 tahun kos masih RM 500.00
 

Anak ke 2..masih boleh dipakai ..jadi kos masih RM 500.00 
Jimat kan??? 
boleh guna sampai anak ke berapa ntah kan..tak macam DD....



takut nnt anak umoq 2 tahun da tak muat?dunt worry...CD ni boleh laras ya cik kak..cik kak sekelian...


so memang berbaloi kan?
kalau baby sitter korang refuse?ala...suh dia humbam masuk dalam wetbag...xyah dia ssh nak basuh...korang basuh sdri la...relax la..sementara nak besa kan...

source from: pamperyourbaby
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS