Showing posts with label Adriana

Adriana tdoqqqq!!!

in , , by Alia Farhan, 7:07 AM

ni bukan gmbaq skrg...da tutup lampu dah tp stil duk active smbil stunt sana sini n wat muka chucky dia tu...
ohhh nooo Adriana syg...

tdoq la...
mama n papa nk mengopi sat smbil bincang hal bisnes mama nnt ni...

tolong ya syg...

Cloth diapering....

in , , , , by Alia Farhan, 10:30 AM
So hari ni da start bg alAdriana pkai her cloth diapers....bygkan beli pnya ka byk...about 24pieces jgk..strt day she was born aku pkai kn dd (disposable diapers ) ...ye lah satu sbb aku cser...n mmg aku ngaku aku tak ckup kuat utk nk bsuh n change her diapers semua...so I just let my husband bought some dd instead of wearing that ready cd...
Sedeh tgk Adriana pkai dd...ye lah...mak mana xsedeh bila ko sndri dedahkn anak ko dengan not so healthy thing mcm dd ni...mcm2 chemical yg ada kt dlm dd tu..ssh jugak ya bila da trlebih xposed hal2 chemical ni...nama pun amek chemical engineering...harus lah peka terhadap all those hazardous chemicals....
Lagipun Adriana ni bukannya born normal, czer plak tu...baby czer ni dia sensitif sket...sbb tu la aku kena jaga sgt2...so far masa dia pkai dd hr tu nsib xdak naik rashes ka apa ka...legaa sgt...so bila Adriana da msuk 1 bulan lebeh sket baru hari ni aku testing bg dia pakai cd ni...
So far Alhamdulillah...nampak dia comfortable sgt...untk siang td pun aku tukaq 2x ja n mlm ni pun 2x ja...tu pun sbb kul 11 td check cd dia..dia berak sket...klau dulu pkai dd berak sket pun da nangeh2 mcm kena cubit...ni relax ja dia...agaknya selesa ka kot ya smpai taik dkt bontot dia pun dia xrasa....hehehe...
Knapa aku eager sangat nk bg Adriana berCD ni????
1. Healthy issue..as I said before there are lots of chemicals been used in producing a DD.
2. Environmental issue....anda harus tahu...saya adalah org yg sentimental bab2 environmental issues ni....dats y I also against Lynas...ehhh....n do u know it take 500 years for one DD to be disposed naturally....
3. Saving....aku kan sepppp....penting tu...for her future jgk...bygkn brpa aku boleh saving guna CD ni...cuma one time costing ja awai2 tu...anak 3 4 org pun still leh pkai lg...In Sha Allah....
4. Sbb aku rsa nyampah gila bila tgk bakul sampah aku penuh dgn DD...mcm eiiii geli...pastu mula la nk ngarah laki aku pegi buang sampah la...NO NO...dats not good....

Mesti ada akn tnya aku....xsusahka nk basuh semua tu?
So far aku br bg Adriana pkai shari ni...aku rsa ok ja...lpas change her cd tadi trus ja sku basuh guna sabun mandi...so far aku rsa ok ja...xbeban pun...sambil mandi sambil bsuh CD dia....

Eeeiii xgeli ka?
So far tak geli lg la sbb Adriana minum susu ja pun...apedehal...nnt da mkn solid food tak tau la nk kata.. tp mcm nana pun kalau anak kita berak ttp kita kena bsuh kn..so aku rsa ok ja kot...xdak masalah...bak kata org...di mana ada kemahuan...di situ ada jalan....

Ni diapers yg da siap msuk insert...
Bahagi pada 2 types utk CD ni...satu aku letak satu insert ja utk kegunaan siang hari...satu lagi 2 inserts utk kegunaan malam....so xdak masalah la klau baby tu heavy wetter kn...
Comel n cute kn CDs ni....
Pastu bika Adriana pkai nmpk bontot mcm donald duck ja....omeyyy sgt....

Hehehe...okkah chow...
Gud nite
Assalamualaikum

posted from Bloggeroid

cakap psal breastfeeding ni...aku da rasa aku ni da semakin matang..ehh cehhh matang ker?kena la matang....dah ada anak sorg dah pun..xkkan la nk stay mcm dulu2 kot....
oklah back to topics...aku suka angat breastfeeding ni...lagi2 bila si Adriana ni duk tgh nyonyot aku main2 pipi dia...ehhh makin bulat n montel pipi kamu ya Adriana Arissa....semalam pergi cucuk Adriana yg sbulan tu..dia da 3.57kg....yeayyy da naik da berat dia....tak sia2 sumbat nenen aku ni everytime dia nangeh....
pipi Adriana ni makin bulat tapi badan stil solid gitu...kecik..haluih ja..nk mandi pun aku rsa takut....
n yg the best part of breastfeeding is....berat aku makin turun...yeayyyy....makan aku rasa pnya la byk gila...like seriously byk gila kot...sekali makan dua kali ganda dulu..pastu siap brtmbah baiiii....timbang semalam aku ingat nak naik...sekali trun haa 2kg...yeayyyy...seronok2....ni yg kalau boleh nk suh ja Adriana ni isap nenen sejam sekali neh...ehhhh....sesetengah org takmau nk breastfeed ni sbb takut breast sagging...dont worry model terkenal mirinda kerr pun breastfeeding..apedehal...yg penting khasiat susu ibu tu lebeh la bernilai dr any other milk in this world...bear dat in mind...jgn give up....always set mind to positive...jgn pikiaq yg negative...n yang penting kena doa selalu kat Allah...sebab yg nak bagi tu hak Allah....
relax ja makcik ni breastfeeding anak dia...no breast sagging issues pun!hahaha

akhir kata......
.....
.....
.....
...
..
.
yeah!
BREASTFEEDING....
IT ROCKS!

Susu ku oh susu ku

in , , , , by Alia Farhan, 1:14 AM
Disebabkan space yg makin terhad dlm peti ais mama n aku malas nk kacau peti ice luaq tu...maka 3/4 dr stock susu adriana da ditransfer balik ke penang oleh husband aku yg hensem itu...hikhik..kembang idung la tu kalau baca kan...
Xsangka boleh tahan jugak susu den ni haaa...kena trus think positive n berdoa kat Allah semoga Allah murahkan rezeki Adriana utk mnyusu dgn aku smpi la umoq dia 2 thun...seppp uu....
Duet beli susu n diapers pasni leh simpan utk Adriana pnya education you....hihi

Masuk dlm ice box ja..nsib angah beli ice cream cake so ada la ice box kosong yg baru n tak berbau...
Cara2 nk transfer kan susu beku kita ni senang ja...yg penting..kena ada ice box..garam n ice...
So masa nk buh ebm stock aku ni...muka2 buh ice..then layer kan ebm..pastu layer lg dgn ice..n buh garam..so d process repeating lah kan...
Then seal kan ice box tu..aku pkai tape kuning yg tebai tu ja..nk make sure dia tak trbukak..then sedia utk ditransfer...

So skrang ni tgh giat balik kumpul ebm stock for Adriana...seronok sgt breastfeeding ni...jgn tension2 bg yg br strt breastfeeding...aku dulu pun Adriana ni xbrpa reti sgt breastfeed..now da ok...berkat kesabaran n doa kat Allah...

Oklah..quick update....
Ni nk usha jobstreet sat..apply apa yg patut...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS