Showing posts with label ebm

Gmbar frozen ebm stock aku yg mngundang kontroversi ibu2 yg bresstfeeding....ya mmg saya saja packan saya pnya susu 12oz terus....
Aku tau ramai mak2...ibu2 mama2 n mommy2 kat luaq sana pack kan susu korg sekali minum 4oz kan...sbb korg dinasihatkan mcm tu kan...aku mula2 pun mmg plan nk gitu...tp memandangkan pack tu adalah 12 oz n after do some more study...mmg ada pun org yg buat packing susu dia 12 oz terus...kalau tak takkan la manufacturer tu nk p wat or produce utk 12oz pnya liners kan?
Method yg aku follow ni sama ja mcm yg korg2 pkai tu..bezanya korg mlm2 bwak la kluaq 3 or 4 pack yg korang da bekukan 4oz tu kan...tp method ni ko kluar kan satu pack n then esok pagi ko bahgikan 3 or 4 bottle...kalau nk hantaq ke babysitter sulam la dengan fresh ebm 2 3 bottles...xke sama ja method tu...cumanya aku da jimat pngunaan liners aku....
kadang2 kita ni cpt sgt judge method org tu tak betol..itu la ini la...just because I'm still new doesnt mean I have zero knowledge bout dis...yes...I do some study n research first...bukannya nk wat fyp ja ko kena wat research n study bagai...nk breastfeeding ni pun sama la...takkan la aku menonong nak hentam keromo ja...
Kalau ikut dr segi science pun...kualiti susu aku takkan terjejas...sama mcm let say aku prepare chemical in a large volume n then divide into 3 smaller bottles rather than preparing the same chemical in 3 different bottles...well is dat make a sense? Yg mana lgi senang? Menda sama...dont make it complicated lah...take it easy man....in engineering terms...dis is called cost saving...why cost saving? Bcoz we need less liners per day..anyway, we have to be smart...takdak rule pun kata wajib ko kena letakkan ko pnya susu 4 oz or 3oz ja mcm baby ko skali minum...no right? Kalau mcm tu jenuh la...dgn space lg nk kena saving...duet da tentu2 melayang kan....
Apapun ikot la...method kau nk follow cara mana follow...aku rasa method aku ni ok ja...aku xdak pun paksa2 org suh ikot method aku...sbb aku rasa method ni suits me d best...aku pun takkan argue with ur method...no nid to argue aku rasa..sbb dua2 pun betul...
Apa pun breastmilk is still d best eventhough its not fresh anymore compared to formula one....

Aku pun xpernah nak argue org nk guna disposable diapers...cakap tak bagus la just because aku bagi baby aku pkai cloth diapers....dat doesn't make me right to comment on the other's choices right? Itupun kalau aku nak wat banggang aku boleh ja kutuk org pkaikan anak diorg disposable diapers dengan 10 alasan aku sendiri....tapi no...I choose not to....wat apa aku nak argue...sebab aku ada cara aku sendiri dan hang pun ada cara hang sendiri....afterall, we only want the best for our kid rite? Lets not argue....lets respect each choice that we make....

Peace...

Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

Ebm stock

in , , , , , by Alia Farhan, 11:29 AM
Ckp psai ebm stock aku...Alhamdulillah...rezeki Adriana lately makin meriah...terima kasih Ya Allah...
Ckp psai ebm stock ni...currently stock ebm aku utk adriana makin memenuhi or conquer ruang peti ais kt dapoq mama...
Ya lah..of coz la aku balik brpantang kt jitra kan...nsib la mama ada dua peti ais...so selamat la..xdak la rsa brsalah sgt...huahua...
Dulu masa awai2 nk kumpul stock ebm adriana tu...awai2 guna bkas dadih yg kecik2 tu ja..pastu up sket guna bekas dadih biasa tu...mai la ni kena guna pkastic storage yg double zip lock tu..biasa pgi2 stock aku meriah sket...boleh dpt dlm lingkungan 8~9.5 oz....so trus msuk dlm plastic storage 12oz tu..n then freeze kn kt bhgian atas..n biasanya for second session n session berikutnya aku selalu dpt 4~6oz...depends la..kalau adriana direct breastfeed tu kurang la sket...tpi xpa..aku lagi suka bonding time dia direct breastfeed.boleh sembang2 ngn dia..pastu cuddle2 dia..hee comels betul la mek ni...gewammmm.....
So biasanya the second n next2 session tu aku akan bubuh dlm bekas dadih ja..sebab kdg2 aku pumo tym adriana tdoq kan..so mau tak mau aku bg la dia stock2 yg aku da perah ni...
Persoalannya lani...peti ais umah mama aku ni nk penuh dah...harus ke dak aku sruh laki aku bwak balik dulu ebm stock yg ada ke penang n simpan kt umah ktorg dulu...acaner tu? Buntu aku tau...


Stock ebm yg makin memenuhi ruang legar peti ais...


Rekod pgi td..9.5oz...go alia go!

N ptg td pun ada satu cita sedeh jugak..satu jitra black out...lbeh kurang dlm sejam jgk la...kira dlm kul 6 mcm tu patutnya aku kena pump kluaq dah...dan nk dijadikan crita letrik plak xdak...adoyaiii...mmg la rumble tuff aku ni leh manual...tp kan ker aku pnya tgan sakit..so xdaya la aku nk manually pump them.lagipun..sebelah pump..sebelah mnjejes2 jugak kuaq kan...trus bg adriana mnum ptg td..while the other side mnjejes2 kluaq tau...abeh basah baju aku...sedeh oi....nk nangeh aku rsa td...
Terus aku msg laki aku suh beli rechargeable battery...senang aku nak guna kalu takdak letrik ka power point ka..

Mmg byk jugak dugaan nk sediakan ebm utk Adriana ni...btw aku br ja try Alfalfa from Shaklee...esok nk tgk kesan dia...sebab Alfalfa ni org kata milk booster..apa pun yg penting kena byk brdoa kat Allah...sbb rezeki ni milik Allah...mind set kena positive...kita boleh merancang n berusaha ja...yg nak bagi tu hak Allah...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS