Resipi : Ikan Seludu/ Pelotan Masak Asam

Ehhhh dah macam blog chef pulak.. Asyik update resipi ja kan... Alang2 mood da mari kannnn....belasah ja lahhhh... Kelmarin balik Juru as usual la singgah kedai Aceh nak beli skit ikan topup stock dalam freeser.. Walaupun freeser 500L ku dah penuh macam apa ja.. Tapi xpa lah... Musim2 covid 19 ni s…

Resipi : Mackerel/ Tuna Spaghetti

Macam biasa kalau aku dah malas nak masak... Malas nak kecah2 dapoq.. Masak something Western adalah pilihan yang terbaik. Kali ni nak share satu menu simple.... Mackerel / Tuna Spaghetti. Senang ja nak buat dia. Easy peasy org putih kata. Bahan-bahan pun pakai apa yang ada ja.
Aaa jom lahhhh kita t…

Resipi : Grilled Lobster Garlic Butter

Disebabkan mak n kakak aku baru balik Semenanjung hari tu... So depa bawak la balik kt kami lobster la apa la... Macam2 ada... Losbtser sajia dapat 3 ekoq... Ada 2 size sederhana... Ada sekoq tu besaqqqq gilaa... Untuk kali ni aku buat yang size sederhana tu 2 ekoq... Makan pulak dengan spaghetti a…

Resipi : Kerabu Kerang Taugeh

Siapa suka makan kerabu dekat sini angkat tangan skit? Kita memang hantu kerabu... Bagi la kerabu apa pun.. Boleh ratah saja tak makan nasi pun xpa. Hahhaha



Untuk kali ni kami nak share skit pasal kerabu kerang taugeh. Basically untuk buat ni hampa boleh ja campoq apa yang ada di dapoq hampa.

Untuk…

Resipi Nasi Ayam Thai Mudah & Sedap

Assalamualaikum.

Haaa hari 1st puasa mcm mana hampa semua. Ok ka? Duk tengah masak ke tuuu?kali ni aku nak share 1 resipi Nasi Ayam Thai cara aku yang simple dan sedap. Sebab apa aku cakap cara aku? Sebabnya ada yang aku olah dari resipi asal Nasi Ayam Thai.

Untuk buat nasi ayam ni.. Memang senang …

Resipi : Mee Bandung Mudah

Mee bandung ni antara masakan mee yang aku suka. Ni ikut cara aku la kan.. Kalau yang original Mee Bandung Muo ke apa ka aku tak tau la kan.


Mee bandung cara i

So ni cara aku buat mee bandung simple cara aku. Biasa mee bandung ni buat masa hari raya.. Sebab masa hari raya mak aku akan rebus gearbox…

Resipi : Ayam Goreng Berlado Sedap

Musim MCO ni banyak aktiviti memasak ja lah. Macam2 resipi nanti orang tanya... Recipe plis.. Recipe plis...

So moh la kita share resipi Ayam Goreng Berlado yang mudah dah sedap.



Untuk Ayam Goreng Berlado kali ni aku tak buat version pedas sangat pun. Sebab nak makan dengan anak-anak kan. So harusl…

Cara Buat Keropok Lekor Homemade

Assalamualaikum. Dah MCO ni macam2 resipi mak2 boleh buat kan. Dari yang tak reti buat macam2 dah macam2 jenis boleh buat masak untuk family kan.

Kali ni nak share pasak keropok lekor homemade pulak. Teringat waktu kecik2 dulu mama kami selalu buat sendiri keropok lekor. Time tu mana ada orang juai…

Resipi : Kueytiaw Thng Sedap dan Mudah

Haiiiiii.... Asyik2 up resipi ja lah bila time2 MCO ni kan.. Nak buat apa lagiii... Tu la aktiviti yang paling banyak dilakukan mak2 mcm aku ni kan....

Kali ni nak cerita menu mudah gila untuk kita semua try. Kueytiaw Thng. Kueytiaw Thng ni fames di kalangan kaum Cina di Penang ni. Tapi mendapat sa…

Resipi Mee Goreng Sedap Nu Mee

Masa awal2 beli Nu Mee hari tu risau gak takut tak sedap. Sebab ada yg cakap tak sedap. Tali disebabkan time tu pi beli barang kt Jusco cuma ada Si Nu Mee ni ja. Maka xpayah la nak memilih sangat kan.

Hari tu dah buat mee kari. Alhamdulillah sedap ja. Kali ni buat mee goreng pulak. Nak cuba sedap k…

Resipi Bajet MRO : Ikan Temenung Masak Asam

Disebabkan terkejut menengok harga yang diiklankan di market place, jenahak RM50/kg, nyok-nyok RM40/kg, siakap RM30/kg. Maka marilah kita duduk diam dan perabih la ikan temenung yang dioder hari tu. 
Memang temenung betul aku tengok harga ikan-ikan ni. Aku bukan duk kat padang pasiaq ok. Aku duduk k…

Resipi : Farfalle Salmon Cheesy Carbonara Mudah

Apooo farfalle tu? Farfalle tu sejenis pasta la mai dari Italia sana nun..sebenaqnya ada banyaj gila jenis2 pasta yang ada. Cuma dekat Malaysia ni tak semua la ada kan... 
Mari mengenal jenis2 pasta ya anak2.  Ada yang rare aku pernah makan masa dekat E&O Hotel masa duk pi bukak posa kat sana.