10 Resipi Menarik Kek Tanpa Telur

by Alia Farhan, 10:38 PM

Ramadan dah tak lama lagi... Selalunya time Ramadan mulalah kita semua excited nak buat kek untuk berbuka la untuk raya la... Tapiiii.. Tengok-tengok telur da habis or tak cukup... Dah tak payah mnggelabah.. Sebab aku nak share 10 resipi kek yang tak menggunakan telur... And for those yang allergic to telur... Dis one also for you... 

Jom check out 10 resipi kek tanpa telur ni


1. Resepi Kek Batik Nestum Paling Sedap, Mudah Dan Tanpa Telur




Bahan - Bahan
300 gm coklat compound
400 gm biskut marie HWA TAI ( biskut jenama ini sedap )
1/2 cawan serbuk koko
3 sudu besar gula pasir
1 tin susu cair
1 sudu besar mentega ( wani guna sudu makan )
3 x 1/2 cawan nestum
Cara - Cara
1. Biskut marie dipatah dua.
2. Satukan coklat compound, serbuk koko, gula pasir, susu cair dalam satu kuali, buka api dan kacau perlahan sehingga semua bahan sebati.
3. Kacau sehingga adunan coklat mendidih, baru masukkan butter dan kacau sehingga butter cair.
4. Masa tahap ni, pastikan adunan coklat betul-betul mendidih lama sikit nak bagi pekat sebelum masukkan biskut marie.kacau selalu.
5. Kemudian, baru masukkan biskut marie dan gaul sehingga semua biskut disalut dengan coklat sehingga rata.
6. Tutup api dan baru masukkan nestum sikit -sikit, itu sebab buat 3 x 1/2 cawan. Letak 1/2 cawan gaul rata dan letak lagi 1/2 cawan dan 1/2 cawan seterusnya . Tak nak nestum digaul di tempat yang sama.. nestum kan cepat melekat.
7. Tuang dalam loyang empat segi 8 x 8 ". Ratakan dan tekan biar padat .sejukkan semalaman baru potong.
Nota :
1. Guna loyang empat segi 8 x 8 "
2. Selepas biskut digaul rata dengan coklat masih ada lagi lebihan coklat, curahkan nestum dekat ada lebihan coklat tu ya sambil gaul rata.
3. Tips untuk ratakan dan padatkan biskut tu dengan gunakan cling wrap menutupi permukaan atas loyang dan tekan dan ratakan biar padat.. tujuannya nak elakkan biskut tu melekat kat sudip, jadi bila buat macam ni tak adalah nak bila nak tekan tu asyik melekat. https://www.wanisukarno.com/2015/05/kek-batik-nestum.html

2. Resipi Kek Marble Tanpa Telur 




Resipi asal daripada blog Fiza's Cooking.


Bahan-bahan:

200gm tepung gandum
225gm gula kastor (kurangkan jika tidak suka manis)
3 sudu besar susu tepung
100gm mentega di cairkan (Mai guna Buttercup)
1 sudu teh pes pandan (Mai guna 1 sudu besar serbuk coklat dicairkan dengan sedikit air atau pes pilihan anda)
150ml air
1 sudu teh baking soda

Cara memasak:

1. Cairkan mentega, ketepikan dan biarkan sejuk.

2. Ayak tepung gandum ke dalam mangkuk besar. Masukkan juga baking soda, susu tepung dan gula kastor. Kacau dengan whisk hingga semua bahan bercampur.

3. Seterusnya masukkan air sambil dikacau dengan whisk dan masukkan pula mentega sambil di kacau lagi. Pastikan kacau sehingga gula hancur.

4. Bahagikan kepada dua adunan dan masukkan pes pandan (atau serbuk coklat) ke dalam salah satu dari adunan tersebu


5. Tuang adunan berselang seli ke dalam loyang. Setelah siap tuang adunan, lorekkan corak di atasnya.

6. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180 ⁰C selama 30 minit atau hingga masak. Mai guna air fryer Toros Pro Chef dengan suhu 160 ⁰C selama 30 minit. Kek ini juga boleh di kukus.

Sumber: MaisarahSidi.com


3. Resipi Brownies Tanpa Telur




Bahan-bahan:

1 Cawan Tepung Gandum
1/2 Cawan Serbuk Koko
1 Sb Tepung Jagung
1/2 sk Soda Bikabonat
1/8 sk Garam
3/4 Cawan Gula
1/4 Cawan Minyak Masak
1 Cawan Susu Cair
Kepingan Badam

Cara-cara:
  1. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat dan juga garam. Ketepikan.
  2. Pukul gula, minyak masak dan juga susu cair dengan menggunakan whisk sehingga sebati.
  3. Masukkan bahan yang telah diayak tadi.
  4. Kacau sehingga adunan sebati.
  5. Masukkan ke dalam loyang yang sesuai dan tabur badam sebagai hiasan jika suka.
  6. Bakar pada suhu 150°c selama 25-30 minit bergantung kepada oven masing-masing. (panaskan oven terlebih dahulu)



4. RESEPI SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE (SMECC)




By : Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Sumber : DayangJack

Bahan-bahan:

 loyang 6-7 inci (versi asal)
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (LiNa Pg imported cocoa powder)
2 sudu besar susu tepung
1 +1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco (LiNa Pg xletak)
  1. secubit garam
  2. 1/2 cawan minyak jagung/masak sayuran/mentega cair
  3. 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

  1. 1.Panaskan oven pada suhu 160C (oven LiNa Pg suhu 150'c) Sediakan loyang kek. 2.Griskan dengan mentega dan lapik dengan baking paper.Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata (LiNa Pg ayak sekali susu tepung dan garam
  2. 3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. 4. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  3. 5. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  4. 6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak (LiNa Pg bakar selama 45min)
  5. 7. Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

  6. 5. Kek Oren Tanpa Telur




Bahan bahan :

2 cawan tepung gandum
1/2sdt soda bikarbonat
1 sdt serbuk penaik
Secubit garam
1/2 cawan & 2 sdb mentega/marjerin
2 sdb gula kastor
1sdt esen vanila
1/4 jus oren (sunquick)
1/2 cawan air
1 biji lemon (ambil jus saja)

Topping :

1/4 jus oren (sunquick)
Susu cair

Cara buat :

1. Ayak tepung + soda bikarbonat + serbuk penaik. Ketepikan.
2. Masukkan mentega/marjerin + garam + gula kastor + esen vanila + jus oren +air. Masak sehingga semua bahan larut. Tak perlu sampai mendidih.
Tutup api.
3. Masukkan perahan jus lemon.
4. Masukkan bahan yang dimasak tadi ke dalam tepung. Gaul rata. Masukkan dalam loyang.
5. Kukus selama 45 minit atau 1 jam.
6. Ketepikan dan sejukkan kek.
7. Topping kek pula, gaulkan jus oren (sunquick) + susu cair sehingga sebati dan likat. Kalau terlalu pekat sangat masukkan susu cair lagi sampai dapat tekstur yang korang nak.
8. Curahkan atas kek.. Siap!!

Untuk sukatan kek ini ialah untuk kek bersaiz kecil berukuran 16cm.

Sumber: Mimi Azirah


6. Kek Kurma Moist Tanpa Telur




Resepi : Aludra (Myresepi)
Sumber : Nuri & MaDiHaA aka Ratna

( loyang 18cm )

Bahan-bahan:

3/4 cawan susu kotak/UHT
3/4 cawan gula halus (MaDiHaA kurangkan sukatan & gunakan gula perang)
1/2 cawan minyak sayuran/masak
1 cawan tepung gandum
18 biji kurma yg lembut (kalau kurma keras, boleh rendam dgn susu semalaman)
1 sudu teh baking soda (soda bikarbonat) (MaDiHaA ayak bersama2 tepong gandum)
1 sudu teh esen vanilla
1 genggam kecil gajus/cashew nut (optional) (MaDiHaA tak letak non stock)

Cara-cara:
  1. 1.Buang biji kurma dan kisar kurma hingga halus dengan sedikit air. (MaDiHaA kisar terus dengan susu & minyak sayuran) Masukkan kurma dalam bekas mixing.
  2. 2. Masukkan bahan cair tadi, minyak, gula dan susu. Biarkan gaul hingga sebati. Masukkan tepung, baking soda dan esen vanilla. Cashew nut tu ditumbuk halus dan campurkan. Kalau tak suka tak payah, tapi cashew ni bagi kek rasa lemak2 gitu.
  3. 3. Bakar kek dalam 35 minit pada suhu 180C. Kalau kek tak melekat kat lidi, dah masak la tu. 

  4. NOTA: Warna kek mungkin tak sama sebab bergantung dengan jenis kurma yg diguna.
    Selamat mencuba!


7.  Chocolate Cheesecake Tanpa  Telur 




Bahan-Bahan:

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari freezer)
1 cawam gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan minyak masak | minyak sayuran | butter yang dah dicairkan (aku pakai butter)
1 sudu kecil cuka atau jus lemon
secubit garam

Cara-cara:
  1. 1. Panaskan oven dahulu dengan suhu 160C. Griskan loyang dengan mentega. Atau korang boleh pakai parchment paper.
  2. 2. Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Masukkan susu tepung, garam, gula perang dan kacau rata dan sebati.
  3. 3. Masukkan air sejuk, minyak masak dan esen vanilla. Kacau perlahan-lahan dengan whisk sampai adunan tidak berketul-ketul. Nak pakai mixer pon boleh.
  4. Dah sebati semua bahan, masukkan cuka dan terus kacau lagi hingga sebati.
  5. 4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak dengan suhu 160C *bergantung pada kepanasan oven masing-masing
  6. 5. Tunggu sampai kek masak dan hiaskan lah ☺
  7. Sementara tunggu kek masak, buat cream cheese.

    Bahan-bahan Frosting (Cream Cheesse)

    1/2 cawan butter (suhu bilik)
    8 oz cream cheese - 1 kotak philadelphia atau 1 tube tatura (suhu bilik)
    2 cawan gula icing (aku pakai gula halus sebab gula icing tak ada ☺)
    1 sudu vanilla extract

    Cara-cara:

    1. Bila kek dah masak. Tuang saja cream cheese atas kek
    2. Bakar selama 10-15 minit
    3. Sejukkan sekejap dalam freezer bagi lagi sedap

    Sumber: Fiza Rahman


8.  Kek Pisang Tanpa Telur




Bahan-bahan:

8-9 biji pisang berangan - lenyek
1 cawan gula pasir / gula perang
3/4 cawan minyak
1/4 cawan susu segar
3 cawan tepung gandum
2 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t esen vanila/ esen pisang
Badam cincang - tabur

Cara membuatnya:

- panaskan oven 180C
- tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder diayak dulu.
- campurkan gula ke dalam pisang yg dilenyek.
- masukkan minyak, esen pisang dan susu dan gaul sebati.
- akhir sekali masukkan bhn2 yg diayak dan gaul dengan spatula.
- tuang ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan taburkan badam cincang.
- bakar selama 40 minit atau hingga masak.


9.  Kek Minyak Tanpa Telur Sukatan Cawan




Bahan (sukatan cawan):

1.5 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu pekat
2 sudu kecil baking powder
0.5 sudu kecil baking soda
0.5 cawan butter
1 cawan gula kaster
1 cawan susu
1 sudu kecil esen vanila
Pewarna kuning, merah, dan biru

Cara-cara membuat kek minyak step by step:

  1. 1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda. Ketepikan.
  2. 2. Dalam mangkuk, pukul butter dan sugar sehingga kembang. Tambahkan susu dan pukul sehingga creamy. Tambahkan esen vanila dan susu pekat lalu pukul sekejap.
  3. 3. Akhir sekali, masukkan campuran tepung gandum ke dalam mangkuk sedikit sedikit. Gaul rata.
  4. 4 Bahagikan kepada 3 adunan. Masukkan pewarna kepada setiap adunan.
  5. 5 Tuangkan adunan berwarna ke dalam loyang dan corakkan warna ikut kreativiti masing-masing.
  6. 6. Bakar hingga masak pada suhu 170 celcius selama 1 jam.
  7. 7. Biarkan kek sejuk lalu dipotong


Sumber: Borianafoods


10. Kek Red Velvet Tanpa Telur




Bahan - bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu mkn serbuk koko
3/4 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonate
** semua bahan-bahan di atas ini diayak**
1/3 cawan minyak masak
1/2 cawan gula aising
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan susu kotak @ susu cair
1 sudu teh esen vanila
Pewarna makanan merah

Cara - cara:

1.gris & alas loyang dgn baking paper (saya guna 2 loyang 6")
2.pukul atau mixer minyak + gula aising hingga halus
3.masukkan susu pekat manis dan mixer hingga kembang
4.masukkan 1/2 bahagian susu & esen vanila dan kacau sebati
5.masukkan 1/2 bahagian adunan tepung dan kacau sebati
6.masukkan lagi 1/2 bahagian tepung dan kacau lagi sebati
7.campurkan 1/2 baki susu dgn pewarna merah dan kacau sebati kemudian masukkan dlm adunan kek dan sebatikan
8.bahagikan adunan jika menggunakan 2 loyang kek
9.bakar 180° C sehingga kek masak

Frosting :

250 grm cream cheese
100 grm gula aising
50 ml whipping cream

1.pukul cream cheese hingga lembut kemudian masukkan gula aising dan sebatikan,
2.masukkan whipping cream dan pukul sebati...boleh tambahkan air perahan lemon jika suka.



 Ada peminat smoked duck tak dekat sini? Aku memang peminat smoked duck. Like sangattttt-sangatttttttt. Tapi biasa la kan bila makan dekat kedai mahal gila kan.. Dah la sikit ja... 

So baru-baru ni aku jumpa Smoked Duck jual dekat Jusco. So apa lagiiiiii... Ambil la seketul. Sebab dah teringin kan. 

So apa lagi... Menu kita Smoked Duck Aglio Olio Pasta. 


Nyum2

Nak buat dia pun senang ja.... Basically nak buat aglio olio ni campak ja apa2 nanti jadi la dia. 


Beli dekat Jusco ja... 



Bahan-bahan: 


  • Spaghetti
  • Lots of garlic
  • Bawang besar didadu
  • minyak untuk menumis
  • garam
  • serbuk cukup rasa
  • king oyster mushroom (taknak pun xpa..sebab ada dalam fridge so aku campak ja sekali)
  • smoked duck
  • chili flakes
  • sweet basil leaves
  • Capsicum
  • Tomato cherry


Cara-caranya:

1. Rebus spaghetti dengan sedikit minyak and garam. Toskan and simpan sedikit air rebusan spaghetti.
2. Dalam kuali, masukkan sedikit minyak dan masukkan smoked duck yg telah di slice nipis2 and goreng sebentar sampai nampak kesan char/goreng tu. 
3. Masukkan garlic and bawang besar yang dipotong ke dalam kuali. Kemudian masukkan king oyster mushroom dan chilies flakes(ikut korang nak pedas letak banyak.. Xnak pedas letak skit ja) ke dalam kuali tu. 
4. Dah boleh masukkan spaghetti dan masukkan sedikit air rebusan spaghetti tadi. 
5. Kemudian masukkan tomato ceri yang dibelah dua, capsicum dan jugak swert basil leaves. 
6. Jangan lupa perasakan dengan garam dan serbuk perasa.... Ok dah siapppp



Da siap.... Sedap gila makan dengan salad and kebab buatan sendiri ni.. Ok lah puji diri sendiri. Kalau tak puji.. Sapa lagi nak puji kan.... 😬😬😬

Bagi yang suka smoked duck ni.. Hampa boleh la cari dekat Jusco dekat tempat ayam tu.. Dekat bahagian frozen... Takpun tanya ja dekat orang yang incharge dekat tempat ayam tu.. Mesti depa tau... Harga dia pun RM8.80 ja guys... Boleh makan puas2 kat rumah ya. 

Cerita jadi supir anak-anak.

by Alia Farhan, 5:40 PM

 

Apa lah nak jadi asyik x update blog ja.. Mana la pv blog tak jatuh.. Hahhahaha... Blame the hormones ok 😂😂😂




Tapi ok la sekarang ni kakak da start KAFA pagi ni.. In between nak ambil dia mama ada masa sikit untuk buat apa yang patut. Memang pagi2 terkejar2 hantae dia dengan adik pi tadika n kafa... Lepas tu pukul 11 nak kena ambil dia dari kafa.. Bawak siap2 apa yang patut makan... Lepas tu terus hantar pi sekolah. Memang x la nak balik rumah dulu bagaikan.. Kalau balik rumah memang tak jadi kerja la. Lepas da hantar kakak.. Amik si adik pulak kat tadika pukul 1 sbb dia amik Qiraati sekali... Tapi hari Khamis Jumsst dia habis class kul 12 sebab xda Qiraati hari tu... Phewwwww.... Harap2 boleh kurus jadi supir ke sana ke sini kan... Tak nampak gaya la dapur nak berasap kan hari sekolah ni.. Nampak gaya lunch mmg kat luaq.. Malam ja masak makan 😅😅😅


Si kakak da start kafa dah.. Alhamdulillah.. Belajaq elok2 ya sayang. 


Taknak la terkocoh2 balik2 nak masak.. Nak ambil anak balik makan... Ya Ampun... Kita makan dekat luaq ja lah... Kadang2 budaknya nak makan tu sikit ja.. Bukannya nak makan macam kita2 ni... So best way better la lunch tu lunch kt luaq ja lah 😬😬😬 mama is pemalas. 

Mood nak kena jaga... Bila terlampau penat ni.. Nanti mood swing bagai.. Better la kita jangan duk terlampau penat. Kang jadi mangsa mak jadi singa anak2 jugak. Kadang-kadang taknak la menyinga 24 hrs. Tapi tu la kadang2 meminta jugak budak2 ni. Biasa la budak2 baru nak membesar.

Kejap gaduh.. Kejap baik... Kejap gaduh balik.. Kejaq buat pakatan sepahkan bilik.. Kita suruh tidur esok nak bangun awai pi sekolah.. Dia boleh lagi duk bergelak ketawa..geletek sana sini.. Lepasbtu mengekek ngekek.. Ikan kekek mak iloi iloiiii..yang mak ni mata da separa pejam dah 🥴🥴🥴

Penatkan jadi mak2 ni...tapi tu la tanggungjawab sebagai seorang mak. Bukan merintih atau mengeluh... Kadang2 sebagai manusia biasa kita ni penat....hahhahah...




Ni pun tengah tunggu nak setelkan hal anak ni. Japgi nak kena cari tempat mengeteh jap... Pastu nak kena balik rumah kemas rumah apa yang patut... Pastu nak kena siapkan baju si kakak nak sekolah petang.. Bawak untuk dia salin lpas kafa pulak... Xpa lah kakak, penat sikit. Nanti kakak senang sikit belajar pasal agama ni. Mengagau2 jugak tengok Pendidikan Islam belajaq fully in Jawi. Sebabnya banyak jugak ejaan dah berubah. Kesian juga la dekat budak2.. Tapi budak2 ni macam sponge... Cepat ja absorb.. Harap2 kakak pun macam tu... 

Mama nak mngajau tak cukup kesabaran sangat. Biarlah mereka-mereka yang pakar mengajar. Tu lebih bagus. 

Ok lah... Till then.... 




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS