Showing posts with label Travelog
First of all... Trip ke Koh Lanta ni sama gak macam trip ke Perth.. Long overdue.. Ni tahun lepas punya cerita jugak... Tapi yang ni baik skit.. Dalam hujung bulan 8 macam tu kami ke Koh Lanta ya.



Untuk pengetahuan hampa Koh Lanta ni terletak do Krabi Province. perjalanan dari Wang Kelian ke Koh Lanta adalah sekitar 4 ke 5 jam macam tu. Depends dengan Jalan dan Cara pemanduan hampa la kan. Kami suka masuk ikut Wang Kelian/ Wang Prachan Border sebab dekat sini tak ramai sangat orang kalau nak Compared dengan Danok sana.

Macam biasa kalau pi ke Siam and masuk ke dalam lagi.. Kami akan pit stop di rumah mak aku di Jitra. Kali ni kami ajak mak aku untuk join sekali ke sana. Ni adalah first time kami ke Koh Lanta. Kalau Phuket dengan Krabi dah selalu pi tapi Koh Lanta ni first time untuk kami.

So macam biasa la awal pagi lepas breakfast di pekan Jitra kami terus gerak ke wang Kelian. Selesai urusan di border semua kami terus gerak ke Koh Lanta. Guna Google Maps ja wei. Tapi masa tengah hari tu Masing2 dah lapaq and kami singgah makan dekat area Langun. Ya kami agak familiar area sini sebab selalu kan mai Satun untuk makan2.



Ni dia Haa lunch kami dekat kedai tepi Jalan. Owner kedai Muslim... So halal la ya. Makanan dia walaupun simple tapi sedap oiiii.

Lepas dah makan semua kami pun meneruskan perjalanan ke Koh Lanta. Nak ke Koh Lanta kena naik ferry ya. Charge untuk sebuah kereta adalah TB100.. Dan TB20 untuk per person yang akan naik ferry tu walaupun duk dalam kereta. Dia tak macam ferry kt Penang ni.. Naik satu kereta terus dia xkira berapa kepala kan. Ferry kat Koh Lanta ni open.. Kalau sapa yang tak naik kereta tu kalau hujan n angin kuat jawab dia lokoih habis la kat atas tu.





And Koh Lanta ni ada dua side.. Satu Koh Lanta Besar satu Koh Lanta Kecil. Dulu2 depa kata dari Koh Lanta Kecil nak pi ke Koh Lanta besar kena Guna ferry gak.. Tapi masa kami pi tu dah siap Bridge untuk hubangkan dua2 pulau ni. Untuk pengetabuan hampa.. Ferry akan berlabuh dekat Koh Lanta Kecil... Kat Koh Lanta Kecil ni bagi aku macam kampung2 skit la. Macam tak jumpa la resort ka apa ka.

So nak ke resort ka pantai ka kena pi ke Koh Lanta Besar ni. Kat sini la ada macam2 skit. Nama Hotel yang kami duk tu Lanta Sand Resort and Spa. Cantik hotel/resort ni. Hotel pun ada da booked awai2 kat Agoda. Harga pun murah sebab time kami tu off peak season. And hotel yang kami duk pun not bad.. Pool access dari bilik uolls... Harga pun dalam RM200+... kalau dekat Hard Rock Hotel Penang pool access memang boleh menangis la cerita dia oiii.





Lepas dah check in semua.. Kami pun keluar untuk jalan2 cari makan. Dekat sini sennag ya nak cari makanan halal sebab banyak jugak orang Islam dekat Koh Lanta ni.


Jalan2 dekat pasar malam dia jumpa orang jual paste Masakan diorang. Apa lagi bungkus la habuan nak masak balik ke sini. Sedap paste dia ni. 

Malam tu kami makan dekat kedai dekat area pekat Koh Lanta tu. Banyak makanan Muslim so halal food isn't an issue here. 


Kami makan dekat kedai ni. 


Ayam bakaq dia sedap! 


Ni apa tu nuttella crepe ka apa ka. Sedap la.. 


Pad Thai.. Alahai sedap nya... Teringin la plak


Nasi goreng.. Of course la sedap. 


Kami balik ke blik hotel kekenyangan gila. Otw sebelum balik ke hotel singgah la 7 E depa beli macam2 jajan. Budak2 nak mandi pool plak malam tu. So kita layan ja lahhh. 

Next time kita sambung lagi yaaa. 




Assalamualaikum...

Haaa tu diaaa.. Nak perabih travelog ke Perth ni makan tahun wei... Elok sebelum berlabuhnya tirai 2019 ni aku siap kan terus ja semua...
Tak nak la berhutang post lagi...

Untuk day 7 yang lepas kami main dekat Perth City.. Shopping semua kan. Sama gak dengan Day 8 ni.. Kami still main2 dekat Perth ja... Pagi lepas bfast di hotel.. Kami gerak ke Fremantle sebab nak ke Rainbow Containers tu... Ala ni salah satu landmark jugak la kalau dekat Perth tu kan...


L-O-V-E


The Bikui Sister


Heartbeat


Family stick together

Lepas ja sesi bergambaq dekat Rainbow Containers ni kami terus ke area Fremantke City dekat area Fremantle Market tu untuk beli souvenir last before balik kan. 


Dekat luaq Fremantle Market. Masa weekend happening la depa 2 ni depa buat show la apa la. Memang best and layan. 


Dekat dalam Fremantle Market. 


Leather made. 


Macam2 ada. 




Lepas ja gerak dari Fremantke... Kami ke Westfield Carousel plak.. Kalau sehari sebelum tu kami ke Westfield Innaloo kan.. Kali ni ke Carousel plak.. Dekat Carousel ni.. Dia punya Westfield tu much bigger. Kalau kat Malaysia tu.. Westfield ni macam shopping complex ala2 Aeon Mall la.. Ada macam2 dalam tu.

Masa dekat Carousel ni second trip aku shopping Pandora beads.. Sempena dengan Mothers Day dekat sana.. Beli berapa ntah free Rose gold bracelet tu.. Gila nak lepas kan peluang mcm tu ja kan.. Memang tak lah kannn...

Selain dari tu... Aku ada gak shopping dekat Big W.. Dengan Kmart(again) Hahhahaha... And masa dekat sini gak kami beli perfume utk family kami... Sebab masa dekat Chemist Warehouse Innaloo tu kami nak beli perfume.. Ada banyak gak yang depa takdak stock.. So depa suggest kami pi beli kat situ...kedai tu nama dia My Beauty Spot, kedai ni kira Chemist Warehouse brainchild company la...


Kalau tak jumpa Chemist Warehouse.. Boleh shopping dekat sini jugak OK. 



Harga dua2 sama2 murah... Sbb dua2 sama bawah satu ni... Tapi dekat My Beauty Spot ni xdak la jual supplements semua mcm kat Chemist Warehouse tu tau.


Aku beli yg 30ml ni time offer $9.90 kot. Murah gilos.. Bau dia aku suka sebab sweet.. Aku Sejenis manusia tak suka pakai perfume floral Mcm Gucci Floral tu sebab bau dia macam Mak2 Datin dengan anak2 ikan🀣🀣🀣
Aku suka yang sweet macam aku😝😝😝


Kita orang chalo dari sini kul 5pm Elok2 dia nak tutup dah. Ya kat sini mall dia tutup awal ya esp kalau weekn. Dia orang xda budaya mall macam kita. Depa lagi prefer outdoor activities kot. Tak kata orang.. Aku pun cari mall weekn nak beriadah tawaf mall. Kahkah

Balik dari tu aku dah tak ingat dah kami makan semua dekat mana.. Maklum lah setahun berlalu.. Kahkahhhhh. Ada kawan2 kami malam tu dah kena pergi Airport sebab tak extend and tukar tarikh dari yang AA bagi. Sebab masa beli tiket tu Asal ya AA fly twice to Perth. But masa kami nak pi tu.. Tukaq jadi sekali Shari ja. Aku satu family mintak tukaq tarikh and extend another day la kan.. Just in case.

So keesokan hari ya.. Lepas kawan2 kami dah balik... Aku duk tengah check la tiket flight semua sekali Ya Allah.. Boleh plak tersilap tarikh bday mak aku.. Dekat tahun tu.. Ko paham2 la AA kan.. Buat ya dia denied mak aku boarding esok ya tu tak ke naya. Tweet la Tanya AA haram tak jawab. Email Tanya tak jawab. Last2 sekali kami ke Airport and nak cari counter Air Asia. Nasib la ada orang kan. Biasa bukannya ada orang kecuali kalau dia open ada flight masuk or nk depart ja kan...

Check2 dia kata.. Should be no problem.. Terus rasa nk lompat dekat situ jugak.. Yahuuu.. Ko giler ke kalau denied boarding sebab salah kt situ... Lesson learnt.. Lepas ni kena tengok betul2 la kan.

Before kami ke Perth Airport tu kan.. Kami ke Westfield Innaloo.. Sebab laki aku nak beli perfume untuk kawan2 dia... Gila memborong perfume ja kejanya kalau pi ke sana...

Lepas dah beli perfume semua tu kami terus ke Perth CBD untuk lunch dekat Ihsan Cafe yang terletak dekat Murray St. Kali ni dah cerdik skit.. So husband pi parking dekat tempat parking terbuka dekat luar skit. Takdak la tempat parking bertingkat yang mahal nak mampus sampai kena berapa puluh hingget tu. Cuma kena Jalan skit la. Tapi sama jek.. Kat tempat parking bertingkat tu pun kena berjalan2 gak. Baik pergi yang kat tempat murah tu ja.



Masa dekat Ihsan Cafe ni aku makan nasi.. Set nasi dengan sayur dia OK la not bad..dalam $10 mcm tu.. Mak aku makan bihun goreng.. Pun sedap.. Ko jangan la convert kalau nak makan kat sni.. Kalau dak memang tercekik jang... Tak rasa rindu Masakan Malaysia pun sebab kat sini boleh makan nasi kari KAMBING Malaysians taste siap dengan sambal belacan apa semua tu.

Serious hampa kalau Perut Melayu macam aku ni.. Kena mai makan tang ni la kan.. Sebab memang sedap lauk2 dia.. Tak tipu OK.

Hari last di Perth. 


Suka tengok building dia. Lawo2. Ya kereta memang xbyk ya. Macam ni la dekat tengah2 pekan dia tu.. Aman tenterammm ja rasa


Ahh rindu pulakkkk. Tapi Time ni memnucak dah rindu dekat Malaysia oiiii. 


Lepas ja makan tu kami terus gerak pi ke Perth Airport untuk setel kan yang isu tiket nak aku.. Seriau wei.. Sekali dia kata takpa.. Terus tenter am hidup aku. Terus ajak laki lepak Scarborough Beach nak tengok sunset before balik ke Malaysia.



Sejuk oii time ni. Dengan sejuk ya.. Dengan angin lautnya.. Mengigil aku.. Diorang dua ni releks ja. 



Untunglah budak belakang tu.. Dah 2x pi Perth.. Mama kecik2 dlu balik Kodiang ja 🀣🀣🀣
Last sunset dekat Perth. Tak tau la bila lagi nak jejak kaki ke Perth. 

Lepas dah menikmati sunset apa bagai... Maka kami gerak la balik ke bilik. Perabih ka stock makanan kak saripah la.. Pak Brahim la bagai.. Nasib kat Hotel tu memang disedikan microwave...
Tiket kami ke KL kul 6.30am..so kami extend kami punya stay dekat hotel sehari.. And kami check our dari hotel dalam pukul 2am mcm tu.


So Sekian tamat lah cerita DI Perth (Western Australia) ni... Sodaqallahulazimmmm...





Fuhhhh... Lupa gila nak perabih Travelog Perth ( Western Australia) ni tau. Untuk hari ke 7 ni, memang kami set kan dalam iti untuk shopping and main-main di sekitar Perth CBD, jalan2 di sekitar Hay St and Murray St yang terletak bersebelahan ja. Tapi sebelum tu kami gerak ke CBD, kami singgah ke Blue Boat House or Blue Boat Shed atau nama sebenar dia Crawley Edge Boatshed yang menjadi salah satu landmark Perth. Tak Perth la kalau tak bergambaq dekat sini kan.

Untuk pengetahuan hampa, Blue Boat House ni tersangatlah fames sampai kena que nala punya panjang. So kalau takmau que panjang2 Sila la mai awai2 OK... And dekat area ni kena parking jauh skit and kena Jalan skit la nak pi ke situ sebab dia macam tepi Jalan besaq tau. Dulu ada tempat parking dekat area UWA (University of Western Australia).. Tpi masa kami pi tu macam tengah construction. So kami pun decide untuk parking dekat area depan residence yang menghadap Swan River tu.

Dekat area sini agak hot tau. So banyak kes pecah keta dekat area sini. Nak selamat jangan la tinggai handbag or anything yang mngundang untuk kereta hampa dipecah OK. Kebetulan mak aku baru ja tak sampai setahun pun pi Perth masa tu. So dia malas la nak pi bergambaq kat rumah biru ni. Apooo... So mak aku la stay lepak kat area keta tu. Aku walaupun dah 2x pi. Tetap batak kena pi tangkap gak Gambaq kat situ.


Orang depan ni pi duk tengah membuyung 4 ka 5 bulan. Ni anak dia keluaq da besaq dah. Punya la baloq aku nak perabih entry pi Perth thun lepas oi. 


Ni ayaq kat Swan River. Jenuh wei. Compared ngan Pinang River... Macam hareyyy hitam diaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



Gemok and don't care! 


Jom pa kita melakar ke tempat lain pulak paaa... 


Time ni mak buyung dah lari sebab sejuk dengan angin bagai kan. Nampak panas kan tapi sejukkkkk... 


Lepas da ciwi2 bergambaq kt Blue boat House ni kami pun bagi la chance kat ornag lain pulak bergambaq. Lepas dari kaki tu tudia a nala punya que. Nasib hampa lahhhh.. So kami pun meneruskan perjalanan ke CBD. Dah tak jauh dah Swan River dengan CBD ni ya. Tambah Hay St and Murray St ni sebelah-sebelah ja. Kalau nak tau, di sekitar kedua-dua Jalan ni penuh dengan kedai-kedai untuk shopping. Ada Pandora di kedua-dua St. Tapi di Murray St lebih besaq ya. Ada Lush Cosmetics di Murray St. Target pun ada. Masuk kot pintu Hay St and boleh tembuih keluaq dekat Murray St.

Kami parking kereta dekat tempat parking khas. So kena Jalan la untuk ke Murray St and Hay St tu. Tempat yang kami parking tu building dia dekat hotel yang kami pernah stay masa first time pi ke Perth dulu, Kings Perth Hotel(aku pernah story dekat SINI, Sapa nak stay boleh la baca) tapi masa kami pi tahun lepas hotel tu macam tengah renovate so aku tak tau sekarang ni masih nama hotel tu atau tak lagi dah. Tapi yang pasti ya parking dalam building tu sangat mahai OK. So ni adalah salah satu cara kerajaan kat sana buat untuk kawal jumlah kereta masuk ke kawasan CBD. And masa kami pi tu hari Sabtu ok. Masa sampai dekat CBD kalau tak silap around 10am kot.

First stop aku adalah 7E dekat Hay St tu sebab aku nak beli hot choc dia yang dalam cup yang kena bancuh dengan ayaq panas tu. I tell u... Sedap gilos OK hot choc dia. Masa first time pergi Perth dulu.. Dekat 7E yang sama la aku beli hot choc dia sedap nak mampus masa tu mngandung Ecah lagi. Laki aku minyak skit.. Memang skit ja aku bagi. Aku suruh dia pi beli lain. Masa duk kt 7E tu Tiba2 nampak newspaper depa ada ni. Time tu kan lepas election.


Terus grab beli weiiii. Nampak sangat cita dah lama gila kan. Tapi baloq nk update psai cita Perth tahun lepaih ni. 


So after duk jalan2 tu aku punya la lapaq wei. Nasib la dekat area tu ada banyak makanan halal. So kami decide la nak lepak makan dengan Insan Cafe yang terletak di Murray St.


Sumber Google. Lapaq2 otak pun lupa nak snap gmbaq uii. Masa first time pi dulu kami makan kat D'ancasa kat belah Hay St tu. Sedap gak. Tapi dekat Insan Cafe ni ada lauk pauk tu yang best tu. 


OK la not bad. Masa duk makan tu jumpa dengan seorang pakcik ni orang Sarawak dia dah lama migrate duk sana. Katanya dekat 20 years dah. Lebuh kurang lah. Dia kata Perth ni dah macam Msia dik. Nak makan Masakan Malaysia senang ja. Ikan masin durian petai semua ada.. Hoho. Cuma kalau makan dekat kedai mahal skit la. U kena masak makan murah la skit kan.... Sembang la dengan orang duk sana.. Best pulakkk depa niii. 

Lepas ja makan2.. Kami pun sambung la jalan2 kat Hay St n Murray St ni. Aku tak beli apa pun dekat situ. Target nak shopping dekat Westfield Innaloo. Dekat dalam Westfield ada macam sebab situ ada Kmart, ada Target, Big W ada Pandora eh ada macam2 la. Tapi kena cepat la sebab hari Sabtu shopping mall katup awai. Dalam kui 5pm dah katup dah. Apa laaa. Kalau Malaysia hari cuti katup kui 12am OK.. Hahhaha... 

Sampai ka dekat Westfield Innaloo aku jadi lupa diri. Terus pi serbu Kmart. Allahu.. Murah ya.. Jahanam duit aku. Macam2 baju n kasut Budak2 aku beli. Memang x tangkap gmbaq apa la sebab bz shopping OK. 


Ikut gila aku nak ja beli bawak balik OK. Nasib otak Centre lagi time tu. Kalau dak boleh bergaduh laki bini oiii

Dekat Kmart, Big W n Target nak beli barang2 deco utk orang yg gila deco macam aku ni best la. Lepas tu baju plus size depa pun best2 wei. Banyak pilihan. Style plak tu. 

Jom tengok kt Big W pulak


Murah nak mam


Hee kalau dekat mmg angkut dahh


Ni pun sama


Murha gila OK. Nasib masa first trip pi dah beli dah. 



Hat petak satu set xsilap aku $89 kot tak silap aku


Aku beli topup bagi ckup 6pcs each ja. 


Meroyan tengok free gift dia. Malaysia nan hadooo


Reward diri sendiri. 

Kami keluaq dari Westfield Innaloo dekat2 nak tutup dah. Lepas tu teruih pi ke Chemist Warehouse yang terletak dekat luaq and bersebelahan ja dengan Westfield ni. Kiranya building asing la. Best jugak Chemist Warehouse ni sebab besaq compare dengan dekat Hay St or Murray St tu. Banyak gak borong perfume yang orang kirim. 

Lepas ja habis kat Chemist Warehouse tu memang dah penat gila da wei. Untuk malam tu, husband aku tapau ja smoked salmon pizza dekat Ciao Italia(aku pernah cerita dekat SINI) and makan dekat hotel.

Balik tu Allahu.. Penatnya. Lepas makan.. Lepas mandi.. Lepas solat semua terus terbongkang wei sebab penat sangat. 












Credit to Maverick.com


Haishhhh lamanya menyepi dari blog ni.. Kali nak cerita skit pasai macam mana nak claim GST masa beli barang dekat Australia.


Hahahha. Setelah setahun lebih from my last visit kan. Untuk claim GST ni of course la kena claim dekat Airport kan. Ada dua cara, satu dengan berator dekat kaunter kastam diorang. Atau boleh drop off ja macam yang aku buat.


Credit to Google. 
Bayangkan dua tiga pagi nak beratoq menghadap Muka officer hat mengantuk2 tu. Baik tak payahhhh

Aku pilih method drop off instead off beratoq dekat kastam diorang tu. Satu sebab masa aku nak masuk dalam departure tu dah tengah2 malam buta. Time tu rasa nya dekat2 pukul 3 pagi. Kena pegawai yang kena tu mood tak baik.. Chances nak kena reject tu tinggi gila kan. So aku opt for second method ja.

Kalau kat Perth Airport dia ada kaunter untuk tulis2 n isi detail untuk nak claim. Kat dalam borang tu boleh tulis kan num Bank card korang. Aku masukkan ja num debit card aku. Sebab sepanjang dekat Perth memang aku banyak shopping Guna debit card aku ja. FYI aku xda credit card.




So bila da isi semua borang2 tu hampa kena tulis address hampa dekat sampul tu. Jangan lupa letak semua receipt2 yang hampa Dapat masa shopping. Kalau kat Chemist Warehouse, boleh sekali kan satu receipt tu. Then kepilkan sekali. Kiranya number ABN untuk company yang hampa shopping tu kena sama mcm tu la. Macam aku ada dua or 3 kot. Kmart, Pandora and Chemist Warehouse. So aku kena isi Rig borang yang berlainan untuk claim GST refund untuk tiga2 kedai ni. Rasanya min untuk boleh claim balik min pembelian adalah AUD300. Masa tu aku ada open order untuk perfume dengan Pandora. So banyak la aku beli kan.


Ni sampul yang kena tulis nama n address sendiri tu. 


Oh ya dekat bahagian ni tak leh tangkap gmbaq hence why no pics here. Dah la pegawai2 kat situ cengei2 Muka dia. Aku baru bukak fon nak tgk details apa.. Nanti dia mai kata no picture please. Seram aku...

So kalau hampa punya ni lulus atau kena reject.. Nanti depa akan hntaq surat mai macam aku punya ni. Untuk pengetahuan rasanya dalam seminggu dua da sampai surat ni. Mula2 tengok sampul ni ingat kan ada saman dari Ausie yang sampai sekali tengok ehh tulisan aku la. Ni GST refund.

Bila buka tengok wahhh Dapat balik noksss. Sebab hat first time aku pi Perth aku xdapat dia kata ada yang tak lengkap. So aku tak sure apa yang tak lengkap. So untuk hampa yang nak try refund GST masa kt Ausie elok lah try macam aku ni instead of pi kat kaunter.  Sebab aku tengok yang beratoq kat kaunter semua Muka pasrah ja. Ada yang blah Muka hampa xleh claimed kot.


Boleh la habuan nak makan kepsi anak beranak kan kat Malaysia. 


Benda boleh buat senang kan. Buat apa nak kena pi hadap orang yang tak ckup tidoq kan. Kiranya masa aku Dapat surat ni aku perasan duit da masuk dalam account aku. Awal dari surat ni sampai. So kiranya nk refund GST ni tak la susah pun.

OK lah... Sampai ketemu lagi Ozie.



Mode: tengah pening pikiaq next iti. 




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS