Memandangkan banyak jugak persoalan2 yang bermain di minda kawan-kawan yang nak beli washer and dryer... Dalam masa yang sama tengah pikiaq... Which one is better?

Ok la.. Disebabkan aku memang berpengalaman memakai 2 in 1 washer + dryer.... And now... Aku dah beli asing another dryer atas sebab-sebab tertentu... Maka dengan ini... Meh aku bagitau.... Apa pro n cons setiap machine yang aku nak cakap kan....


So here we go.... 


For 2 in 1 washer + dryer



Pro :


1. Menjimatkan space

2. No need to keluarkan and masukkan ke dalam dryer

3. Menjimatkan tenaga sebab dryer dia guna heat pump.... Which operate at low temperature compared to other dryers. 

4. Sesuai untuk couples or small family members. 


Con :



Ni gambaq dekat rumah lama. Halus elok ja duduk situ. Suka jenis front load ni. Nampak chic n style dari top load. 



1. Makan masa untuk dry... Full cycle dari wash+dry makan masa nearly 4 hrs. Tu beluk kira cool down time dia. Yang cool down time ni boleh ja skip by pause it off. Nampak tak gambaq di atas dekat timer dia tu 😂😂😂

2. Small load... Macam yang aku punya tu.. 8kg/4kg...8 kg utk washer.. 4kg utk dry... So kalau nak dry terus tu.. Load kena half ja. Time aku beli 4 thun lpas tak banyak lagi load yang besar2.. Sekarang ni ada 10kg/6kg x silap.. But stil load dia bukan sama mcm top load washer ya.

3. Tak sesuai untuk orang yang in a crush to dry their clothes. Macam aku cakap tadi... Load kecik.. Masa amik untuk dry pun sangat lama. 

4. Tak sesuai untuk big family... Walaupun kami 4 orang ja.. Tapi memandangkan budak2 ni suka tukaq2 pakaian... So banyak la jugak bajunya... 

And disebabkan faktor2 con di atas... Kami mengambil keputusan untuk beli another stand alone venting dryer.. Kami stack ja dekat atas tu. Space dekat yard pun kecik ja. Maklumlah rumah burung kan. Kadang2 kami still guna dryer yang 2 in 1 tu untuk dry small load yang senang kering macam bedsheet... Pillow sheet yang elok guna low temperature setting... Kiranya yang kami xkalut la nak pakai n load kecik. The dryer in our 2 in 1 still in a good shape even after 4 years. 

So harap-harap dapat tolong hampa buat keputusan nak beli yang mana satu... 


Aku pernah review LG 2 in 1 Washer Dryer yang aku pakai... Boleh click SINI



Ni dekat rumah baru... 
Stil nampak chic n stylo walaupun dah stack up another stand alone dryer. 

Ok lahhhh... Bela chiao. 






 Just a quick update.. Kadang2 diri sendiri pum terlupa recipe asal buat macam mana.. So at least.. I got d clue what i'm using... Hahahhaha...



This is my vegan scallop... 

So let see...the main ingredients n how to do it... 

Bahan-bahan:

King oyster mushroom 
Butter
1/2 tbsp Lime juice
Sugar
Mushroom seasoning powder /maggi cukup rasa
Daun bawang & rosemqry utk garnishing(kalau ada capers lagi syiok) 


Ni ya king oyster mushroom.. My favourite.. Actually.. Aku suka semua jenis mushrooms.. Sedapppp... 

Cara-caranya:

1. Untuk mushroom, potong bahagian atas yang macam payung tu and bahagian bawah dia. Biar tinggai macam tongkoi /batang ja. Then potong bulat2 ala2 scallop. 
2. Dalam pan... Panaskan butter... Guna low heat ya.. Takut nanti butter tu jadi oil yang hangit plak...then masukkan vegan scallop hampa yang dah dipotong tadi. 
3. Bila dah masukkan dalam pan.. Boleh la tune hampa punya api ke medium heat... Bila dah nampak brownish.. Hampa kalih2 la.. Masa duk masak ni hampa tabur la skit dengan seasoning. 
4. Dah brownish both sides.. Hampa angkat dan ketepikan buh dalam pinggan lawa2... Habuan nak tangkap gmbaq acah2 food blogger la sangat... 
5. Berbalik ke dalam pan... Masukkan 1/2tbsp of lime juice... Then cepat2 kacau.... Lepas tu masukkan la gula skit... Agak2 balance dah rasa dia.. Katup api. 
6. Tuangkan sos/gravvy lime butter yang hampa masak tadi tu dalam pinggan yang hampa buh vegan scallop hampa tadi tu... 

Done.... 


Rasa dia? Walllaaaa hampaaa oiiiii.. Wajib la cuba kannn..nak makan scallop tak tau bila..dapat yang vegan pun wallahhh sangat.... 

Oh lupa nak cakap... Aku memang suka ambil mushroom as my vege... And aku tersangatlah jarang beli sayur hijau yang lain.. Selalu kutip dekat balcony ja daun2 hijau tu nak buat ulam... So kalau beli sayur.. Memang beli cendawan ja. Kalau hampa nak tau.. King oyster mushroom ni dia dalam spesis yang sama dengan oyster mushroom yang biasa tu.. Cuma yang ni dia ada batang yang besar and thick... Aku suka gila rasa dia sebab rasa macam chicken/white meat. Sebab tu kalau orang putih banyak depa substitute white meat dengan mushrooms.. Acah2 la vegan kononnya. Macam vegan scallop ni jugak la.

Aa jom lah tengok apa benefit king oyster mushroom ni. Kalau dekat Korea tu.. Ni antara mushroom yang selalu ada dalam menu depa.


Credit to Google. 



Credit to Google. 

Banyak kan benefits makan mushroom... So jom lah kita makan mushroom banyak2... 








Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🤣🤣🤣


 Bahan-bahan :

Dried squick ink pasta




Shrimp head n skin

3 cloves of garlic

Chilies flakes

Shrimp

Lime juice

Oil

Salt

Maggi cukup rasa

Thai basils

Cherry tomato... 


Cara - cara :

1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss kan. 

2. Panaskan minyak dan goreng kulit + kepala udang sehingga garing.. Guna api sederhana panas. 

3. Angkat kulit+kepala udang dan tumiskan bawang putih... Sehingga naik bau... Then masukkan udang. 

4. Jangan lupa kacau-kacau dan masukkan Chilies flakes dan lime juice.... 

5. Dah boleh masukkan squid ink pasta yang direbus tadi. Masukkan sedikit air.. And kacau2...

6. Perasakan dengan garam dan meggi cukup rasa... Dan kacau2 sampai sebati kesemuanya. 

7. Dah boleh angkat dan letakkan cherry tomato yang dibelah dua dan thai basil as garnishing and plating.... 



Dah siapp...sennag gila... Dekat kedai mahal gila ok squid ink pasta ni... Tapi yang dia punya dried  pasta yang tak masak lagi ni pun dah mahai dah... Satu peket ni RM15 dah aku beli kt shopee ya... 


So dont expect this dish dekat luaq akan murah ya... Daaaa 

Bela chiao




Korean Vibes

by Alia Farhan, 10:09 AM

 I have a confession to make... I'm addicted to Korean vlogger... I can spend hours watching their vlog at Youtube. From cleaning chores to organizing n into their foods. It mesmerized me most of the time watching people doing their cleaning chores... Organizing their kitchen and even preparing their foods.

Well.. At least at some points... It motivate me to take care of the house eventho most of the time i feel like i had been living in a tongkang pecah😅😅😅


Ramen with kimchi... I admit i have been drolling whenever I watched them eating their ramen with kimchi.. So i made my self a kimchi supplies... Kalau nak tau buat kimchi macam mana.. U can refer HERE


The shimeiji mushroom n the radish white kimchi is so koreannnnnn


This is my fav... I love how korean always put the sesame as their final touch almost every dish they had. 

I have been subscribed to many Korean vloggers such as Hamimommy, Haegrandal, Ondo, Onuk, Silviahome and many more..... Their videos somehow can be relaxing for a stay /work at home mom like me... 

Minggu ni aku nak marathon tgk junki ❤️❤️❤️



Ok la.. Chiao


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS