Resipi : Pasta Masak Lemak Daging Salai Mudah dan Sedap

Assalamualaikum

Sejak dua mejak ni busy skit jadi reporter utk Channel Awatnii. Penat nak kejaq cerita pasai politik negara. Kahkah. Penat dah sampai rasa takmau amik tau langsung. Aduhaiiii.

Tapi tu la sebelum mereput dan blog bersawang elok lah kita lepak2 sini sepatah dua kata...

Nak cerita hari…

Resipi Nasi / cauliflower goreng yang sedap

Assalamualaikum

Setiap hari untuk orang macam aku ni akan ada masalah yang sama... Iaitu nak masak apa? Tnya anak2 n suami nak makan apa... Makan apa pun xpaaa... Tak pun.. Ikut mama lah... Xpun tak tauuuu.

Susah rupanya soalan nak makan apa ni kan? Macam ranking dia lagi atas dari kesusahan add ma…

Sedap Rupanya Peria Goreng Belacan

Bila cakap pasal peria. Mestu ada yang suka.. Mesti ada yang tak suka sebab dek kepahitan dia ni. Bagi aku yang suka peria ni.. Kalau tak pahit.. Tak peria la nama dia kan. 
Before u hate this beautiful food plant... Jom kita tengok benefit bitter melon ni. 

Ada jugak kata bitter melon/peria ni bo…

Resipi Bayam brazil goreng belacan

Disebabkan baru ja tuai bayam brazil dekat depan rumah (koridor) ni. Kebetulan lani menumpang sat rumah arwah fil aku.. Koridor dia memang mnghadap matahari... So memang meriah gila la kalau letam pokok depan tu.. Direct sunlight.


Meriah tak bayam brazil dalam pasu kecil2 tu. Ada 4 pasu semuanya. S…

Resipi Masak Lemak Cili Padi ikan Jenahak Bersama Peria

Bila dah duk kuarantin duduk dekat rumah ni.. Mula lah kan duk pikiaq nak masak apa kan. Dah la sejenis jemu and cemuih skit masakan jenis2 Penang ni yang kadang2 terlampau ni sangat untuk tekak kampung people macam aku ni kan.

Kenapa kena kuarantin? Tak reda lagi dengan Influenza.. Ni haa 2019 - n…

Resipi Ayam Pedas Cendawan Ala Thai

Ok la.. Mood kerajinan nak update blog kan.. So mari lah kita share skit resipi Ayam Pedas Cendawan Ala Thai ni...


Bahan-bahan dia pun mudah ja... Nak buat pun lagi la mudahhhh, senang, ringkas tapi sedapppp.  Tak caya? Meh aku share cara dia
Bahan-bahan:
Ayam bahagian dada. Nak guna bahagian lain …

Resipi : Petai Berlado Sedap dan Mudah

Assalamualaikum

Baru2 ni balik Jitra sebab mak aku kakak n adik aku semua ada dekat sana.. So macam2 la makan kan... Mak aku punya masakan paham2 la kan... Dia punya sedap tak boleh bawak berbincang. Lepas tu anak2 gemuk bising... Erghhh

Tapi bising2 gemuk pun.. Tetap belikan aku petai kegemaran ak…

Resipi : Aglio Olio Spaghetti Mudah dan Sedap

Assalamualaikum

Ada kat sini yang suka makan spaghetti aglio olio? Kalau makan dekat kedai.. Boleh tahan harga paling murah berbelas-belas ringgit. Kalau ada udang skit mau capai RM20+ kan.. Nak jimat.. Masak sendi4i dekat rumah kan. Remember 2020 ni misi nak jimat cermat gitohhhh. Poyo tak poyo ta…

Resipi : Gulai Ayam Rebung

Assalamualaikum

Wahhh hari ni dah 3ist dec.. Esok dah masuk 2020..yeayyyy..i'm looking forward for a brand new year.. Some more its 2020.. I bet those 80's kids will looking forward for 2020 kannnnn...

And sedar tak sedar... My 1st child, Adriana will be going to primary school. Mama yang n…

Resipi : Ikan Jenahak Masak Lemak Cili Padi

Pejam celik nahhh minggu depan dah 2020. Dah2 la buat lawak kereta terbang tu... Tak dak kereta terbang pun 2020...tapi teknologi yang Malaysia capai ni dah beyond words pun. Sapa sangka tahun 7 tahun kebelakangan ni kita boleh video call mak kita kat kampung. Kalau pikiaq balik logik 20 tahun lepa…

Resipi : Peria Katak Goreng Kunyit Bersama Udang

Assalamualaikum 
Nak Tanya skit ada tak peminat peria atau yang lebih extreme skit peria katak macam aku ni? Yesss aku memang peminat peria... Tak kira la peria biasa ka peria katak ka dua2 aku suka. Selalunya makan dekat kedai la sebab kat rumah ni takda orang makan pun kan.. Aku sorang ja yang n…

Resipi : Ayam Penyet dan Sambal Ayam Penyet Power

Menu simple tapi merecik hawauuuu
Untuk menu ni simple ja. Aku buat cara aku la kan.. Bukan la ikut recipe betul2 ayam Penyet ka apa ka.  Ni pun ayam tu Guna air fryer ja. Senang keja aku. 
Recipe untuk ayam pun senang ja. 
Bahan-bahan:
Ayam... Aku suka Guna whole leg atau thigh atau drumstick Kun…