Pejam celik nahhh minggu depan dah 2020. Dah2 la buat lawak kereta terbang tu... Tak dak kereta terbang pun 2020...tapi teknologi yang Malaysia capai ni dah beyond words pun. Sapa sangka tahun 7 tahun kebelakangan ni kita boleh video call mak kita kat kampung. Kalau pikiaq balik logik 20 tahun lepas mesti cakap tak logik kan....

But dats how the world's work now. Everything dekat hujung jari kita. But still ada negara yang masih ketinggalan. So be thankful we are living in peaceful Malaysia ni OK?

Dah membebel pulak... Nak cerita pasal ni resipi dah melalut2 plak sampai masuk ke cerita kereta terbang bagai kan. But yeah.. Here I am.. Ranting like nobody business at my own "territory" here. Haha...

Nak me masak tu senang. But sometimes.. Bila dah blank tu.. Rasa tak tau nak masak apa. Plus orang dekat dalam rumah ni jenis prefer ikan than daging/ayam. Well.. Ikan is not cheap at all. But hey yeah... Lucky they eat fish dari refuse tak makan ikan like some kids refuse to.. Rite? Kalau tak lagi xboleh blah mak nak handle lauk ayam hari2.. Boleh muntah hijo!



Bought this jenahak 6 blocks/pieces for RM16. SUPER CHEAP KANNN! I know rite... Lucky me... I got cheap supply for my fav fish.. Ikan Jenahak. Wei.. Mahai kot ikan ni selalunya. Kat kedai Aceh only RM26/kg yang da siap potong.

Nak buat kari dah bosan.. So here I am. Buat masak lemak cili padi la. Semua orang suka jugak kan.

So jom lah.. Nak share cara aku buat masak lemak cili padi ya.


Bahan-bahan:

Cili padi
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Bawang besar holland
Bawang putih
Serai yang dititik
Daun kunyit
Ikan jenahak
Asam keeping sekeping
Santan setengah botol
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-cara:

1. Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup, bawang Holland dan bawang putih.
2. Dalam periuk panas kan air dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
3. Masukkan asam keping dan serai. Biar mendidih.
4. Perlahankan api dan masukkan santan. Ikut korang la nak pekat dan lebih berlemak boleh masukkan lebih. Aku nak biasa-biasa ja so aku tak letak santan banyak sangat.
5. Timbuk kuah tadi jangan sampai pecah minyak ya... Bila nampak agak pekat masukkan ikan dan perasaan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
6. Kalau nak pekat.. Boleh la biar dekat atas api.. Guna api yang slow.. Dan jangan lupa Timbuk kuah supaya tak pecah minyak ya.
7. Lastly jangan lupa masukkan daun kunyit. Taknak masuk pun xpa.. Aku dah ada.. Masukkan ja Alang2.


Makan dengan nasi panas.. Ulam.. Sambal belacan... Walahhhhh






Assalamualaikum...

Haaa tu diaaa.. Nak perabih travelog ke Perth ni makan tahun wei... Elok sebelum berlabuhnya tirai 2019 ni aku siap kan terus ja semua...
Tak nak la berhutang post lagi...

Untuk day 7 yang lepas kami main dekat Perth City.. Shopping semua kan. Sama gak dengan Day 8 ni.. Kami still main2 dekat Perth ja... Pagi lepas bfast di hotel.. Kami gerak ke Fremantle sebab nak ke Rainbow Containers tu... Ala ni salah satu landmark jugak la kalau dekat Perth tu kan...


L-O-V-E


The Bikui Sister


Heartbeat


Family stick together

Lepas ja sesi bergambaq dekat Rainbow Containers ni kami terus ke area Fremantke City dekat area Fremantle Market tu untuk beli souvenir last before balik kan. 


Dekat luaq Fremantle Market. Masa weekend happening la depa 2 ni depa buat show la apa la. Memang best and layan. 


Dekat dalam Fremantle Market. 


Leather made. 


Macam2 ada. 




Lepas ja gerak dari Fremantke... Kami ke Westfield Carousel plak.. Kalau sehari sebelum tu kami ke Westfield Innaloo kan.. Kali ni ke Carousel plak.. Dekat Carousel ni.. Dia punya Westfield tu much bigger. Kalau kat Malaysia tu.. Westfield ni macam shopping complex ala2 Aeon Mall la.. Ada macam2 dalam tu.

Masa dekat Carousel ni second trip aku shopping Pandora beads.. Sempena dengan Mothers Day dekat sana.. Beli berapa ntah free Rose gold bracelet tu.. Gila nak lepas kan peluang mcm tu ja kan.. Memang tak lah kannn...

Selain dari tu... Aku ada gak shopping dekat Big W.. Dengan Kmart(again) Hahhahaha... And masa dekat sini gak kami beli perfume utk family kami... Sebab masa dekat Chemist Warehouse Innaloo tu kami nak beli perfume.. Ada banyak gak yang depa takdak stock.. So depa suggest kami pi beli kat situ...kedai tu nama dia My Beauty Spot, kedai ni kira Chemist Warehouse brainchild company la...


Kalau tak jumpa Chemist Warehouse.. Boleh shopping dekat sini jugak OK. 



Harga dua2 sama2 murah... Sbb dua2 sama bawah satu ni... Tapi dekat My Beauty Spot ni xdak la jual supplements semua mcm kat Chemist Warehouse tu tau.


Aku beli yg 30ml ni time offer $9.90 kot. Murah gilos.. Bau dia aku suka sebab sweet.. Aku Sejenis manusia tak suka pakai perfume floral Mcm Gucci Floral tu sebab bau dia macam Mak2 Datin dengan anak2 ikan🀣🀣🀣
Aku suka yang sweet macam aku😝😝😝


Kita orang chalo dari sini kul 5pm Elok2 dia nak tutup dah. Ya kat sini mall dia tutup awal ya esp kalau weekn. Dia orang xda budaya mall macam kita. Depa lagi prefer outdoor activities kot. Tak kata orang.. Aku pun cari mall weekn nak beriadah tawaf mall. Kahkah

Balik dari tu aku dah tak ingat dah kami makan semua dekat mana.. Maklum lah setahun berlalu.. Kahkahhhhh. Ada kawan2 kami malam tu dah kena pergi Airport sebab tak extend and tukar tarikh dari yang AA bagi. Sebab masa beli tiket tu Asal ya AA fly twice to Perth. But masa kami nak pi tu.. Tukaq jadi sekali Shari ja. Aku satu family mintak tukaq tarikh and extend another day la kan.. Just in case.

So keesokan hari ya.. Lepas kawan2 kami dah balik... Aku duk tengah check la tiket flight semua sekali Ya Allah.. Boleh plak tersilap tarikh bday mak aku.. Dekat tahun tu.. Ko paham2 la AA kan.. Buat ya dia denied mak aku boarding esok ya tu tak ke naya. Tweet la Tanya AA haram tak jawab. Email Tanya tak jawab. Last2 sekali kami ke Airport and nak cari counter Air Asia. Nasib la ada orang kan. Biasa bukannya ada orang kecuali kalau dia open ada flight masuk or nk depart ja kan...

Check2 dia kata.. Should be no problem.. Terus rasa nk lompat dekat situ jugak.. Yahuuu.. Ko giler ke kalau denied boarding sebab salah kt situ... Lesson learnt.. Lepas ni kena tengok betul2 la kan.

Before kami ke Perth Airport tu kan.. Kami ke Westfield Innaloo.. Sebab laki aku nak beli perfume untuk kawan2 dia... Gila memborong perfume ja kejanya kalau pi ke sana...

Lepas dah beli perfume semua tu kami terus ke Perth CBD untuk lunch dekat Ihsan Cafe yang terletak dekat Murray St. Kali ni dah cerdik skit.. So husband pi parking dekat tempat parking terbuka dekat luar skit. Takdak la tempat parking bertingkat yang mahal nak mampus sampai kena berapa puluh hingget tu. Cuma kena Jalan skit la. Tapi sama jek.. Kat tempat parking bertingkat tu pun kena berjalan2 gak. Baik pergi yang kat tempat murah tu ja.



Masa dekat Ihsan Cafe ni aku makan nasi.. Set nasi dengan sayur dia OK la not bad..dalam $10 mcm tu.. Mak aku makan bihun goreng.. Pun sedap.. Ko jangan la convert kalau nak makan kat sni.. Kalau dak memang tercekik jang... Tak rasa rindu Masakan Malaysia pun sebab kat sini boleh makan nasi kari KAMBING Malaysians taste siap dengan sambal belacan apa semua tu.

Serious hampa kalau Perut Melayu macam aku ni.. Kena mai makan tang ni la kan.. Sebab memang sedap lauk2 dia.. Tak tipu OK.

Hari last di Perth. 


Suka tengok building dia. Lawo2. Ya kereta memang xbyk ya. Macam ni la dekat tengah2 pekan dia tu.. Aman tenterammm ja rasa


Ahh rindu pulakkkk. Tapi Time ni memnucak dah rindu dekat Malaysia oiiii. 


Lepas ja makan tu kami terus gerak pi ke Perth Airport untuk setel kan yang isu tiket nak aku.. Seriau wei.. Sekali dia kata takpa.. Terus tenter am hidup aku. Terus ajak laki lepak Scarborough Beach nak tengok sunset before balik ke Malaysia.



Sejuk oii time ni. Dengan sejuk ya.. Dengan angin lautnya.. Mengigil aku.. Diorang dua ni releks ja. 



Untunglah budak belakang tu.. Dah 2x pi Perth.. Mama kecik2 dlu balik Kodiang ja 🀣🀣🀣
Last sunset dekat Perth. Tak tau la bila lagi nak jejak kaki ke Perth. 

Lepas dah menikmati sunset apa bagai... Maka kami gerak la balik ke bilik. Perabih ka stock makanan kak saripah la.. Pak Brahim la bagai.. Nasib kat Hotel tu memang disedikan microwave...
Tiket kami ke KL kul 6.30am..so kami extend kami punya stay dekat hotel sehari.. And kami check our dari hotel dalam pukul 2am mcm tu.


So Sekian tamat lah cerita DI Perth (Western Australia) ni... Sodaqallahulazimmmm...





Dividen ASB 2018

in , by Alia Farhan, 3:34 AM
Kecoh hari ni pasal pengumuman ASB.....kan da kabor ekonomi makin teruk...
Kome pun jangan la letak pelaburan dekat 1 sumber ja....

 The worst n lowest dividen in the history. 😝😝😝


Remember... Never put all ur eggs in one basket... Mendalam kata2 orang putih ni... Maksud dia... Kita kena pelbagaikan la sumber pelaburan kita...


So other than ASB, Tabung Haji.. Public Mutual.. What else yang bagus untuk buat pelaburan? Mari lah kita berbincang 🀣🀣🀣

Apa pun azam tahun baru aku adalah... Untuk kurang shopping... Kurang mkn merapu... So dapat la save duit skit kannnn.... 



Assalamualaikum

Macam aku pernah bagi tau sebelum2 ni aku pernah admit dekat hospital sebab influenza B dengan Aishah yang kena influenza A kan. Husband aku dalam masa yang sama pun demam gak.. Sekali check oh mak aihhh... BP dia tinggi...

Mula2 doc ingat sebab dia demam kan. And yes kebetulan time tu dia demam. So depa tahan dia kat casualty/emergency untuk bagi dia rest dulu and check balik BP dia. Yes turun but still tinggi.

Sampai la aku boleh discharge and the symptoms go on and off dekat dia. Tapi dia tak bgtau aku. Cuma ada satu pagi tu dia bangun nak pi kerja dia rasa jantung dia berdebar semacam n pening2 terus dia pergi check dekat hospital and kena tahan.

Check ctg.. Jantung semua OK....siap buat MRI lagi and kena warded. Biasa lah bila pi swasta kannn... Yes bila kena warded baru bgtau aku. Katanya xnak kacau aku yang baru lepas discharged.

Bayangkan Celah2 dia warded tu kami sepatutnya fly ke sabah on Monday.. Dia kena tahan on Saturday... Memang nampak mcm Babai la time tu kan. But it doesn't matter for me. As long as dia sihat OK.. Doc bg kebenaran then we will go.

So cut the story short... Aku lani dengan dia ada misi untuk change lifestyles kita orang especially eating habits.. And exercises... In Sha Allah.. Yang ni pindah rumah baru kami janji nak pi gym together kat bawah rumah.


Today's lunch and snacks for hubsie.. 


And bila da start changing our eating style... Of course la we need to know which food is good to reduce the BP.. Cholesterol n etc...and paling penting if ur husband is a smoker... Ask him to stop! Lucky my husband was social smoker... N he managed to throw away his vaping habit without any hesitation. Alhamdulillah....

Now I'm planning all the meals at home. Xboleh dah nak malas2 masak. Home cook is the best if u want to change ur lifestyle. U can control ur sodium n sugar in take by managing how u cook them.

Doakan la semoga aku istiqomah to do all this. I'm pretty sure Allah test my husband with all this BP things as reminder for us to take a look n start changing our lifestyle. No more late supper at nasi kandaq... No more fast food... No more makanan merepek2.

Alhamdulillah.. I'm seeing positive side of my husband. Lepas ja Dapat tau.. Sangat2 menjaga makan minum dia. Kalau dulu main belasah ja. Lani he will look first what he can.. What he can't. Masa kat Sabah tu pun he refuse to eat a lot of seafood due to his condition. Kalau tak.. Dia nak biaq ka segala lobster ketam semua tu...


Us at Bohey Dulang. 

Till then... I will share our lifestyle changes here from time to time.... Bye... 



© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS