Disebabkan baru ja tuai bayam brazil dekat depan rumah (koridor) ni. Kebetulan lani menumpang sat rumah arwah fil aku.. Koridor dia memang mnghadap matahari... So memang meriah gila la kalau letam pokok depan tu.. Direct sunlight.


Meriah tak bayam brazil dalam pasu kecil2 tu. Ada 4 pasu semuanya. Sekarang ni aku biakkan lagi sebab nak banyakkan lagi sebab aku memang suka makan bayam brazil ni. Nak biakkan pun senang ja. Kalau nak tau macam mana boleh tengok SINI ya. 


Ni hasil dari 4 pasu tu ya. Banyak tak? Aku start dengan satu pasu ja dulu... Bila cantas buat ulam. Makan daun ja. Batang dia aku biakkan balik dekat pasu lain.


Tapi bila dah masak.. Jadi banyak ni ja. Hee cukup lah untuk sekali makan kan. 

Nak buat macam ni pun senang ja. Bukan susah pun. Macam mana hampa duk buat kangkung goreng belacan. Macam tu la buat dia.. 


Tapi takpa la.. Nak share jugak kannnn. Hahhahahah

Jom tengok bahan-bahan dan cara kami buat. 

Bahan-bahan:

 Daun Bayam brazil
Bawang kecil
Bawang putih
Sambal belacan
Garam
Serbuk cukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan bawang kecil yang dah dipotong dan bawang putih yang diketuk kasar. 
2. Bila dah naik bau masukkan sambal belacan dan tambah sedikit air. 
3. Then masukkan daun bayam brazil. Kacau2 dan masukkan garam dan serbuk cukup rasa. Dah nampak agak layu boleh tutup api... 
4. Tadaaa da siap. Boleh angkat dari belanga dan hidangkan. 

Fuhhh makan nasi dengan ikan goreng dengan bayam brazil goreng belacan ni pun dah sedap. Terangkat oiii. 

Seronok bila tanam pokok sendiri ni. Dapat la jugak jimat duit belanja dapoq untuk sayoq ni. Lagi best bila timr tanam pokok ka siram pokok ka.. Ajak anak2 join sekali.. Memang depa suka la. Lagi2 bila time nak tuai hasil tu. Happy sangat depa pun tengok pokok hat depa jaga tu jadi hasil and boleh makan. 





Bila dah duk kuarantin duduk dekat rumah ni.. Mula lah kan duk pikiaq nak masak apa kan. Dah la sejenis jemu and cemuih skit masakan jenis2 Penang ni yang kadang2 terlampau ni sangat untuk tekak kampung people macam aku ni kan.

Kenapa kena kuarantin? Tak reda lagi dengan Influenza.. Ni haa 2019 - ncov pulak.. Baik la kita berjaga2. Walaupun hati ni boring dan memberontak woiii nak pi jalan2. Tapi xpa lah.. Macam aku cakap kt ig la kan.. Kalau kerajaan xboleh n xmau jaga kita dari sekat tourist dari China.. Kita sendiri kena jaga diri kita dan keluarga kita.

So menu kena kuarantin and duduk dekat rumah hari ni adalah masak lemak cili padi ikan jenahak dengan peria, ulam bayam brazil, ayam goreng kunyit dan sambai belacan. Nampak macam banyak kan. Ayam tu campak dalam air fryer. Lepas tu biaq AF tu buat keja dia. Bayam brazil tu petik2 ja kat luaq rumah. Lepas tu sambal belacan tu yang maktok bagi hari tu duk ada lagi. So kita habiskan dulu stock yang ada.


Simple ja.. Menu orang pemalas hari ni. 

Masak lemak ni memang fav aku sangat2 tau. Lagi plak dulu2 masa aku kt UniKL MICET tu duduk dekat sempadan melaka-nogori kan... Dekat Naning tu kan.. So aku ni selalu lepak makan dekat Kendong... Memang selera nogori tu ngam sangat dengan tekak aku. Tu yang time belajaq tu gemuk sebab makan kena dengan selera oiiii. 

Tapi part nak masak masak lemak ni memang dulu2 aku failed gila sebab nanti pecah minyak lah. Mak aku punya masak lemak sedap tapi mak aku jarang buat sebab ya la renyah kan nak kena timbuk2 dia xbagi pecah minyak bagai kan. Tapi lama2 lepas dah banyak kali duk masak.. Makin lama makin better la. Eh bukan makin better.. Makin sedap oiii.. Ok puji diri sendiri. Hahaha. 

So jom aku nak cerita macam mana aku buat masak lemak cili padi cara aku. Ya lah cara orang Kedah buat masakan orang nogori kan. Janji sedap kat tekak aku ok lah kan. Walaupun resipi derhaka. 

Bahan-bahan:

*cili besar 
* cili padi
*  bawang kecil/ besar
 * bawang putig
*kunyit hidup
Santan
Asam keping
Gula garam
Serbuk perasa
Isi ikan jenahak
Peria yang dah dipotong

Cara-cara:

1. Blend semua bahan-bahan yang bertanda *. 
2. Masukkan bahan-bahan yang diblend tadi ke dalam periuk dan panaskan. 
3. Masukkan asam keping dan sedikit santan cair. Kacau-kacau kuah dan masukkan ikan. Biar nampak ikan dah mendidih dan kuah makin pekat, masukkan santan pekat. 
4. Masa dah masukkan santan pekat ni kena rajin timbuk2 ya. Orang kedah panggil timbuk.. Aku tak tau orang negeri lain kata apa.. Tpi macam kacau2 kuah dekat atas tu. Sebab nak elakkan santan tu pecah minyak. Nanti kalau dah pecah minyak tak sedap and tak cun la masak lemak hampa kan. 
5. Masukkan peria, jangan lupa timbuk/kacau kuah and jangan biar santan tu pecah minyak ya. Lepas tu boleh dah perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa kalau nak. 


Buat masak lemak ni memang kena rajin kacau/timbuk kuah dia supaya tak pecah minyak ya. 



Tengok.. Mengacau ja tak berhenti. 


Taraaa its donee... 

Resipi ni derhaka la skit kan. Sebab the real nogori cuma pakai cili padi.. Kunyit hidup dengan santan ja. Harap dimaafkan la orang Kedah yang xleh move on dengan makcik2 bawang ni ya. Janji laki and anak2 suka kan.. Kira ok la. Serius sedap gila letak pulak peria tu. Fuhhh haroi cing2 πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

P/s:  kalau hampa nak pakai ikan lain pun boleh gak takdak masalah pun.... 

Selamat mencuba. 





Corona Virus Outbreak

in , by Alia Farhan, 11:33 AM
Belum pun reda dengan kes Influenza dekar Malaysia ni.. Dah timbul plak cerita Corona Virus yang sedang teruk melanda Wuhan, China. Kalau tengok dari video2 yang tular.. Memang nampak sebijik la macam cerita2 Zombie.. Train to Busan.. Resident Evil n etc...

I just cant brain why on earth the Chinese from China have the guts to eat all those shitty n crappy things like dat. Wei... Please la dont be so bongok and siauuuu laaaa. Dah pulak.. Habis satu dunia pulak nak bertebaran virus tu... Sedih n risaunya aku. Dah pulak sampai ke Malaysia sudehhh. Yang menteri2 sampai ke PM pun mangkuk taknak sekat pelancong dari sana mai ke MalaysiaπŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘

Risau sebab satu pasal virus tu sendiri. Lagi banyak menda berlaku lately ni buat aku terpikiaq are we at the end of the world? Dah nak kiamat sangat ka niπŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘
Serious shit semua ni menakutkan untuk aku....

But hell yes... We need to hadap all those things selagi nyawa dikandung badan right.

Jom la kita kenali skit apa tu corona virus ni... And how serious it can be.... Setakat ni tah meragut 41 nyawa di China but i:m pretty sure the Chinese government been hiding the huge numbers. Kalau tak.. Takkan la kalut buat hospital semata2 untuk corona virus outbreak ni kan.



And this is how the corona virus attack our body.. 



Ways to prevent transmitting virus to others as been advised by our KKM.. but i rather said we must stip China tourists from coming at this moment. 



Let's protect ourselves and our loves one. 






I still cant brain pasal cerita yang 3 orang positive with Corona Virus yang masuk melalui JB tu. Boleh depa pi tinggai ahli family depa yang kena tahan sebab positive corona virus tu dekat Spore.. Depa boleh selamba badak mai JB nak teruskan percutian depa. Wakluuuu gila perangai. Memang sejenis kiasu gila perangai.. Tu belum yang cerita parents tinggai anak2 dekat airport sebab anak2 sakit and tak dibenarkan boarding tu. Seriuss laa memang sejenis takdak perasaan ka apa ka... Tapi tu la Islam dah ajaq.. U are what u eat... Kena jaga makan.. Minum.. Makan benda2 baik2.. Sebab tu akan jadi darah daging kita. Ni makan pun ntah hapa2..macam mana la hati tak hitam and keras kejung macam tu. Belum lagi cerita front line healtcare dekat sana kena tarik mask and ludah dengan pesakit yang positive corona virus ni. Memang sesuatu sangat perangai puak2 ni kan...

Harap2 dis outbreak cepat2 la dapat solution macam mana nak banteras dia. Risau gila. Kepada Allah kami berserah, Ya Allah



Jom kita amalkan doa ni kawan2 yang beragama Islam. 


Assalamualaikum

Kali ni di segmen JJCM di Penang.. Nak cerita skit pasal kami pi makan dekat Lagenda Cafe ni...

Located at Lebuh Campbell, Lagenda Cafe merupakan salah satu cafe tumpuan baik local mahupun foreingers. And... Owner dia adalah sama dengan Irama Dining.



Ni lah cafe  nya. I like d classic looks here. 


At the outside of the cafe


I love the pokok 


Jom kita tengok nak makan apa ya. 


Memang peminat P Ramlee kot. I love how the owners decorate their cafe here n at Irama Dining. Its classical Malaysia culture. 



Our starter. Cheese sticks.. Nyummy.. I like the dipping sauce.. Satu macam cheesy.. Satu lagi ada tangy taste n tengit like hint of balsamic vinegar which i love... Oh yes.. I love both of the dipping sauce. Some might hate the taste of balsamic vinegar. 


Tokua / tauhu sumbat. Not bad. Kauh kacang sedap. Dats the most important thing if u want to have a perfect tokua sumbat. 


Chicken chop.. We are expecting oriental sauce as we asked the girl/waiter either it is oriental sauce or not. And she replied it is.. Unfortunately it was not. Ordered 2 sets of chicken chop for the kids but none of them finish as they dont really like the flavour of the gravy. Maybe sebab ada hint of coconut oil in it. I can taste the "pungent" smell and taste of coconut oil in it. Some people might not like it. But i'm OK with it as my late grandmas used to cook dishes with coconut oil. 



This os what i ordered. As soon as mine arrived, the kids want to have mine😏😏😏
I like this prawn aglio olio. It tastes good. Definitely will comeback for their aglio olio πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹


My husband, grill fish with bunga telang rice. The grill fish is good. 


What i like about the nasi set is they com3 with this sets of side dishes (keropok, kerabu mangga, air asam, sambak belacan n etc).. 


I love the ambience. 


Thank u sebab belanja papa. Semoga makin murah rezeki.... 


For those yang nak try makan dekat Lagenda Cafe... U guys can go to

Lagenda Cafe

43 Lebuh Campbell, 
Georgetown, 
10200 Penang
04-2612293


Lagenda Cafe













© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS