Showing posts with label food review

 Assalamualaikum....

Ada peminat dimsum tak dekat sini? Aku memang peminat tegar dimsum n dumpling? Aku memang peminat tegar la. Sedap hoiiii....

Ni pun nak cerita pasal halal dimsum dekat Penang ni..Canning Dimsum Express. Aku rasa diorang dah bukak since 2019 tak silap aku. Lama duk kata nak pi makan.. But tak dapat nak try sebab MCO last year..

So awal tahun hari tu sempat la jugak pi...untuk merasa.... Jom lah kita tengok apa yang patut kan...


Jom la tengok apa yang aku order... 


Teh chrysanthemums untuk aku.. Panas2 minum ni best la kan... 


The main purpose to eat here.... Dim sum n dumplings dia sedap... Setanding dengan Green Town Ipoh yang aku suka tu. 


Fav aku.. Char koay kak


Pun sedapppp gilaaa


Ni bihun apa ntah.. Pun sedap jugak.. Pulun la Ecah makan ni.. 


Nasi goreng dia pun onzzz.. Cukup rasa semua


Pau/bao dia.. Sedap jugak.. Suka yg bbq chicken n salted egg tu... 


Bawak maktok makan dimsum... Ni sebelum makanan mai


Terima kasih boss belanja mem makan.. Hahahhaha

Overall bagi aku... Kedai dia selesa la.. Lpas tu ada tmpt kids hang out kt satu tmpt semntara nak tunggu makanan mai kan... Kira memang selesa la jugak... 

So hampa kalau nak makan Dimsum halal boleh la terjah ke Canning Dimsum Express Bayan Baru ya... 







 Assalamualaikum....


It's been a very long2 day.. I'd been missing from my blog. Ntah ke mana blogging mood menghilang. Forgive me. Nak kata sibuk.. Ya la jugak sibuk.. Anak yang kecik tu tadika memang dah ke sekolah dari hujung2 bulan 1..yang si kakaknya pulak dengan online class until last week dah kena start sekolah.

Macam tu la keadaannya. Menjadi supir kepada anak...masa si kakak online ckass6.. Kena tengok2 jugak masa dia ada online class... Masa dia da start sek... Kena jadi supir untuk dua2 orang. Dah hantar kakak ke sekolah.. Kena amik balik amik adik pulak.. Kalau asik habis class awal.. Kena amik adik dulu n then hantar kakak ke sekolah pulak... Phewww... Memang penat ke sana ke sini... 

Tu yang tak ter update langsung blog tu.. Aduhaiiii.. Maafkan la tuan blog ni... Memang kelaut sangat.... 

Ok la.. But since ada mood ni.. Moh ler kita update apa yang patut... Last weekn, kami ada pi makan Roti Sarang Burung Viral di Balik Pulau yang fames n viral hari tu. 

Actually sebelum ni dah pernah pi....tapi memandangkan que dia ber zig zag zig zag.. Maka dengan itu Sodaqallahualazimmmm... Idok ler aku dengan laki aku nak hegeh2 berator lagi.. Bukan kamiiii la tuuu... 

Tapi memandangkan baru2 ni dah boleh lebih dari 10km..kami pi cargass la nak breakfast dekat situ.. Alhamdulillah dalam pukui 9.30am kami sampai di Balik Pulau... Time kami pi tak ramai orang. Masih ada meja kosong. Laki aku yang mengordernya rotinya...masa order tu kena bayaq siap2 tak silap... 

Buttttt... The waiting que is quite long... Banyak gila orang yang makan dejat situ tapau jugak... And orang2 yang sebelum2 kami pun dapat lambat...kami pun tunggu lebih dari 30 minit... 

Tapi ok la kan... Sebab memang nampak la banyak gila yg tapau2 tu.. So kita paham la... 



Sabaq menanti roti sarang burung... 


Finally da sampai.. Hahhahah


Nyum2


Ni pulak fish tacos..laki aku beli.. 


Fish tacos.. Ok la not bad rasa dia.. Cuma aku tak suka kubis unggu dia yang dia buat coleslaw tu πŸ˜…

Overall... 

Ok la not bad.... Kalau orang tanya best ke tak.. I should say ok la... Not that bad... 
Tapi tu la aku rasa roti sarang burung aku buat dekat rumah hari tu sedap lagi. Hahhahahhahahhahahhahahahhahahahha

Nak repeat tak? 

Jauh2 nak datang semata2 nak repeat idok ler teman.... Tapi kalau kawan2 oramg luaq ajak pi... Ok la boleh bawak... Cuma kalau zigzag tak payah pun xpa... 





 Rasa macam hari tu berkobar-kobar gila duk update blog... Tibehhhhh kena umum MCO terus mood blogging semua tersontot n ke laut dalam... Cissss... Mati mood aku tauuuuu 😌😌😌😌

Tapi takpa... Jom la aku nak panaskan balik blog aku ni... Idok ler mau senduuuu.. Kalau idok macam mana adsense nak kaching kachinggggg πŸ’°πŸ’°πŸ’° ahhhh gitohhhh

Kali ni nak cerita pasal gulai sembilang... Ohhh i love gulai sembilang so much.. Kalau dulu dekat Juru memang aku selalu akan makan dekat Kak Laila la kan... Tapi dekat sini... Ada jugak port Gulai Sembilang boekkkk punyaaa... 

Tak lain tak bukan dekat Jelutong ni... Aku rasa ada la dua tiga kali jugak makan dekat sini... Ni pun makan hari tu sebelum MCO n sebelum balik Jitra tu... 


Dulu masa tak Covid.. Lauk2 dia banyak lagi.. Tapi aku rasa bila Covid ni maybe customers pun da xbanyak macam dulu-dulu kan.. So tuan kedai pun x masak lauk banyak-banyak dah. 



Nyummehhh nyummmehhh sembilang moi fav... 


Simple ja lauk kami amik untuk 3 beranak kami ni... 


Aku memang suka part ekoq ikan.. Tak kesah la ikan apa pun.. mesti sambar part ni dulu... 


Muka bahagia makan kariiiii... 
Tengok tu semua licinnnnn

Total makanan kami makan adalah RM20.. ok la.. Mahal skit.. Tapi ok la ikan dia besaq.. Pastu kari dia semua berasa.. Aku suka. Kena pulak dengan sambal belacan n kangkung belacan tu... Bestttt.  

So kalau hampa nak try..boleh la ke... 

Ani Gulai Sembilang
Tun Dr Lim Chong Eu Expressway, 11600 Jelutong, Penang, Malaysia
016-458 4229













 To be honest....kesedapan makanan tu terlalu subjective untuk aku. Mungkin sedap bagi orang lain.. Tapi dekat aku... Biasa2 aja... Mungkin bagi orang lain xsedap.. Tapi sedap bagi aku... Sebab tu aku cakap subjective menda ni....

Kali ni nak cerita pasal satu kedai makan ni...nun jauh di Balik Pulau sana nunnnn... Dia punya speciality adalah kari claypot. Masa kami mai ni ada ikan jenahak... So apa lagi... Harus lah mintak kepala n isi jugak kan. Aku memang penggemar ikan jenahak... So this is good!

Kedai ni ramai jugak ya orang yang mai makan dekat sini.. Mostly local people la.. Aku tak rasa orang luaq Penang tau kedai ni.. So nak makan dekat sini kena bawak bersabaq sikit ya... Sebab depa akan lepaskan ikan ikut apa yang kita nak. 

So here comes the foods.... 



Slurppppp.. Tak serve dalam claypot pun 🀣🀣🀣🀣... Nasib rasa letopzzz


Sedap kari dia... To be honest... Kari letak daun kari, daun kesum and bunga kantan ni memamg sedap sangat... Lepas ni boleh la try buat macam ni kat rumah.. Mesti sedap n letopz... 

Pilihan lauk memang tak banyak... Ada kami amik ayam goreng.. Ada ikan goreng jugak tak silap... Bila makan dengan kari n sambal belacan n ulam dia memamg umphhh... Ni kali kedua laki aku bawak makan dekat sini... 

So hampa2 kalau nak makan kari yang best.. Boleh la cuba tang niiii... 


Eryna Cafe Curry Claypot 

Jalan Kuala Sungai Pinang, 
11000 Balik Pulau, 
Penang 




Pada 20 hb December yang lalu.. Kami sekeluarga telah bergerak ke Selatan tanah air.. Iaitu ke Johor... Destinasi kami adalah ke Johor Bahru. Sudah pasti ke Legoland menjadi pilihan kami sekeluarga. Actually trip ni pi sekali dengan family adik ipar aku... So nanti aku cerita ya pakej Legoland mana yang kami amik hari tu...

Macam biasa lah... Perjalanan dari Utara (Penang).. Pasti ditempuhi dengan penuh kesyahduan... Nasib la aku kawen dengan orang Penang ja.. Negeri pun sebelah2 ja.. Xdapat bayangkan kalau time2 raya... Syahduuu ja nak tempuh balik kampung jauh2 sambut raya ni.... Elok la Allah da aturkan jodoh yang terbaik untuk aku... Hahhahah


Merentas jambatan kedua ni ja dah 21km...hahhahahah...bapak panjang gila jambatan ni... 


Bangun tidur berlaki-kaliiiiiii.. Mnyanyi bergaduh dua beradik tu berkali-kali pun tak sampai2 lagi... 


Thank you husband bawak kami  jalan2. 

Setelah berkali-kali berhenti-henti di pelbagai RNR untuk kincin... Birakkk... Makan.. Solat dsb... Maka lebih kurang pukul 9+ malam kami pun sampai ke JB... Perjalanan dari Penang ke arah selatan tak la banyak sangat kereta berbanding dari arah KL ke Utara.. Ya la.. Depa pakat2 serbu Penang dengan Lkawi sampai cekelat pun hbis...sapa pi dapat cekelat angin ja lahπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Oh so cut the story short kami pi ke Onn Kitchen JB untuk dinner... Lapaq time tu. Actually kami pernah dah makan dekat Onn Kitchen 2 tahun lepas masa trip ke Singapore... Tapi time kami sampai tu dalam 10.30pm+..but the crowd still ramai n happening. Masa baru2 kami pi ni... Memang kedai lenggang gila... Kawan aku orang JB cakap... Mmg JB lenggang sebab sporian tak boleh cross border... So dats why la JB tersangatlah lenggang... 

Aku suka dekat Onn Kitchen ni... Kedai dia ala2 warung-warung dekat kampung tau. Kedai dia ni dekat hospital tak silap aku... 



Aku suka kedai dia... Hahahhah


Ni masing2 kenyang la.. Sampai2 dekat apartment yang ktorg stay tu lapaq.. Nasib la standby.. Tapau siap2 kat budak2 ni.. Tak abih.. Boleh buat breakfast kan... 


Ideas for storage 


Konsep vendor.. Sapa2 nak letak barang niaga boleh letak sini... 


Mee goreng dia sedapppp


Nasi lemak paru.. Orang utara kata kelempung.. Sedappp.. Cuma pedas skit untuk orang yang tak makan pedas.. Tapi sedap ja laki aku habiskan.. Dah terbiasa dengan isteri yang makan pedas ka... Terbiasa dengan mulut isteri yang pedas ni.. Hahahaha

Selain dari menu yang kami makan ni.. Dia ada jugak jual lempeng... Lontong kalau pagi2.. Ada roti canai jugak tak silap aku... Nasi goreng.. Chicken chop n etc... Quite variety la jugak... 

Hampa2 kalau pi JB boleh la try makan dekat sini naaa.... Sedap jugak makanan-makanan dia... Last time kami pi ramai-ramai memang macam2 la kami order... Cuma time tu xdak la nak tangkap gmbaq ka apa sebab da lapaq.. Lepas tu order pun mai sepah2 dah... Tapi memang ok la sedap kalau nak makan dekat sini... Kedai ni pun buka dari pagi... 


Pics credit to Google


Pics credit to Google




Pics credit to Google 

Sebahagian gambar-gambar makanan yang aku dapat bila aku google... 



So kepada hampa yang nak try makan dekat sini.. Boleh la waze Onn Kitchen 


Pic credit to Google. 



Alamat :

29A, Jalan Tarom, Kampung Bahru, 
80100 Johor Bahru, 
Johor


Ok la... Dah ngantuk.. Next time aku share dekat mana kami stay ya... 













Musim-musim MCO ni agak susah la jugak nak dapat kedai tomyam yang sedap kan.. Maklumlah.. Banyak geng2 tukang masak dari sana balik and tak dapat balik ke sini balik. Kedai yang kami biasa makan masakan Siam tu tak bukak....

So baru-baru ni teringin nak makan makanan goreng dari sana.. Macam nasi goreng diorang.. Bihun Tomyam... Kan special rasa dia... So husband aku ajak aku pi makan dekat Bangkok Tomyam ni...

And semalam.. Lunch... Si Adriana pulak nak makan tomyam2 ni lunch kelmarin... So apa lagi... Terus suami aku cakap jom la makan kat Bangkok Tomyam ja... Tau dah sedap... 

So jom lah kita tengok apa yang kami order semalam... 



Siakap stim limau +tomyam 



Siakap stim limau dia sedap gilaaaa.. Sama sedap macam kedai yang kami selalu makan sebelum ni.. Cumanya dekat kedai tu lagi pedasssss n bawang putih dia letak lagi banyakkkkk... And rasa menyengit dia lagi kawwwww.. Sampai berair hidung2..tpi yg ni ok la.. At least budak2 boleh makan... 


Tomyam campur dia pun ok la.. Sedap jugak.. Tapi kalau letak sayur mcm cendawan tu ka.. Aku rasa lagi best kot. 


Prawn thai green curry. 
Ok sedap jugak.. Actually thai green curry ni rasa dia sama la macam masak lemak kita tu. Fav aku masakan mcm ni... 


Kailan ikan masin.... 
Sedap betul sebab ikan masin dia generous.. Letak banyak and rasa la ikan masin tu.. Lepas tu betul2 guna kailan n bukan baby cabbage tu. Selalu kan depa banyak guna baby cabbage tu pastu claimed as baby kailan konon.. Tipu orang tak kenai sayoq boleh la🀣🀣🀣

And 1 lagi kami order teloq dadar... Tak amik pun la gambaq sebab teloq dadar mai lewat time da start makan.. Ala teloq dadar macam biasa la kan.... 

So overall.. Memang sedap la.. Aku suka.. Pernah sebelum ni makan nasi goreng ikan masin dia pun sedap gila ok.. Aku request pedas... Memang pedas dia dengan ikan masin dia yang generous tu membuatkan nasi goreng tu walllahhhh sangat... I liokkke... 


So orang Penang mana2 yang cari kedai tomyam yang best2 boleh la try dekat sini


Original Bangkok Tomyam

85 Persiaran Mahsuri 1/3,
Bandar Sunway Tunas, 
11900 Bayan Lepas, 
Penang

04-644 2205

 Dah lama teringin nak makan nasi dekat 3 Budak Gemuk ni. Ya lah.. Hari tu kan viral dekat KL Nasi 3 Budak Gemuk ni... Memamg serius teringin gila....

So bila tau yg 3 Budak Gemuk ni dah ada dekat Penang... So excited gila nak try... And here we go....nasib la dekat ja dengan rumah... Orang Penang, 3 Budak Gemuk ni dekat area2 Queensbay saja... 

So jom kita tengok.... 


Tunggu husband amik makanan yang diorder. 


Suka tengok interior dalam kedai ni.. Ceria! 

Makanan - makanan yang diorder. 


Ni yang set daging. Sedap.... Daging dia banyak gilaaaa kot.... Next time nak try yang kambing pulak. Orang cakap yang set kambing tu sedap gila... 


Ni set yang ayam. Ayam pun banyak. Sambal dia memang kawwwwwww pedassss.... Aku yang jenis makan pedas ni pun rasa pedas sambal dia ni... Tapi pedas dia pedas sedap la kan... Bukan jenis pedas takda rasa tu.... 


Sagu gula melaka. My fav! 


Carrot cake sedap gila. 

Overall.. Aku memang suka la sebab nya... Kena dengan taste aku sebab aku suka pedas. Yang x suka pedas maybe akan berpeluh2 time makan tu. 

Lepas ni for sure la akan repeat lagi untuk makan yang set kambing tu pulak... 

Orang Penang yang nak try nasi 3 Budak Gemuk ni boleh la ke :

3 Budak Gemuk Penang, 

Nk 69 D-G, 
Persiaran Bayan Indah, 
Sungai Nibong, 
11900 Bayan Lepas, 
Penang

No Tel:

019-832 3664











 Hari Jumaat lepas... Malam tu tibehhhhh lapaq nak makan nasi dalca pulak. Tapi time tu dah lewat pulak... Nak harapkan Nasi Dalca Rahim memang jawab dia kuah pun dah takdak cerita dia.

So laki aku cakap.. Jom try dekat Kassim Mustafa.. Depa kata dah surr balik... Aku pun lupa when was the last time i ate there. Hahhahaha. 

And here we go again.... Yang penting tak payah la nak que punya panjang macam orang gila ya. Tengok lauk2 dia surrrr karewaleee.... Hahhahaha


Ok dalam ni.. Lauk dalca dia sampai lambat skit. To be honest... Dalca dia ok ka tak ceroi sangat macam ada sesetengah kedai tu buat kan. 

Untuk malam tu.. Laki aku amik ayam kari bahagian dada... Kurma kambing dua ketul.. Ayam goreng seketul... Dalca.. Sayur kubis.. Dengan sambal nyok.... To be honest... Aku rasa after penambahbaikkan rasa dia setelah mengalami zaman kejatuhan... Bagi aku rasa dia da improved a lot....maybe sebab aku prefer kari dia yang lebih pekat n pedas2 skit... And sambai nyoq yang lebih pedas... I dunno... Tapi tu tekak aku la kan... 

Untuk orang-orang luaq yang tertanya2 nasi dalca tu apa... Sama dak dengan nasi kandaq ka dak ka... Dia tak sama dengan nasi kandaq.. Sebab nasi kandaq tu nasi biasa... Yang ni nasi minyak... Lauk tu lebih kurang sama ja lah.. Kena makan dengan dalca baru la jadi nasi dalca kan.... 

Apa pun... Aku rasa Nasi Dalca dekat Kassim Mustafa dah kembali surrrr...... 

Kalau hampa nak pi try boleh la ke 

Kassim Mustafa Nasi Dalca, 

Chulia Street, 

10200 Georgetown, 


Penang


Kat Penang ni bukan sekadaq nasi kandaq ja tau yang best... Nasi Dalca pun wajib orang luaq cuba.... So lepas PKPB  ni kalau sapa2 nak mai Penang menghilangkan duka lara xleh pi mana2 time PKPB ni boleh la mai makan tang sini. Kita support our local food okeh... 






Khamis lepas, setelah berapa lama stop review di hotel semenjak PKP berakhir... Maka aku menerima jemputan review di The Prestige Hotel. Antara hotel kegemaran aku dalam bab penyediaan makanan, dekorasi menarik dan seni "heritage" yang ada di hotel ini.

Kali ni, The Prestige Hotel menawarkan promosi kaw2 yang menarik. Antara promosi yang ditawarkan adalah :


Afternoon Affair untuk minum petang. 
Boleh order start dari pukul 3.00pm - 6.00pm.


Meriahkan.. 




Ni kat 1st layer.. Ada macam ala2 sandwich set dekat sini. Yg mcm ala2 steam bun tu.. Sedap gila ok.. Sebab dalam dia ada honey smoked duck... Fav! 



Ni more to pemanis mulut... Aku suka macaroons dia.. X manis leceh sangat mcm sesetengah orang buat. I kenot manis2 ni. 


Ni pulak scones... Sebut betui2.. Jangan duk sekonesss mcm Mona Kampung People pulak🀣🀣🀣



Ni pulak Mixed Platter. 
Boleh start order dari pukul 3.00pm - 10.00pm.

Jom kita tengok apa yang ada dalam Mixed Platter set ni... 


Ada macam2 weiiiiiii.. Sumpah dengan harga RM80 ni memang murah sangat2 Mixed Platter set dia ni. 


Dia bukan ada ayam daging lembu and kambing ja... Dia ada sotong.. Udang.. Fish fillet... Pastu chicken wings.. Pastu kebab daging lembu... Dengan pita isi kambing..... Memang selambak wei.. Sumpah puas hati gila... Tak tau nak describ puas hati dia tu macam mana tau sebab memang puas hati la... Tak dapat weiii dekat tempat lain RM80 macam ni... Kawan2 aku kat KL tengok gambaq ni kt ig pakat komen kata murah... In fact restaurants fames pun Mixed Platter depa mmg biasanya RM100+ kot. So memang berbaloi i tell you lah... 


Meriahhhhhhh takkkk... 

Tengok balik gambar ni.. Aduhhh terlioq teruk weiiiii.... 


So apa lagi jom orang Penang kita belanja family kita makan dekat Glasshouse, The Prestige Hotel ni. Dijamin puas hati dengan makanan2 dia. 

Harga bagi aku standard sama macam restaurants dekat luaq tu. Tak la harga mencekik darah sangat macam certain  restaurants dekat hotels tu. 

And sempena Halloween pada 31st October nanti... Depa ada buat promotion untuk Halloween 


So sapa2 yang nak pi sambut Halloween tu boleh la mai dinner tang ni.. 

Untuk reservations and details boleh;

Glasshouse, 
The Prestige Hotel, 
13, Church St Ghaut, Georgetown, 
10200 George Town, 
Penang
04-217 5888
















© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS