Showing posts with label breast feeding
berikut adalah senarai makanan2 dan minuman yang boleh menambahkan dan memeriahkan susu:
  • Milo
  • Horlicks
  • Seafood(ikan, sotong, udang, ketam,dll)
  • Barli
  • Oat
  • Nestum
  • Lobak putih.
  • Pisang
  • Coco crunch
  • Sayur hijau yang gelap(kalian, kangkung, sawi,kucai dll)
  • Gardenia wholemeal
  • Kismis&kurma
  • Cornflakes
  • Sup lobak putih
  • Tempe
  • Tauhu
  • Kekacang
  • Air suam
  • Habbatus sauda
  • Halba
  • Air Suam
  • Air soya
                                        
Susu ibu terdiri daripada karbohidrat, lemak dan protein. Pemakanan yang tinggi karbohidrat adalah digalakkan dalam penghasilan susu ibu. so lepas ni, makan kena jaga. elakkan amik makanan yang berkafein sebab makanan yang berkafein boleh menganggu kadar penyerapan nutrient2 ke dalam badan kita.


Manusia….mmg sgt bijak lah menghakimi manusia lain…yes…aku dalam fasa berhijrah…so aku mmg kalau boleh nak mngelak dari manusia2 yg negative mcm ni…rasanya tak terlayan kot kalau nk layan kerenah “gila” org kan….so biarkan ja lah….
Psal status2 aku n gambaq2 aku upload psal stock susu pun boleh mndatangkan mcm2 tomahan aku rsa it’s a serious joke man…suci la kununnya katanya…lantak hang lah…Hanya Allah jay g tau kenapa aku wat mcm tu…xpernah ada terlintas di hati nak menunjuk-nunjuk atau apa..just nk share ngn newbies mama mcm aku ni yg nk bf…tp msih byk yg tak tau…syukur dpt tolong kawan2 n even strangers yg tnya psal breastfeeding and cara nak kumpul stock byk2….

Bagi aku simple…ilmu aku psai breastfeeding untuk dikongsil..bukan utk disimpan sorg2…biaqlah Allah ja yang judge apa aku buat…sbb nya..Dia lagi Maha Mengetahui….
Alhamdulillah…Adriana mek kenit tu dah masuk 5 bulan…dan Alhamdulillah jugak…Allah masih memberi rezeki untuk Adriana menyusu badan. Seronok bila tengok anak kita membesar dengan air susu kita sendiri…terima kasih Ya Allah, Yang Maha Pemurah…
Buat kawan2 kat luaq sana yang masih ragu2..takut2 susu takda..jangan macam tu….mindset tu kena always positive. Ingat Allah jadikan tetek kita ni suka2 ka…tak ….sebab Allah tau dari  situ la letaknya susu untuk anak2 kita….Allah jugak jadikan kita ni dengan tetek khas untuk anak2 kita..bukan untuk bapak nya ja ya…..kat sini nak list out kan beberapa tips: selok2nya dari awal pregnancy lagi da start cari bahan bacaan berkenaan breastfeeding ni. Kalau nak tau, aku pernah diperlekehkan oleh kwan2 yang kununnya da brpengalaman (da ada anak terlebih dahulu) bila aku cakap psai breastfeeding ni…n mcm mana pngalaman kakak ipaq aku masa mnyusukan Zakwan dulu…for them alaa..ckap pengalaman org boleh la…cuba try tgk nnt mcm mana…ok now, aku da buktikan(bukan nak riak dlm hal ni..tp aku suka sgt kalau ada kwan2 yg tnya psai aku pnya breastfeeding journey..yg mana aku boleh kongsi kan..aku aku kongsi)
1)      Niat kerana Allah. Dalam Al Quran pun dah menyatakan kewajipan seorang ibu untuk menyusukan anak dia selama 2 tahun…yang penting kena niat kerana Allah

Ini telah disebutkan di dalam surah Al-Baqarah ayat 233. 
Maksudnya:


Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang hendak menyempurnakan penyusuan itu: dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

                                            

2)      Jangan cakap “Susu saya kurang”….tu adalah pantang larang dalam menyusukan anak….sebab kata2 tu doa…kena sentiasa ckp “alaa…xper…maybe aku letih..japg susu aku byk la tu..In Sha Allah”…sambil tu kena la doa2..zikir2 sama…mcm aku hari tu tonsillitis and demam panas…mmg susu drop byk jugak la…dengan badan panasnya..badan xlarat nya…mmg nk pump pun rasa berat lahai…tp bila pikiaq kewajipan dan amanah Allah dalam nak menyusukan Adriana..terus rsa takleh manja2…hewhew….pastu sambil pump sambil doa n ckap menda2 yg positive ja..Alhamdulillah..sekarang nib ack to normal dah.
3)      Always follow pump schedule….kalau baby taknak menyusu…sentiasa pump kluaq so dat otak kita akan rangsang hormone prolactin supaya sentiasa mnghasilkan susu sebab ada demand…kena paham konsep demand and supply…
4)      Amalkan pemakanan yang sihat…banyakkan makan sayur2 hijau…minum air masak yang mncukupi…air manis pun ok jer..Cuma jgn lebih2 ya..cth:milo, horlicks panas.
5)      Banyakkan amalan rohani dan zikir. Sentiasa berdoa supaya Allah murahkan rezeki untuk kita susukan anak kita sampai 2 tahun…amalkan zikir Ya Matin..In Sha Allah  susu akan banyakJ
6)      Jangan berputus asa kalau tips2 kat atas tak Berjaya….boleh jugak usaha dengan mengambil supplement macam Set Menyusu Shaklee terutamanya Alfalfa yang terkenal sebagai milkboosters. Ni adalah salah satu usaha kita ya. Amalkan pengambilan Habbatus Sauda, madu dan halba untuk menambah susu kita.(rujuk makanan2 Sunnah)

Always remember, bagusnya dan hikmahnya suruhan Allah ini buat ibu yang menyusui anaknya. 
1. first, anak kita dapat susu yang sepatutnya iaitu dari ibunya sendiri bukannya dari sumber lain.
2. Second, bonding itu amat kuat antara kita dan anak.
3. Sistem pertahanan badan anak kuat.
4. Ibu pun sihat, rahim cepat kecut. Sesungguhnya setiap yang Allah suruh itu tidak memberi mudarat dan jika ada sedikit mudarat sekalipun ada penyelesaiannya. Kita kena sentiasa berusaha.



pesanan penaja: sesapa yg nak rsa ke"best"an product Shaklee...boleh whatsapp 0133363775....free consultation regarding breast feeding...because sharing is caring

rasanya macam da lama da kata nk wat review psai Rumble Tuff Duo Breast pump ni...rsanya dis pump mcm sangat savior kot..kalau tak kena la aku beli Medela Freestyle tu kan..dah la mahai...3 or 4 kali ganda harga rumble tuff...depends kat mana beli medela FS tu la kan...
since pump ni sgt bgus....4 in 1 kan...double boleh...single boleh....electric boleh..battery boleh...manul pun boleh kn...so I decided nk jual pump ni....bukan yg second hand...but new one...so sesapa yg berminat boleh la dapatkan...n check my fb page...click here

ok back psai pump ni...
apa yang aku suka sangat?
  1. sgt murah untuk double pump kot
  2. ringan...lgi ringan dr FS kot
  3. boleh convert to manual & single pump & battery
  4. suction tak sakit..boleh adjust level suction
jangan tak caya disebabkan jatuh cinta ngn RT ni...aku beli dua kot...satu spare pkai kt umah..satu lgi untuk pakai kt kilang or travel...beli dua pun harga baru setengah harga FS yg aku gila2 kan sgt dulu tu..nasib aku wat keputusan bijak beli RT instead of FS...
at first masa aku ckp kat Amir aku nk give a try to RF instead of FS..membebel jgk dia...dia kata duet da spare kan utk FS...kenapa nk change to RT plak..so discuss pnya discuss...aku pun pujuk dia..why not give a try kan...lgi pun tak semestinya murah tu tak berkualiti kan....just because dis brand still new in the market..so harga dia takdak lah mahai kan....tp time aku beli few months back takdak la semahai la ni...hihi...mahai2 pun still x semahai FS kan...
so i would recommended to all new mothers out there...give a try to dis brand...murah pun murah...boleh like my page ya..boleh search kat FB: Arissa Mama  n Baby One Stop Center...byk lagi brg2 baby lain yang juai kat sini..

Untungnya jadi wanita...

in , , by Alia Farhan, 6:39 AM
pic credit to fb/ibumengandung
Barang2 kelengkapan untuk breastfeeding da selesai kot rasanya...
So here come the checklist:
1) breast pump....yg ni da amek kt poslaju semalam...


Aku xjdi amek mdela FS...sebabnya pump FS warranty 6mnths ja...n yg kalau aku nk beli tu direct dr US..risau plak aku nnt ssh ka mcm mana...plus rumble tuff ni pun murah....rege dlm 1/5 dr medela FS yg aku dpt hr tu...hr tu dpt FS dlm rm1.5k...kira murah la tu kan...tapi bila aku byk baca review...ramai yg rumble tuff ni pun ok...very light...senang nk assembly...tak renyah...siap laki bini da test semalam...cuma kena beli rechargeable battery la kan for emergency..tu br bru brpa ja cost dia kan...hehehe.nak2 plak sejak dua menjak ni kt kilang sebuk duk wat kaizen activity so otak aku ni byl nk kaizen n cut cost ja...
Memula bising jugak laki aku suh beli FS...ye lah...dia yg sediakan bajet utk breast pump ni...tetiba ja aku nk tukaq ke rumble tuff...pro n cont tetap la ada kan..medela mmg la well known...tp pump kalau dia nk failure bukan nya kita leh agak bila.lg satu nk beli kt kedai dpt harga rm1.5k mmg xdpt la...mostly kedai akan juai medela FS ni dlm rm2.3k...pffftttt.....lagipun kalau yg rumble tuff ni leh convert jd manual...so kira ok la sket kot....maklumlah aku kan cheapskate...otak ligat ja pikiaq mcm mana nk bjimat....hohoho....
Tapi mana tau...tetiba pasni nk beli mdela FS as second pump plak kan...who knows....

2) chiller bag
3) ice pack


Cun tak chiller beg i tu?kewl kan...very the english style...

4)botol susu~bru ada dua tiga ketoi
5) plastic bags with zipper lock to keep breast milk...
Yg ni ada la purchase 50 pcs...yg 12oz pnya...so boleh la jimat space kat deep freezer tu kan...
6) deep freezer~yg ni bulan 6 nnt bru amek...ada akak kt kilang tu dia nk tolak...bru ja pkai 3 bulan...sbb nk tolak...dia nknpindah umah n beli peti ais yg dua pintu besaqqq trus tu....so i just buy from her...seppp rm300 mak!
7) bekas dadih as breast milk storage?mayb will opt for this choice jugak kot...sbb hri tu tgk kak ipaq aku kak n wat stock utk zakwan pun pkai bekas dadih tu ja...at least saving la sket...cuma xleh pkai lebeh dr dua kali la...have to organize it very well la...

So apa lagi ehh???
Yg lain 2 In Sha Allah da setel...
Cuma nk tunggu baby ja....
Baby bila nk kuaq ni ya?
Mama n papa cant wait to see u dear....
Tolong doakan saya ya....

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS