Resipi : Kerabu Kerang Taugeh

Siapa suka makan kerabu dekat sini angkat tangan skit? Kita memang hantu kerabu... Bagi la kerabu apa pun.. Boleh ratah saja tak makan nasi pun xpa. Hahhaha



Untuk kali ni kami nak share skit pasal kerabu kerang taugeh. Basically untuk buat ni hampa boleh ja campoq apa yang ada di dapoq hampa.

Untuk kerabu kerang taugeh version kami ni... Kami gunakan bahan apa yang ada di dapoq saja. Kebetulan ada taugeh.. Ada daun selom... Bunga kantan.. Kita gunakan ja.

Jom lah tengok bahan-bahan dan cara-cara membuat kerabu kerang taugeh ni.

Bahan-bahan:

Isi kerang
Taugeh
Daun selom dirincik halus
Bunga kantan dipotong halus2
Bawang merah dipotong nipis
3 biji cabai melaka
3 sudu besar sambal belacan
2 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar Santan
Garam
Gula

1.  Taugeh dicelor air panas kuku lebih kurang 5 seconds.. Lpas tu tapis and rendam dalam air sejuk kuku..kemudian tosskan taugeh tu.
2. Masukkan isi kerang, daun selom, bawang merah, bunga kantan, cabai melaka yang dipotong.
3. Then masukkan sambal belacan dan kacau ke semua bahan. Jangan lupa masukkan taugeh sekali.
4. Kemudian masukkan jus limau nipis dan perasakan dengan garam dan gula.

Dah siapppp...
Aduiii sedap cik oiii. Kalau ada kerisik boleh tambah kerisik.. Tapi aku xdak kerisik.. So aku tak letak la...



Kerabu ni kalau buat simple2 pun dah sedap uiii.. Xleh bawak berbincang sedao dia tu.. Meratah pun sedappp.

Hampa pulak suka makan kerabu apa?

Oklah. . Bella  Chiao



1 Comments

  1. Saya! Hehehehe samalah Sis, suka makan kerabu gak...lagi kalau kerabu jenis banyak letak sayur-sayur, memang Sis suka...

    ReplyDelete

Post a Comment