Dah berapa bulan duduk rumah baru.. Baru la sempat nak organize kitchen cabinet betul-betul kan. Sebelum ni ada time rajin susun la elok2... Ada time malas.. Ke laut gila ja... Main sumbat2 ja kalau nak cepat.

So semalam nekad dah nak organize balik elok2. Bagi systematic and tersusun.. Supaya senang nak amik apa-apa kan. Ada benda yang kita kena susun untuk percepatkan and permudahkan kerja kita.


Ni overall dapur aku. Cukup la untuk aku berperang hari-hari dekat sini sediakan makanan dekat family aku. Ada yang tanya aku.. Memang minat warna kayu2 ni ehh.. Those who knows me.. Will know me well. Aku ni jenis xsuka sama dengan orang sangat. Hahhaha. Macam biasa aku suka menentang arus. Di kala orang suka kan white  kitchen cabinet bla bla bla.. Aku go the other sides. Lagipun bagi aku... Warna coklat/kayu ni versatile and valid sepanjang zaman. Haaa gitohhh. Aku dah pernah ada fasa go thru and suka benda2 putih ni.. Trust me... How hard u jaga.. Lama2 dia mnguning.. Benci aku! 🤣 🤣 🤣 

Ok lah.. Jom cerita part kitchen cabinet Organization ni... Aku ni xla terer sangat. Xdak la mngamalkan semangat marie kondo ka apa ka. Penting bagi kau after month or in 2 months untuk declutter and buang barang-barang yang kita da tak pakai. Simple kan.



Aku memang suka guna bakul ni. Sebab size dia tak besar tak kecik. Just fit nicely to my kitchen cabinet. Paling penting fit most things and memudahkan kita nak sorting accordingly. 




Ni aku guna bakul tu untuk masukkan dekat dalam pull out drawer aku. Ni dekat drawer paling bawah sekali. Aku letak bulky items yang berat-berat macam gula semua tu dalam bakul tu. Bila nak ambil ka senang. Nak check stock pun senang jugak. Selalu benda-benda yang expired and kita tak sedaq benda-benda dalam tin kan. Sebab tu aku decide untuk letak dekat sini so senang la nak check apa yang ada apa yang dah nak expire. Sebelum ni letak dekat atas-atas sangatlah tak practical ya nak check stock bagai ni.




Ni pulak second drawer dari bawah. Letak stock noodles semua tu. Dekat sini xla berapa berat sangat. Sesuai la letak dekat 2nd one kan. 


Yang ni pulak another pull out drawer dekat sebelah. Dekat drawer ni tak muat nak letak basket putih tu so aku guna ja lah apa yang ada kan. Bahagian ni untuk letak kitchen towels, wet tissues dengan tote bag untuk beli barang2. Well Penang no plastic bag everyday ok! 




Ni pulak bahagian ovaltine, brown sugar, cereals, teas bla bla.. Kata atas dia bahagian pastas. 


Ni overall untuk cabinet bahagian atas ya. 


Pasta section. Tapi spaghetti tak muat letak sini sebab bekas spaghetti dengan spaghetti kan panjang. Ruang dekat sini rendah ja. Guna jar dari Ikea and jar bekas sauce pasta ja. 


Dalam bakul ni la susun segala tipuware.. Tupperware.. Susun blender yang guna untuk blend bawang.. Blender utk juice n etc. 


Ni bakul simpan kuih-kuih raya. Susun elok2 dalam ni. Nak keluar masuk pun senang. 



Ni pulak bahagian spices n herbs. Ada jugak la dressing utk salad dekat sini. 


Ni pull out tray untum letak pinggan-pinggan yang guna harian and kat bawah tu tempat letak sos bagai. 


Ni kat bawah sinki. Dekat sini la ada barang-barang bertukang laki aku. Spray cat la. Tudung periuk and pan semua pun letak dekat sini. Aku beli tempat letak tudung periuk tu dekat Daiso. Boleh gak guna untuk susun chopping board. 


Ni pun pull out drawer dekat satu size lagi. Dekat bawah sekali jugak. Dekat sini aku letak benda-benda berat macam beras 5kg..minyak..dalam ni ada 3 peket beras 5kg.. Minyak peket,stock spaghetti n etc. 


Ni pulak beras yang berjenis-jenis tu. Guna jar ikea ja. Yang kanan sekali tu guna untuk isi tepung gandum. Suka tengok sebab bila buh dalam jar ni.. Cun ja. 


Ni aku guna sticker label Motex. Suka sebab nampak classic gituhhhh. 


Comel gituhhh guna label ni


Terbekenan pulak guna jenis jar-jar ni. Lawa n esthetic sangat. 


Ni pulak section ubat-ubat. Dah bau macam dekat pharmacy dah bahagian ni. 


Ni pulak kat bahagian bawah. Aku letak pinggan-pinggan kaca semua dekat sini sebab ya lah benda-benda tu kan berat. Tak sesuai la nak letak dekat bahagian atas. Takut la lama2 nanti mana nak tau risau reban /runtuh ka cabinet atas kalau berat-berat sangat. 



Yes counter top aku penuh dengan gadget sebab aku jenis tiap-tiap hari guna gadget memasak kan. Tu pun rice cooker da simpan sebab guna Philip Pressure Cooker ja untuk masak memasak semua. 

Ada jugak benda yang kita kena susun ikut kesesuaian dia. Contoh gadget2 rumah. Ada orang prefer simpan dalam cabinet dia. Ada orang more to practicality... Aku la tu. Sebab aku memang sejenis pakai gadget2 kan. Of course la kena memudahkan kerja aku. 

So apa pun ikut kesesuaian kita sendiri. Kalau suka table top clear boleh ja simpan dalam cabinet. Yang penting kita selesa and suka yang mana. And there is no right or wrong when it comes to this. 

N now my kitchen quite in a mess sebab baru-baru ni balik dig in some stuff dekat rumah lama. Ahhh sudahhhhh.... 

Ok la.. Bella chiao 😘



Just Because You DON'T

by Alia Farhan, 7:48 PM


Just because you DON'T

It comes to sense human can be pretty mean and f@&£ at one time.

In a modern world...there always a fight and bad mouthing bout who is better... Housewife or working mom... Stay home moms belittled working moms n workin moms belittled stay home moms. Belum lagi bergaduh pasal deco2 rumah... 

Deco2 rumah tu nanti anak tu la ni la....yang deco2 rumah pun xkurang gak kuat mengecam kalau deco orang tu bukan macam yang dia suka.


Asal kan lain sikit dari taste korang.. Korang nak bash.. Macam hutan la apa la. At least we appreciate the nature. Xda pun nak kecam rumah org lain. Rumah dia.. Suka hati dia la nak buat macam mana pun. Dah sakit hati kenapa? Masalah hati ehhhh... 

Get a life bijjjj
😏😏😏

Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Padi

by Alia Farhan, 10:26 AM
Rasanya dah lama gila kan tak update bloh ni... And dah lama gila x share resipi. Resipi2 pun banyak gak duk kat draft. Harap2 yang ni xmasuk la dalam list draft tu. Kalau tak forever alone la duk kat situ... Perammm ja sampai ranum. Hahhahha.

Aku dalan process nak clear kan freeser aku. Sebab aku masa bulan puasa hari tu memang stock up stock bahan mentah untuk masak dalam freeser aku banyak gila. And dekat2 last minute nak raya hari Ahad tu... Hari Khamis tu aku buat last buy dekat market untuk penuhkan peti sejuk aku. So bayangkan up til now i still have frozen bahan mentah untuk dimasak. 

And yes sampai sekarang aku tak reload lagi beli bahan-bahan mentah. And bahan-bahan mentah dalam peti sejuk tu memang dah luak la kan cerita dia jadi lauk pauk kat runah ni. Ok la jugak peti sejuk ni spacious jugak la. A good investment when we decided to buy this one. Alang2 nak beli.. Beli la yang besar and boleh masuk and muat macam-macam kan.

So cerita dia.. Masa duk selongkaq2 bahan-bahan mentah untuk masak tu... Aku jumpa la treasure! Ikan keli!!!! Dah lama gila aku xmakan ikan keli. And teringin gila nak makan ikan keli salai masak lemak cili padi!
Erghhh sedapnyaaa. 

Tapi masalahnya nak salai celah mana kan.... Dah la duk kat apartment ni haa. Last3 dapat la idea untuk beli daun pisang dekat kedai runcit dekat rumah ni. 


Banyak pulak. Tapi xpa lah. Demimu ikan keli salai.. Kahhhhh

Jom lah kita tengok bahan-bahan and cara buat ikan keli salai masak lemak cili padi. 

Bahan-bahan:

3 ekor ikan keli (potong dua-senang nak bakar/salai) 
Daun pisang
2 ketul Kunyit hidup
2 biji cili besar 
7 biji cili padi hijau
Daun cekur /kunyit
1 biji bawang  besar
5 ulas bawang putih
Santan
Garam
Gula 
Serbuk perasa

Cara-caranya :

Ikan keli salai

1. Gaul garam dan kunyit hidup dekat ikan keli. 
2. Balut ikan keli dengan daun pisang. 
3. Letakkan ikan keli yang dibalut daun pisang dalam non stick pan. 
4. Guna api sederhana panas dan tutup dengan penutup and cepatkan process salai menyalai. 


5. Boleh kalihkan bila nampak daun pisang dah mula garing. 
6. Bila dah nampak daun pisang mula garing untul semua bahagian.. Boleh la tutup api. 


Haa bila nampak macam ni tu dah ok la.... 


Kuah Masak Lemak Cili Padi

1. Masukkan cili besar, cili padi, bawang besar, bawang putih, dan kunyit hidup ke dalam blender dan blend kesemua bahan-bahan ni. 
2. Masukkan bahan-bahan yang diblend yadi ke dalam periuk/pan dan bukak api. 
3. Masukkan asam keping dan biarkan sehingga mendidih. 
4. Tambahkan air dah biarkan sehingga mendidih sekali lagi. Time ni boleh perlahankan api dan masukkan santan 1/3 kotak kecil. Nak lemak lagi letak la banyak lagi. Ni ikut preference masing-masing ya. 
5. Kacau bahan-bahan tadi and jangan biarkan tak berkacau sampai pecah minyak ya nanti tak cantik pulak. 
6. Terus masukkan ikan keli salai tadi tu ya. 

Masukkan watak utama ini! 

7. Bila dah masukkan ikan keli, jangan lupa kacau-kacau jugak ya. Dah boleh perasakan dengan garam gula dan serbuk perasa ya. Hujung2 boleh la masukkan daun cekur yang dah dipotong kasar. 


Nyum-nyums. Dah siappppp. Time masak ni tengah puasa. Sedapnya Ya Allah telan ayaq lioq akuuuu. 


Ramai cakap cantik masak lemak cili padi aku ni. Macam mana buat pekat macam tu semua. Rahsia aku guna bawang ja. Kalau pure nismilan diorang tak pakai bawnag ya. Depa guna santan banyakkkk gila. Sebab tu depa punya lagiiiiiiiiiiiii terlentokkkk bhaiiiiii. Aku sayang santan.. So aku blend la bawang and letak. Letak santan pun 1/3 kotak kecil ja. Padan la nak diet kan. 


Menu buka puasa hari tu. With kailan ikan masin. Ok sedap gila. Puji diri sendiri sebab pandai la masak untuk makan semdiri. Hahhahaha


Ok lah... Bela chiao
Mengantuk dah ni.. Baiii











Tefal Pan Best Ke?

in , by Alia Farhan, 11:23 AM
Dah nama pun mak2 kan. Cerita banyak berkisar pasal hal anak2.. Makan2... Masak bla bla bla la kan. 

Actually aku ni memang jarang gila beli benda2 macam pan ka apa ka. Sebelum2 ni beli la belanga/kuali yang stainless steel uang classic tu untuk goreng apa2. Ada jugak non stick pan.. Tapi yang tu bukan yang beli punya lah kan. Yang tu ada yang mak aku bagi... Ada yang hadiah beli air cond customers laki aku yang dapat berlebih2 sebab beli air cond unit more than one.. So diorang ada yang bagi dekat laki aku la.

And non stick pan aku yang lepas2 pun banyak dah rosak. Dah melekat2. So masa aku pindah sini.. Banyak yang aku dah buang kecuali belanga classic tu la kan. 

Nak dijadikan cerita.. Aku pun ternampak la kawan aku masa keja kilang dulu ada buat iklan jual Tefal Pan ni. Mula2 tu macam berbelah bahagi nak beli ka dak. Ya lah.. Tak pernah aku beli benda2 ni sendiri kan. So gasak lah..pejam mata beli seketul. 

Dah masuk rumah ni aku start masak banyak dish guna Tefal ni. Best pulak... Even nak goreng ikan pun xpayah nak guna banyak minyak pun ikan elok ja macam deep fried. Yeayyy.. Suka nya akuuuu. 

Lepas tu macam lama2 tu terjatuh hati la dengan so Tefal ni. Cerita dia tak leh jadi ni... Aku beli yang Tefal tu 28cm ya without lid. Aku cakap kat laki aku masa MCO hari tu.. Boleh tak kalau nak beli Tefal Pan 28cm lagi with lid. Sebab lid dia ja RM59 something.. Baik aku beli satu set dengan pan dia.. So takla rasa mahai sangat kan. 

Konon2 beli tu nak guna lid dia la.. Yang pan nya simpan. Sekali hauk... Takdanya simpan2.. Dua2 aku guna serentak kadang3 tu bila nak masak cepat2. Hahhahahah. 

Dah beli yang 28cm ehhh.. Macam besar sangat la size ni. B... Boleh tak nak belinyang kecik skit habuan nak goreng telur ka?


Nahhhhh.. Beli lagi belian ke 3 Tefal Pan aku. Kali ni beli yanh 20cm. Memang just nice untuk goreng ikan  mcm ikan temeung ka.. Teloq ka.... 

So aku pun tak sure nak klasifikasikan aku ni kategori apa? Impulsive buy ka? Nak kata impulsive tu tak gak sebab macam keperluan ja.. Bila nak pakai serentak kan. 

Dah tu best ke Tefal Pan ni? 

Entahlah labuuuu.. Kalau tak best takkan la sampai 3x aku beli kan??? Aku pun susah nak komen sebab definasi best ke tak best ke atas masing2 gak. So far bagi aku best la sebab jauh lebib baik dari non stick yang aku pernah dpt sebelum2 ni. 

Pakai Tefal Pan ni orang tak kutul kalau kuali hang hitam pun sebab memang dia hitam. Kalau belanga yang stainless steel tu nanti makan kecaman netizen ja lah. Aku dah la pemalas nak sental2 ni. Xcukup rajin macam Sugu Pavithra lagi mak ni. 🤣🤣🤣

Ehhh tapi serius la aku suka tengok Sugu Pavithra. Simple ja life dia. But so meaningful and inspired us kan. 

Ok la... Bela Chiao. 




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS