Cakap pasal wangian ni, perempuan mahupun lelaki mesti suka kan bau-bau wangi. Kalau suka yang busuk-busuk ty memang g something wrong somewhere ni. Ada la tu putus wayar kat mana-mana kan.


Untuk pengetahuan hampa semua Althea telah membuat satu body mist dan berkolobrasi dengan Titi Kamal, selebriti terkenal di Indonesia. Wah ni bukan calang-calang ni. Sapa kalau tengok Ada Apa Dengan Cinta mesti kenal sapa Titi Kamal ni kan.




Althea X Titi Kamal.


Paling best Stay Fresh Body Sparkling Mist ni menggunakan:

  • Damask rose water fragrance - mengekalkan kelembapan kulit dan mengharumkan kulit dengan wangian lembut. 
  • Orange flower extract - megekalkan kesegaran wangian. 
  • Elder flower extract- menyejukkan kulit dan memberi wangian yang lembut. 


Bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan Stay Fresh Body Sparkling Mist.





Cara penggunaan:

Lepas mandi, korang sembur la dekat nadi-nadi korang macam dekat pergelangan tangan, tengkuk n etc.



Here some points where you can spray your mist so that the scents will last longer.


Apa yang bestnya dengan Stay Fresh Body Sparkling Mist ni adalah:
1. Size mudah dibawa ke mana-mana. Packaging 100ml ni senang nk selit dalam handbag.
2. Bau segar dan fresh.
3. Murah. Hanya RM35/100ml. Murah kan.

So korang yang nak try Althea Stay Fresh Sparkling Body Mist ni boleh la rujuk sini ya:


Facebook: Althea Malaysia

Instagram: Althea Korea


Hari tu masa upload gambaq masak asam ikan sebelah ni ada yg tanya macam mana buek nya kan. Actually nak buat dia kacang gila ok.. Sebabnya dia sama-sama level dengan masak kicap ja kacang dia. Hahahhaha

Kena pulak dengan ikan sebelah yang sedap tu Ya Allah.. Merecik sungguh la. Ada yang tak kenal ikan sebelah tu macam mana ka? Laki aku panggil ikan tapak kasut. Ntah hapa-hapa. Orang putih panggil ikan halibut. Haaa macam canggih bunyi omputih panggil kan. 

Sumber gambar dari Google. Ni jenis ikan sebelah yang aku beli la. Aku xda gambar sebab aku dah suruh apek tu siangkan and potong siap-siap dekat aku. Actually ada banyak jenis lagi ikan sebelah ni ada yang warna putih n etc. 

Sumber google. Ni antara salah satu jenis ikan sebelah. 

Kalau nak tau sejarah menarik pasal ikan sebelah ni, ikan sebelah ni adalah sisa makan Nabi Sulaiman AS. Nak dijadikan cerita Nabi Sulaiman tak sempat nak habiskan ikan yang telah dibakar baginda di tepi pantai ni. So baginda pun telah lepaskan ikan ni ke laut semula. Tapi dengan kuasa Allah, ikan tu hidup kembali dengan keadaan leper macam ni. Ni la bukti kekuasaan Allah kan. Kalau Dia berkehendakkan sesuatu. 

Hebat kan kekuasaan Allah ni. 

Sumber dari Google. Tengok mat salleh punya halibut. No wonder kat sana halibut ni kira hot jugak la. Salah satu sebab isi dia halus and manis ok. 

Teringat dulu kecik-kecik mak aku suka beli ikan sebelah ni sama ada yang warna putih atau hitam tu. Time tu ikan sebelah ni kira ikan orang tak makan la especially malay sebab bentuk dia yang pelik gitu kan. And harga dia pun antara ikan yang murah. Kalau mama aku beli.. Mesti dia beli banyak ikan ni dekat market borong sebab murah kan.. Anak pulak ramai sampai 4 orang. Gaji pun tak besar kan. Kalau ikan ni mama aku suka buat masak tauchu... Allah.. Sedapnya.. Rasa nak menangis bila kenang2 balik. Tapi aku tak buat lah tauchu sebab laki aku tak makan masak tauchu.. Mehh sangat kan. 

So sebab laku aku tak makan masak tauchu.. Marilah kita buat masak asam ja. Haa senang. Sedap pun sedap. Eiii tak makan jugak siapppp dia. Babab baru tauuuu. 

Masak asam ni pun kategori terlajak senang la. Kategori senang macam masak kicap jugak bagi aku. Hahahhaha. 


Bila aku upload gambaq ni ramai la yang cakap huuu sedapnya. And ada gak yang tak biasa makan and mintak resipi. So meh la japgi aku share resipi dia ni. Senang je kot. 


Intro dah panjang sangat kan. Jom lah aku share cara-cara buat masak asam ni ya. 

Bahan-bahan:

4 ketul ikan sebelah
Garam
Kunyit
Air asam jawa
Gula
Bawang besar
Bawang putih

Cara:

1. Goreng ikan sebelah dengan garam kunyit. Angkat dan toskan minyak.
2. Dalam belanga lain, tumis kan sedikit bawang besar and bawang putih.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula, balance kan rasa masam dan manis.
5. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
6. Tutup api. Dah siap!

Ni kau buat dekat mak mentua kau kompem terus jadi menantu kesayangan. Dari tak sayang terus jadi sayang. Tak percaya cuba la buat. 

Orang Penang kalau sebut ja Nazir Cafe mesti akan cakap.. Hmmmm nasi ayam dia padu baq hanggggg!!!

And yes... Aku kalau mai tang sini... Mesti tak order hat lain.. Mesti akan order nasi ayam dia ja. Haihhhh. Time type ni walaupun baru lepas makan, duk still terliur jugak. Aduiiii sedapnyaaaa!

Mesti akan order nasi ayam special.. Nasi lebih.. Ayam lebihhhh...

Ya. Kena order nasi lebih.. Ayam lebih ya. Kalau tak order lebih... Memang habis suap dekat anak ja ya. 


Serius sedap gila kot nasi ayam dia ni. Apa yang best kat nasi ayam ni adalah sambai n kicap dia tu. Tu yang membuatkan dia padu baq hanggggg. 

Kira kalau nak makan nasi ayam ja kami laki bini mesti akan mai ke sini. Tapi tu la kalau mai sini time lunch and dinner ka harap bersabaq lah ya. Sebab mesti full and sesak. Satu sebab susunan meja yang dekat-dekat buat rasa crowded la.

Tapi serve depa semua kt situ cepat la. Tu yang baguih. Satu lagi aku nak pesan kat yang nak pi makan kat situ.. Lepas makan kat situ cepat2 la mangkit kalau nampak orang duk tunggu nak duduk makan. Hampa duk berasa nak feeling2 bercinta candle light bagai kat dalam tu. Toyaaa sungguh.. Pang sedaih baru tau.

Nak romantik2 tengok muka hang aku.. Depan2 duk wassap 1 sama lain.. Baik hampa pi tang lain. Semak betui tengok yang jenis2 inconsiderate ni. Haihhh. Ti kena pang nayaa.

Credit to Penang Kini... 

Katanya Mat Dan pun dah sampai sini. Hampa kalau mai Penang.. And nasi kandaq is not ur kind of food sebab aku tau ada sesetengah tu rasis tak makan kat kedai mamak. Coiiii. Meh ka makan sini meh... 

Nazir Cafe 
Sunshine Square, 1, Jalan Mayang Pasir, Bandar Bayan Baru, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang


Kalau sebut Penang ni orang asyik cakap pasai nasi kandaq ja. So boringgggg...

Ingat kat Penang ni xdak makanan lain ka.....hahaahha

Selain terkenal dengan char kuey tiaw.. Penang ada satu lagi Kuey Tiaw Thng atau orang luaq panggil kuey tiaw sup la. Apa yang special kuey tiaw thng ni kuah sup dia crystal clear tau tapi penuh dengan rasa.

Antara tempat yang kami suka makan kuey tiaw thng ada lah dekat depan BJ Complex tu. Dekat kedai corner lot opposite dengan petrol pump dekat BJ Complex tu.

Kedai dia mcm stall dekat Kedai Mamak dekat situ. Biasanya bukak pukul 9mlm-9.30mlm. Berbaloi tunggu wei

Ni yang special with teloq gedek2

Close up!!!! 

Bila letak cabai dia... Perghhh lincin semangkuk. Semangkuk tak ckup siap paw yg anak2 punya lagi. Kahkah. Dasar sangat kan. Sedap uiii. 

So hampa kalau mai Penang tak payah nak nasik kandaq sangat lah. Lagi2 yang kena beratoq berliku2 tu. Kadang rasa hampeh and tak berbaloi kot.

Sekian saya melaporkan😋😋😋


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS