Small Community Project : Plant People

by Alia Farhan, 7:25 PM

 Sebenarnya dari MCO lagi nak buat community project.... Buat community garden dekat tempat aku duduk ni... Dah survey dah tempat dekat bawah tu... Tapi dia punya tanah tu penuh dengan batu2... And time tu husband aku pulak da kena start balik jalan kerja after PKP lepas raya hari tu... Nak buat sorang2 memang x daya la kan.... Nak merumput bagai lagi semua...

So here we are... Buat dekat area lift tingkat aku ja lah... Senang skit nak maintain and tengok.... 



Ada la pokok2 basic dalam masakan yang boleh digunakan.... 




Daun kesum ni gigih tau mintak dekat my former Math's lecturer... Nasib minat sama.. Gardening ❤️


Pokok kari ni mintak dekat Suki.. Suki yang baik bagi kat kita😘


Ni pokok kunyit ni gigih tau korek dari Jitra.. Kalau nak tunggu dia besaq lambat gak kot. 


Pokok bendi... 


Bendi pun da keluaq bunga semalam... Tunggu dapat bendi la pasni..... 




Ni pokok pandan.... 

Dah cakap dekat jiran2 kalau ada yang nak pakai.. Amik ja... Memang letak sini untuk wakafkan utk semua jiran2 floor ni nak pakai... 
Sebab tu nama dia community garden.. Tapi untuk floor aku ja lah... 

Seronoknya kalau dapat buat program community garden kat bawah tu kalau ramai2.. Kalau sorg2 pitam gak la... Bila tengok community garden dekat spore sana.. Seronok n best betul lah rasa.. Hopefully one day dapat buat gak macam tu.. 


Ihsan dari Google. 
Dapat buat community garden macam ni bestnyaaaa lahaiiiii... 






 Ayaq Kopi cafe ni located dekat Jenan... Kiranya betui2  bertentangan dengan kawasan  perumahan mak/kakak aku dekat Jenan sana nunnnn... Lama dah duk tengok duk ada dekat depan tu.. Tapi tak pernah try2 pun...

So masa aku balik Jitra hari tu. Disebabkan petang tu sebelum gerak balik Penang.. Aku ajak la mak aku lepak2 makan petang dekat sini.

So moh ler kita ke sini.... 



Credit to Ayaq Kopi Fb

So apa lagi jom lerr kita check it out menu yang ada... 



Ok la banyak gak menu.. Ada Western and tak Western pun ada... 


Aglio Olio dia.. Banyak gila udang... Tapi agak pedas for kiddos.. Rasa perfecto... Cuma pedas.. Kalau nak ordee kt budak2 mintak kurangkan pedas. 


Mushroom soup ok la... Way better dari pizza hut punya mushroom soup. Kahkahhhh


Mee curry ni order utk si kakak.. Adriana... Ok sedap... rempah dia kuat betul rasa.. Kalau orang yang tak suka rasa rempah sangat maybe tak suka kot. Mak aku tak berapa.. Tapi aku suka ja... Hehhehe


Roti apa nama ntah... Macam dekat Boat Noodles tu.. Sedap jugak.. Not bad... 

Oh ayaq dia aku order latte... Okla.. Latte rasa latte la kannn... 


My Ecah with her aglio olio... 


Kakak n maktok.. 


My girls... Berebut nak naik this swing


Cosy enough as we can see. 


Till we meet again Ayaq Kopi. 


For those yang nak cari kafe yang best untuk lepak dekat area Jitra/Jenan.. Boleh la pi ke :

Ayaq Kopi

Plaza Tunku Sarina, 
06000 Jitra, 
Kedah

011-1447 8955












 


 As hilarious n funny as this cafe sounds... Well i must say the name itself caught our attention to try their food while searching around Western Food at our place.


Nampak2 ja nama cafe ni terus kami laki bini cakap why not.. N Adriana reaction to this cafe name... This is so funny... Thei cafe name is Cafe Takdak Nama... How hilarious is dat kan ma... Well.. Its kinda catchy what thus kind of name....

So here we are.... 
Searching for good foods during our weekend... 

Kedai dia kecik ja... But i must say the owner sangat creative to come with the ideas like this kan... 



Pandai dia guna ruang n how creative buat meja n kerusi dekat atas mcm ni kan... Anak2 aku pun kemain excited la kan nak makan atas tu.. But sorry dears... We are nit having the food up there.. Hahahaha... 


Jom tengok menuuuu... 



Nyumss... Tengok la descriptions dia mangkaq kan... Aku suka owner dia sebab creative sangat! Dengaq kata owner dia Mamak Kwangsoo... Aku mati2 la ingat Mamak Chinese Look/Mamak Putih tu.. Sekali bukan.. Hahahha... 

So lepas dah order mari lah kita tengok yang sampai macam mana ya... 


Ni fish grill with lemon apa ntah... Sedap gilosssssssssss... Aku sukaaaaa gillllaaaaaaa... 
Recommended gilaaa


Ni aglio olio utk Ecah..mintak tak pedas... Tpi bila tak pedas macam kurenggg kick pulekkkk... Tapi ok la... 


Ni Adriana punya bolognese... Sedap! Walaupun bolognese is my least pasta menu dat i like.. But this one is good. 


Ni fish n chips aku order... Ermmm.. Kenapa ehhh kat Malaysia ni xbuat fish n chip ala2 kt Ozie tu... Sakit pulak hati aku bila yang macam ni mesti overcooked n keras skit😭
Not recommended.. Baik order yang awal2 aku tunjuk tu.. Yang tu sedap gilos


Ni platter apa ntah laki amik


Yesss.. Memang order lebih.. Biasa la laki aku... Food sensory katanya khennn.. Platter ni ok la not bad.. Sedap jugak.. Boleh order kalau ramai2 kan... 

Overall.. Bagi aku kedai dia not bad.. Sedap jugak la bagi aku... Makanan pun cepat gak sampai.. Servis pun baguih... Aku suka... Repeat balik? Of course why not kan.. Aku nak makan yg fish lemon apa ntah tu lagi.. Haahhaha... 

So hampa-hampa kat Bayan Baru yang cari Western Food yang best.. Boleh la pi try dekat Cafe Takdak Nama ni... 

Alamat:

Cafe Takdak Nama
2A, Persiaran Mahsuri 2,
Bandae Sunway Tunas, 
11900 Bayan Lepas, 
Pulau Pinang

No Telefon:

012-475 5824

Cafe Best Di Jitra : Grab & Bite Cafe

by Alia Farhan, 10:45 AM

Disebabkan esok dah nak balik ke Penang.. N Rabu ni maktok dah nak fly balik ke Tawau.. Sob2... Nanti rindulah dekat maktokkkk.... So we decided to stay until tomorrow. Husband aku dah balik Penang tengah hari tadi sebab nak tengok kerja2 yang tengah duk jalan...while me n kids will spend our time with my mom til tomorrow. Kalau ikut hati nak ja balik Rabu nanti.. Tapi Adriana da nak kena start sekolah dah 1st September nanti after sebulan aku cutikan dia dari sekolah due to Covid 19 cases dekat Northern region ni.

So malam ni masing2 dah xnak makan nasi dah.. So kami decide la untuk makan dekat cafe.. N budak2 pun nak makan pasta lagi.. Againnnn.. 

So here we go.. Maktok kata why not pi tru dekat sini... Aku pun onz ja... Review tengok dekat fb yang indah2 gak. Dalam hati.. U better be good ok.. 🤭🤭🤭


So here we are.... 



Kena ordee dekat counter. 


Nama menu takmau kalah... 


 

Berbelit lidah aku nak sebut menu2 dia. 🤭🤭🤭

Jom kelebet menu nk order... 

Agak leceh jugak bagi aku nak kena order menu dekat counter.. Mcm better lagi org mai amik order dekat meja.. So xdak la org kena tanya itu ini dekat counter.. Belum lagi kalau menu tu xda ka apa ka.. Dah pulak kena tanya orang2 dekat meja nak menu lain pulak.. Tu nasib duk dekat tepu counter.. Bayangkan kalau duk jauh..nak kena tempik pulak ka tanya nak makan apa. Macam aku yang x familiar dengan menu dia sebab note that this is my 1st time.. Of course kt will takes like forever to ask the person at d counter... What is dis.. N what is dat... Well... Kena la tanya kan.. Kang expectation macam lain.. Mai macam lain pulak... Daaa... 

So ok la... The good thing is makanan dapat cepat la jugak gak.. Cuma burger ja lambat skit.. Maybe sebab homemade beef patty or nak kena grilled dulu bagai ka... 

So here we are.... 



Ni baked mac n cheese.. Nama panjang dia apa ntahh.. Malas nak tgk balik menu.. Sebab tu kena tanya dulu menu tu dis or dat before u order. Ni ecah punya... Ni her fav la kan... 



Ni aku punya.. Aku order aglio olio ja... Tapi nama dia bukan aglio olio.. Ada nama melalut apa ntah.. Again sebab tu hang kena clarify this one apa ke benda... 



Nu Adriana punya.. Basically Meatball bolognese n again nama dalam menu fancy gila.... 


Team pasta... Aku actually nak order pan seared salmon tapi dia kata xdak... Agak bara la tengok meja sebelah aku mai elok ja salmon... Aku anggap la budak tu xreti nak cakap.. Instead of kata xdak.. Maybe dia patut kata salmon dah habis untuk hari ni 😭😭😭




Ni burger for my mama... Dalam dia beef patty.. Sedap jugak..actually mama nak ordee hat lamb apa ke menda tu ntah.. Tpi takdak jugak... So kami order la yang ni... 


Maktok with the burger! 😍

And lastly... Dessert 🍰 


Biscoff cookies cheese cakes... Ok la sedap... Aku suka la biskut ni.. Sebab aku memang suka biskut tiger... Rasa dia ala2 la.. Cuma tiger tu milky..yg ni milky buttery cinnamon - nish skit... Hence konon2 la rasa dia macam have2 tu.. Basically the base is biscuit tiger🤭🤭🤭

So overall bagi aku... Memang sedap la makanan-makanan dia bagi aku... Tempat  pun ok cantik ja... Simple decoration theme that goes well. Nak kata pilihan makanan dia banyak.. Xla banyak sangat... But its ok... At least bila menu tak banyak ni... Hang boleh maintain quality kan. Dekat Utara ni..serius talk..hang bukak kedai makan... Esp yang macam cafe2 ni makanan of course one thing kena sedap... Tak sedap... Haa siap la ko... Kalau kt KL lain.. Tekak org KL ni lain maciam skit level dia.. Asal kedai nampak instagrammable skit.. Rasa hauk pun xpa... Janji kedai lawa... Kat Utara jangan harap lah ya... Kalau tak takkan la kedai makan Fullhouse dekat Penang tu katup ya... Aku sempat pi sekali ja... Makan2 terus cakap kat laki aku.. Masa tu tunang... Apooooo

Sebab tu kalau dekat Utara ni kalau hang bukak kedai asai boleh ja.. In Sha Allah tak lama lagi Sodaqallahulazimmmmm la jawab dia... 

Apa pun bagi aku makanan dekat sini sedap.. Ni untuk menu2 yang aku order la ya... Not bad la.. Harga stil reasonable la bagi aku... Takdak la cekik darah pun... 

So hampa kalau nak cari cafe best dekat Jitra ni.. Boleh la try makan tang sini....in Sha Allah puas hati... 
 
Grab & Bite Cafe

Jalan Tengku Maheran 6, 
06000 Jitra, 
Kedah
012-356 2107







© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS