Resipi : Nasi Goreng Orang2 Dulu

Bila aku upload Gambaq nasi goreng stail arwah tok aku.. Ramai pulak yang cakap waaa sedapnya.. Ni buktinya simplicity at its best gitohhhh.

Ni la nasi goreng yang arwah tok aku selalu masak kat kami adik beradik dulu2. Yes kami me besaq arwah tok yang bela sebab mama n abah reja kan. So anything …

Resipi : Roti Daging Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum

Kali ni nak share menu mudah utk makan petang or buat makan2. Ni kes buat ni sebab nak bukak puasa tapi xdak kuih.. So apa lagi marilah kita buat Guna apa ada saja kan.


Untuk roti daging ni.. Korang boleh la Guna daging cincang2 atau daging burger.. Ikut suka korang lah.. Aku guna y…

Resipi : Sup Ekor Berempah Senang dan Sedap dengan Philip Pressure Cooker | Rempah Sup Meletop Brand Adni

Assalamualaikum

Ada peminat sup Ekor dak dekat sini? Hampa yang suka tu selalu makan sup ekoq dekat kedai Siam kan. Aku pun suka yang version kedai Siam tu.. Tpi baru2 ni bukak posa teringin pulak nak try yang jenis berempah tu.

Kebetulan pulak kat rumah ni ada rempah Sup Meletop dari Brand Adni ni…

Resipi : Tenggiri Berlado Mudah Dan Sedap

Aku ni kan memang idak lah rajin mana pun nak masak hari2. Sebab kdang2 hari2 buntu nak masak apa. Balik2 macam masak yang sama jek. Kdang2 kari tu macam selang sehari kot. Anak2 suka makan kari. Kalau hari aku malas.. Memang aku tapau ja kari kat kedai. Aku masak lauk lain.

Macam hari ni penat ota…

Resipi : Ikan Masak Tauchu Mudah Dan Sedap

Kali ni nak cerita pasal menu yang dah lama aku tak makan iaitu masak tauchu ni. Ni antara lauk yang mak aku selalu masak Dulu2. Sekarang ni dah jarang. Haihhh. Buat orang rindu ja dengan tauchu mak aku.

Untuk masak tauchu ni biasa ikan kita goreng dulu la kan. Basic. Lain2 tu main campak2 jugak j…

Resipi : Spaghetti rice cooker Mudah

Haaa Disebabkan this few days duk sakit pinggang. Sat rasa macam nak patah pinggang.. Sat rasa macam nak putuih pinggang.. Sat rasa macam sengai2 ubi pinggang ni.. Aiyayai.. So kena la banyak2 bawak bed rest ya.

Tapi dah nama pun ada anak2 kan. Si kakak pulak cuti sebab jerebu. Sat2 mama kakak lapa…

Resipi : Daging Goreng Kunyit Sedap dan Mudah

Actually hari ni dan semalam aku kena lower back pain. Eh aku rasa dari hari Ahad malam. Ni kira nak masuk hari ketiga. Tadi ingat nak beli ja makanan kat luar. Tapi memandangkan aku kena makan ubat n lagi sakit aku nak kena bangun berdiri banyak kali dari kereta untuk beli makanan semua tu. Maka s…

Resipi : Kueytiaw Goreng Ayam Simple dan Sedap

Holaaaa.... Disebabkan cuti lama. Maka aku dengan ini baloq liat gila nak masak. Lunch hari ni aku bawak ja anak2 aku pi makan nasi ayam dekat dengan rumah aku ni. Malam ni nak taknak kena la masak. 
Anak2 aku ni biasa sebelum kul 7 dah lapaq nanti dua2 duk berzikir mama lapaq.. Mama lapaq... Bein…

Resipi : Nasi Goreng Daging Cabai Kering

Disebabkan kemalasan melanda... Nak buntu nak masak apa. Nak masak lauk lagi la malas kannn. So mari lah kita  masak nasi goreng ja lah. Daging banyak lagi. So apa lagi.. Pandai2 la mereka asalkan jadi. Nasi yang masak semalam ada lagi. So nasi goreng ja lah hari ni.




Senang ja pun.. Jom tengok baha…

Resipi : Masak Ala Thai Mudah Dan Sedap

Kaki ni nak cerita menu simple tapi sedap. Inspirasi dari cooking ig dari Siam sana.
Aku memang suka gila tengok cooking ig dari Siam tau sebab tengok Masakan depa tu simple sangat selalunya.. Lepas tu sennag ja. Yang penting nampak sedap kan.



Without further due, jom kita tengok bahan-bahan dia an…

Resipi : Sup Tulang ala Siam Mudah Dan cepat dengan Philip Pressure Cooker

Quick update....
Disebabkan musim Qurban and husband aku pun buat korban tahun ni.. Maka dengan ini.. Lepas bagi2 dekat orang pun still banyak jugak daging yang ada kat kami ni.

Untuk bahagian tulang ni memang xda la kan nak buat menda lain. Memang dalam otak nak buat sup ja. Plan nak buat semalam …

Resipi : Nasi Ayam Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum.

Ada ka kat sini orang yang tak suka makan nasi ayam? Ada ka? Ehhh. Sesuatu sangat kalau tak suka nasi ayam kan. Nasi ayam ni antara comfort food kami anak beranak.

Benda paling simple kalau malas nak masak nasi lauk2 adalah buat nasi ayam ni. Aku paling suka buat nasi ayam ni sebab…