Since we had promised Adriana to bring her to the hotel for her birthday celebration. So here we are. And kebetulan sekolah dia cuti hari Isnin.. Sebab cuti ganti.. Sabtu tu ada hari sukan kan. Balik dari Hari Sukan.  Terus pi ke kelas ganti kumon. Kes demam tak pi ke kumon.

Balik dari kumon. Kemas-kemas pulak untuk pi ke Lexis Suites Penang. Dekat-dekat ja lah bercutinya lagi.

Pukul 3.30 petang kami gerak dari Juru. Poyo kan. Mentang-mentang ka dekat kan. Masa sampai ke Lexis Suites Penang kami naik la parking dekat atas. Selalu kalau mai review pun tak pernah la aku park kat ataih kan. Ni haa full house wei.

Nasib la aku booking awai. Sebab satu aku guna voucher yang VVIP yang husband aku sign up dekat Lexis Penang ni. So ada la dapat 3 keping FREE STAY at premium pool suites ya. Dekat Lexis Suites Penang ni ada 2 rooms types which are Premium pool suites dengan Executive pool suites. Untuk Premium Pool Suites ni hampa akan dapat bilik yang FULL SEAVIEW ya.

While untuk Executive Pool Suite pulak akan dapat PARTIAL SEAVIEW.  But stil nampak view laut and boleh jugak ferfeeling ok.

So jom lah aku tunjuk dulu gmbar dalam bilik dia macam mana ok.


Dari pintu masuk akan nampak ni dulu ya. 


Coffee and tea corner la kan. 


Tea banyak pilihan. .aku sukaaa



Dari kopi kornerr tadi nampak la bilik dia. 


Dia pun kemain nak koya2 habis  


Toilet dia


Toilet macam besa ja ada pancoq semua. And being typical Meleis.. Mesti la toilet kena basah kennn. Aku stil don't get d idea how toilet dekat Fremantle Market yang banyak gila orang keluaq masuk yang takdak satu pancoq tu bersih and paling penting tak hancing wei. Sekali dengan aku la main selet2 dengan wet tissues. 😆😆😆



Ni dari toilet tadi nak ke shower /bath tub kat hujung tuu haa. 


Koya sat depan cermin



Ok la. Macam biasa typical hotel mewah.



Bath tub ni win.. Aku mmg menitik beratkan kehadiran bath tub kalau nak pilih hotel. Mak nak me time oii


Very the bommm


Haa ni view dari shower /bath tub room tu. Haramisss besaq dari bilik masterbedroom rumah aku😆😆😆



Hotel mewah takdak ni kira lekeh la kan. 


Fuyooo screen tv kt dalam dinding. Perak buihhh sat tak pernah tengok lagi. Kahkah


View blik dari pintu balcony



View balcony dari bilik. 




Dah lapaq kan. Sebelum mandi kita makan dulu bekal. Aku masak nasi minyak dengan kari udang fav laki aku. Rakus semua kelaparan.


Cantik viewwww..  


Masa untuk berendam


Seronok la dua orang budak ni. 


Yang sorang ni sat naik atas. Sat nak masuk pool balik. 

Pics dekat pool ni semua were taken sebelum aku dapat tau tok aku meninggal. Terdiam sat aku dalam pool tu sorang2. 

Ralat dalam hati sebab aku cakap nak kol tapi aku tak kol tok. One of the reason sebab aku tak tau nak cakap apa dengan tok. Satu sebab aku memang tak rapat sangat dengan tok. Tapi aku ada la pay visit masa ujung bulan 2 tu. Tipu la kalau cakap tak sedih. Sedih kot sebab tok kan. Mak arwah abah aku. Of course aku terasa jugak. 

Whatever it is, she's in a good hands now. May Allah grant her Jannah. 


Al Fatihah. 

After dapat message tu malam tu kami terus gerak balik ke Kedah. And lepas habis urusan pengebumian kami terus balik ke Lexis. Malam tu pulak Aishah demam panas. Aduhhhh. Kesian dia. 

So untuk breakfast buffet kt Lexis Suites Penang memang aku tak rasa la ok ka dak sebab aku cover balik tdoq aku yang tak cukup sebab Aishah asyik2 terjaga malam tu. Laki aku ngn Adriana ja pi makan kat bawah. Aku nak tdoq. Breakfast don't care. 

Tapi mengikut track record aku duk mai review dengan Lexis Suites Penang  makan depa selalunya tak menghampakan. Cuma dari segi makanan apa yang disediakan tu aku tak tau la kan ok ka dak ka. 

Komen aku tentang bilik kat Lexis Suites Penang ni adalah:

1. Bilik spacious nak mampoih. 2 katil queen size. Kalau anak ramai hampa bawak toto pi bentang kat bilik sebelah.  .read-->laluan in between toilet nak pi ke shower /bath tub. Gila spacious kot. 
2. Pool dia seronok la sebab privacy kan. Hari last aku buat gila konon2 nak rendam2 kaki ja kan.. Sekali aku buat gila terjun dengan baju kelawaqqqqqq. Kahkah. Sapa nak mai halau hang kalau hang nak bogel sekalipun..hang bayaq untuk privacy hang kan. 
3. Pool dia agak kecik untuk keluarga yang mempunyai umat yang ramai. Kami anak 2 pun laki bini masuk rasa macam sesak dah pool ni. Lepas tu masa aku duk feeling2 mandi ngan baju kelawaq sambil apungkan bdan tu tengok2 dah kena hujung pool. Tolak pi tengah skit. Pap satgi kena lagi dinding pool. Hehhhhhh sakit. Pulak hati akuuu. Tak boleh nak compared dengan Lexis kt PD sana sebab x pernah stay kat sana. 
4. Bath tub dia best. Best sebab bentuk dia lain dari bath tub hotel2 yang aku pernah li sebelum ni. Feeling2 mcm Adele bila duk berendam dalam tu. 

Hmmm tu ja lah kot. 

Eh satu lagi.. Sounds proof dia mcn xberapa ok skit. Aku boleh dengaq orang kt koridor duk berjalan2 and sembang2. So hampa-hampa yang suka duk buat aksi2 teruk tu kalau boleh jangan la duk buat sound pelik2 sangat. Takut satgi orang kat luaq dengaq pulak. Satgi tak pasai2 viral kat Penang Kini. 

Sapa nak pi try Lexis Suites Penang ,aku rekemen hampa mai la tang ni. Best jugak. Asyik duk Ferringhi pun semak gak sana. Sini ok la outskirt la skit. Tapi best jugak. 


Lexis Suites Penang, 
28, Jalan Teluk Kumbar, 11920 Bayan Lepas, Pulau Pinang
04-628 2888

Adriana is now SIX

in , by Alia Farhan, 9:16 AM
Pejam celik pejam celik. Tanggal 2 hb April hari tu genap la usia puteri sulung kesayangan kami Adriana Arissa. Tapi tepat pukul 12 malam boleh pulak dia muntah.
Memang start sehari sebelum tu nampak dah sign2 dia nak demam. Muka da merah.. Lepas tu kejap2 hacummmm.


Tak sangka pulak sambut birthday dia dengan muntah and demam. Dah plan awal beli kek untuk dia celebrate dekat sekolah tapi dah dia demam... Rest dulu la kat rumah elok2


Birthday girl tak lalu makan nasi.. So she requested to have pizza. So apa lagi order la dominos pizza.  Our fav pizza kan.  Then selit la beli kek  ni sekali kat dia. 



Sat ja dah 6 tahun anak kesayangan kami ni. Rasa mcm baru ja mengandung.. Pastu beranak dia.. Tengok dia besar ayam dekat Tesco. Nak pegang pun takut-takut haih. Miracle kan. Terima kasih Allah kepada segala nikmat yang Kau berikan kepada kami.


Tak cukup dengan Adriana ja demam. Aku pun sama naik demam panas hari yang sama. Nasib baik la ada mama aku or maktok diorang ni. So Ecah dapat la mama aku tengok-tengokkan sat.


Plan awai nak celebrate la dekat Adam's Kitchen tapi sebab dah dua orang demam. So kita cancel la plan. Postpone la celebrate kan.


Dalam demam-demam boleh dia tanya mama ngan papa taknak celebrate birthday kakak ka... Hahhahaha.


Esoknya dia dah ok kitaorang bagi la dia pi ke sekolah and celebrate her birthday with her friends.


  Tq cikgu sudi hantaq gambaq Adriana.


Malamnya celebrate dekat Bread History dekat RNR Juru tu.






Papa punya. 



Mama punya. Anak2 punya lupa nak tangkap gambaq. Maktok makan roti n kek ja. My mom mmg makan berat shari sekali saja. 



Thank u papa belanja kami semua makan. Semoga murah lagi rezeki papa. Aminnn


Untuk anak mama Adriana Arissa. Semoga membesar dengan sihat. Sentiasa dalam lindungan Allah dan semoga menjadi anak yang menyenangkan hati mama dan papa and jadi orang yang berguna kepada agama dan orang lain. 

DIY kolam di rumah

by Alia Farhan, 8:25 PM
Ok lah. Hari ni nak share skit.

Aku terjumpa ni dekat fb ada orang share and orang yang share tu pun jumpa dari fb orang lain. So kalau tuan empunya gmbar ni baca ni minta halalkan ya. Semoga perkongsian ni bermanfaat kepada orang-orang lain yang minat nak buat kolam tapi dengan bajet yang minimal.

All u nid is this water tank!



Tampal waterproof wallpaper ke dalam tu? 😘😘😘

Cover dengan buat stand kayu tepi-tepi dia


Amcam?



Siap dah. Kalau aku.. Nak me time lepas bath bomb seketul there u go.

Best gila mcm ni kannnnnn. 

So korang yang rumah landed and plan nak ada 1 boleh la buat mcm ni kan. Tapi kalau dapat tank yang jenis segi empat tepat tu lagi best kan.... 


Holaaa
Nak cerita cuti bulan lepas tu kami ada bawak anak-anak bercuti dekat dalam Penang ni jugak since my bff Sha ngn husband Wan nak turun Penang and spend their holiday here.

Plan asal hari Sabtu Ahad tu nk ke Hatyai but since time ada election so kami cancel d plan. Taknak amik risk wei. Takut kang apa2 kang tak pasal2 ja. Dah la Hatyai tu fav spot jugak orang diorang nak buat onar. So better not la.

And memang plan jugak untuk spend masa together and stay kt Bayview Beach ni untuk bagi anak-anak seronok kan.
Bayview Beach Resort Penang ni bagi aku not bad la. Walaupun hotel lama, diorang tengah refurbish level by level. So bilik yang kami dapat ni bilik yang dah refurbished dah la kiranya.



Buruk sangat ke bilik dulu2? Xda buruk pun cuma classic ja. Perabot old school. Guna jenis carpet lagi. Tapi ok ja bagi aku sebab dia antara harga yang berpatutan tau kalau dekat Penang dengan lokasi tepi pantai ni. Aku pernah review pasai Bayview Beach Resort Penang dekat SINI.

Untuk bilik baru ni, cuma tak bestnya bagi aku adalah katil dia dah kecik. Huhuhu. Dulu katil kat Bayview Beach Resort ni adalah double twin bed. Macam size Super King gitu ha. Sekarang ni cuma size king ja. But stil fit kami berempat anak beranak la. Kalau dulu katil double twin bed dia tu kami 4 beranak boleh tidur renggang-renggang lagi tau. Bahagia gila nak golek-golek haa.

Another part macam post yang aku bagitau kenapa aku suka Bayview Beach ni selain harga dia yang berpatutan, pool dia and facilities dia pun superb jugak especially for kids pool.

But since harga dia affordable and pool dia and facilities dia pun best-best maka hotel ni sentiasa merenyut-renyut dengan orang tau. Takyah kata orang luaq.. Orang Penang sendiri pun berlambak-lambak suka bawak mai family duk sini. Kalau dulu syiok skit sebab katil besaq. Lepas ni pakat kena bawak toto la hampaq kat bawah kan kalau anak ramai.

Untuk kali ni tujuan Sha dengan Wan mai ke penang adalah untuk JJCM ya. So aku selaku kak long kawasan harus lah kena atoq setiap tempat makan. Hahhaha


Tapi apa pun jom la tengok dulu bilik lepas depa refurbished jadi lagu mana kan.


Lantai baru. Woww.. Sebelum ni guna mcm carpet tu. Now guna vinyl wood ni. Ok sangat. Kalau carpet pun ok ja cuma ada sesetengah hotel tu bau kepam. But before this takdak pun bau kepam kat Bayview ni pun. Better la guna carpet bagi aku dari guna tiles. Sebab tiles sejuk. Aku tak tahan. And kalau basah slippery wei. 


Huuu part ni rasa ralat sikit. Sebab sebelum ni aku suka gila katil depa sebab besaqqqq gilaaaaa. 


Ni toilet depa macam biasa aku rasa. Takdak yang berubah kot. 



Suka sebab bath tab ngan shower asingggg. Penting ya untuk mak2 macam aku ni ada bath tub supaya senang nak. Me time tengah2 malam time anak2 duk lena. 



Yes masih gemuk ya. Tak kuruih2 lagi. Heran kan. 


Ok ni pun upgrade sebab kt tv dah ada interface lagu ni siap nama aku lagi. Amboiii macam duk kat HRH sebelah dia dah....




View dari balcony bilik. Aku pilih yang partial sea view. Nak amik full seaview mahai pulak. Malas aku nak layan. Nak mngadap bukit boring plak. 


Lepas tu heran pasaipa tak kuruih2 kan. Saja la aku masak untuk Sha N Wan yang mai dari jauh n lapaq kari salmon aku macam kt Perth hari tu kan. 


Anak kuruih. Mak gemok. Adui la takpa janji sehat sudah kan. 



Ni kat lobby Bayview Beach Resort. Masih classic. Aku suka part lift dia tu. Rasa macam zaman2 British tok nadok. Bayview hampa jangan duk refurbished tukaq lift naa. Takyah duk ikut sangat hat komen2 kat Agoda bagai tu. Aku suka ja classic2 lagu tuuu. 



Aku dalam siri jelajah duduk  hotel-hotel di Penang ni. Ni pun baru balik dari Lexis Suites Penang celebrate birthday Adriana kat sana. So nanti aku cita plak pasal Lexis Suites Penang ya. 

Yang nak tau pasal cerita-cerita hotel kat Penang yang aku dah duduk boleh tengok dekat sini ya



Sebenarnya ada banyak lagi nanti aku cari ada tak review hotel-hotel kat Penang yang aku pernah duduk. Yang duduk kt HRH Penang masa  honeymoon dulu lupa nak buat kan. Maybe nak kena repeat ka macam mana ke ni? Hahhaha. Alasan tak boleh belahhh. 

Ok la..  
Chowww










© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS